Csökkenőben az új fertőzöttek száma Franciaországban

A koronavírus-járvány minden mutatója javul Franciaországban, a napi esetszám az elmúlt hét óta 30 százalékkal csökkent, és december közepére - amikor is a tervek szerint az általános karantént felváltja az éjszakai kijárási tilalom - ötezer alá süllyedhet - közölte csütörtökön a francia kormány, amely ugyanakkor elővigyázatosságra kért mindenkit az év végi ünnepek idején.

Csökkenőben az új fertőzöttek száma Franciaországban

"Minden szinten javulunk" - mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy a járvány csaknem két héttel ezelőtti tetőzése óta "folyamatosan és gyorsan esnek vissza" a számok, a feltárt esetek száma pedig a múlt hét óta harminc százalékkal csökkent.
   
A vírus reprodukciós rátája a drasztikus korlátozásoknak köszönhetően jelenleg 0,65, ami az egyik legalacsonyabb szint Európában. Ez azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan már csak 65 embernek adja tovább a vírust.
    

"Ebben az ütemben el tudjuk érni az ötezres küszöböt két héten belül vagy december második hetének végére" - hangsúlyozta a tárcavezető. Emmanuel Macron elnök a kedd esti televíziós beszédében jelezte, hogy az indok nélküli lakhelyelhagyás tilalmát - amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi - december 15-én megszünteti a kormány, de aznaptól éjszakai kijárási tilalom lesz életben január 20-ig. Az államfő kiemelte, hogy a normál kerékvágásba való visszatéréshez ötezerre kell csökkennie a napi esetszámnak, és 2500 és 3000 közé a súlyos betegek számának.
  
Szerdán még 16 282 új estet tártak fel a hatóságok, az előző napi 9155 után, de a pozitív tesztek aránya 13 százalékra csökkent. A 30 ezres betegszámot november 8-án érték el a francia kórházak, a hónap közepére több mint 33 ezerre emelkedett a Covid-19 betegséggel kezeltek száma, azóta viszont napról napra csökken. Szerdán a 29 944 betegből 4136-an voltak intenzív osztályon.
   
Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a "járványnak még nincs vége, a második hullám még nem fejeződött be", az oltási kampány december végén, január elején fog kezdődni.  
  
Jean Castex miniszterelnök a korlátozások szombaton kezdődő fokozatos feloldását ismertette. A kormányfő megerősítette, hogy a hétvégén már nem kizárólag az élelmiszerboltok, hanem minden üzlet kinyithat. Jelezte azt is, hogy a síparadicsomok szállodái fogadhatnak vendégeket a karácsonyi szünet idején, de a sípályák nem nyithatnak ki január 20. előtt, ahogy a vendéglátóhelyek és a kaszinók sem.
   
A franciák december 15-ig továbbra is csak előre kitöltött igazolással hagyhatják el az otthonaikat, de a levegőzés és a szabadtéri sportolás szombattól már nem csak egy kilométeres körzetben és egy órára, hanem a lakóhely 20 kilométeres körzetében három órán át engedélyezett.  
   
December 15-én ez a korlátozás is megszűnik, viszont január 20-ig este 9 órától reggel 7 óráig kijárási tilalom lesz érvényben, amelyet az ünnepek idején, december 24-én és 31-én felold a kormány. Továbbra is az otthoni munkavégzés a kötelező, és a munkahelyi foglalkoztatás jelenti a kivételt, amit a munkáltatónak igazolnia kell.
   
A múzeumok, színházak, mozik december 15-től kinyithatnak, de január 20-ig este 9-kor minden kulturális intézménynek be kell zárna. A nézőkkel szemben a rendőrség toleráns lesz, amennyiben a 9-kor végződő előadásokról a kijárási tilalom alatt érnek haza.
  
A zeneiskolákban is újraindul az oktatás, kivéve az énekórákat, amelyeket a vírus terjedése szempontjából kockázatosnak tart a kormány.  A sportolásra alkalmas helyek a vendéglátóhelyekhez hasonlóan január 20. előtt nem nyithatnak ki.
   
Jean Castex miniszterelnök elmondta: a kormány célja, hogy fokozatosan térjen vissza az ország a megszokott életbe, és hogy a franciák a szeretteikkel tudják tölteni az ünnepeket. Ugyanakkor azt kérte, hogy mindenki korlátozza a meghívottak számát, és senki nem szervezzen túl népes rendezvényeket, nehogy a vírus új erőre kapjon.  
   
Azoknak az alkalmi munkákból élőknek, szezonmunkásoknak, művészeknek, akik 2019-ben idejük legalább hatvan százalékában dolgoztak, de 2020-ban nem kaptak munkát, 2020 november és 2021 február között havi 900 eurós juttatást biztosít az állam. Ezenkívül minden olyan vállalat is kártérítést kap, amelynek az általános karantén december 15-i feloldása után is zárva kell maradnia, egyebek mellett a vendéglátóhelyeknek és a sportlétesítményeknek. A hatóságilag bezárt helyeknek a bevételkiesésüket részben megtéríti a kormány, a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegben.

Hozzászólások

Orosz diplomatákat utasítottak ki Csehországból

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkoszolgálatoknak dolgoztak - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában.
2021. 04. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban is újraindul az oktatás és a szabadtéri vendéglátás

A vártnál korábban oldják a korlátozásokat, és április 26-tól egész Olaszországban megnyitnak az oktatási intézmények, valamint engedélyezik a bárok, éttermek teraszainak megnyitását - jelentette be Mario Draghi kormányfő pénteken.
2021. 04. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymillió kínai vakcina érkezik Magyarországra

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina kiesése miatt az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videóban.
2021. 04. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Végső búcsút vettek Fülöp hercegtől

Végső búcsút vettek szombaton Fülöp edinburghi hercegtől. II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken hunyt el a windsori kastélyban.
2021. 04. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában újraindul a tantermi oktatás

Visszatérnek az iskolapadokba a középiskolások, valamint az általános iskolák felső tagozatos diákjai hétfőtől Szerbiában, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ugyanis úgy döntött, hogy az országban már semmi nem indokolja a virtuális oktatás folytatását.
2021. 04. 17. 20:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Standard and Poor's negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását.
2021. 04. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ausztria májusra teljesen kinyithat

Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.
2021. 04. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan alakítja át az ESG szempontrendszer a befektetési politikákat?

Virtuálisan tartják meg az első V4 ESG konferenciát, ahol nemzetközi vállalati, tőzsdei és banki szakemberek közösen tárják fel a társadalmilag felelős befektetések irányelveit, kihívásait és a globális piacra gyakorolt hatásait. A Deloitte három szakértője is megszólal a jövőt és környezetvédelmet érintő témákban.
2021. 04. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább javul a járványhelyzet a briteknél

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének folytatódó, jelentős ütemű visszavonulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok.
2021. 04. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az európai tőzsdék

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 04. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel is megkapta az oltást

Megkapta az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás első adagját pénteken Berlinben Angela Merkel. A német kancellárnak az AstraZeneca vakcináját adták be.
2021. 04. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml szerint stabil maradt az orosz gazdaság

Az orosz gazdaság stabilitása az új amerikai szankciók ellenére is teljes mértékben biztosítva van - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.
2021. 04. 16. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországban mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.
2021. 04. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken.
2021. 04. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.
2021. 04. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Borúlátóbbak a német gazdaságkutató intézetek

Egy százalékponttal csökkentették az idei német GDP-növekedére vonatkozó előrejelzésüket tavaszi közös prognózisukban a vezető német gazdaságkutató intézetek az előző, tavaly ősszel kiadott becslésükhöz képest.
2021. 04. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,3 millió EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,3 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.
2021. 04. 16. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit tegyek, ha átestem a COVID-19 fertőzésen?

A COVID–19 járvány 3. hullámát éljük meg, egyre több beteggel. Szerencsére egyre többen meg is gyógyulnak. A betegség lefolyása változó. Vannak, akik 1-2 nap alatt panaszmentesek lesznek, de sokan még 2-3 hónapokig is panaszosak. Nincs összefüggésben, a késői tünetek előfordulása azzal, hogy valaki otthon- lábon- hordta ki a betegséget, vagy kórházban kellett ápolni, vagy esetleg hetekig lélegeztetőgépen volt.
2021. 04. 16. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyien vehetnek részt Fülöp herceg szombati temetésén

A koronavírus-járvány megfékezését célzó brit kormányzati rendelkezéseknek megfelelően harmincan lesznek jelen Fülöp edinburghi herceg temetésén - közölte csütörtökön a Buckingham-palota.
2021. 04. 16. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz Putyin-Biden-csúcs a közeljövőben

Nem lehet rövid határidővel megszervezni Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozóját, a kérdés a tanulmányozás szakaszában tart - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.
2021. 04. 16. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások: