A mustármagolaj gyógyító hatása

A mustármagolaj használatának Indiában több évezredes hagyománya van, az ajurvéda egyik legfontosabb alapanyaga, azonban Amerikában és Európában kevéssé elterjedt, leginkább csak külsőleg alkalmazzák.

A mustármag, bár kicsi fűszernövény, annál nagyobb hatással van az emberi szervezetre. A mustármag enyhén csípős ízű, kicsi, kb. 1 mm-es apró mag, amely fehér, sárga vagy világosbarna színben létezik, és szinte a világ minden táján megterem. A fehér mustár magját már a sumérok is felhasználták. Európával, így hazánkkal is a rómaiak ismertették meg. Legendák szerint a harcosoknak adtak mustármagot, hogy megsokszorozzák erőiket.

Mit tartalmaz a mustármag?

A mustármagnak rendkívül magas a fehérjetartalma, antioxidáns tartalma, gazdag A-, B-, C-, Evitaminokban, különféle ásványi anyagokban. Magas szelén- és magnéziumtartalma jó hatással van a vérnyomásra, enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit. A mustármag tartalmaz még vasat, rezet, kalciumot és foszfort is.

Magas rosttartalma miatt emésztést serkentő hatása is van, segíti a salakanyagok kiürülését. Telített, valamint egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz. 

Legfontosabb hatóanyaga a mustárolaj-glikozid, mely csípős ízű antibakteriális, gombaellenes hatású védőanyag. 

A mustármag, anyagcsere-gyorsító hatása miatt segíthet a fogyókúrázóknak, életmód váltóknak. A Kincsez.hu-nál kapható kézműves receptfüzetekbe összegyűjtheted kedvenc receptjeidet, hogy megkönnyítsd a diétát.

Miért fogyassz mustármagolajat?

Az indiai ajurvéda szerint a mustármag extra hőt kölcsönöz a testnek, valamint vérbőséget okoz, így jól alkalmazható megfázásos tünetek esetén, meghűléseknél vagy alacsony testhőmérsékletnél. 

A mustármagolaj fogyasztásának áldásos hatásai:

- A-vitamin tartalma hajminőség-javító hatású, bársonyossá, sűrűvé teszi a hajat,

- hidratálja a bőrt, gyulladáscsökkentő hatása révén csökkenti a pattanások kialakulását, jó hatással lehet az ekcémás bőrre,

- csökkenti a migrénes panaszokat,

- méregtelenítő és serkentő ereje révén használható érelmeszesedésre, magas vérnyomásra, csökkenti a véralvadást, vérrögképződést,

- a mustárolajat a fájó testrészbe masszírozva enyhíti a reumás és ízületi fájdalmakat, a lumbágót, de bedörzsölve narancsbőr ellen is hatásos,

- daganatos megbetegedésekben lassítja a sejtek növekedését,

- étvágyserkentő,

- emésztést támogató,

- zsírégetést serkentő hatása van.

Hogyan fogyaszd?

Különleges csípős íze miatt a világ összes konyhája szívesen használja ételízesítésre. Currys, babos, húsos ételekhez jól passzol az íze. Serpenyőben szárazon pirítva még jobban kiadja csípős aromáját, az indiai konyha kedvelt fűszere, illetve ilyen formában, valamint olajként salátadresszingként is kiváló. A mustármagolajat használhatjuk húsok pácolására.

A hitelmoratórium meghosszabbítása segítség a kisvállalkozásoknak

Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
2021. 09. 17. 06:30
Megosztás:

Nőtt az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom

Nőtt a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma augusztusban az Egyesült Államokban, ami valószínűleg az iskolakezdéssel kapcsolatos bevásárlásoknak és a gyermekek után járó adójóváírás kifizetésének köszönhető. A meglepően jó adatok mérsékelhetik azokat a várakozásokat, hogy a gazdasági növekedés erőteljesen lassul a harmadik negyedévben.
2021. 09. 17. 06:00
Megosztás:

Új ügyvezető igazgató a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. élén

Jan Prinst nevezte ki ügyvezető igazgatójává a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2021. 09. 17. 05:30
Megosztás:

Fellendült a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Négy hónap lassulás után lendületbe jött a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében szeptemberben.
2021. 09. 17. 05:00
Megosztás:

Hány cigány nemzetiségű ember él Magyarországon?

A magyarországi roma népesség lélekszámának meghatározása – a romák nyelvi asszimilációja, térbeli széttagoltsága, kulturális sokszínűsége és alacsony társadalmi presztízse okán – komoly kihívást jelent. A társadalomtudományos szakirodalomban időről időre viták alakulnak ki arról, hogy milyen módon lehet a legjobban meghatározni a roma népesség lélekszámát.
2021. 09. 17. 04:01
Megosztás:

4IG elemzés

Feljebb futott ugyan tegnap a 4IG, de messze elmaradt a korábbi vételektől a részvény és továbbra sem lökte át a 2019-es 1100 forintos csúcsot. Amíg a kurzus nem talál át a jegyzésen, addig inkább a bizonytalanságé lehet a főszerep. Ma az európai inflációs adat borzolhatja a kedélyeket főleg egy nem várt erősebb pénzromlási mutatóval. A 4IG számára fontos a mai zárás, de ha nem lépi át a határvonalat, a korábbi csúcsot akkor a jövő héten is nehezebb lesz a kezdés.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Járt magasabban a csütörtöki kereskedés alatt a Richter mégis a nap végére visszahúzott a 100-as mozgóátlag környékére a részvény. Nincs különösebb változás így az árfolyamnál, ma is a 8600-as támasz körül foroghat a jegyzés és itt dőlhet el a hét sorsa. Egy letörés esetén a 8100-as mélypontokra is lecsúszhat a papír, így a vevők extrán őrizhetik a frontvonalat.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

MOL elemzés

Nem lépett feljebb a MOL tegnap és nem vitte tovább a hév a szerdai emelkedés után a grafikont. Három százalékos emelkedést várnak ma az európai inflációs mutatóra, amely még meg is lepheti a piacot, így ma ez lehet a legfontosabb adat. A MOL számára viszont sok nem változott még a korábbi emelkedéssel sem, a 2500-as szint legyűréséig nem sokat mocoroghatnak a vevők.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

OTP elemzés

Léphet a kormány és kedvezhet a hitelmoratóriumosoknak, amely ismét a bankszektoron csattanhat, mind pénzbeli mind pedig adminisztrációs terhekben. Ennek tudatában nem ütöttek nagyot az OTP árfolyamán, de ma már komolyabban is lecsaphatnak a bankpapírra a befektetők. A csütörtököt végül Amerikai pluszban fejezte be, így a hátszél stabilabb lehet, de az újabb hazai intézkedések kapcsán elfordulhatnak a szektortól a befektetők. Technikailag az OTP kurzusa a 18 000-es szintre gyakorolhat nyomást és ma sok múlhat a frontvonal kitartásán.
2021. 09. 17. 04:00
Megosztás:

Az ukrán egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják Ukrajnában a Covid-igazolásokat

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elismerte, hogy hamisítják a koronavírus elleni oltási és más Covid-igazolásokat Ukrajnában.
2021. 09. 17. 03:30
Megosztás:

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten az Egyesült Államokban.
2021. 09. 17. 03:00
Megosztás:

A nyár elteltével sem csökkent az utazási kedv

A főszezon lezárultával az év hátralévő részében sem csökkent a magyarok utazási kedve, a lakosság közel harmada tervez belföldre, szűk tizede pedig külföldre utazni az őszi-téli időszakban, ami megközelíti az év eddigi részében utazók arányát - derül ki a Reacty Digital Kft. legfrissebb reprezentatív kutatásából.
2021. 09. 17. 02:30
Megosztás:

Meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket Horvátországban

Horvátországban további két héttel meghosszabbították a járványügyi intézkedéseket azzal a könnyítéssel, hogy megnyithatnak a vásárok és kiállítóhelyek zárt térben, de ott kötelező lesz a védettségi igazolás - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a válságstáb vezetője a kormány csütörtöki ülésén.
2021. 09. 17. 02:00
Megosztás:

A digitalizáció, a bizalom és a stabilitás biztosíthatja a Pénztárak sikerét a szektor következő évtizedében

A pandémia alatt az önkéntes pénztárak megmutatták, hogy rendkívüli körülmények között is képesek gyorsan, hatékonyan reagálni, és biztonságban gyarapítani tagjaik nyugdíj- és egészségcélú megtakarításait. Az ügyfelek pedig mindezt töretlen bizalommal hálálták meg, amit igazolnak az első félév kiemelkedő eredményei – hangzott el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) által szervezett Pénztárkonferencián. Az egészségpénztárak esetében 23 százalékkal, a nyugdíjpénztárak esetében több mint 9 százalékkal emelkedett a befizetések összege a tavalyi év első félévéhez képest. A konferencia előadói szerint ez bizonyítja, hogy a hazai lakosság számára továbbra is fontos az anyagi gondoktól mentes időskor, valamint az egészséges jövő. Ugyanakkor a szektor következő 20 évének biztosítása szempontjából elengedhetetlen a fiatalabb generációk megszólítása.
2021. 09. 17. 01:30
Megosztás:

Azerbajdzsáni innovációkat hoz Európába az induló akcelerációs program

Validációs program indul az azeri startup ökoszisztéma fellendítéséért az Innovation Agency Azerbaijan, a Turan Trade szervezésében. A Discover Europe - Azerbaijan célja, hogy minél több azeri innovációnak adja meg a lehetőséget az európai piacra lépésre. A Discover Europe programok megvalósítója, az azeri program szakmai partnere, a budapesti, berlini és londoni innovációs központokkal rendelkező Startup Campus.
2021. 09. 17. 01:00
Megosztás:

Ma már a fővárosban is keresettek a termelői finomságok

Napjainkban már nem csak a természet közelében élők kiváltsága, hogy friss, organikus, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket fogyasszanak. A városiak körében sem pusztán átmeneti trend a “tiszta étkezés”, így egyre többen vásárolják meg az őstermelők kézműves portékáit - ehhez pedig ma már nem kell vidékre utazniuk.
2021. 09. 17. 00:01
Megosztás:

Közel 130 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására közel 130 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A grémium az új klasszifikációs szabályok alapján vizsgált több bejelentett műsort, eljárást azonban egyik ellen sem indít. A testület többek között túl hangos reklám miatt figyelmeztetett médiaszolgáltatókat, több rádiós frekvenciapályázattal kapcsolatban döntéseket hozott, valamint elfogadott egy jelentést a televíziók támogatási gyakorlatáról.
2021. 09. 16. 23:30
Megosztás:

Előtérbe kerülhet a fenntarthatóság az informatikai szektorban

Az internet okozta környezeti terhelés csökkentése kihívást jelent az informatikai szektorban is, a fenntarthatóság kérdésköre az egyik legfontosabb prioritás lehet a következő években a szektor számára - hívta fel a figyelmet az Integral Vision egyedi webes termékek fejlesztésével, működtetésével foglalkozó társaság az MTI-nek küldött szerdai közleményében.
2021. 09. 16. 23:00
Megosztás:

A fejlesztések évei következhetnek az agráriumban

A járványhelyzet nehézségeit az agráriumban is gyors kilábalás követheti, a Vidékfejlesztési Program keretében érkező forrás pedig történelmi lehetőséget jelent – hangzott el az OTP Agrár Derbyn. Az eseményen a hitelintézet Agráriumért OTP Díjjal tüntetett ki öt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozót, kiemelkedő szakmai teljesítményük elismeréseként.
2021. 09. 16. 22:30
Megosztás:

3+1 tanács hogyan kerülje el a lánctartozást

A késedelmes fizetés és a lánctartozás jelenleg a hazai gazdaság egyik legégetőbb problémája. A vállalkozások csaknem kétharmadának van legalább egy olyan üzleti partnere, amelyik késve fizetett – derül ki a Gazdasági és Vállalkozáskutató Intézet a hazai körbetartozást vizsgáló friss, 2021. első félévet összegző kutatásából. Az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője néhány praktikus megoldásra hívja fel a figyelmet, amivel elkerülhetők, illetve megoldhatók a lánctartozás okozta nehézségek.
2021. 09. 16. 22:00
Megosztás: