Automatizáció és élőmunka-erő: együtt többre megyünk

2030-ra a globális szakképzett munkaerőhiány előreláthatólag eléri a 85,2 millió főt, és ez várhatóan az ázsiai fejlődő gazdaságokat fogja a leginkább érinteni. Csak a gyártóiparból 2020-ra körülbelül kétmillió munkás fog hiányozni, 2030-ra pedig ez a szám már a 7,9 milliót is meghaladhatja. Ez körülbelül 607,1 milliárd dolláros bevételkiesést jelent.

Automatizáció és élőmunka-erő: együtt többre megyünk
A Gyártóipari Mérnökök Társasága (SME) által készített jelentés szerint az Egyesült Államokban működő gyártóvállalatok 89%-a talál nehezen szakképzett munkásokat, mivel a munkaerő fokozatosan öregszik, a fiatalabb munkavállalók közül pedig egyre kevesebben gondolkodnak a gyártóiparban.
A munkaerőhiány Magyarországon is már évek óta az egyik legnagyobb problémát jelenti. A Központi Statisztikai Hivatal szerint több mint 83 ezer (83 337) állás maradt betöltetlenül Magyarországon 2018 végére, ami országos gazdasági szinten 13,8%-os növekedést jelent a 2017 végén mért adathoz képest. A leginkább érintett területek a gyártóipar, a közigazgatás, és az egészségügy.
A munkaerőhiány és termelékenység lassú növekedése gazdasági szempontból aggodalomra adhat okot, mivel mindez a béreket és a gazdasági növekedést veszélyezteti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon számos vállalkozás a munkaerőhiányt jelöli meg, mint a vállalat növekedését akadályozó legfőbb okot.
Szerencsére mindennek van jó oldala is. 
A munkaerőhiány és az alacsony termelékenység arra készteti az iparágak szereplőit, hogy gyors fejlődésen menjenek keresztül, és lehetőséget teremt a gyártóvállalatok számára, hogy versenyelőnyt szerezzenek azzal, hogy megfontolják az innovatív megoldásokat, és gyorsan alkalmazkodnak. Ennek köszönhetően a gyártók egyre inkább a robotikai automatizáció felé fordulnak, hogy fejlesszék termelékenységüket és elkerüljék az egyre szigorodó és ritkuló munkaerőpiacból eredő potenciális veszteségeket.
Az automatizáció segíti a vállalkozás működését
Az automatizáció számos előnnyel szolgál a vállalkozások számára. Az automatizáció csökkentheti a vállalatok instabil munkaerőforrásokra való támaszkodását, ami veszélyezteti jövedelmezőségüket és megakadályozza a piaci terjeszkedést, sőt, szélsőséges esetekben még a vállalkozás felszámolásához is vezethet. A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég becslése szerint körülbelül 10 trillió dollárnyi GDP lesz veszélyben 2030-ra, ahogyan a vállalatok és az országok egyre nehezebben tudják majd betölteni a rendelkezésre álló munkahelyeket. 
Az automatizációval azonban a vállalkozások növelni tudják a munkaerő teljesítményét. A meglévő munkások fejleszthetik szakértelmüket, és nagyobb értéket teremtő pozíciókba kerülhetnek, ahelyett, hogy manuális és ismétlődő feladatokkal kelljen foglalkozniuk. Mivel mindez lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy értékesebb teljesítményt nyújtsanak, javul az üzleti hatékonyság, és nőnek a bérek.
A robotok ma már olyan feladatokat is el tudnak látni, amit korábban csak emberek tudtak elvégezni, mivel fejlett End-Of-Arm eszközökkel (EOAT) lehet ellátni őket; ezeket általában a robotkar végére szerelik. Például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat. Az érintés-érzékeny kétujjas fogószerkezet gyorsan és hatékonyan képes felvenni és csomagolni kisméretű, törékeny termékeket anélkül, hogy összenyomná, vagy eltörné őket.
Egy további intelligens eszköz az OnRobot HEX erő/nyomaték szenzora, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni. Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló, vagy sorjázó feladok is könnyedén kezelhetők, melyeknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos irányítás és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. Az erő- és nyomaték-beállításokkal rendelkező szenzorok rendkívül hatékonyak az ilyen alkalmazásoknál a bútorok, hajók, és repülőgépek gyártása során.
Az OnRobot RG2 és RG6 Duális Gripperei kihozzák a legtöbbet a gépek használatából. Például amíg az egyik gripper kiveszi az elkészült munkadarabot a CNC gépből, a második felveszi a következő megmunkálandó anyagot, és betölti a gépbe. Így csökken a ciklusidő, javul a hatékonyság, és nő a termelés. Mindössze egy fogószerkezet használata esetén a gépek sokáig állnak tétlenül, ami hatalmas mennyiségű felesleges kiadást jelent a vállalkozás számára.
Mivel a szervezetek körülbelül egyharmada a korlátozott munkaerő miatt nem tud új üzleteket kötni, a csökkenő munkaerő egyértelmű és súlyos veszélyt jelent a gyártóipar számára. Az automatizáció viszont lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy komoly komplikációk veszélye nélkül tudjanak függetlenebbül működni.
Az automatizáció jövője
Tekintettel arra, hogy a munkaerő kapcsán egyre kisebb a kínálat és a megbízhatóság, a robotikai automatizáció életképes megoldásnak bizonyul a vállalkozások számára. Ezen kívül abban is segít mind a vállalatoknak, mind a munkásoknak, hogy maximalizálni tudják termelékenységüket és hatékonyságukat. Mindezt azzal, hogy a robot átveszi az unalmas, piszkos és veszélyes munkákat, aminek köszönhetően az alkalmazottak készségeiket jobban fel tudják használni másutt. Az automatizáció tehát kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi munka kiegészítésében, valamint a hatékonyság növelésében, és hosszú távon, munkaerőhiány esetén a feladatok elvégzésében is.

A Gyártóipari Mérnökök Társasága (SME) által készített jelentés szerint az Egyesült Államokban működő gyártóvállalatok 89%-a talál nehezen szakképzett munkásokat, mivel a munkaerő fokozatosan öregszik, a fiatalabb munkavállalók közül pedig egyre kevesebben gondolkodnak a gyártóiparban.A munkaerőhiány Magyarországon is már évek óta az egyik legnagyobb problémát jelenti. A Központi Statisztikai Hivatal szerint több mint 83 ezer (83 337) állás maradt betöltetlenül Magyarországon 2018 végére, ami országos gazdasági szinten 13,8%-os növekedést jelent a 2017 végén mért adathoz képest. A leginkább érintett területek a gyártóipar, a közigazgatás, és az egészségügy.A munkaerőhiány és termelékenység lassú növekedése gazdasági szempontból aggodalomra adhat okot, mivel mindez a béreket és a gazdasági növekedést veszélyezteti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon számos vállalkozás a munkaerőhiányt jelöli meg, mint a vállalat növekedését akadályozó legfőbb okot.Szerencsére mindennek van jó oldala is.

A munkaerőhiány és az alacsony termelékenység arra készteti az iparágak szereplőit, hogy gyors fejlődésen menjenek keresztül, és lehetőséget teremt a gyártóvállalatok számára, hogy versenyelőnyt szerezzenek azzal, hogy megfontolják az innovatív megoldásokat, és gyorsan alkalmazkodnak. Ennek köszönhetően a gyártók egyre inkább a robotikai automatizáció felé fordulnak, hogy fejlesszék termelékenységüket és elkerüljék az egyre szigorodó és ritkuló munkaerőpiacból eredő potenciális veszteségeket.


Az automatizáció segíti a vállalkozás működésétAz automatizáció számos előnnyel szolgál a vállalkozások számára. Az automatizáció csökkentheti a vállalatok instabil munkaerőforrásokra való támaszkodását, ami veszélyezteti jövedelmezőségüket és megakadályozza a piaci terjeszkedést, sőt, szélsőséges esetekben még a vállalkozás felszámolásához is vezethet. A Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég becslése szerint körülbelül 10 trillió dollárnyi GDP lesz veszélyben 2030-ra, ahogyan a vállalatok és az országok egyre nehezebben tudják majd betölteni a rendelkezésre álló munkahelyeket. Az automatizációval azonban a vállalkozások növelni tudják a munkaerő teljesítményét. A meglévő munkások fejleszthetik szakértelmüket, és nagyobb értéket teremtő pozíciókba kerülhetnek, ahelyett, hogy manuális és ismétlődő feladatokkal kelljen foglalkozniuk.

Mivel mindez lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy értékesebb teljesítményt nyújtsanak, javul az üzleti hatékonyság, és nőnek a bérek.

A robotok ma már olyan feladatokat is el tudnak látni, amit korábban csak emberek tudtak elvégezni, mivel fejlett End-Of-Arm eszközökkel (EOAT) lehet ellátni őket; ezeket általában a robotkar végére szerelik.

Például az OnRobot RG2-FT Grippere, a világ első intelligens fogója, beépített erő- és nyomatékérzékelőjének köszönhetően képes látni és érezni is a munkadarabokat. Az érintés-érzékeny kétujjas fogószerkezet gyorsan és hatékonyan képes felvenni és csomagolni kisméretű, törékeny termékeket anélkül, hogy összenyomná, vagy eltörné őket.

Egy további intelligens eszköz az OnRobot HEX erő/nyomaték szenzora, amely egy emberi kéz érzékenységét és ügyességét képes visszaadni.

Az érzékelővel a bonyolult polírozó, csiszoló, vagy sorjázó feladok is könnyedén kezelhetők, melyeknél a kívánt eredmény elérése érdekében alapvető fontosságú a pontos irányítás és a kifejtett erővel kapcsolatos visszajelzés. Az erő- és nyomaték-beállításokkal rendelkező szenzorok rendkívül hatékonyak az ilyen alkalmazásoknál a bútorok, hajók, és repülőgépek gyártása során.Az OnRobot RG2 és RG6 Duális Gripperei kihozzák a legtöbbet a gépek használatából. Például amíg az egyik gripper kiveszi az elkészült munkadarabot a CNC gépből, a második felveszi a következő megmunkálandó anyagot, és betölti a gépbe. Így csökken a ciklusidő, javul a hatékonyság, és nő a termelés. Mindössze egy fogószerkezet használata esetén a gépek sokáig állnak tétlenül, ami hatalmas mennyiségű felesleges kiadást jelent a vállalkozás számára.Mivel a szervezetek körülbelül egyharmada a korlátozott munkaerő miatt nem tud új üzleteket kötni, a csökkenő munkaerő egyértelmű és súlyos veszélyt jelent a gyártóipar számára. Az automatizáció viszont lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy komoly komplikációk veszélye nélkül tudjanak függetlenebbül működni.

Az automatizáció jövőjeTekintettel arra, hogy a munkaerő kapcsán egyre kisebb a kínálat és a megbízhatóság, a robotikai automatizáció életképes megoldásnak bizonyul a vállalkozások számára. Ezen kívül abban is segít mind a vállalatoknak, mind a munkásoknak, hogy maximalizálni tudják termelékenységüket és hatékonyságukat. Mindezt azzal, hogy a robot átveszi az unalmas, piszkos és veszélyes munkákat, aminek köszönhetően az alkalmazottak készségeiket jobban fel tudják használni másutt. Az automatizáció tehát kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi munka kiegészítésében, valamint a hatékonyság növelésében, és hosszú távon, munkaerőhiány esetén a feladatok elvégzésében is.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Egyre kevesebb a regisztrált álláskeresők száma

Hónapról hónapra kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a tavaly júniusi mélypont óta már több mint 120 ezerrel csökkent a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca által csütörtökön az MTI-hez eljutatott közleményben.
2021. 08. 26. 15:00
Megosztás:

Fenntartható-e az összeszerelő Magyarország?

Az alacsony bérek politikájával Magyarország jelentős nemzetközi versenyelőnyt épített ki magának. Hirdetjük, hogy kiváló befektetési lehetőségeket kínálunk, rugalmas munkaerőpiaccal, alacsony munkaerő-költségek mellett, érdemes itt fejleszteni, beruházni. Vajon belülről nézve, nekünk is ez lenne a tartós, legjobb út?
2021. 08. 25. 16:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Nem teljes a munkáltatói bizalom a távmunkában foglalkoztatottak felé.

A munkáltatók mindössze 35 százaléka bízik meg teljes mértékben a távmunkában dolgozó munkatársaiban, 39 százalékuk viszont úgy véli, hogy emberei otthon nem dolgoznak olyan keményen és hatékonyan, mint az irodában - közölte a Ricoh Europe kedden az MTI-vel.
2021. 08. 25. 03:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Egyszerűbb és gyorsabb toborzást követelnek a vezetők

A Magyarországon kialakult munkaerőhiány következtében szinte minden szektorban megnehezült a toborzás. Egyre több nehézséggel szembesülnek a mindennapokban a cégvezetők és a HR szakemberek, hiszen a gyorsan változó munkaerőpiaci viszonyok és a munkavállalók minél jobb minősége között kell megállniuk a helyüket. Ma már a munkahelyváltás folyamata is felgyorsult, ami a toborzóktól azonnali reakciókat és hatékony kommunikációt kíván meg számos csatornán, miközben rövid időn belül kell megtalálniuk a szervezet számára tökéletes munkaerőt. Ennek a megváltozott helyzetnek is meg vannak az eszközei, amiről Nemes-Nagy Szilvia a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa, vezetési és toborzási szakértő adott részletes tájékoztatást.
2021. 08. 22. 05:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás:

Világszinten küzdenek a pénzügyi vállalatok a kiberbűnözőkkel

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.
2021. 08. 17. 15:00
Megosztás:

A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

A Lenovo Csoport (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.
2021. 08. 15. 07:00
Megosztás:

Ismét egyre optimistábbak a magyar munkavállalók

A hazai munkavállalók az egy évvel ezelőtti állapothoz képest egyre optimistábban tekintenek jelenlegi állásuk, illetve munkahelyük stabilitására, amelyet egy esetleges új elhelyezkedés esélyével kapcsolatos percepció rekordmagas pontszáma is alátámaszt. Összességében elmondható, hogy a magyarok egzisztenciális válságérzete már túl van a mélyponton és közelít a járvány előtti időszakhoz, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2021. 08. 14. 07:00
Megosztás:

A magyarok több mint fele biztosnak látja munkahelyét

Több mint öt évre látja biztosnak a munkahelyét a magyar munkavállalók 62 százaléka, míg egy évvel korábban ez az érték még 55 százalékon állt, vagyis egyre optimistábbak a magyar dolgozók - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb, júniusban készített közös kutatásából.
2021. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Automatizált haszongépjárművek: hatékony logisztika a gazdasági fejlődés érdekében

Sofőr nélküli Hub2Hub: A nehézgépjárművek gyakran ugyanazokon az utakon haladnak – napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. A zsúfolt autópálya-szakaszok pedig folyamatos figyelmet követelnek a vezető részéről. Az automatizálás csökkentheti a vezetőt érő terhelést, megakadályozhatja a hátsó ütközéseket, és megkönnyítheti a jelenlegi vezetési és pihenési időre vonatkozó jogszabályok betartását.
2021. 08. 12. 15:00
Megosztás: