A szakmai karrier kiemelt szempont

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény január elsejével lépett életbe. Az új munkaszerződés aláírásának és a másodállásra vonatkozó kérvények leadásának határideje március 1. A Magyar Orvosi Kamara felmérése szerint a hazai szakorvosok több mint fele kettő vagy több állásban dolgozik egyszerre, az új törvényi szabályozás miatt ők most komoly döntési kényszerbe kerültek. Kulcskérdés, hogy milyen szempontok vezérlik a jogállásról szóló orvosi döntéseket.

A szakmai karrier kiemelt szempont

A 2020 október 6-án elfogadott, és november 18-án hatályba lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény legtöbb rendelkezése január elsejétől lépett életbe, ekkor alakult át az érintettek jogviszonya egészségügyi szolgálati jogviszonnyá, a hálapénz elfogadása pedig büntetendő cselekménnyé. Március elseje már az új munkaszerződés aláírásának és a másodállási kérvények leadásának határideje.

A jövőben állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál csak a meghatározott jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet végezni. Ezzel egyidőben bevezetésre kerültek az összeférhetetlenségi szabályok, ezek egyike szerint egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy csak a törvényben meghatározott szerv vezetésének előzetes engedélyével köthet további munkavégzésre irányuló szerződést. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) még tavaly október végén készített felmérést a bevezetésre kerülő egészségügyi törvény kapcsán, melyet 7739 kamarai tag töltött ki. Ekkor a válaszadó szakorvosok 57%-a úgy ítélte meg, hogy jelentős módosítások mellett el tudná fogadni az új jogviszonyt. Az orvosok enyhe többsége (54%) látta indokoltnak az álláshalmozások határozottabb szabályzását, ugyanakkor szinte minden válaszadó úgy gondolta, hogy a szabad munkavállalásnak törvényben garantált teret kell hagyni. A Kamara felmérésében az orvosok 77 százaléka, 5970 fő nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új jogviszonyt.

Már csak pár nap maradt arra, hogy az orvosok eldöntsék, aláírják-e az új szerződésüket, kérvényezik-e a másod-, harmad állásaikat, esetleg kivonulnak az állami rendszerből és teljes időben a magánellátást választják. A MOK felmérésében résztvevő orvosok több mint fele dolgozik egyszerre két vagy több állásban, a szakorvosok 37 százalékának pedig magánrendelése is van, amiben körülbelül heti 6 órában látják el a betegeket. Rajtuk van talán a legnagyobb nyomás, hiszen engedélyt kell kérniük ahhoz, hogy az állami mellett megtarthassák a magán praxisukat is.

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress? ITT kiszámolhatod!

A döntés előtt álló orvosokat számos szempont befolyásolja. Kiemelt kérdést jelent a személyes motiváció, sokan átértékelik most, hogy mely területen szeretnek igazán dolgozni, hol van leginkább lehetőségük szakmailag kiteljesedni, adott területre specializálódni vagy éppen magasabb pozíciót elérni. Lényeges döntési pont a professzionális háttércsapat megléte, hisz a magas színvonalon történő gyógyítás számos szakember ‒ orvosok, asszisztensek, dietetikusok, gyógytornászok ‒ közös, összehangolt munkája, az orvosi munka eredményességét így nagyban meghatározza a csapat összetétele, motivációja, tapasztalata és szaktudása. Azt is fontos átgondolni, hogy milyen vizsgálatok és beavatkozások elvégzésére van lehetősége az orvosnak, hiszen nem mindegy, hogy milyen eszközökkel, milyen körülmények között és milyen támogatással fog tudni dolgozni. Fentieken túl a magánszféra iránt érdeklődők számára fontos lehet, hogy van-e vállalkozói ambíciójuk, vagy a működtetési és marketing feladatokat szeretnék-e inkább egy professzionális szolgáltató rendszer kezébe adni.

Az ország egyik legrégebbi magánegészségügyi hálózatát, a Prima Medica menedzsmentjét csak az elmúlt hónapokban 25 orvos, a jelenlegi gyógyítói létszámunk negyede kereste fel azzal a céllal, hogy közösen mérlegeljék a lehetőségeiket. „Hozzánk elsősorban a nagy tapasztalattal rendelkező idősebb orvosok, professzorok szeretnének jönni dolgozni. Olyan szakemberek, akik évtizedeken keresztül gyógyítottak az állami ellátásban, és most már nyugodtabb munkakörülményeket keresnek, elmélyültebb, specializáltabb munkát szeretnének végezni a magánellátásban, miközben továbbra is szeretnék tudásukat átadni a fiatalabb generációnak. Elsőrendű szempontot jelent számukra a jogállásról szóló döntésben a szakmai kiteljesedés, emellett kiemelten fontos a támogató szakmai háttér, a professzionális eszközpark, illetve a folyamatos terápiás fejlesztések jelenléte az intézménynél” ‒ emelte ki Babai László, a Prima Medica Egészséghálózat alapító-igazgatója.

Hozzászólások

Eddig sikeresnek bizonyul a Vállalatok munkaerő támogatása program

A tavaly október óta elérhető lehetőség érdemben élénkítette a foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetűek iránti munkaerő-piaci keresletet; a Vállalatok munkaerő támogatása program mostanáig több mint 8 ezer fiatal vagy alacsonyabb végzettségű álláskereső elhelyezkedését segítette - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az ITM közleménye szerint.
2021. 04. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tisztul a magyar munkaerőkölcsönzési piac

Az Európai Unió rendelkezésének megfelelően 2021. április 1-jei hatállyal módosult a magyar ÁFA törvény. Ennek értelmében megváltoztak a munkaerőkölcsönzési szolgáltatások ÁFA kezelési szabályai is és megszűnik az ún. fordított áfa alkalmazásának kötelezettsége a legtöbb esetben. Mindez azt jelenti, hogy mostantól az eladó, a számla kiállítója – vagyis a munkaerőkölcsönző vállalat – fizeti meg az ÁFÁ-t. Eddig ennek terhe a munkaerőt kölcsönzött konstrukcióban foglalkoztató vállalatra, vagyis a vevőre hárult. Korábban a szektorban tapasztalt jelentős visszaélések és törvénytelenségek visszaszorításának érdekében vezették be ezt a speciális ÁFA szabályozást.
2021. 04. 14. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötszörös igény diákokra az újranyitás napjaiban

A nagyon várt, ám váratlan hirtelenséggel érkező kormányzati enyhítés mellett a legnagyobb hazai kuponos kedvezményt nyújtó vásárlási akciósorozat robbantotta fel a diákmunka iránti keresletet. Az alapos felkészülésen és a minden korábbit felülmúló rugalmasságon túl azonban működő és megnyugtató megoldásra is szükség volt az egy légtérben tartózkodó vásárlókra vonatkozó szabályok betartásához.
2021. 04. 12. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Havi több tízezer forintos juttatást kaphatnak az állást találó közfoglalkoztatottak

A kormány ismét meghirdeti a Közfoglalkoztatásból versenyszférába programot, amellyel az utóbbi években több mint 17 ezer közfoglalkoztatott elhelyezkedését segítette az elsődleges munkaerőpiacon - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát idézve szombaton az MTI-vel.
2021. 04. 10. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb a munkanélküli Csehországban

Márciusban 4,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a februári 4,3 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2021. 04. 07. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak a magyar átlagkeresetek - ábrán mutatjuk!

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2021. 04. 06. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A túlélés záloga lehet a jól digitalizált humán erőforrás menedzsment

Hazai HR és IT szakértői körben egyre gyakrabban merül fel az igény a szervezet által alkalmazott HR informatikai megoldások továbbfejlesztése, vagy új rendszer bevezetése iránt, de kevés olyan információforrás van, ami hiteles támpontot ad egy HR IT rendszer kiválasztásakor felmerülő kérdések megválaszolásához. A Deloitte HR digitalizációs trendek és irányok tanulmánya nemzetközi tapasztalatok alapján nyújt útmutatást a hazai HR és IT vezetők számára.
2021. 04. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig 140 ezer munkavállaló után igényelték az ágazati bértámogatást

Eddig mintegy 22 ezer cég több mint 140 ezer dolgozója után nyújtott be bértámogatási kérelmet - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a tárca MTI-nek megküldött szerdai közleményében. Hozzátette: ez csak az egyik eszköz, amellyel támogatják a gazdaságot. Mindent összevetve, a járvány kitörése óta több mint 1,6 millió munkavállaló kapott segítséget.
2021. 03. 31. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre jobban hiányzik a személyes kapcsolat az otthonról dolgozóknak

Az Erste Bank ötödik alkalommal kérdezte meg munkavállalóit arról, miként élik meg a pandémia miatti változásokat munkakörnyezetükben. Az eredményből látható, hogy az idő múlásával picit kevesebben értékelik maximálisan jónak a távoli munkavégzést. A legnagyobb probléma a személyes kapcsolatok hiánya, de egyre többeknek jelent gondot a mindennapok megszervezése is.
2021. 03. 31. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi volt az átlagkereset januárban

Januárban 9,5 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és nettó átlagkeresete. A bruttó átlagkereset 411 000 forint volt januárban, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 273 300 forint - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 03. 31. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cafeteria 2021 - hogyan növelhetők a nettó juttatások?

Van egy örök kérdés, ami a legtöbb munkáltatót és munkavállalót foglalkoztatja: a jogszabályi és adózási környezet aktuális változásai tükrében hogyan növelhetők a nettó juttatások az azokhoz szükséges ráfordítások minimalizálása mellett? A következőkben Dr. Bákonyi László adójogi szakértő elemzi a béren kívüli juttatások, azon belül is a cafeteria-piac idei évre kirajzolódó trendjeit.
2021. 03. 31. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkanélküliségi ráta 4,5%-ra nőtt

A járvány hatására romlottak éves összevetésben a munkaerőpiaci mutatók, de az idén azért javulás várható.
2021. 03. 30. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Siessen, aki bértámogatást kér áprilisra!

Április hónapra is jár az ágazati bértámogatás. A vállalkozásoknak fontos tudni, hogy: -aki március 28-ig jelezte igényét, annak nem kell újból beadni kérelmet; -aki nem kérte még, ne várjon a végső határidőig, gyorsabban hozzájuthat a támogatáshoz - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.
2021. 03. 30. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások:

4 millió 550 ezer volt a foglalkoztatottak száma februárban

Februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer volt, ami - jórészt a koronavírus-járvány gazdasági következményeként - 104 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, de 14 ezerrel több mint az előző hónapban - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 03. 30. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Áprilisban is igényelhető az ágazati bértámogatás

A kormány döntése értelmében az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2021. 03. 30. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás

A kormány döntése értelmében az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, a munkáltatói járulékokat továbbra sem kell megfizetni az érintett dolgozók után - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2021. 03. 29. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a regisztrált álláskeresők számának emelkedése

Márciusban 1400-zal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma a februári 3500-as és a januári 8 ezres emelkedés után - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból.
2021. 03. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Észrevétlenül teszi tönkre a testünket a home office

A legtöbb embernek tavaly márciusban felüdülést jelentett, hogy a koronavírus-járvány miatt a cégek jelentős része átállt az otthoni munkavégzésre. Mennyei kényelemnek tűnt, hogy még a lakást sem kellett elhagynunk ahhoz, hogy elvégezzük a feladatainkat. Csakhogy a munkába járással együtt a mozgás – amely nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez – még jobban kiesett a hétköznapjainkból, a home office a szemünk előtt válik a testünk csendes mérgezőjévé. Belovai Kristóf shaolin kung-fu tanár, természetes mozgásminta tréner és sportedző szerint a négy fal okozta mozgáshiány súlyos krónikus betegségekhez vezethet, ha nem figyelünk oda időben.
2021. 03. 26. 05:12
Megosztás:
Hozzászólások:

Radikális átalakulás előtt a munka világa

A pandémia okozta változások miatt a cégvezetők többsége már úgy véli, hogy alapjaiban kell átalakítani a munkavégzést, míg korábban csak harmaduk gondolta így – derült ki a Deloitte Globális Humán Erőforrás Trendek 2021 felméréséből. A COVID-19 által teremtett helyzetben az ambiciózus hozzáállást képviselő szervezetek tudtak sikeresebbek lenni. A tanulmány bemutatja azt az 5 trendet, amelyek leginkább alakíthatják a munka világát a jövőben.
2021. 03. 26. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Három hónapig ingyenesen foglalkoztathatók IT-s diákok

2021 év elején újabb lehetőség nyílt IT munkaerő-utánpótlásra, amelynek keretében azon mikro-, kis- és középvállalatok, akik főtevékenysége az IKT iparágba tartozik, személyenként 240 óra erejéig (azaz kb. 3 hónapig) ingyenesen foglalkoztathatnak informatikus juniorokat. Az elmúlt két hónapban 118 hazai cég élt a lehetőséggel – ezzel a kvóta több mint felét kiaknázták.
2021. 03. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: