Akár fel is értékelődhetnek a lakások!

Nagy kérdés, hogy milyen tartós hatása lesz a jelenlegi helyzetnek akár az egyéni életstratégiák, gazdasági kilátások, bizalom tekintetében, amelyek meghiúsíthatják a tranzakciókat. Ám a jelenlegi helyzet hatására a lakás, mint stratégiai és befektetési szempontból is fontos eszköz felértékelődhet, ami viszont a keresletet generálhatja. A járvány hatásait körbejáró interjú-sorozatunk kövtkező része, ezúttal az Otthon Centrum szakértőjét, Soóki-Tóth Gábort kérdeztük.

Akár fel is értékelődhetnek a lakások!

– Kedves Gábor, az Otthon Centrumnál milyen keresleti-kínálati változásokra számítotok a következő hónapokban?
– A következő 3-6 hónap változásait nagymértékben befolyásolja, hogy a jelenleg hatályos, a mindennapi életet nagy mértékben korlátozó szabályok feloldásra kerülnek-e és ha igen, akkor milyen ütemben.

– Természetesen így van, de azt is szeretném megkérdezni, hogy a járványból következő válság kapcsán mire számítasz?
– A válság hatásai tekintetében két forgatókönyv lehetséges. Az első változatnál a vészhelyzeti korlátozások őszig is eltarthatnak, ami a gazdaság jelentős visszaesését okozhatja. Ez a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló eredményt hozhat a piacon, és akár a 2009-2013 közötti évekhez hasonló tranzakciószámokat és árszinteket jelenthet.

– És melyik lenne az optimistább forgatókönyv?

– Egy kedvezőbb forgatókönyv szerint nyár folyamán óvatosan normalizálódhat a helyzet, ami a gazdasági visszaesés tekintetében kedvezőbb, és egyúttal a piac visszapattanását is hozhatja. Erre a lehetőségre a kelet-ázsiai SARS vírusjárvány hatását lehet példaként említeni, amely a mostanihoz hasonló visszaesést hozott az érintett piacokon, azonban néhány hónapon belül visszatértek a tranzakciók és az árak az eredeti trend közelébe.

Hogyan jutsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!

– Mit jelenthet ez nálunk?
– Ez a magyar lakáspiacon a korábbi évek töretlen árnövekedésének megállását, stagnálást, egyes részpiacokon árcsökkenést jelent, hiszen erre utaló jelek voltak már 2019-ben is. A nagy kérdés az, hogy milyen tartós hatása lesz a jelenlegi helyzetnek akár az egyéni életstratégiák, gazdasági kilátások, bizalom tekintetében, amelyek meghiúsíthatják a tranzakciókat (azok számára, akik gazdaságilag nehéz helyzetbe kerülnek). Ugyanakkor a jelenlegi helyzet hatására a lakás, mint stratégiai és befektetési szempontból is fontos eszköz felértékelődhet, ami viszont a keresletet generálhatja.

– Az árak alakulására mindez milyen hatással lehet?

– Az árak tekintetében a tavalyi év első és második féléve között már érzékelhető volt, hogy főleg a vidéki városokban és a kisebb településeken csökkent az érdeklődés az ingatlanok iránt. Ez elsősorban a családi házak körében vezetett némi árcsökkenéshez, illetve a társasházi lakásoknál is stagnálás mutatkozott az árakban.
Soóki-Tóth Gábor – Otthon Centrum

– Mit gondolsz a gazdaságvédelmi akciótervben eddig meghozott ingatlanpiacot és építőipart érintő intézkedésekről?
– A lakáspiac szempontjából a legfontosabb a jövőbeli kilátásokba vetett bizalom. A jelenlegi intézkedések nagyon jó irányba mutatnak, hiszen azoknak segítenek, akiknek ellehetetlenült a munkavégzése és ezért a fennálló kötelezettségvállalásaik teljesítése is komoly nehézségbe ütközik.

– Elegendőnek találod az eddig (április harmadik hetéig – a szerk.) meghozott döntéseket?
– Úgy gondolom, hogy további intézkedésekre lesz szükség, amennyiben egy-két hónapon belül nem tud normalizálódni a helyzet. A világ minden részén megerősödött az államok, kormányzatok szerepe a válságkezelésben. Abban az esetben, ha a helyzet nem változik, akkor a jelenlegi eszközök további kiterjesztésének bevezetése válhat szükségessé. Ez a mostaninál sokkal komolyabb ágazatok közötti átcsoportosításokat jelenthet. Másrészt a cégeket segítő intézkedések mellett – ahogy telik az idő – egyre fontosabb lesz az egyéni munkavállalók, kisvállalkozások létbiztonságának megteremtése, valamilyen minimális megélhetési juttatás biztosítása a szociális és jövedelmi helyzetre is tekintettel.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

– Mit gondolsz a rozsdaövezetek várható 5%-os áfa-kedvezményéről?
– A lakásáfa-kedvezmény visszatérése a lakáspiac szereplői számára fontos lépés. Az, hogy ez most kifejezetten a városok alulhasznosított, de infrastruktúrával jól ellátott területeit célozza, nagyon pozitív gondolat. A korábbi kedvezmények – és itt pl. a CSOK is említhető – azzal, hogy ezeket területileg egységesen vezették be – a piaci folyamatokat támogatták, amelyek – például a városkörnyéki fejlődés, a szuburbanizáció – hosszabb távon újabb közlekedési, intézmény ellátási problémákat generáltak, a környezetszennyezésről nem beszélve. Egy területspecifikus ösztönzés, ha jól van megfogalmazva, a kompakt, fenntartható városfejlesztést tudja előmozdítani. Szintén ilyen téma lehet az intézményes bérlakásszektor fejlődésének támogatása, ami akár, tömegközlekedéssel, intézményekkel és közművekkel ellátott barnamezős területeken is történhetne. Nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk barnamező és barnamező között: nem cél a várostól távoli egykori iparterületek helyzetbe hozása, itt elsősorban a meglévő lakóövezetbe ékelődött egykori iparterületek (pl. mára funkcióját veszített vasúti területek) revitalizációjáról kellene, hogy szó legyen, amelyektől pár háztömbnyire ott van az iskola, óvoda vagy a villamosmegálló.

– Az ingatlanközvetítést hogyan érinti a jelenlegi helyzet?
– Az ingatlanközvetítési szakmában jellemzően kisvállalkozások, egyéni vállalkozások dolgoznak, akiknek sokkal korlátozottabb aktivitású piacon kell innovatívan megállni a helyüket egy olyan ágazatban, ahol a személyes kapcsolatoknak, a bizalmi viszonynak meghatározó a jelentősége. Az ő és családjuk megélhetése eddig is egyenes arányban állt a megkötött szerződésekkel, és nem idegen számukra, hogy kockázatot kell vállalni és sokat kell dolgozni a jutalékért. Azonban a piaci tranzakciószám csökkenése a legkitartóbbakat is nagyon bizonytalan helyzetbe hozhatja.

– Mit tapasztalsz a beruházók-építtetők, az eladók, a vevők és más partnerek részéről?
– A lakásberuházásoknál egyelőre nem okozott nagyon nagy problémát a járvány: a kivitelezések folytatódtak, ugyan a vendégmunkások legtöbbje hazatért a határzár hírére. Igaz átszervezéssel a kivitelezők ezt át tudják hidalni egyelőre. Az anyagellátásban is vannak problémák, elsősorban az olaszországi építőanyag és gépészeti berendezés gyártók leállása miatt, de ezek jó része más forrásból pótolható.

– A forint viszont gyengül…
– Igen, így mivel az építőanyagok, különösen a gépészeti berendezések, burkolatok, egy jelentős része import, itt valóban a gyenge forint okoz nehézséget, ami a költségek növekedéséhez járulhat hozzá.

– A csúszásokkal mi a helyzet?
– Csúszások eddig is voltak, főleg a szűkös kivitelezői kapacitások miatt, erre továbbra is lehet számítani. Az új projektek indítását, a tervezési, előkészítési (beleértve a tenderfelhívásokat, ajánlatadást) fázisokat távmunka körülmények között is lehet végezni, az általunk ismert projekteknél ezek sem álltak le.

– Jelenleg tehát az építkezések kellő ütemben haladnak?
– Szó sincs róla, inkább tovább nő a csúszó projektek száma. Idén – adataink szerint – az első negyedévben Budapesten a projektek 46%-ánál mutatható ki csúszás, míg ez a szám tavaly 32,2% volt. Vidéken idén 29%, míg az elmúlt évben a beruházások 19%-ánál volt csúszás. Az eredmények azonban csalókák, mert vannak olyan projektek, ahol bár nyilvánvaló/sejthető a csúszás, a beruházó nem határozott meg új időpontot, ezért ezek az értékek a valóságban ennél magasabbak lehetnek.

– A bérbeadási, illetve kiadási oldalon mit tapasztalsz?
– A lakások kiadását két tényező befolyásolja: egyrészt a turisztikai kereslet teljes megszűnése, másrészt a klasszikus albérletek iránti kereslet csökkenése. Rengeteg, korábban erre szakosodott portálon rövid távra, szállásként kiadott lakást szabadított fel Budapesten és a nagyvárosokban a turizmus leállása. Mivel az idei turisztikai szezon várhatóan a járvány miatt nagyon gyenge lesz, ezeket a lakásokat a bérbeadók jellemzően 3-6 hónapra vagy akár hosszabb időszakra szóló, tartós bérbeadással próbálják hasznosítani.

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor? ITT kiszámolhatod!

– Mekkora lehet itt a negatív hatás?
– Budapesten becslések szerint 12-14 ezer férőhelyről van szó, ami jelentős szám. A hagyományos albérletek esetében sem jobb a helyzet. Az iskolák, egyetemek bezárása következtében a diákok hazamentek, a vendégmunkások jó része hazaköltözött. A munkavállaló bérlők azon része, akiknek a munkája ellehetetlenült (például a turizmusban, a vendéglátásban) szintén feladni kényszerült az albérletét. Az Otthon Centrumnál megjelenő kiadó lakások számában jelentős növekedés az airbnb-s kerületekben volt (akár kétharmaddal több lakás jelent meg, mint egy évvel ezelőtt) és szintén jelentős számban bővült a kínálat a XI. kerületben is, ahol vélhetően az egyetemisták tűntek el a piacról.

– Mi a helyzet a többi albérleti piaccal?
– A hagyományosan erős, drága albérleti piacok (Buda hegyvidék, belső pesti kerületek) nem változtak, azonban a külső kerületekben szemmel látható csökkenés volt megfigyelhető (kevesebb lakás jelent meg a kínálati oldalon), pl. a III., IV. kerületben, ami jelentheti azt, hogy itt a megfizethetőbb, de jó lakásfeltételek miatt stabilabb a bérlő-bérbeadók viszonya, kevésbé szabadultak fel a lakások. A IX. kerületben is mintegy harmadával kevesebb a hirdetett lakás az Otthon Centrumnál, ami a többi belső kerülethez képest nagyon más helyzetet mutat.

Forrás: Otthontérkép Csoport

Hozzászólások

Mennyi a magyar minimálbér? Ábrán mutatjuk!

A bruttó minimálbér összege Magyarországon, az adott év január 1-jén érvényes minimálbérek (Ft/hó).
2020. 10. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kutatástól zeng az amerikai sajtó

Az USA legnagyobb hírügynöksége, az Associated Press (AP) is beszámolt a magyar Lounge Group kutatásáról, melyet a november eleji amerikai elnökválasztás kapcsán hozott nyilvánosságra. A felmérést közlő lapok, köztük a tekintélyes Yahoo Finance-szel, együttesen havi több mint százmillió olvasóhoz juttatják el híreiket.
2020. 10. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tetőtérben landolhatnak a legújabb támogatások

Fokozatosan újabb és újabb elemekkel bővül az állami lakásprogram: most a tetőtéri lakások kaphatnak lökést egy új lépéssel: a CSOK teljes összegét fel lehet használni többgenerációs családi házak kialakítására. Ezzel a lépéssel a tetőtéri lakások kialakítására három gyermek esetén akár 10millió forint támogatást is kaphatnak a családok. A tetőterek a legfelkapottabb településeken nagy lehetőséget rejtenek magukban, hiszen az építési telkek kínálata szűkült, és az elmúlt öt évben a telekárak is megduplázódtak a fővárosban. A megyeszékhelyeken 2015-höz képest pedig 40 százalékkal drágultak a beépíthető telkek. A fővárosban kell a legtöbbet fizetni a tetőtér-beépítésre alkalmas házakért, Budapesten 580 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár. A megyeszékhelyeken ugyanezekért 360 ezer forintot kérnek az eladók. A községekben pedig csak 254 ezer forintos négyzetméteráron kínáljak ezeket a házakat a tulajdonosok és ingatlanközvetítők.
2020. 10. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozamok a 2020. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához

Megjelentek a referenciaárak és átlaghozamok a 2020. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-t.
2020. 10. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kanadai kézbe kerülnek a Rubik-kocka tulajdonjogai

A Spin Master Corp. kanadai játékgyártó 50 millió dollárért (15,6 milliárd forint) megvásárolja a világhírű Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.
2020. 10. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője szerdán a közmédiának.
2020. 10. 29. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

A mindennapi szerződéseink értelmezésében az áfa sok komplikációt tud okozni. Tartalmazza-e például a vételár az áfát, ha arról a felek külön nem rendelkeztek? A garanciális visszatartás áfás vagy áfa-mentes összegből teljesítendő-e? A vagyonszerzési illetéket az ingatlan bruttó vagy nettó összege után kell-e megfizetni? A kérdéseknek ráadásul különös aktualitást ad az újépítésű lakásokra kivetett áfa mértékének csökkentése: ki fog ezzel jól járni, az építő vagy a lakásvásárló? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemzi a szabályokat.
2020. 10. 29. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalókra figyelmeztet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Megtévesztő üzeneteket küldtek ki ismeretlenek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevében; a szervezet azt kéri, hogy senki ne nyissa meg az elektronikus levelet.
2020. 10. 29. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tanulni szeretné a gyermeknevelést a szülők zöme

Az ösztönös és a tudatos szülők aránya nagyjából egyenlően oszlik meg Magyarországon - ez derül ki egy most elvégzett, közel 300 fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a tudatosan nevelő szülőknek azért fontos az önképzés, mert szeretnének egészséges lelkivilágú gyermeket nevelni, hogy később kiegyensúlyozott felnőtt legyen belőlük.
2020. 10. 28. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Valaki megnyerte a Skandináv-lottót, méghozzá ezekkel a számokkal!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 28-án megtartott 44. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 10. 28. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Többfelé tartós, sűrű ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2020. 10. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint.
2020. 10. 28. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly 20 százalékkal kevesebb adásvétel volt a budapesti lakáspiacon

A budapesti lakáspiacon tavaly 29 305 tranzakciót bonyolítottak le, ami 19 százalékkal elmarad a 2018-as adatoktól, ez azt támasztja alá, hogy már a járvány kirobbanása előtt is mérséklődött a lakáspiac pörgése - közölte az Otthon Centrum a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján szerdán.
2020. 10. 28. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csatlakoztathatod az ingatlanodat közművekre 2021-től

Tovább egyszerűsödhet az ingatlanok közművekre csatlakozásának szabályozása 2021-től. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által benyújtott törvénymódosítási javaslat elfogadása esetén a fogyasztók még könnyebben intézhetik otthonaik, épületeik villamosenergia-, földgáz-, ivóvíz- és szennyvízhálózatra csatlakoztatását - hangsúlyozza a szaktárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
2020. 10. 28. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az óriási nemzetközi eséseket leköveti a magyar tőzsde is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 885,91 pontos, 2,69 százalékos csökkenéssel, 32 106,78 ponton zárt szerdán.
2020. 10. 28. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezer álláskereső kezdheti meg az informatikai képzést

Közel ezren kezdhetik meg a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés programra épülő informatikai képzéseket október 28-ától, ez a program is segíti a koronavírus-járvány miatt pályamódosításra, újrakezdésre kényszerült álláskeresőket - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel szerdán.
2020. 10. 28. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét a Resideo Kft.

Mintegy 447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét az amerikai tulajdonosi hátterű, mérőműszereket gyártó Resideo Kft., a cég a beruházással 440 munkahelyet véd meg, a kapacitásbővítéshez a kormány 224 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nagykanizsán, a Zala megyei cég szerződésátadási ünnepségén.
2020. 10. 28. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB-nek korlátozott felügyelete van a Revolut felett

Az Egyesült Királyság távozásával az Európai Unióból a Revolut Ltd. magyar ügyfeleinek szerződései átkerültek az ugyanolyan szolgáltatást nyújtó, továbbra is az EU-n belül működő Revolut Payments UAB-hoz. Ezeknek a társaságoknak az üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi felügyeletét a brit és litván pénzügyi felügyeleti hatóság végzi, az MNB-nek csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványai vannak - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2020. 10. 28. 15:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Fóton debütál a HelloParks, a Futureal-csoport ipari és logisztikai ingatlanfejlesztő cége

Budapest szomszédságában, az M0 autóút és az M3 autópálya csomópontja mellett, Fóton vásárolta meg első, ipari és logisztikai központ építésére alkalmas területét a HelloParks. A 76 hektáros területen zöldmezős beruházás keretében energiatakarékos, a BREEAM fenntarthatósági szabványnak megfelelő épületek kapnak majd helyet, az első létesítmény már jövőre elkészül. A Futureal-csoport tagjaként működő társaság célja, hogy az ipari ingatlanfejlesztő szektor egyik meghatározó szereplővé váljon itthon, majd a közép-kelet-európai régióban.
2020. 10. 28. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai aukcióján.
2020. 10. 28. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: