Ezek lesznek 2020 legfontosabb trendjei az autóiparban

Részben a klímaváltozás nyomására, részben az innovatív új technológiák hatására soha nem látott mértékű átalakulásban van manapság az autóipar. Sorra születnek az eddig elképzelhetetlennek tartott megoldások, vadonatúj trendek vannak kialakulóban, miközben az évtizedek során megszokott, sőt a végtelenségig tökéletesített lehetőségek apránként lecserélődnek. Nem meglepő tehát, hogy az autóipar helyzete jelenleg olyan, mint a hullámvasút, de azért már jól látható, hogy az előttünk álló időszakban, így 2020-ban milyen trendek lesznek meghatározók a szegmensen belül.

Ezek lesznek 2020 legfontosabb trendjei az autóiparban

Mindent bekebelez az automatizálás

Több tanulmány és tudományos értekezés is napvilágot látott arról, hogy az automatizálás hatására legkésőbb 2030-ban a gyártósorokon már szinte csak gépek dolgoznak majd az egyes autótípusok összeszerelésén. Ez nem meglepő annak fényében, hogy számítástechnika fejlődésének és az egyre összetettebb feladatok elsajátítására alkalmas robotoknak köszönhetően a gyárakban már most a felére csökkent az emberi munkaerő száma, a helyzet pedig 2020-ban tovább fokozódik. A rohamos fejlesztéseknek hála egyre több autógyárban várhatók jelentősebb számú leépítések – ennek a nyugati országrészben már most érezhetők a hatásai –, ami a gyári hibák kiküszöbölése szempontjából minimálisan talán előnyösebb lehet, de a gazdaság és a munkaerőpiac tekintetében katasztrofális következményeket vonhat maga után.

Környezetbarát üzemanyagok

Bár mindenki tudja, hogy a fosszilis üzemanyagokkal működő járművek mennyire szennyezik a környezetet, azonban mégis mindenki előszeretettel használja autóját és motorját, mert általában ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja az utazásnak. Emiatt a környezetbarát megoldások 2020-ban minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak az autóiparban, és mivel a drasztikus újítások komoly összegekbe kerülnek, ezért a legtöbben csak annyit tudnak tenni, hogy odafigyelnek rá, mit tankolnak.

Merthogy éppen 2020. január 1-től már Magyarországon is elérhetővé válik a környezetbarát benzin, aminek a lényege az, hogy az eddig használt üzemanyagokban megnövelik a biológiai eredetű összetevők mértékét, méghozzá az eddigi 6,4 százalékról 8,2 százalékra. Ez ebben a formában nem tűnik jelentős újításnak, azonban országos viszonylatban jelentősen csökkentheti a járművekből származó, légszennyező káros anyagok mértékét. Miután az átállás több EU-s országban már korábban megtörtént, a szakértők szerint a környezetbarát benzin – mely elnevezés ebben a formában azért egy kicsit túlzásnak minősül – semmilyen műszaki problémát nem okoz a gépjárművek motorjában.

Nagy szerepet kap a minőségi tuning

A tuning évek óta egyre hangsúlyosabb tényező az autótulajdonosok körében, azonban óriási problémát jelent főként a magyar piacon, hogy az emberek többsége megelégszik a gyenge minőséggel ezen a téren, amitől nemcsak nevetség tárgyává válik, hanem még a saját-, és a forgalom többi résztvevőjének testi épségét is veszélybe sodorja. Egy replika – azaz hamisítvány – alufém felni ugyanis a látvány tekintetében gyakran valóban szépen kidolgozott, és olcsóbb, mint az eredeti, azonban kimarad belőle a speciális fémötvözet és a gyakorlott tervezés, ezáltal egyáltalán nem lesz tartós, sem biztonságos. A probléma talán nem tűnik jelentősnek, azonban egy autópályán elszenvedett defekt után biztosan másként látjuk majd az egészet.

Mindez pedig csak egyetlen példa a sok közül, azonban a jövőben a minőségi tuning a jelek szerint a magyar piacon is egyre nagyobb szerepet kaphat majd. Erre enged következtetni, hogy már itthon is van olyan prémium kategóriás tuningot képviselő vállalkozás, ahol kifejezetten a felső- vagy luxuskategóriás gépjárművekre szakosodtak, garantáltan eredeti, a gyárinál jobb minőségű alkatrészekkel dolgoznak, garanciális chiptuningot vállalnak több autótípusra, mindemellett pedig ismerik az autófólia és a dekorfólia közti különbségeket, hiszen egy dekorfóliával bevont járművet mindennek nevezhetünk, csak éppen tartósnak és esztétikusnak nem. Bár rengeteg lemaradásunk van még ezen a téren, itthon az elkövetkezendő hónapokban a minőségi tuning fogalma kiemelkedően fontossá válik majd az előrejelzések szerint.

Hibridek és elektromos autók

Maradva a környezetbarát megoldásoknál, az autóipar forradalmát sokak szerint az elektromos autók hozzák majd el. Bár a nagy áttörésre még biztosan nem 2020-ban számíthatunk, azonban minden jel arra utal, hogy jövőre olyan mértékű fejlődést mutatnak majd a hibridek és a villanyautók, hogy mind a piaci részesedésük, mind a technológiai előrelépésük drasztikusan megnövekedhet. Ennek már most megmutatkoznak az egyértelmű nyomai, hiszen gyakorlatilag alig maradt olyan gyártó a nagyobb autóipari cégek között, akik nem jelentettek be legalább egy hibrid modellt.

Természetesen a hibridautó önmagában még nem elég ahhoz, hogy lecsökkentsük a légszennyezés mértékét, ehhez a tiszta elektromos meghajtással rendelkező gépjárművek adhatnak majd biztos hátteret hosszabb távon. Csakhogy a technológia egyelőre még drága, így amíg az átlagemberek nem tehetik meg az elektromos járművek vásárlását, addig ez a technológia nem tud a várt ütemben elterjedni. Szerencsére azonban egyre több vállalat próbálkozik a költséghatékony megoldásokkal, nemsokára a Tesla is megjelenik Európában egy saját gyáróriással, tehát vannak azért pozitív kilátások, de nagyobb ugrásra csak az elkövetkezendő hónapokban számíthatunk.

Önvezető technológiák és egyéb okos megoldások

Már évek óta meghatározzák az autóipart a különféle intelligens technológiák, így manapság több elektronika, szenzor és számítógépes rendszer dolgozik a modern gépjárművekben, mint klasszikus autóalkatrész. Mivel folyamatosak a fejlesztések, ezért a jövőben még nagyobb szerepet kapnak az autókban az efféle szisztémák, de hangsúlyossá válnak a robotpilóták, valamint az önvezető technológiák is. Bár utóbbi szegmensben még rengeteg fejlesztésre van szükség a maximális biztonság eléréséhez, azonban világszerte több helyen folyamatosan tesztelik az önvezető autókat, melyek egy-két évtizeden belül alapjaiban forradalmasíthatják majd a közlekedést. A 2020-as esztendőt várhatóan elejétől a végéig meghatározzák majd az önvezető technológiák, ezáltal még magasabb szintre léphetnek a kapcsolódó megoldások.

Hozzászólások

Estek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 244,20 pontos, 0,56 százalékos csökkenéssel, 43 431,30 ponton zárt szerdán.
2020. 01. 29. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyetlen év alatt sokat javított megítélésén a BKIK

Komoly fordulat következett be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) korábban jócskán megtépázott renoméjában tavaly január és december között: a tagság körében végzett elégedettségi felmérés jól látható javulást mutatott a megítélésben, miután a szervezet az év egészét szolgáltatói szerepkörének erősítésére fordította.
2020. 01. 29. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megemelte 2020-as célját a WizzAir

A WizzAir ma publikálta harmadik negyedéves eredményét.
2020. 01. 29. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak szerdán a New York-i tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak szerdán a New York-i tőzsde irányadó indexei, az egyre-másra sorjázó gyorsjelentésekben szereplő vártnál jobb eredmények ellensúlyozni tudták a Kínában gyorsan terjedő tüdőgyulladás-járvány miatti aggodalmakat.
2020. 01. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 milliárd eurós ajánlat érkezett a Thyssenkrupp lift üzletágára

A Kone megerősítette, hogy vételi ajánlatott tett a Thyssenkrupp lift üzletágára. A pontos összeget nem közölték ugyanakkor azt elárulták, hogy meglehetősen közel van a médiában korábban megjelent 17 milliárd eurós cégértékelésekhez - írja az ERSTE mai elemzői anyagában.
2020. 01. 29. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra sem vizsgálhatja a KESMA fúziót a GVH

A Fővárosi Törvényszék 2019 decemberében hozott ítéletében megerősítette, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak nem volt hatásköre a KESMA fúzió versenyjogi szempontú vizsgálatára. A Törvényszék egyben arra kötelezte a Hivatalt, hogy döntését más formában hozza meg egy új eljárás keretében.
2020. 01. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit lehet keresni fizikai munkával?

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére 1203 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ami 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mért 993 forintos szintnél - derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország MTI-hez eljuttatott közös közleményéből.
2020. 01. 29. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átalakítják a szakképzés rendszerét - nagy az aggodalom a szakma részéről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) növekvő aggodalommal tekint a szakképzés átalakítására - közölte az érdekvédelmi szervezet szerdán az MTI-vel.
2020. 01. 29. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koronavírus: Túl sok a félelemkeltő információ

Túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírusról, főképp ahhoz képest, hogy Magyarország nem érintett az ügyben - értékelt Földi Rita klinikai szakpszichológus szerdán az M1 aktuális csatornán.
2020. 01. 29. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a brit kilépésről szóló okiratot az Európai Unió Tanácsának

Tim Barrow, az Egyesült Királyság Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője letétbe helyezte a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodást brit részről megerősítő ratifikációs okmányt az Európai Unió Tanácsánál Brüsszelben - közölte Twitter-üzenetében a brit állandó kirendeltség szerdán.
2020. 01. 29. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott a Bosch autóipari eredménye

A globális autóipari termeléscsökkenés miatt romlott tavaly a német Robert Bosch GmbH autóipari alkatrész és berendezés beszállító vállalat eredménye a cég honlapján szerdán publikált beszámoló alapján.
2020. 01. 29. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország lényegében elérte a teljes foglalkoztatottságot

A múlt évben tovább javultak a munkaerőpiaci mutatók, a munkanélküliségi ráta csökkent, a foglalkoztatottak száma emelkedett. Lényegében a teljes foglalkoztatottságnál tart Magyarország, ugyanakkor a további fejlődéshez, például a foglalkoztatottsági ráta javításához szemléletváltásra és lépésekre van szükség.
2020. 01. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy kézben a MOM Park teljes energetikai rendszerének üzemeltetése

Az E.ON üzemelteti januártól a MOM Park komplex energetikai rendszerét. Az új megállapodásnak köszönhetően a bevásárló- és irodaközpont egy kézből kapja az áramot, a fűtést és a hűtést, de az épületegyüttes energetikai rendszerének üzemeltetését és karbantartását is az energiacég látja el. Az E.ON úgynevezett integrált energetikai megoldásának része, hogy a meglévő infrastruktúrát teljesen átvizsgálják és szükség esetén úgy alakítják át, hogy abban hangsúlyosan jelenjenek meg a fenntarthatósági szempontok.
2020. 01. 29. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy zuhanás a Xilinx árfolyamában - mi a baj a félvezetőpiacon?

Közel 9%-kal esett a Xilinx félvezetőgyártó árfolyama piaczárás után, miután jóval gyengébb negyedéves várakozást közölt a cég. A most zárult negyedévben az árbevétel 10%-kal esett év/év alapon 724 millió dollárra, ami nagyjából megfelelt a konszenzusnak.
2020. 01. 29. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődött a lakásárak növekedési üteme

Budapesten nominálisan 18,9 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 harmadik negyedéve között, ami jelentős lassulás a 2018 második és 2019 második negyedéve között mért 24,4 százalékos növekedési ütemhez képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. harmadik negyedévére vonatkozó lakásárindexe szerint.
2020. 01. 29. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A KPMG magyar irodája moldáv tranzakciót hozott össze

A Banca Transilvania, Románia legnagyobb, tőzsdén jegyzett bankja megvásárolja a moldáv Microinvestet, a helyi piac vezető mikrofinanszírozó cégét, a KPMG magyar irodájának közreműködésével.
2020. 01. 29. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brutál erős ünnepi negyedévről számolt be az Apple

A cég előrejelzései szerint hasonló lehet a folytatás is, noha a koronavírus Kínában ennek még keresztbe tehet. A gazdasági első negyedéves árbevétel közel 92 milliárd dollár lett a várt 88,4 milliárd dollárral szemben, ami 9%-os növekedés év/év alapon.
2020. 01. 29. 10:20
Megosztás:
Hozzászólások:

A Starbucks is szenved a koronavírus miatt

A vártnál enyhén jobb számokat közölt a Starbucks a gazdasági első negyedévre, de a Kínában terjedő koronavírus komoly negatív hatást fejthet ki az üzletmenetre - olvashatjuk az ERSTE mai elemzésében.
2020. 01. 29. 10:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy változások történnek a Budapesti Corvinus Egyetemen

4 nagyon fontos változást jelentett be a mai napon a Budapesti Corvinus Egyetem, mely változásokról részletes tájékoztatást küldött a ProfitLine.hu részére. Nézzük, mik történnek a patinás egyetem háza táján!
2020. 01. 29. 09:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyolc és fél milliárd forintnyi hiteligénylést hozott a Takarékbanknak az AGROmashEXPO

Több mint 200 megkeresés és 8,5 milliárd forint értékű igénylés érkezett a Takarékbank kedvezményes gépfinanszírozási konstrukciójára, amelyet az AGROmashEXPO-ra, az agrárszakmai kiállításra dolgoztak ki - közölte a Takarékbank kedden az MTI-vel.
2020. 01. 29. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: