A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

„egyikük sem köt kompromisszumot” „érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést” „én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani” /egyetemi hallgatók a Szóbox szereplőiről/

A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által október elején indított Szóbox vitasorozat olyan fontos témákban ad lehetőséget a vélemények ütköztetésére, mint a házastársi hűség, a testkép és a lelki egyensúly, a játékszenvedély vagy éppen a generációs családi feszültségek gyökerei. Olyan hétköznapi témák ezek, amelyeknek általában a legszélesebb tér jut a médiában, de legtöbbször csak felületesen, sokszor egyoldalúan, sztereotípiák mentén kapunk képet róluk. A tájékozódást és a mélyebb ismeretszerzést ezek a tartalmak nem, vagy nem kielégítő módon segítik.

A Facebookon követhető vitasorozat eddigi két fordulója bebizonyította, hogy az érvek és ellenérvek mentén bemutatott témakörök, az őszintén kimondott vélemények rengeteg embert megmozgatnak. Ennek kitűnő példája az a Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen készített kismintás kutatás, amely a benne résztvevő hallgatók körében mérte fel a vitában képviselt álláspontok meggyőző erejét.

Az első vitában Puzsér Róbert publicista a monogám társkapcsolatot kivitelezhetetlennek, őszintétlennek és meghaladottnak tartotta, míg Mihalec Gábor párterapeuta a párkapcsolat kiteljesedését látta abban, ha egy férfi és egy nő élethosszig tartó hűséges kapcsolatban él. 

Mint ahogy a Győrbíró András, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, szociológus által készített kutatás is kimutatta, a konzervatív beállítottságú hallgatók 72%-át győzte meg Mihalec Gábor, míg 14%-ukat Puzsér Róbert érvei. A liberális beállítottságú hallgatóknál viszont Puzsér Róbert volt a nyerő 45%-kal, de Mihalec Gábor sem maradt el tőle drasztikusan, hiszen ő is képes volt 42%-nyi liberális hallgatót meggyőzni. A tételmondatokkal jelzett Szóbox-menetekben természetesen nem hirdetünk győztest, sem pedig a viták végén, mivel az érvek elővezetésén és az érvelésen van a súlypont, a nézők meggyőzése a cél.

A nagyváradi kutatás a Puzsér-Mihalec vitában elővezetett tételmondatokat mérte meg a hallgatók körében. A "Mindenkinek szüksége van egyéjszakás kalandokra" állásponttal a hallgatóság 35%-a, "Az ember monogám típus" kijelentéssel pedig 55%-a értett egyet a vita hatására. Ugyanez a konzervatívok körében 21 illetve 76, a liberálisok körében 44 illetve 41 százalékkal szerepelt. A megkérdezettek 91 százaléka szerint a vita elgondolkodtató volt (85% szerint fontos témát járt körül, 77% szerint kulturált mederben zajlott. Csupán 7% találta unalmasnak illetve 5% találta fölöslegesnek az összecsapást. „A vita sok esetben egy korábban létező más előjelű prekoncepcióval szemben is meggyőzhette őket annak felülvizsgálatáról, vagy árnyalhatta a véleményeket.

Mindenesetre egyértelműen kijelenthető, hogy a teljes populációt vizsgálva a Mihalec Gábor által ideálisként vázolt monogám párkapcsolati modell népszerűsége vitathatatlan, és a liberálisabb világnézetű fiatalok több mint harmadát is meggyőzte. Ugyanakkor az is figyelmet érdemel, hogy ehhez hasonló módon Puzsér Róbert érvei – melyekkel a társadalmi gyakorlattól idegen nyitott házasságok legitimitását támasztotta alá – az általunk használt mérő-állítások szerint konzervatív beállítottságú fiatalok jelentős részére is hatottak. A liberális válaszokat adók körében pedig Puzsér – ha kis fölénnyel is, – de megnyerte a vitát – értékelt Győrbíró András.

Végezetül álljon itt néhány egyetemi hallgató szubjektív véleménye a vitáról:

,,próbáltam magam beleképzelni, hogy milyen lenne, ha a páromat mással látnám, hogy eljuthatnék e oda, amit Robi mondott, hogy ,,élvezzem azt, hogy neki jó’’, de azt hiszem alkalmatlan lennék erre alkatilag, nem tudnám elviselni’’

,,a monogám házasság szabályait nem olyankor alkották, amikor mindenhonnan szexuális tartalmak és ingerek érik az embereket, kábel TV-zés, netezés, sőt, ujságvásárlás közben is...előre félek magamtól, hogy mennyi ideig bírnám betartani majd a házassági fogadalmam, nem adok magamnak túl sok időt az első botlásig’’

,,ideje volt, hogy valaki rámutasson, mennyi hazugság van körülöttünk, a házassági fogadalmak is ilyenek sok esetben, de ott kezdődik, hogy mindenkinek ,,jónapot’’-ot kívánunk, miközben valószínűleg alig tudjuk, kicsoda az illető, jó volt látni Puzsér kapcsán, hogy van aki szerint a szavaknak van súlya’’

,,számomra hitelesebb lett volna, ha Puzsér válaszol a kérdésre, miszerint ő próbálta-e már, ha már ennyire támogatja a megbeszélt , eleve nyitott házasság vagy kapcsolat elvét, szerintem az lett volna az igazi próbája az elméletének’’

,,nálam azért nyert inkább Mihalec, mert bár Puzsér érvei teljesen jók voltak, de azok inkább egy autó adásvétel vagy lakásbérlés alapján lehetnek valódi szempontok, az érzelmek azok nem racionálisak, a legracionálisabb ember is vadállattá válhat, ha a feleségét mással látja, gondoljon is higgadtan bármit a nyitott házasságról’’

A vita hangneméről

,,miközben látszott a résztvevőkön, hogy fontos nekik, hogy a másik véleménye is elhangozzon és érvényesülhessen, egyértelművé vált, hogy egyikük sem köt kompromisszumot -de ettől még az egész működött’’

,,néha elég személyeskedő volt a vita, ezért sokat jelentett, hogy jókor szóltak bele a moderátorok, de az is, hogy Puzsér és Mihalec is néha egy mosollyal megtörte a feszültséget, és érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést’’

,,néha az volt az érzésem, hogy mindkét résztvevő sokszor szélsőséges dolgokat mondott, amit ő maga sem gondol komolyan, csak hogy élt adjon a vitának és kidomborítsa a különbségeket”

,,én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani, főleg Puzsért nem, de ez, hogy a vita strukturált volt és kérdésekkel ki is zökkentették a megkérdezetteket a felépített gondolatokból, nagyon élvezhetővé tette’’

Vége a csokos horrornak, 5 százalékban maximálják a büntetőkamatot

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályai között a feltételek nem teljesítése esetén fizetendő büntetőkamatok mértéke irreálisan magassá vált, ezért a kormány új rendeletében ezeket 5 százalékban maximálja - írja a Bank360.hu.
2022. 09. 30. 14:00
Megosztás:

Így maradhat értékes az ingatlanunk a válság idején

Senki számára sem újdonság, hogy energiakrízis küszöbén állunk, ami értelemszerűen kihat az ingatlanpiacra is. De vajon milyen ingatlanok őrizhetik meg az értéküket, és mit tehetünk, hogy az ingatlanunk eladhatóvá váljon?
2022. 09. 30. 13:30
Megosztás:

Aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusá Románia

Románia aktiválja az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát, hogy hozzájusson 150 majomhimlős páciens kezelésére elegendő gyógyszerhez - közölte csütörtökön a bukaresti kormány sajtóirodája.
2022. 09. 30. 13:00
Megosztás:

Élelmiszeripari fejlesztés zárult a Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft.-nél

Mintegy 1,7 milliárd forint értékű élelmiszeripari fejlesztés valósult meg a sütőipari termékeket gyártó Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft.-nél, a projektzáró ünnepséget csütörtökön tartották a nyírségi megyeszékhelyen.
2022. 09. 30. 12:30
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtöki jelentése alapján.
2022. 09. 30. 12:00
Megosztás:

Beszédet mond Putyin

Az energiaügyi miniszterek mai brüsszeli találkozóján várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről.
2022. 09. 30. 11:30
Megosztás:

Rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint rohamosan terjednek a gyermekeket veszélyeztető online kihívások.
2022. 09. 30. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést az európai tőzsdék túlnyomó többsége.
2022. 09. 30. 10:30
Megosztás:

Az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok árkompenzációját

Romániában újabb három hónapra, vagyis az év végéig meghosszabbítják az üzemanyagok 50 banis (42,4 forintnak megfelelő) árkompenzációját, az erről szóló jogszabályt csütörtöki ülésén fogadja el a bukaresti kormány - jelentette be a román miniszterelnök.
2022. 09. 30. 10:00
Megosztás:

Most akkor változott, vagy sem a számlázás rendje az MVM-nél?

Egyes sajtóhírekkel ellentétben az MVM számlázási rendje nem változott, a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra - közölte az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 30. 09:30
Megosztás:

Megszavazták a kedvezményes lakossági energiaárakról szóló tervezetet

Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
2022. 09. 30. 09:00
Megosztás:

Kétszázmilliárd eurós tehercsökkentési programot indít a német kormány

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
2022. 09. 30. 08:30
Megosztás:

Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult péntek reggel a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben. Csütörtökön a forint új árfolyammélypontokat ért el az euró, a dollár és a svájci frank ellenében.
2022. 09. 30. 08:00
Megosztás:

Hogyan védjük otthon a klímát?

„Alig vagyunk túl a világjárvány nehezén, máris nyakunkon az energiaválság, a háború, az aszály és az élelmiszerválság. A legtöbb válsággal persze szembe tudunk nézni, de már tényleg nagyon kevés időnk maradt” – hívta fel a figyelmet Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a K&H Csoport támogatásával a fenntarthatóság hónapjában szervezett rendezvényen. Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője arról beszélt, hogy a magánemberek, családok és cégek hogyan tudnak maguk is tevőlegesen hozzájárulni a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez.
2022. 09. 30. 07:30
Megosztás:

A pénzügyi vezetők állják a sarat a bizonytalan környezetben is

A gazdasági, geopolitikai, technológiai változások hatására mind a külső szabályozás, mind a belső érdekelt felek egyre nagyobb elvárást támasztanak a pénzügyi vezetőkkel szemben. Ezt a jelentősen növekvő szerepet a PwC szakértői által megkérdezett CFO-k 73%-a érzékeli is a mindennapokban. Mivel a változások komplexen érintik a szervezeteket, a pénzügyi vezetőknek egyre sokrétűbb kérdésekben kell együttműködniük a belső vállalati érdekeltekkel is.
2022. 09. 30. 07:00
Megosztás:

Jó hír a vevőknek: tovább nőtt az alku lehetősége

Az erős évkezdet után tavasszal fordult a kocka és nyáron még tovább erősödött a vevők piaci pozíciója – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adataiból. Ha jól alkusznak, egyre nagyobb részt spórolhatnak meg leendő otthonaik meghirdetett árából. Ám sok függ attól is, hogy hol próbálkoznak: például a fővárosi paneleknél csupán harmad akkora az átlagosan elérhető kedvezmény, mint a községi családi házaknál.
2022. 09. 30. 06:30
Megosztás:

Viharfelhők gyűlnek az építőipar felett, a gyártók adhatnak esernyőt

A tömegesen felfüggesztett állami beruházások, az építési projektek számának csökkenése, a fizetési nehézségekkel küzdő megrendelők számának emelkedése félreérthetetlenül jelzik az építőipar lassulását. Az ágazatnak fel kell készülnie a helyzet kezelésére a Mapei Kft. szerint.
2022. 09. 30. 06:00
Megosztás:

A recessziós sokk után is fejlődés vár az online kiskereskedelemre

A gazdasági visszaesés és annak réme akár új lendületet adhat a hazai online kiskereskedelmi szektornak, amely 2022-ben a valaha volt leggyengébb növekedést mutató negyedévét hozta össze. A GKID és az Árukereső.hu Online Kiskereskedelmi Indexének legutóbbi kiadása azt is megállapította, hogy az online értékesített termékkategóriák között a divatcikkek és ruházat hamarosan beérheti és megelőzheti a jelenleg még éllovasnak számító műszaki termékeket.
2022. 09. 30. 05:30
Megosztás:

Tüntettek a tervezett nyugdíjreform ellen

Tüntetésekkel és sztrájkokkal tiltakoztak csütörtökön a franciák a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, amelyet Emmanuel Macron államfő már a télen el akar fogadtatni a parlamenttel. Kudarc esetén a köztársasági elnök nem zárta ki az előrehozott választásokat.
2022. 09. 30. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a vesztesei a sárga csekkek új befizetési határidejének

Sok tízezer hazai nyugdíjas ember fog szorult helyzetbe kerülni amiatt, mert a MVM változást eszközölt a rezsiszámlák kifizetésének határidejében, így a sárga csekkek feladásának határideje a havi nyugdíjfolyósítási időpontokhoz képest korábbi időpontokra kerül - írja az Index.hu. Miről is van szó pontosan?
2022. 09. 30. 04:01
Megosztás: