Az orosz vakcina mellékhatásai - mik lehetnek az orosz Szputnyik koronavírus vakcina mellékhatásai

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet hivatalos weboldalán elérhető az orosz Szputnyik koronavírus vakcina hivatalos tájékoztatója az oltásban részt vevők számára, melyből megtudhatjuk, hogy milyen mellékhatásai vannak/lehetnek az oroszi koronavírus oltóanyagnak. Cikkünkben az OGYEI oldalán (www.ogyei.gov.hu) található hivatalos betegtájékoztató magyar nyelvű szövegezését használtuk fel.

Az orosz vakcina mellékhatásai - mik lehetnek az orosz Szputnyik koronavírus vakcina mellékhatásai

A gyógyszer pontos elnevezése:

Gam-COVID-Vac, kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírusfertőzés megelőzésére

Vakcina az új koronavírus által okozott fertőzés megelőzésére

Terápiás javallatok

Az újonnan felfedezett koronavírus-fertőzés (COVID-19) megelőzésére javallott 18 évesnél idősebb felnőtteknél.

Adagolás és alkalmazás

Az oltást két szakaszban kell beadni : először 0,5 ml-t az I. komponensből, majd 21 nappal később 0,5 ml-t a II. komponensből

Ellenjavallatok az orosz Szputnyik vakcina esetén

- A védőoltás bármely összetevőjével vagy hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szembeni túlérzékenység;

- korábban előforduló súlyos allergiás reakció;

- akut, fertőző és nem fertőző betegségek, krónikus betegségek fellángolása, a védőoltás 2-4 héttel a gyógyulás vagy a remisszió után adható be. Nem súlyos, vírus okozta légzőrendszeri fertőzés vagy akut gyomor-bél rendszeri fertőzés esetén a védőoltás a testhőmérséklet normalizálódása után adható be.

- terhesség és szoptatás;

- 18 évesnél fiatalabb életkor,

- krónikus vesebetegség vagy májbetegség esetén, endokrin betegségek esetén,

- jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben és nem megfelelően kezelt cukorbetegség, súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek, akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás,

- autoimmun betegségben szenvedők (az immunrendszer stimulálása a betegség fellángolásához vezethet, különös körültekintést igényelnek azok a betegek, akik autoimmun betegsége súlyos és életveszélyes állapotok kialakulásához vezethet); - rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja) ellenjavallatai:

- súlyos szövődmények az első védőoltás beadása után (anafilaxiás sokk, súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz stb.).

Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A védőoltás beadásának napján a védőoltásért jelentkezőt kötelező orvosnak megvizsgálnia: egy fizikális vizsgálatot kell végezni és a testhőmérsékletet is kötelező megmérni: ha a testhőmérséklet 37 °C felett van, a védőoltás nem adható be.

Gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások

A készítmény más gyógyszerekkel kialakuló kölcsönhatásait nem vizsgálták.

Különleges figyelmeztetések

Az immunrendszert gyengítő (immunszuppresszív) terápiában részesülő betegek, illetve az immunhiányos betegek esetében lehetséges, hogy nem alakul ki megfelelő immunválasz. Ezért minden olyan gyógyszer, amely elnyomja az immunrendszer működését ellenjavallt az oltás előtt és után legalább egy hónapig, a csökkent immunválasz kockázata miatt.

A készítmény hatásai gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

Nemkívánatos hatások, mellékhatások az orosz Szputnyik vakcina esetén

A készítmény alkalmazásával összefüggő mellékhatások –amelyeket klinikai vizsgálatokból és más, hasonló technológiai eljárással készült oltóanyagokkal végzett vizsgálatok során tapasztaltak, nagyrészt enyhék vagy közepesen súlyosak, illetve az injekció beadását követő egy vagy két nap elteltével tapasztalhatók, és általában a következő 3 napon belül elmúlnak.

A leggyakrabban rövid ideig tartó általános (rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, beleértve a hidegrázást, lázat, ízületi fájdalmat, izomfájdalmat, gyengeséget, rossz közérzetet, fejfájást) vagy helyi (az injekció beadásának helyén fellépő érzékenység, vérbőség, duzzanat) mellékhatások tapasztalhatók. Az injekció beadását követően kialakuló láz csillapítására nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok), a helyi mellékhatások csökkentésére pedig antihisztaminok alkalmazása ajánlott.

A kevésbé gyakori mellékhatások közé tartozik a hányinger, emésztési zavar (diszpepszia), étvágytalanság, valamint alkalmanként a regionális nyirokcsomók megnagyobbodása tapasztalható. 6 Néhány önkéntes vizsgálati alanynál allergiás reakciót, rövid ideig tartó májtranszaminázszintemelkedést, a szérumkreatinin-szint és a kreatin-foszfokináz-szint emelkedését figyelték meg.

A biztonságosságot, a tolerabilitást és az immunogenitást értékelő Gam-COVID-Vac vizsgálat során, amely napjainkban is zajlik, a következő mellékhatásokat jelentették:

- Az injekció beadásának helyén fellépő általános tünetek, illetve reakciók: hőemelkedés, az injekció beadásának helyén tapasztalt érzékenység, duzzanat és viszketés, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, láz, bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágycsökkentés. Ezen mellékhatások gyakorisága – nagyon gyakori, illetve gyakori.

- Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinális betegségek és tünetek: száj-garatüregi fájdalom, orrdugulás, torokfájdalom, orrfolyás. Ezen mellékhatások gyakorisága – gyakori.

- Idegrendszeri betegségek és tünetek: fejfájás – gyakori; szédülés, ájulás – ritka.

- Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hányinger, hányás, emésztési zavar (diszpepszia)– gyakori.

Laboratóriumi és műszeres vizsgálatokból származó adatok:

az immunológiai állapot rendellenes eltéréseinek jelzői: a T-limfociták számának emelkedése, a limfociták számának százalékos emelkedése, a természetes ölősejtek számának csökkenése, a CD4-limfociták számának emelkedése, a CD4- limfociták számának csökkenése, B-limfociták számának emelkedése, B-limfociták számának csökkenése, a természetes ölősejtek számának emelkedése, CD8-limfociták számának emelkedése, a vérben található immunglobulin E (IgE) szintjének emelkedése, a CD4/CD8 arány emelkedése, a CD4/CD8 arány csökkenése, a vérben található immunglobulin A (IgA) szintjének emelkedése, a CD8- limfociták számának százalékos csökkenése. A teljes vérkép rendellenességei: a limfociták számának százalékos emelkedése, a hematokritérték csökkenése, a limfociták számának emelkedése, a vörösvértest-süllyedés mértékének emelkedése, leukociták számának emelkedése, monociták számának emelkedése, vérlemezkeszám emelkedése, neutrofil sejtek számának csökkenése, vérlemezkeszám csökkenése. Az általános vizeletvizsgálat során tapasztalt rendellenességek: vörösvértest a vizeletben.

A legtöbb mellékhatás következmények nélkül elmúlt. A rendellenes laboratóriumi vizsgálati eredményeknek nem volt klinikai jelentősége (nem volt szükség további diagnózis felállítására vagy kezelésre).

A teljes anyag itt érhető el.

A kínai Sinopharm vakcina mellékhatásairól itt írtunk.

Hozzászólások

Erős biztosításszakmai közösség formálódik a HUNPartner Program keretében

„A hozzánk csatlakozó biztosítási alkuszok arra összpontosíthatnak, amihez a legjobban értenek, vagyis a biztosításközvetítésre, megszabadulva az adminisztratív terhek jelentős részétől” – mutatott rá a HUNPartner Program egyik fő előnyére dr. Vass Gábor. A Hungarikum Alkusz Cégcsoport alkuszi integrációért felelős tagvállalatának ügyvezető igazgatója a Profitline-nak adott interjúban beszélt arról, hogyan érintette őket a COVID19-járvány, milyen tapasztalatokat szereztek az eddig csatlakozott alkuszok és elárulta azt is, hogy milyen eredményekkel lenne elégedett egy év múlva.
2021. 04. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ott-One elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs kancellárjelöltje a CDU/CSU német pártszövetségnek

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét.
2021. 04. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU aggódik Navalnij romló állapota miatt

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt.
2021. 04. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változékony időnk lesz a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 04. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varsó támogatja Prága döntését az orosz diplomaták kiutasításáról

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren.
2021. 04. 19. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország saját űrállomást fog létrehozni

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog - jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban.
2021. 04. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Államháztartási adatok érkeznek a jövő héten

Csaknem üres a jövő heti makronaptár, mindössze az államháztartás március végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium.
2021. 04. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 21-23 között rendezik a Budapest Startup Safarit

A Budapest Startup Safarit, Magyarország eddigi legnagyobb online konferenciáját április 21-23 között rendezik, az eseményen több mint 150 előadással, workshoppal és interaktív programmal várják az érdeklődőket - közölték a konferencia szervezői az MTI-vel.
2021. 04. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos megállapodást kötött Görögország Izraellel

Húsz évre szóló, jelentős üzletet kötött Izraellel a görög légierő a görög hadsereg pilótáinak kiképzéséről, ami erősíti a két ország biztonsági, gazdasági és politikai kapcsolatait - jelentette a Walla című hírportál vasárnap.
2021. 04. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Heti Horoszkóp - Hatalmas fordulatok a pénzügyi helyzetben

Friss pénzügyi horoszkópunk segítségével, a hazai legnagyobb asztrológus szakértők bevonásával most megtudhatja, milyen anyagi, pénzügyi, befektetési kilátások várnak Önre a jövő héten. Heti horoszkópunk a 2021. április 19. - 25. időszakra vonatkozik.
2021. 04. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Célkeresztben a bankkártyacsalások

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára; Tállai András az MTI-nek elmondta, hogy tavaly mintegy 70 ezer visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók, de az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik, mivel a kártyás vásárlások volumenéhez és értékéhez képest a csalás elenyésző.
2021. 04. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában utazás lefoglaláskor egyben oltásra is lehet regisztrálni

Az utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni ezentúl Szerbiában, ezzel is felgyorsítva az oltás folyamatát, illetve egyszerűsítve az utazást.
2021. 04. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak az agrárminiszter szerint.
2021. 04. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan készüljünk fel a történelem érettségire?

Ahogy tavaly, úgy idén is csak írásbeli történelem érettségire kerül sor. Vannak diákok, akik ezt a hírt örömmel fogadták, de akadtak olyanok is, akik tartanak tőle. Nem mindenki írásban erősebb, hiszen akadnak olyanok is, akik szóban jobban ki tudják magukat fejteni egy adott témában. Erre idén sajnos azonban nem lesz lehetőség.
2021. 04. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: