A pollenallergiánk még a biztosításunk díját is megemelheti - biztosítói körkép

A koronavírus-járvány hatására jelentősen megnőtt az érdeklődés a kockázati biztosítások iránt, ezen belül egyre többen keresik a hagyományos életbiztosításokat is. Az életbiztosítások díja leggyakrabban személyre szabott, amit részben az egészségügyi állapotunk vagy az határoz meg, hogy milyen életmódot folytatunk. A Bank360 elemzői arról kérdezték a biztosítókat, hogy hátrányt jelent-e az ügyfeleknek életbiztosítás kötésénél, ha dohányoznak, túlsúlyosak vagy pollenallergiával küzdenek.

A pollenallergiánk még a biztosításunk díját is megemelheti - biztosítói körkép

Aki vigyáz az egészségére, kedvezőbb díjakra számíthat, viszont akinek valamilyen káros szenvedélye van, beteg vagy az életmódjából fakadó betegsége alakult ki, annak többet kell fizetnie az életbiztosításokért – derül ki a Bank360 elemzéséből.

Az Aegon Biztosító minden esetben az ügyfél össz-egészségi állapotát értékeli kockázatelbírálásnál, illetve kedvezményben részesíti azokat az ügyfeleket, akik egészséges életmódot folytatnak. Ide tartoznak például a nem dohányzó ügyfelek, akik ugyanazért a díjért magasabb biztosítási összegre számíthatnak – ez egyúttal persze azt is jelenti, hogy a dohányzó ügyfelek magasabb díj fizetésével köthetnek szerződést ugyanarra a biztosítási összegre.

A pollenallergiától szenvedőknek nem kell attól tartaniuk, hogy magasabb díjat kell fizetniük az Aegonnál, viszont amennyiben a pollenallergia kiváltó oka allergiás asztma, a kockázatelbírálás során ettől eltérő eredmény is születhet.

Az Allianz Biztosító az életbiztosítások kockázatelbírálásánál figyelembe veszi a dohányzást, a túlsúlyt, illetve az allergiát is - így ezek akár pluszköltséggel is járhatnak a biztosított számára. Vizsgálja emellett a biztosító, hogy az ügyfél az egészségi állapota és életviteli szokásai alapján milyen várható élettartamot él meg.

A Groupama Biztosító egyes termékek esetében különböző tarifát alkalmaz a dohányzó és nem dohányzó ügyfelek esetében. Emellett az életbiztosítások esetében felmérik az ügyfelek egészségi állapotát, és amennyiben ezt követően az átlagnál magasabb kockázatú az ügyfél, akkor a szerződéskötés magasabb díj mellett valósulhat meg.

Az NN Biztosítónál a dohányzás és az elhízás is emelheti az életbiztosítás díját, illetve a kockázati biztosítások díját jellemzően emelni is szokta, míg a pollenallergia esetén ez nem jellemző. Az elhízás és a dohányzás esetén a díjemelés mértékét az elhízás, illetve a dohányzás mértéke határozza meg.

Az Union Biztosítónál a pollenallergia önmagában nem kockázatnövelő tényező, viszont ha asztmás tünetek is jelentkeznek, amelyeket gyógyszerekkel kell kezelni, az asztma súlyosságától függően alkalmazhat díjemelést a biztosító. A dohányzást tekintve az Union a cigarettát, szivart, pipát, e-cigarettát, stb. szívó ügyfeleknél, illetve azoknál, akik egy éven belül szoktak le, úgynevezett ”dohányos pótdíjat” alkalmaz, melynek mértéke jelenleg 15 százalék - ennyivel kell magasabb havidíjat fizetnie egy dohányzó ügyfélnek.

A fizikai állapotot tekintve több tényezőt is figyelembe vesz az Union, köztük a testmagasságra, a testsúlyra, illetve a vérnyomásra vonatkozó adatokat is vizsgálják. A díjemelést befolyásolja többek között a túlsúly mértéke is, emellett a biztosított kora, vérnyomása, vérzsírszintje, vércukor értékei is meghatározzák a fizetendő összeget. A biztosító a nemzetközi statisztikák alapján összeállított útmutatót, a Metabolic Risk Calculatort használja.

Az Uniqa Biztosító a dohányzást és az elhízást a legtöbb biztosítótársasághoz hasonlóan az életbiztosítások vonatkozásban kockázati tényezőnek tekinti, és ezen biztosítottakat magasabb díj ellenében tudják csak bevonni a veszélyközösségbe. Az Uniqánál egyes szolgáltatásoknál külön díjszabást alkalmaznak a dohányzó és a nem dohányzó ügyfelek részére. A pollenallergia abban az esetben jelent magasabb kockázatot, ha súlyos asztmás tüneteket okoz.

Magyarországon egyébként meglehetősen drámai a kép, ha a lakosság elhízását vagy dohányzási szokásait vizsgáljuk. A KSH 2019-es adatai szerint a 15 évesnél idősebb lakosság 58,2 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, közel negyede (24,5%) pedig naponta rágyújt.

Ha valaki az egészségügyi állapota miatt kap drága ajánlatot életbiztosításra, érdemes lehet megfontolni, hogy egyéni helyett csoportos biztosítást köt, ennek előnye ugyanis, hogy a csoport összes tagját egységes áron biztosítják.

Egy csoportos életbiztosítás előnye lehet még, hogy – pont az egységes árból adódóan – legtöbbször nem szükséges hozzá egyéni egészségügyi vizsgálat, csupán egy néhány kérdésből álló kérdőívet kell kitölteni.

A Bank360 oldalán elérhető csoportos személybiztosítás részeként ráadásul nemcsak életbiztosítási, hanem jövedelempótló csomag is köthető, mellyel munkanélküliség vagy tartós betegség miatt fellépő átmeneti anyagi problémákra lehet előre felkészülni.

A jövedelempótló biztosítás előnye, hogy jól kiegészíti a szegényes állami támogatási rendszert, abban az esetben, ha valaki elveszíti az állását vagy beteg lesz. Előbbi esetben ugyanis legfeljebb három hónapig jár álláskeresési járadék itthon, utóbbi esetben pedig nemcsak a jövedelmünk csökken, hanem a zsebből finanszírozott gyógyszerek és egészségügyi ellátások miatt a költségeink is megnőhetnek.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

A beoltott anyák teje tartalmazhat antitesteket

A Covid-19 ellen beoltott szoptató anyák anyateje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, amely segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól - derült ki a Floridai Egyetem új kutatásából.
2021. 08. 29. 10:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás: