A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

„egyikük sem köt kompromisszumot” „érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést” „én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani” /egyetemi hallgatók a Szóbox szereplőiről/

A Puzsér-Mihalec vita nagy hullámokat kavart

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által október elején indított Szóbox vitasorozat olyan fontos témákban ad lehetőséget a vélemények ütköztetésére, mint a házastársi hűség, a testkép és a lelki egyensúly, a játékszenvedély vagy éppen a generációs családi feszültségek gyökerei. Olyan hétköznapi témák ezek, amelyeknek általában a legszélesebb tér jut a médiában, de legtöbbször csak felületesen, sokszor egyoldalúan, sztereotípiák mentén kapunk képet róluk. A tájékozódást és a mélyebb ismeretszerzést ezek a tartalmak nem, vagy nem kielégítő módon segítik.

A Facebookon követhető vitasorozat eddigi két fordulója bebizonyította, hogy az érvek és ellenérvek mentén bemutatott témakörök, az őszintén kimondott vélemények rengeteg embert megmozgatnak. Ennek kitűnő példája az a Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen készített kismintás kutatás, amely a benne résztvevő hallgatók körében mérte fel a vitában képviselt álláspontok meggyőző erejét.

Az első vitában Puzsér Róbert publicista a monogám társkapcsolatot kivitelezhetetlennek, őszintétlennek és meghaladottnak tartotta, míg Mihalec Gábor párterapeuta a párkapcsolat kiteljesedését látta abban, ha egy férfi és egy nő élethosszig tartó hűséges kapcsolatban él. 

Mint ahogy a Győrbíró András, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, szociológus által készített kutatás is kimutatta, a konzervatív beállítottságú hallgatók 72%-át győzte meg Mihalec Gábor, míg 14%-ukat Puzsér Róbert érvei. A liberális beállítottságú hallgatóknál viszont Puzsér Róbert volt a nyerő 45%-kal, de Mihalec Gábor sem maradt el tőle drasztikusan, hiszen ő is képes volt 42%-nyi liberális hallgatót meggyőzni. A tételmondatokkal jelzett Szóbox-menetekben természetesen nem hirdetünk győztest, sem pedig a viták végén, mivel az érvek elővezetésén és az érvelésen van a súlypont, a nézők meggyőzése a cél.

A nagyváradi kutatás a Puzsér-Mihalec vitában elővezetett tételmondatokat mérte meg a hallgatók körében. A "Mindenkinek szüksége van egyéjszakás kalandokra" állásponttal a hallgatóság 35%-a, "Az ember monogám típus" kijelentéssel pedig 55%-a értett egyet a vita hatására. Ugyanez a konzervatívok körében 21 illetve 76, a liberálisok körében 44 illetve 41 százalékkal szerepelt. A megkérdezettek 91 százaléka szerint a vita elgondolkodtató volt (85% szerint fontos témát járt körül, 77% szerint kulturált mederben zajlott. Csupán 7% találta unalmasnak illetve 5% találta fölöslegesnek az összecsapást. „A vita sok esetben egy korábban létező más előjelű prekoncepcióval szemben is meggyőzhette őket annak felülvizsgálatáról, vagy árnyalhatta a véleményeket.

Mindenesetre egyértelműen kijelenthető, hogy a teljes populációt vizsgálva a Mihalec Gábor által ideálisként vázolt monogám párkapcsolati modell népszerűsége vitathatatlan, és a liberálisabb világnézetű fiatalok több mint harmadát is meggyőzte. Ugyanakkor az is figyelmet érdemel, hogy ehhez hasonló módon Puzsér Róbert érvei – melyekkel a társadalmi gyakorlattól idegen nyitott házasságok legitimitását támasztotta alá – az általunk használt mérő-állítások szerint konzervatív beállítottságú fiatalok jelentős részére is hatottak. A liberális válaszokat adók körében pedig Puzsér – ha kis fölénnyel is, – de megnyerte a vitát – értékelt Győrbíró András.

Végezetül álljon itt néhány egyetemi hallgató szubjektív véleménye a vitáról:

,,próbáltam magam beleképzelni, hogy milyen lenne, ha a páromat mással látnám, hogy eljuthatnék e oda, amit Robi mondott, hogy ,,élvezzem azt, hogy neki jó’’, de azt hiszem alkalmatlan lennék erre alkatilag, nem tudnám elviselni’’

,,a monogám házasság szabályait nem olyankor alkották, amikor mindenhonnan szexuális tartalmak és ingerek érik az embereket, kábel TV-zés, netezés, sőt, ujságvásárlás közben is...előre félek magamtól, hogy mennyi ideig bírnám betartani majd a házassági fogadalmam, nem adok magamnak túl sok időt az első botlásig’’

,,ideje volt, hogy valaki rámutasson, mennyi hazugság van körülöttünk, a házassági fogadalmak is ilyenek sok esetben, de ott kezdődik, hogy mindenkinek ,,jónapot’’-ot kívánunk, miközben valószínűleg alig tudjuk, kicsoda az illető, jó volt látni Puzsér kapcsán, hogy van aki szerint a szavaknak van súlya’’

,,számomra hitelesebb lett volna, ha Puzsér válaszol a kérdésre, miszerint ő próbálta-e már, ha már ennyire támogatja a megbeszélt , eleve nyitott házasság vagy kapcsolat elvét, szerintem az lett volna az igazi próbája az elméletének’’

,,nálam azért nyert inkább Mihalec, mert bár Puzsér érvei teljesen jók voltak, de azok inkább egy autó adásvétel vagy lakásbérlés alapján lehetnek valódi szempontok, az érzelmek azok nem racionálisak, a legracionálisabb ember is vadállattá válhat, ha a feleségét mással látja, gondoljon is higgadtan bármit a nyitott házasságról’’

A vita hangneméről

,,miközben látszott a résztvevőkön, hogy fontos nekik, hogy a másik véleménye is elhangozzon és érvényesülhessen, egyértelművé vált, hogy egyikük sem köt kompromisszumot -de ettől még az egész működött’’

,,néha elég személyeskedő volt a vita, ezért sokat jelentett, hogy jókor szóltak bele a moderátorok, de az is, hogy Puzsér és Mihalec is néha egy mosollyal megtörte a feszültséget, és érezték, hogy kell megtartani kulturált mederben a beszélgetést’’

,,néha az volt az érzésem, hogy mindkét résztvevő sokszor szélsőséges dolgokat mondott, amit ő maga sem gondol komolyan, csak hogy élt adjon a vitának és kidomborítsa a különbségeket”

,,én biztos nem mertem volna őket félbeszakítani, főleg Puzsért nem, de ez, hogy a vita strukturált volt és kérdésekkel ki is zökkentették a megkérdezetteket a felépített gondolatokból, nagyon élvezhetővé tette’’

Hozzászólások

Fejlesztik a városi és települési erdőket

A fásítások és az erdőtelepítések valós megoldásokat jelentenek az élet jobbá tételéhez és különösen a városokban hozzájárulnak a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentéséhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) Nagy István agrárminisztert idézve szombaton az MTI-vel.
2021. 07. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró ismét korlátozásokat vezet be

Bezárnak az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók Montenegróban augusztus 2-ig a kedvezőtlen járványhelyzet miatt - közölte Igor Galic, az ország közegészségügyi intézetének vezetője.
2021. 07. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

K&H: a diákok fele optimistán látja a munkaerőpiacot

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
2021. 07. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis 6,6 milliárd forintos zöldkötvény-aukciója

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis pénteki zöldkötvény-aukciója a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében. A beérkezett, összesen 10,75 milliárd forint névértékű ajánlatból a meghirdetett mennyiségen felül 10 százalékos túljegyzés került elfogadásra, így összesen 6,6 milliárd forint névértékű 10 éves kötvényt – fix 2,89 százalékos átlagos hozammal – vásároltak meg az intézményi befektetők. Az AutoWallis eddig is elkötelezett volt a fenntartható működés mellett, és az aukció jelentőségét mutatja, hogy az AutoWallis az első vállalat a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában, mely zöldkötvényeket bocsátott ki.
2021. 07. 24. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hat hónappal meghosszabbítja készülékeinek garanciaidejét a Huawei

Ismét jelentős kedvezményeket és szervizakciót hirdet a Huawei. Július 26-tól kezdődő Huawei Szerviz Fesztivál keretében a felhasználók ingyenesen kiterjeszthetik mobilkészülékeik jótállását 6 hónappal – amennyiben készülékük még garanciaidőn belül van –, illetve egy alkalommal bruttó 8000 forint kedvezményt kaphatnak a javítás díjából a My HUAWEI alkalmazás használatával. A vállalat kedvezményesen, egységes áron cseréli az akkumulátorokat az összes kijelölt modellre, illetve a felhasználók akár 55%-os alkatrész kedvezményt is kaphatnak.
2021. 07. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli intézkedések az építőiparban

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. Ennek oka, hogy amennyiben az állam gyakorolja az elővásárlás jogát, úgy egy hazai eladó nem feltétlenül tudja teljesíteni a külföldi szerződéses partnerei felé vállalt kötelezettségeit, ami szerződésszegést eredményezhet. A PwC Magyarország szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat és a tisztázatlan kérdéseket.
2021. 07. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több, mint 6000 hallgató nyert felvételt a Szegedi Tudományegyetemre 2021-ben

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.
2021. 07. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megváltozott az Európai Központi Bank kommunikációja

A várakozásokkal összhangban nem változtatott a monetáris kondíciókon tegnap az EKB, szinten tartották a kamatokat és a következő, szeptemberi ülés alkalmáig marad a heti 20 milliárd eurós PEPP vásárlási összeg is.
2021. 07. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lesz negyedik hullám vagy nem?

Több, mint másfél évig voltunk bezárva az otthonainkban, és a világ, amit előtte éltünk, mostanra teljesen megváltozott. Viszont most jobban, mint ezelőtt bármikor - szeretnénk újra elkezdeni élni az életünket. Folyamatosan arról olvashatunk, hogy a delta variáns egyre gyorsabban terjed, és reménykedünk, hogy az a negyedik hullám vagy gyorsan véget érjen, vagy meg se történjen.
2021. 07. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia számára nem fenntartható az 55 százaléknál magasabb államadósság

A Román Nemzeti Bank vezetősége arra hívta fel a figyelmet egy jelentésben, hogy a bruttó hazai termékhez (GDP) mért 55 százaléknál nagyobb államadósság nem fenntartható Románia számára az államháztartás kiadási szerkezete miatt.
2021. 07. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért ne várjunk őszig a kéménysepréssel!

Nem kell őszig várni, érdemes már most elvégeztetni az ingyenes kéményellenőrzést a szakemberek szerint.
2021. 07. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négy velencei-tavi strand szünetel

Felfüggesztette a Velencei-tó déli partján négy strand működését a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt. Egyelőre nem fogadhat fürdőzőket a Drótszamár Park és Kemping Strand, a Velence Resort & Spa, az Agárd Napsugár Strand és a Gárdony Tini Strand.
2021. 07. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajnában gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában péntekre kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem nyolcszáz új beteget jegyeztek fel, az egy nap alatt elhunytak száma megegyezett az előző napiéval, a fertőzés terjedése így enyhe növekedést mutat, az aktív betegek száma pedig megint megközelítette a tizenegyezret.
2021. 07. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Volkswagen Csoport a mobilitás új világában is vezető szerepet céloz meg

A Volkswagen Csoport 2030-ig szóló New Auto stratégiájával elindítja történetének legnagyobb átalakulását - mondta Herbert Diess vezérigazgató a Volkswagen Csoport virtuális éves közgyűlésén, pénteken, amelyről a csoport márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatta közleményben az MTI-t.
2021. 07. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatalmas segítség a gazdáknak

Kiszámítható támogatási feltételekkel és tervezhető fejlesztési lehetőségekkel segíti az agrártárca a gazdákat - jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MKB Bank Nyrt., az Andest 2005 Kft. és a Gazda Kontroll Kft. tematikus programsorozatának mezőkövesdi állomásán, pénteken a tárca közleménye szerint.
2021. 07. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy szükség esetén további emelésekre lehet számítani.
2021. 07. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Volánbusz fejlődik tovább

Három beszállítótól összesen mintegy 700 új autóbuszt állítanak üzembe év végéig a Volánbusz országos flottájának részeként, ebből 32 korszerű járművet ezekben a hetekben helyeznek forgalomba Zala megyében - közölte az új buszok pénteki, zalaegerszegi bemutatóján a közlekedési társaság humánerőforrás vezérigazgató-helyettese.
2021. 07. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Negatív élénkülést jeleznek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai

A brit gazdaság jelentősen lassuló, jóllehet továbbra is élénk ütemű kilábalására vallanak a pénteken ismertetett előzetes júliusi aktivitási mérőszámok.
2021. 07. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy összegű támogatás a hazai vállalkozások piacra kerülő innovációinak

A legnagyobb keretösszegű innovációs pályázat tavaly tavaszi meghirdetését követően, a nagy érdeklődésre tekintettel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) egy őszi fordulót is elindított a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására - közölte Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára bejelentette: mostanra a második körben beadott pályázatokról is megszületett a döntés, amely alapján újabb 153 projekt jutott összesen több mint 52 milliárd forint támogatáshoz.
2021. 07. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokkal több magyar utazott horvátba mint tavaly

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója pénteken az MTI-t.
2021. 07. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások: