A héten így teljesített a magyar részvénypiac

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 33 761,87 ponton zárt csütörtökön, 1495,95 ponttal, 4,64 százalékkal magasabban előző pénteki záróértékénél. A legjobb teljesítményt a Mol és a Richter nyújtotta 8,44, illetve 8,38 százalékos emelkedésével, a legrosszabbat pedig az OTP, amely 2,31 százalékkal esett.

A héten így teljesített a magyar részvénypiac

A részvénypiac heti forgalma 95,35 milliárd forint volt az előző heti 85,40 milliárd forint után.
  
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek küldött elemzése szerint több európai országban is lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése, így javult a nemzetközi befektetői hangulat. A hét történései közül kiemelik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök újabb gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a hét elején, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig csütörtökön egy eszközarányosan 0,19 százalékos egyszeri pénzintézeti adót.
   
Az idei költségvetési hiánycélt 1 százalékról 2,7 százalékra emelték. A kormány a munkahelyek megőrzése céljából hajlandó átvállalni a bajba került vállalatoknál a bérek egy részét, de csak működő munkahelyek esetében. 450 milliárd forint értékben támogatnak beruházásokat, ami a munkahelyteremtést szolgálná majd. Néhány gazdasági ágazatban - többek között a turizmus, az építőipar, a mezőgazdaság és a logisztika területén - azonnali beavatkozásokra van szükség. Magyar vállalatoknak 2 ezer milliárd forint értékben kamat- és államilag garantált hiteleket nyújtanak majd a bankok. A programba bekerült egy nyugdíjas- és családvédelmi pont is, melynek keretén belül 2021-ben egyheti pluszjuttatást adnak a nyugdíjasoknak, majd minden évben egy héttel emelnek.

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!
   
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemelést és eszközvásárlási programot jelentett be kedden. A kamatfolyosó szimmetrikussá vált, miután a hitelkamatokat 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelték. Újraindítják a növekedési hitelprogramot (nhp), és változnak a növekedési kötvényprogram (nkp) paraméterei is. Az új nhp programmal 1500 milliárd forintnyi olcsó és stabil forrást biztosítanak a kkv szektor hitelezésére, ugyanakkor a többlet pénzmennyiséget sterilizálják, így a programok hatása monetáris politikai szempontból semleges. A másodlagos piacon állampapírok és jelzáloglevelek vásárlásába kezd a jegybank, ez lényegében QE program (quantitative easing - mennyiségi lazítás). Nagy Márton alelnök elmondta, hogy a hozamgörbe ellaposítása a cél, miközben az nhp és az nkp programokkal lazítani is tudnak. Összességében a kamatfolyosó szimmetriájának visszaállítása monetáris szigorításnak tudható be, ugyanakkor a bejelentett eszközvásárlási program lazító irányba tett lépés - mutat rá elemzésében az Equilor.
   
Az eszközvásárlási program részleteiről, és annak időzítéséről a következő kamatdöntő ülésen, április 28-án döntenek. A hétfőnként tartott FX-swap tendereken stabil állományt fognak tartani, a tender likviditási szerepe jelentősen csökkent. Az egyhetes betéti tenderek kamatszintje egyelőre 0,9 százalékon marad, de szükség esetén tovább emelik 1,85 százalékig. A repótenderek kamatszintjét a rövid lejáratok esetén az egyhetes betéti kamathoz kötik, a 3 és 5 éves lejárat marad 0,9 százalékon. A jegybank most elsősorban a kellő likviditás biztosítására, illetve a forintárfolyam volatilitásának csillapítására fókuszál.
   
Az OTP a héten folytatta a sajátrészvény-visszavásárlásokat. A HSBC elemzője 13 ezer forintra mérsékelte az OTP 12 hónapos célárfolyamát a korábbi 16 800 forintról, továbbra is vételi ajánlás mellett.
   
A Richter a 2019-es év eredménye után 63 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja, tavaly 100 forint volt az osztalék.
   
A Mol a rendkívüli helyzetre tekintettel nem fizet osztalékot tavalyi éves eredménye után, 2019-es profitját teljes egészében az eredménytartalékba helyezi. Amennyiben a helyzet normalizálódik, és a körülmények engedik, a későbbiekben ebből kifizetést teljesíthet a részvényesek felé.
   
A 4iG vezetősége 22 forintos osztalék kifizetését javasolja, amiről az április 29-ére összehívott közgyűlésen szavaznak majd.
   
A CIG Pannónia április 17-re kitűzött éves rendes közgyűlését a vészhelyzet miatt bizonytalan ideig elhalasztotta.
   
A héten az OTP-részvények ára 2,31 százalékkal csökkent, csütörtökön 8890 forinton zárt, heti forgalma megközelítette a 63,5 milliárd forintot.
   
A Richter 8,38 százalékkal erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 6595 forinton zárt, heti forgalma közel 9,2 milliárd forint volt.
   
A Mol ára 8,44 százalékkal emelkedett a héten, csütörtökön 2044 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma mintegy 11,35 milliárd forint volt.
    

A Magyar Telekom árfolyama 0,85 százalékkal nőtt, csütörtöki záróára 358 forint volt, heti forgalma több mint 1,15 milliárd forintot tett ki.    

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3325,05 ponton zárt csütörtökön, az előző héthez képest 402,27 ponttal, 13,76 százalékkal magasabban.

Hozzászólások

Kiszámolták, mennyibe kerülhet a hiteleseknek a kormány ajándéka

Pénteki sajtóhírek szerint újfent meghosszabbodhat Magyarországon a hitelmoratórium. Érdemes lehet ugyanakkor mindenkinek végiggondolni, hogy él-e a felkínált lehetőséggel, egy újabb év törlesztési szünet ugyanis jócskán megemeli majd a teljes visszafizetendő összeget – figyelmeztet elemzésében a Bank360.
2021. 05. 16. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Teljessé vált a VeszprémFest idei programja

Teljessé vált a VeszprémFest idei programja: a Cotton Club Singers, a Concerto Budapest és az LGT slágereket játszó Zenevonat is fellép az augusztus 17. és 21. között megrendezendő fesztiválon.
2021. 05. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot indítanak a családokat segítő startupoknak

Pályázatot hirdet családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak az újonnan megalakult, családokat segítő innovatív központ, a Kincs Smart Family Centrum - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton a családok nemzetközi napján, Budapesten.
2021. 05. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új magyar bírája van a nemzetközi Sportdöntőbíróságnak

Neszmélyi Emil ügyvédet kinevezték a sport igazságszolgáltatásának legmagasabb szintű nemzetközi fóruma, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) bírái közé.
2021. 05. 16. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötöse senkinek sem volt, de a Joker-t elvitték!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 19. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 05. 15. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületet adhat a kereskedelemnek a pünkösd

A hosszú hétvégék, ünnepek előtt általában megélénkül a forgalom az üzletekben, de az idei pünkösdi forgalmat főként az erősítheti, hogy április 7-e óta lépcsőzetesen enyhülnek a koronavírus-járvány miatti védelmi intézkedések - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
2021. 05. 15. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitották a vitorlás szezont Balatonfüreden

A hagyományos vitorlabontó ünnepség keretében nyitották meg a vitorlás szezont szombaton, Balatonfüreden, valamint elrajtolt a 878 Co. Nagydíj.
2021. 05. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ha hibázott, megéri együttműködni a versenyhatósággal: módosultak a GVH bírságközleményei

A Gazdasági Versenyhivatal az elmúlt évben kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárások a közérdek szolgálata mellett közvetlen hasznot hozzanak a fogyasztók számára. Ezt a célt is szem előtt tartva módosította többek között a bírságkiszabásra és a kötelezettségvállalásra vonatkozó közleményeit.
2021. 05. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zalában működő olasz agrárcégeket vásárolt a GVC Zrt.

Négy, eddig olasz tulajdonban lévő zalai agrárcéget vásárolt meg a George's Venture Capital (GVC) Zrt., így mintegy négymilliárd forintnyi termelőkapacitás került magyar kézbe - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 05. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatási program az Eötvös József Kutatóközpontban

Tavaly mintegy 10 ezer vasúti járat közlekedett Kína és Európa között, ezzel az ázsiai ország lett az öreg kontinens legnagyobb kereskedelmi partnere és ez volt az első év, amikor Kína lekörözte az Egyesült Államokat ebben a tekintetben – hangzott el a Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet online rendezvényén. Az áruforgalom fogadásának és továbbításának kiváló terepe lehet a Kárpát-medence, amely kapurégió szerepet tölthet be, ennek vizsgálatára indult kutatás az NKE Eötvös József Kutatóközpontban (EJKK).
2021. 05. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Allianz Globális Biztosítási Jelentés 2021: Az ágazat ellenállónak bizonyult, erőteljes növekedés várható

Az Allianz közzétette legfrissebb „Globális Biztosítási Jelentését”, amely a globális biztosítási piacok fejleményeinek elemzését tartalmazza.[1] A jelentés szerint a biztosítási iparág viszonylag könnyen megúszta a koronavírus-válságot: 2020-ban a díjbevétel világszinten mindössze 2,1 százalékkal zsugorodott. A vagyonbiztosításoknál kismértékű, 1,1 százalékos bővülés volt tapasztalható, míg az életbiztosítási üzletág 4,1 százalékos visszaesést mutatott. Összességében azonban ez a csökkenés jóval meredekebb volt, mint 2009-ben (–1,1%), a pénzügyi válság után. A teljes díjbevétel hozzávetőlegesen 80 milliárd euróval elmaradt a válság előtti szinttől, és 3730 milliárd eurót tett ki (életbiztosítás: 2267 milliárd euró, vagyon- és balesetbiztosítás: 1463 milliárd euró).
2021. 05. 15. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dolgozhat-e valaki egyszerre két munkahelyen?

Többen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló a már meglévő munkájaaviszonya mellett akár megélhetésének biztosítása, akár kereset kiegészítés végett újabb munkát szeretne vagy kénytelen vállani vállalni. Régebben ezt nevezték másodállásnak, de Melyjelenleg milyen körülményekre kell ilyen esetben a munkáltatóknak és a munkavállalónak figyelemmel lennie? Tömösvári Andrea ügyvéd segít megválaszolni a kérdéseket.
2021. 05. 15. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Párkeresés a koronavírus idején - kutatási összefoglaló

A társkeresés önmagában egy izgalmas és igencsak nehéz dolog, de aki 2020-ra tervezte megtalálni a nagy Ő-t az még több kihívással találta szemben magát. Mégis hogy lehet ismerkedni a szoba négy fala közül?
2021. 05. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kerékpárút épült Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar megyében összesen 3,7 kilométeren új kerékpárút épült az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából - közölte a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) pénteken az MTI-vel.
2021. 05. 15. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint péntek estére

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon pénteken.
2021. 05. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak az európai piacok

Erőteljes emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken a kedvező globális hangulatban.
2021. 05. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felülteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.
2021. 05. 14. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Merre tovább bulinegyed?

Ismét megnyitottak a vendéglátóegységek teraszai és a járvány miatt bevezetett korlátozásokat enyhíti a kormány. Amennyiben európai szinten is hasonló folyamat indul el, számítani lehet arra, hogy a nyár folyamán visszatérnek a turisták is az országba. Hogyan alakították az elmúlt másfél év történései, a turizmus visszaesése, az ingatlanárak konszolidációja, az agglomeráció reneszánsza Budapest belvárosát és mit hozhat a jövő? Az OTP Ingatlanpont szakértője végiggondolta, mire számíthatunk a jövőben a bulinegyed és a belváros ingatlanpiacán.
2021. 05. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adó tűnik el Magyarországon

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot. A tervezet szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál. A Niveus Consulting Group összegzése szerint az adótörvény módosítási csomag a fentieken túl inkább jogtechnikai változtatásokat tartalmaz, bár az átalányadózás és a transzferárazás területén is felfedezhetünk majd újdonságokat.
2021. 05. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, egy erős árfolyamingadozással járó hét utolsó kereskedési napján.
2021. 05. 14. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: