Az orosz vakcina mellékhatásai - mik lehetnek az orosz Szputnyik koronavírus vakcina mellékhatásai

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos weboldalán elérhető az orosz Szputnyik koronavírus vakcina hivatalos tájékoztatója az oltásban részt vevők számára, melyből megtudhatjuk, hogy milyen mellékhatásai vannak/lehetnek az oroszi koronavírus oltóanyagnak. Cikkünkben az OGYEI oldalán (www.ogyei.gov.hu) található hivatalos betegtájékoztató magyar nyelvű szövegezését használtuk fel.

Az orosz vakcina mellékhatásai - mik lehetnek az orosz Szputnyik koronavírus vakcina mellékhatásai

A gyógyszer pontos elnevezése:

Gam-COVID-Vac, kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírusfertőzés megelőzésére

Vakcina az új koronavírus által okozott fertőzés megelőzésére

Terápiás javallatok

Az újonnan felfedezett koronavírus-fertőzés (COVID-19) megelőzésére javallott 18 évesnél idősebb felnőtteknél.

Adagolás és alkalmazás

Az oltást két szakaszban kell beadni : először 0,5 ml-t az I. komponensből, majd 21 nappal később 0,5 ml-t a II. komponensből

Ellenjavallatok az orosz Szputnyik vakcina esetén

- A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

- korábban előforduló súlyos allergiás reakció;

- akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása, a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.

- terhesség és szoptatás;

- 18 évesnél fiatalabb életkor,

- krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén,

- jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,

- autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet); - rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai:

- súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).

Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A védőoltás beadásának napján a védőoltásért jelentkezőt kötelező orvosnak megvizsgálnia: egy fizikális vizsgálatot kell végezni és a testhőmérsékletet is kötelező megmérni: ha a testhőmérséklet 37 °C felett van, a védőoltás nem adható be.

Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások

A készítmény más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatásait nem vizsgálták.

Különleges figyelmeztetések

Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz. Ezért minden olyan gyógyszer, amely elnyomja az immunrendszer működését ellenjavallt az oltás előtt és után legalább egy hónapig, a csökkent immunválasz kockázata miatt.

A készítmény hatásai gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

Nemkívánatos hatások, mellékhatások az orosz Szputnyik vakcina esetén

A készítmény alkalmazásával összefüggő mellékhatások –amelyeket klinikai vizsgálatokból és más, hasonló technológiai eljárással készült oltóanyagokkal végzett vizsgálatok során tapasztaltak, nagyrészt enyhék vagy közepesen súlyosak, illetve az injekció beadását követő egy vagy két nap elteltével tapasztalhatók, és általában a következő 3 napon belül elmúlnak.

A leggyakrabban rövid ideig tartó általános (rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, beleértve a hidegrázást, lázat, ízületi fájdalmat, izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást) vagy helyi (az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység, vérbőség, duzzanat) mellékhatások tapasztalhatók. Az injekció beadását követően kialakuló láz csillapítására nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), a helyi mellékhatások csökkentésére pedig antihisztaminok alkalmazása ajánlott.

A kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozik a hányinger, emésztési zavar (diszpepszia), étvágytalanság, valamint alkalmanként a regionális nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható. 6 Néhány önkéntes vizsgálati alanynál allergiás reakciót, rövid ideig tartó májtranszaminázszintemelkedést, a szérumkreatinin-szint és a kreatin-foszfokináz-szint emelkedését figyelték meg.

A biztonságosságot, a tolerabilitást és az immunogenitást értékelő Gam-COVID-Vac vizsgálat során, amely napjainkban is zajlik, a következő mellékhatásokat jelentették:

- Az injekció beadásának helyén fellépő általános tünetek, illetve reakciók: hőemelkedés, az injekció beadásának helyén tapasztalt érzékenység, duzzanat és viszketés, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, láz, bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágycsökkentés. Ezen mellékhatások gyakorisága – nagyon gyakori, illetve gyakori.

- Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinális betegségek és tünetek: száj-garatüregi fájdalom, orrdugulás, torokfájdalom, orrfolyás. Ezen mellékhatások gyakorisága – gyakori.

- Idegrendszeri betegségek és tünetek: fejfájás – gyakori; szédülés, ájulás – ritka.

- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger, hányás, emésztési zavar (diszpepszia)– gyakori.

Laboratóriumi és műszeres vizsgálatokból származó adatok:

az immunológiai állapot rendellenes eltéréseinek jelzői: a T-limfociták számának emelkedése, a limfociták számának százalékos emelkedése, a természetes ölősejtek számának csökkenése, a CD4-limfociták számának emelkedése, a CD4- limfociták számának csökkenése, B-limfociták számának emelkedése, B-limfociták számának csökkenése, a természetes ölősejtek számának emelkedése, CD8-limfociták számának emelkedése, a vérben található immunglobulin E (IgE) szintjének emelkedése, a CD4/CD8 arány emelkedése, a CD4/CD8 arány csökkenése, a vérben található immunglobulin A (IgA) szintjének emelkedése, a CD8- limfociták számának százalékos csökkenése. A teljes vérkép rendellenességei: a limfociták számának százalékos emelkedése, a hematokritérték csökkenése, a limfociták számának emelkedése, a vörösvértest-süllyedés mértékének emelkedése, leukociták számának emelkedése, monociták számának emelkedése, vérlemezkeszám emelkedése, neutrofil sejtek számának csökkenése, vérlemezkeszám csökkenése. Az általános vizeletvizsgálat során tapasztalt rendellenességek: vörösvértest a vizeletben.

A legtöbb mellékhatás következmények nélkül elmúlt. A rendellenes laboratóriumi vizsgálati eredményeknek nem volt klinikai jelentősége (nem volt szükség további diagnózis felállítására vagy kezelésre).

A teljes anyag itt érhető el.

A kínai Sinopharm vakcina mellékhatásairól itt írtunk.

Hozzászólások

Új egészségügyi minisztert jelöltek Romániában

Az egészségügyi minisztérium államtitkárát, Ioana Miahaila endokrinológus főorvost jelölte egészségügyi miniszternek szerdán Florin Citu román miniszterelnök, ezzel lezárult a korábbi tárcavezető, Vlad Voiculescu leváltása miatt több mint egy hete kezdődött kormánykoalíciós válság.
2021. 04. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adókönnyítések jöhetnek

Tavaly május óta összességében több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki gyorsabban az adóhivatal. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 04. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csillapodik a koronavírus-járvány Csehországban

Folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése Csehországban: kedden 3787 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, mintegy 25 százalékkal kevesebbet, mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel nyilvánosságra hozott statisztikából.
2021. 04. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hónap végéig igényelhető az ágazati bértámogatás

Az ágazati bértámogatásra jogosultak április 30-ig igényelhetik a bérek 50 százalékát fedező támogatást a munkaügyi központok foglalkoztatási főosztályain - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
2021. 04. 21. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában szerdára ismét tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy 3200-zal több a megelőző napinál, és a halálos áldozatok száma is megint négyszáz fölött volt.
2021. 04. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

6,6 százalékos GDP-növekedés jöhet idén

Az idén erőteljesen, 6,6 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék (GDP), a harmadik negyedévben a GDP már elérheti a járvány előtti szintet - ismertette a legfrissebb előrejelzést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője online sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2021. 04. 21. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Látványosan gyűlt az e-hulladék tavaly – a vásárlók tudatossága a kereskedőt is meglepte

Nagy számban adtak túl a régi háztartási nagygépeken és hűtőszekrényeken a magyarok a járvány alatt – derül ki a MediaMarkt műszaki áruházlánc és az Inter-Metal Recycling Kft. adataiból, amelyről a két társaság a közelgő Föld Napja alkalmából számolt be. 2020-ban több mint harmadával több e-hulladék került a feldolgozóhoz, mint előző évben, a leadott össztömeg közel kétharmada pedig hasznos anyagként vissza is került a gazdaságba. A műszaki áruházlánc, látva vevői növekvő igényét, maga is fejleszti folyamatait: hulladékgazdálkodása idéntől még hatékonyabbá válik.
2021. 04. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több vetőmag is megbukott a Nébih ellenőrzésén

Huszonhárom tölteni való étkezési paprika vetőmagját vizsgálták a szakemberek. Két terméknél a csírázóképességgel adódtak gondok, hétnél pedig az ígértnél kevesebb magtömeg és mag darabszám miatt kezdeményezi fogyasztóvédelmi eljárás indítását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az illetékes társhatóság bevonásával - tájékoztatott a legutóbbi Szupermenta teszt eredményéről szerdán a hivatal.
2021. 04. 21. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsabb és rugalmasabb lehet az ügyintézés a közműszolgáltatásban

Bővülhet az elektronikus ügyintézés lehetősége, így csökkenhet az eljárások időtartama és rugalmasabbá válhat a fogyasztói igények kiszolgálása a villamos energia és földgáz szolgáltatás során. Ezt célozza az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden benyújtott törvényjavaslata, amely emellett több energetikai és közszolgáltatási tárgyú törvény módosítását is tartalmazza a közelmúltban az energiaszektorban végbement változások és intézkedések miatt - közölte szerdán a minisztérium.
2021. 04. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Big in Japan - Olimpia-pánik Japánban

Romlik a helyzet Japánban, s egyre jobban aggódnak az olimpia miatt. Japánban egyébként már a negyedik hullám van kialakulóban, bár az is igaz, hogy ezek kis hullámok voltak.
2021. 04. 21. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Balfácán tőzsdei elemzők - A Netflix esete

A legnagyobb amerikai streaming szolgáltató 7,16 milliárd dolláros bevételt és 3,75 dolláros részvényenkénti eredményt ért el az év első negyedévében.
2021. 04. 21. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A márciusi szigorítások sem okoztak komoly visszaesést a hazai használtautó-piacon

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon mintegy 58 500 személygépkocsi cserélt gazdát márciusban. Ez az érték hat százalékkal marad el a februári 62 200-as volumentől. Bár az első negyedév forgalma 4,2 százalékkal marad el a tavaly ilyenkor mért szinttől, a JóAutók.hu várakozása szerint az idei év végére a 2019-ben elért csúcs, 808 ezer adásvétel közelébe térhet vissza a használtautó-piac forgalma.
2021. 04. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a villamosenergia-fogyasztás februrában

Csaknem 5 százalékkal nőtt februárban a hazai villamosenergia-fogyasztás, elsősorban a tavalyinál alacsonyabb átlaghőmérséklet miatt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel szerdán.
2021. 04. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó stratégiával minden vállalkozást meg lehetne menteni

A koronavírus-járvány minden kis- és középvállalkozást komoly megpróbáltatások elé állított, a cégek túlnyomó többsége mégis bekötött szemmel próbál előre haladni. Mint minden válságnak, úgy a mostaninak is lesznek vesztesei és nyertesei, de csak az juthat előre, aki képes az eddigi gondolkodásmódját megváltoztatni. Mészáros György, a 3rdGEN Zrt. alapítója arról beszélt, hogy egy vesztes ütközet után elsőként azt kell megvizsgálni, mi az amink maradt, és ezt követően jöhet a tapasztalatok kiértékelése. A szakértő szerint minden KKV-t meg lehet menteni, ugyanakkor ehhez az kell, hogy a vezetők - a COVID járványhoz hasonló nagyon nehéz helyzetekben - ne egyedül akarjanak minden döntést meghozni.
2021. 04. 21. 09:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Durva mínuszok után végre pluszban nyitnak a tőzsdék

Az előző napi súlyos veszteségek után emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán azon remények közepette, hogy egy erős gyorsjelentési szezon elcsitíthatja a súlyos indiai járványhelyzet miatti aggodalmakat.
2021. 04. 21. 09:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Az otthoni autótisztítás fortélyai

Ugyan az autó külseje az első dolog, amit meglátunk, de a belső az, ami sofőrként vagy utasként sokkal inkább érint bennünket. Egyikünk sem szeret ragadós, poros járgányban ülni, miközben különféle bűzök támadják meg orrunkat. Ne hagyjuk tehát, hogy a mi autónkból is elrettentő példa legyen.
2021. 04. 21. 08:48
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsítják Közép-Európa növekedését az EU-folyósítások

Az új költségvetési időszakban a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kapják az Európai Unió kohéziós folyósításainak csaknem a felét, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatásokkal együtt ezek a finanszírozások a következő hét évben érezhetően gyorsítják majd a térség gazdasági növekedését - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott átfogó szektorelemzésében.
2021. 04. 21. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent az internetes szolgáltatók kompenzációjáról szóló felhívás

A digitális oktatásban tanuló diákok, családjaik és tanáraik számára elérhetővé tett ingyenes internet szolgáltatásra eddig mintegy 280 ezer igény érkezett. A kisebb szolgáltatók mától nyújthatnak be egyedi támogatási kérelmet kiesett bevételük kompenzációjára - hívta fel a figyelmet keddi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2021. 04. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól zárták az évet a zalai vadgazdálkodók

A kilövési tervet jól teljesítették a Zala megyei vadgazdálkodók, a vadászati évet 261 millió forintot meghaladó eredménnyel zárták február végén - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője kedden az MTI-vel.
2021. 04. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia a koronavírus gyógyszeres megelőzésre törekszik

A brit kormány ősztől legalább két olyan gyógyszert szeretne forgalomba hozni, amelyek elejét veszik a koronavírus terjesztésének és felgyorsítják a fertőzöttek felépülését - mondta kedden Boris Johnson miniszterelnök.
2021. 04. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: