Bajban a Dunaferr - Hamis okiratokkal akarják megszerezni a céget ukránok

Bizonyíthatóan meghamisított okiratokkal akarták átvenni pénteken a vállalat irányítását Tatjana Taruta ukrán kisebbségi tulajdonos megbízottjai. Az alvilági módszereket idéző hamisítás és az európai üzleti világban ismeretlen, megdöbbentően fenyegető és agresszív fellépés visszafordíthatatlan károkat okozhat, és elbizonytalaníthatja a DUNAFERR új befektetőjét is, amelynek szándékában áll és képes is megmenteni a tönk szélére került vállalatot - értesült a ProfitLine.hu.

Bajban a Dunaferr - Hamis okiratokkal akarják megszerezni a céget ukránok

2021. március 5-én 15:00 óra körül a Tatjana Taruta köreihez tartozó Nataliya Bashinskaya és egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy - több ukrán és magyar személy kíséretében - hamis meghatalmazásokkal próbáltak belépni a DUNAFERR területére, hogy átvegyék a cég feletti irányítást.

A DUNAFERR azonnal ellenőrizte és ellenőriztette a meghatalmazásokat azok állítólagos kiállítójával, akik megerősítették, hogy a szóban forgó dokumentumok hamisak, hamisítottak! Az átadott dokumentumok között szerepelt például egy - szemmel láthatóan színes nyomtatóval hamisított - okirat, amely annak a Vnyesekonombanknak a nevében került kiállításra, amely nem is részvényese a DUNAFERR -nek, és melyben “Franz Vladimir Habsburg-Lothringen” kapott megbízást a részvényesi jogok gyakorlására. A hamisított irat miatt az orosz ügyészség időközben már eljárást is indított. Egy másik ugyanilyen kétséges dokumentum egy 5 évvel ezelőtt (!) kiállított „meghatalmazás”, amelyet állítólag a Steelhold, a DUNAFERR 99,63%-ának ciprusi tulajdonosa adott egy, a DUNAFERR -rel soha semmilyen kapcsolatban nem álló, ismeretlen személy számára. Minderről az elmúlt 5 évben senkinek sem volt tudomása, az állítólagos „meghatalmazás” viszont fura mód éppen most került felszínre.

Egy magyar, dr. Mikó István nevű ügyvéd, aki magát a DUNAFERR új ügyvédjeként tüntette fel, SMS üzenetben kilátásba helyezte, hogy 2021. március 8-án szándékában áll birtokba venni a teljes üzemi és irodaépületet, és követelte a DUNAFERR részvénykönyvének átadását ezen időpontig. A törvénytelen akciót személyes jelenlétével támogatta a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség gyárkapun kívüli elnök-helyettese, Győri Gábor, akit a DUNAFERR tavaly elbocsátott. A DUNAFERR megtagadta ezen személyek belépését a gyár területre.

A DUNAFERR szeretné világossá tenni, hogy a vállalat megmentésének érdekében a magyar kormányzattal együtt nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy tető alá hozzák a vállalat túlélését jelentő megállapodást az új stratégiai partnerrel. A már lényegében aláírás előtt lévő megállapodást teheti most tönkre ez az újabb támadás, mert az agresszorok a hamis dokumentumokat eljuttatták a kormány, a különböző minisztériumok, bíróságok és a befektető részére is, ami elbizonytalanította a befektetőket, hiszen nem lehettek tisztában a dokumentumok hamis és jogellenes hátterével.

fotó forrása: dunaferr.hu

A Taruta által vezetett köröknek egyetlen célja a vállalat eszközeinek megszerzése és nem a DUNAFERR további üzemeltetése. Nincs sem tervük, sem pénzügyi forrásuk, amellyel biztosíthatnák a vállalat megmentését, viszont megpróbálják kihasználni a járvány okozta nehézségeket, a tényleges tulajdonosok akadályoztatását, hogy így szerezhessék meg a vállalat értékes termelőeszközeit.

Ez az újabb agresszív, törvénytelen és jogi hátteret nélkülöző támadás sem jár majd sikerrel, arra viszont jó lehet, hogy tönkretegye a DUNAFERR -t és ahhoz vezessen, hogy a vállalat – külső segítség híján – felélje utolsó erőtartalékait és forrásait is.

A DUNAFERR jogi helyzete és státusza érzékeny, de már sok szempontot sikerült rendezni és a vállalat megmentése már a küszöbön áll. Az új befektető - néhány feltétel mellett - képes lenne áthidalni a teljes újrakezdésig tartó időszakot.

Az új, pénzügyileg erős stratégiai partner már megegyezett a magyar kormánnyal, és gondoskodna a DUNAFERR -ről ebben a jogi szempontból átmenetinek tekinthető időszakaszban, hogy az üzem pénzhez juthasson, a gyártás felpöröghessen. Az egyetlen még hiányzó elem az, hogy megfelelő jogi alap alakuljon ki az új befektető számára, hogy finanszírozni tudja a DUNAFERR teljes működését. Ez a folyamat állami források nélkül, de a kormány ellenőrzése alatt menne végbe.

Az ISD DUNAFERR Zrt. ezúton is határozottan visszautasít minden törvénytelenséget, hamisított okiratokkal történő manipulációt, támadást és agressziót. Visszautasítja az ukrán agresszorok és az őket támogató DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elbocsátott vezetőinek, valamint ügyvédjük alaptalan, jogellenes, károkozó törekvéseit, követeléseit és fenyegetéseit.

Felszólítjuk az agresszorokat, hogy tartsák be a magyar törvényeket, hagyják működni a DUNAFERR -t, mert ártó szándékkal, a már így is nehéz gazdasági helyzetet csak tovább rontva, folyamatosan károkat okoznak és veszélyeztetik a működést, valamint a stratégiai partnerrel történő eddig rendkívül eredményes tárgyalásokat, amely a Vasmű túlélésének és a közel ötezer munkahely megőrzésének egyetlen biztosítéka lehet.

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás:

Visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok

Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 04. 19. 15:30
Megosztás:

Folytatódik a Zalaegerszeg melletti ipari park kialakítása

Mintegy 300 millió forintból folytatódik Zalaegerszegen a német Metrans leendő logisztikai központja mellett kialakítandó ipari park kiépítésének második üteme - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
2024. 04. 19. 15:00
Megosztás:

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás: