A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

„egyikük sem köt kompromisszumot” „érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést” „én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani” /egyetemi hallgatók a Szóbox szereplőiről/

A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által október elején indított Szóbox vitasorozat olyan fontos témákban ad lehetőséget a vélemények ütköztetésére, mint a házastársi hűség, a testkép és a lelki egyensúly, a játékszenvedély vagy éppen a generációs családi feszültségek gyökerei. Olyan hétköznapi témák ezek, amelyeknek általában a legszélesebb tér jut a médiában, de legtöbbször csak felületesen, sokszor egyoldalúan, sztereotípiák mentén kapunk képet róluk. A tájékozódást és a mélyebb ismeretszerzést ezek a tartalmak nem, vagy nem kielégítő módon segítik.

A Facebookon követhető vitasorozat eddigi két fordulója bebizonyította, hogy az érvek és ellenérvek mentén bemutatott témakörök, az őszintén kimondott vélemények rengeteg embert megmozgatnak. Ennek kitűnő példája az a Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen készített kismintás kutatás, amely a benne résztvevő hallgatók körében mérte fel a vitában képviselt álláspontok meggyőző erejét.

Az első vitában Puzsér Róbert publicista a monogám társkapcsolatot kivitelezhetetlennek, őszintétlennek és meghaladottnak tartotta, míg Mihalec Gábor párterapeuta a párkapcsolat kiteljesedését látta abban, ha egy férfi és egy nő élethosszig tartó hűséges kapcsolatban él. 

Mint ahogy a Győrbíró András, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, szociológus által készített kutatás is kimutatta, a konzervatív beállítottságú hallgatók 72%-át győzte meg Mihalec Gábor, míg 14%-ukat Puzsér Róbert érvei. A liberális beállítottságú hallgatóknál viszont Puzsér Róbert volt a nyerő 45%-kal, de Mihalec Gábor sem maradt el tőle drasztikusan, hiszen ő is képes volt 42%-nyi liberális hallgatót meggyőzni. A tételmondatokkal jelzett Szóbox-menetekben természetesen nem hirdetünk győztest, sem pedig a viták végén, mivel az érvek elővezetésén és az érvelésen van a súlypont, a nézők meggyőzése a cél.

A nagyváradi kutatás a Puzsér-Mihalec vitában elővezetett tételmondatokat mérte meg a hallgatók körében. A "Mindenkinek szüksége van egyéjszakás kalandokra" állásponttal a hallgatóság 35%-a, "Az ember monogám típus" kijelentéssel pedig 55%-a értett egyet a vita hatására. Ugyanez a konzervatívok körében 21 illetve 76, a liberálisok körében 44 illetve 41 százalékkal szerepelt. A megkérdezettek 91 százaléka szerint a vita elgondolkodtató volt (85% szerint fontos témát járt körül, 77% szerint kulturált mederben zajlott. Csupán 7% találta unalmasnak illetve 5% találta fölöslegesnek az összecsapást. „A vita sok esetben egy korábban létező más előjelű prekoncepcióval szemben is meggyőzhette őket annak felülvizsgálatáról, vagy árnyalhatta a véleményeket.

Mindenesetre egyértelműen kijelenthető, hogy a teljes populációt vizsgálva a Mihalec Gábor által ideálisként vázolt monogám párkapcsolati modell népszerűsége vitathatatlan, és a liberálisabb világnézetű fiatalok több mint harmadát is meggyőzte. Ugyanakkor az is figyelmet érdemel, hogy ehhez hasonló módon Puzsér Róbert érvei – melyekkel a társadalmi gyakorlattól idegen nyitott házasságok legitimitását támasztotta alá – az általunk használt mérő-állítások szerint konzervatív beállítottságú fiatalok jelentős részére is hatottak. A liberális válaszokat adók körében pedig Puzsér – ha kis fölénnyel is, – de megnyerte a vitát – értékelt Győrbíró András.

Végezetül álljon itt néhány egyetemi hallgató szubjektív véleménye a vitáról:

,,próbáltam magam beleképzelni, hogy milyen lenne, ha a páromat mással látnám, hogy eljuthatnék e oda, amit Robi mondott, hogy ,,élvezzem azt, hogy neki jó’’, de azt hiszem alkalmatlan lennék erre alkatilag, nem tudnám elviselni’’

,,a monogám házasság szabályait nem olyankor alkották, amikor mindenhonnan szexuális tartalmak és ingerek érik az embereket, kábel TV-zés, netezés, sőt, ujságvásárlás közben is...előre félek magamtól, hogy mennyi ideig bírnám betartani majd a házassági fogadalmam, nem adok magamnak túl sok időt az első botlásig’’

,,ideje volt, hogy valaki rámutasson, mennyi hazugság van körülöttünk, a házassági fogadalmak is ilyenek sok esetben, de ott kezdődik, hogy mindenkinek ,,jónapot’’-ot kívánunk, miközben valószínűleg alig tudjuk, kicsoda az illető, jó volt látni Puzsér kapcsán, hogy van aki szerint a szavaknak van súlya’’

,,számomra hitelesebb lett volna, ha Puzsér válaszol a kérdésre, miszerint ő próbálta-e már, ha már ennyire támogatja a megbeszélt , eleve nyitott házasság vagy kapcsolat elvét, szerintem az lett volna az igazi próbája az elméletének’’

,,nálam azért nyert inkább Mihalec, mert bár Puzsér érvei teljesen jók voltak, de azok inkább egy autó adásvétel vagy lakásbérlés alapján lehetnek valódi szempontok, az érzelmek azok nem racionálisak, a legracionálisabb ember is vadállattá válhat, ha a feleségét mással látja, gondoljon is higgadtan bármit a nyitott házasságról’’

A vita hangneméről

,,miközben látszott a résztvevőkön, hogy fontos nekik, hogy a másik véleménye is elhangozzon és érvényesülhessen, egyértelművé vált, hogy egyikük sem köt kompromisszumot -de ettől még az egész működött’’

,,néha elég személyeskedő volt a vita, ezért sokat jelentett, hogy jókor szóltak bele a moderátorok, de az is, hogy Puzsér és Mihalec is néha egy mosollyal megtörte a feszültséget, és érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést’’

,,néha az volt az érzésem, hogy mindkét résztvevő sokszor szélsőséges dolgokat mondott, amit ő maga sem gondol komolyan, csak hogy élt adjon a vitának és kidomborítsa a különbségeket”

,,én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani, főleg Puzsért nem, de ez, hogy a vita strukturált volt és kérdésekkel ki is zökkentették a megkérdezetteket a felépített gondolatokból, nagyon élvezhetővé tette’’

Hozzászólások

Nem enyhül a járvány Szlovéniában és Horvátországban

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napban - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.
2020. 12. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lehet kérvényezni a brit letelepedési és munkavállalási vízumot

Keddtől kérvényezhetik a nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási vízumokat azok a külföldiek, köztük az EU-tagországok állampolgárai, akik 2021. január 1. után kívánnak Nagy-Britanniába költözni. Azoknak az uniós állampolgároknak, akik már Nagy-Britanniában élnek és megszerezték, vagy a jövő júniusi határidőig kérvényezik a letelepedési engedélyt, nem kell ilyen vízumért folyamodniuk.
2020. 12. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szervezeti átalakításokat jelentett be az LG Electronics

Az LG Electronics (LG) egy sor szervezeti intézkedést jelentett be, melyek célja, hogy felgyorsítsák a szórakoztató elektronikai és háztartási gépeket forgalmazó világmárka átalakulását egy olyan vállalattá, amely jobban meg tud birkózni a jövő év kihívásaival azáltal, hogy ezeket lehetőségekké változtatja át. A következő években kiteljesedő változások között szerepel például a felhasználók számára értéket jelentő innovációkat előmozdító új digitális átalakulási stratégia, a funkciókon átívelő minőségirányítási központ felállítása, az észak-amerikai innovációs központ kialakítása, az LG valamennyi K+F tevékenységének felgyorsítása, valamint a cég gyorsan fejlődő robotikai üzletágának integrálása az üzleti megoldásokat kínáló LG Business Solutions Company-be.
2020. 12. 01. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok december első kereskedési napján.
2020. 12. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmértékben nőtt a kanadai gazdaság teljesítménye

Rekordmértékben bővült a kanadai gazdaság a harmadik negyedévben, de így se tudta ellensúlyozni a második negyedév gyászos teljesítményét.
2020. 12. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A német vállalatok 15 százaléka tart a megszűnéstől

A német vállalatok 15 százaléka érzi magát egzisztenciális veszélyben a koronavírus-válság miatt a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a felmérése szerint.
2020. 12. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a fedélzeten az NN leendő vezérigazgatója, Holló Bence

Bár kinevezése csak a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti engedélyét követően lesz hivatalos, Holló Bence, az NN Biztosító leendő vezérigazgatója már december elsejével megkezdi a munkát a társaságnál. A szakember eddigi karrierjéről és további terveiről beszél.
2020. 12. 01. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gazdaságot a kormányzati intézkedések ölik meg, nem a vírus

Ahogy azt eddig is sejteni lehetett, a rendkívüli gazdasági károkért elsősorban nem a vírus terjedése a felelős, hanem a kormányok reakciója.
2020. 12. 01. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

AutoWallis: 11 százalékkal bővülő árbevétel az első háromnegyed évben

Az AutoWallis 62,6 milliárd forintos árbevétellel és 1,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta az első háromnegyed évet. A 11 százalékos árbevétel-bővülés jelentősen meghaladja Magyarország, az Európai Unió és a régió autópiacainak teljesítményét. A kedvező számok több tényezőnek köszönhetőek: a COVID-19 járvány okozta visszaesést követően a harmadik negyedévben már organikus növekedés is tapasztalható volt, emellett pedig a vállalat hat jelentős üzletfejlesztést és akvizíciót hajtott végre idén. Ez utóbbiak részben már éreztették pozitív hatásukat, de teljes mértékben csak a 2021-es számokban jelentkeznek majd.
2020. 12. 01. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ál-munkaerőközvetítők csalnak ki pénzt a Trenkwalder nevében

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől pénzt a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók az ország különböző pontjain az elmúlt napokban – figyelmeztet a Trenkwalder. A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég az ügyben rendőrségi feljelentést tett.
2020. 12. 01. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar cég innovációja segíti a nemzetközi sportóriás terjeszkedését

Magyar fejlesztésű kasszákkal nyitott novemberben a Decathlon első lettországi üzlete. A világ legnagyobb sportszerforgalmazója korábban ausztriai és a szerbiai indulásában is a Laurel Cégcsoport megoldásaira támaszkodott. A döntést a korábbi jó tapasztalatokkal, a magyar szolgáltató rendszereinek rugalmasságával és a rekordgyorsaságú telepítéssel indokolták.
2020. 12. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét rekordmértékű az új fertőzöttek száma Izraelben

Másfél hónap után ismét rekordmértékű az új fertőzöttek száma Izraelben, október közepe óta először meghaladta az 1200-at az elmúlt 24 órában regisztrált új vírushordozók száma - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
2020. 12. 01. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Esik az olaj ára, nincs egyezség az OPEC-en belül

A WTI 45,1 dollárig süllyedt. Az OPEC a virtuális csúcstalálkozón két nappal meghosszabbította a döntéshozatal határidejét, mivel a felek egyelőre nem tudtak megegyezni a januárra tervezett termelésnövelés elhalasztásáról.
2020. 12. 01. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődött a GDP csökkenése Csehországban

Csehországban éves összehasonlításban a harmadik negyedévben 5 százalékra mérséklődött a bruttó hazai termék visszaesése. A második negyedévben 10,7 százalékos volt a GDP-csökkenés, ami a legrosszabb eredmény az önálló Csehország megalakulása (1993) óta. Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedévben a GDP 6,9 százalékkal emelkedett - közölte kedden Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.
2020. 12. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre még nem tudja behozni az idei bukót a magyar gazdaság - mi lesz?

Bár a második negyedéves súlyos hanyatlás után javított a magyar gazdaság, minden terület – a felhasználási és termelési oldalon – a negatív tartományban maradt éves szinten. Az idén 6 százalékos lehet a visszaesés és a mostani kilátások szerint jövőre még nem tudja behozni a hátrányt a gazdaság.
2020. 12. 01. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavaszi fagy és a jégeső okozta idén a növénykárok 87%-át

A koronavírus-járvány ellenére a gazdák egész évben keményen dolgoztak, a szélsőséges időjárási jelenségek azonban idén is komoly kihívások elé állították őket. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a legnagyobb károkat a mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták. Jó hír, hogy a magyar gazdák egyre tudatosabbak, a vagyoni jellegű károk biztosítása is egyre elterjedtebb körükben. Idén a 7 milliárd forintra emelt állami mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretből az utóbbi évekhez képest kiemelkedő mértékű, 64%-os díjvisszatérítést kapnak a gazdák a legelterjedtebb „A” típusú növénybiztosítások esetében.
2020. 12. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a japán cégek profitja

A japán vállalatok adózás előtti profitja már a hatodik egymást követő negyedévben csökkent éves összevetésben az idei harmadik negyedévben.
2020. 12. 01. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék

Pluszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2020. 12. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2020-as év kiemelkedő eredményeire alapozva új növekedési stratégiát indít útjára az UNIQA

„UNIQA 3.0 – Seeding the Future” néven hirdette ki legújabb növekedési programját az UNIQA Group, ami a következő 5 év célkitűzéseit és stratégiáját foglalja magába. Bizakodásra ad okot, hogy a COVID-19 okozta válság ellenére is sikeresen zárta 2020. harmadik negyedévét az UNIQA: 4091,2 millió eurós díjbevétellel és 213,8 millió eurós adózás előtti eredménnyel. Erre alapozva az új, hosszútávú stratégia fókuszában változatlanul az ügyfélközpontúság, valamint jelentős, az informatika, az adatkezelés és a digitalizáció területét érintő beruházások állnak.
2020. 12. 01. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az ázsiai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és pluszban álltak a még nyitva tartó piacok is.
2020. 12. 01. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: