Ezek lesznek 2020 legfontosabb trendjei az autóiparban

Részben a klímaváltozás nyomására, részben az innovatív új technológiák hatására soha nem látott mértékű átalakulásban van manapság az autóipar. Sorra születnek az eddig elképzelhetetlennek tartott megoldások, vadonatúj trendek vannak kialakulóban, miközben az évtizedek során megszokott, sőt a végtelenségig tökéletesített lehetőségek apránként lecserélődnek. Nem meglepő tehát, hogy az autóipar helyzete jelenleg olyan, mint a hullámvasút, de azért már jól látható, hogy az előttünk álló időszakban, így 2020-ban milyen trendek lesznek meghatározók a szegmensen belül.

Ezek lesznek 2020 legfontosabb trendjei az autóiparban

Mindent bekebelez az automatizálás

Több tanulmány és tudományos értekezés is napvilágot látott arról, hogy az automatizálás hatására legkésőbb 2030-ban a gyártósorokon már szinte csak gépek dolgoznak majd az egyes autótípusok összeszerelésén. Ez nem meglepő annak fényében, hogy számítástechnika fejlődésének és az egyre összetettebb feladatok elsajátítására alkalmas robotoknak köszönhetően a gyárakban már most a felére csökkent az emberi munkaerő száma, a helyzet pedig 2020-ban tovább fokozódik. A rohamos fejlesztéseknek hála egyre több autógyárban várhatók jelentősebb számú leépítések – ennek a nyugati országrészben már most érezhetők a hatásai –, ami a gyári hibák kiküszöbölése szempontjából minimálisan talán előnyösebb lehet, de a gazdaság és a munkaerőpiac tekintetében katasztrofális következményeket vonhat maga után.

Környezetbarát üzemanyagok

Bár mindenki tudja, hogy a fosszilis üzemanyagokkal működő járművek mennyire szennyezik a környezetet, azonban mégis mindenki előszeretettel használja autóját és motorját, mert általában ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja az utazásnak. Emiatt a környezetbarát megoldások 2020-ban minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak az autóiparban, és mivel a drasztikus újítások komoly összegekbe kerülnek, ezért a legtöbben csak annyit tudnak tenni, hogy odafigyelnek rá, mit tankolnak.

Merthogy éppen 2020. január 1-től már Magyarországon is elérhetővé válik a környezetbarát benzin, aminek a lényege az, hogy az eddig használt üzemanyagokban megnövelik a biológiai eredetű összetevők mértékét, méghozzá az eddigi 6,4 százalékról 8,2 százalékra. Ez ebben a formában nem tűnik jelentős újításnak, azonban országos viszonylatban jelentősen csökkentheti a járművekből származó, légszennyező káros anyagok mértékét. Miután az átállás több EU-s országban már korábban megtörtént, a szakértők szerint a környezetbarát benzin – mely elnevezés ebben a formában azért egy kicsit túlzásnak minősül – semmilyen műszaki problémát nem okoz a gépjárművek motorjában.

Nagy szerepet kap a minőségi tuning

A tuning évek óta egyre hangsúlyosabb tényező az autótulajdonosok körében, azonban óriási problémát jelent főként a magyar piacon, hogy az emberek többsége megelégszik a gyenge minőséggel ezen a téren, amitől nemcsak nevetség tárgyává válik, hanem még a saját-, és a forgalom többi résztvevőjének testi épségét is veszélybe sodorja. Egy replika – azaz hamisítvány – alufém felni ugyanis a látvány tekintetében gyakran valóban szépen kidolgozott, és olcsóbb, mint az eredeti, azonban kimarad belőle a speciális fémötvözet és a gyakorlott tervezés, ezáltal egyáltalán nem lesz tartós, sem biztonságos. A probléma talán nem tűnik jelentősnek, azonban egy autópályán elszenvedett defekt után biztosan másként látjuk majd az egészet.

Mindez pedig csak egyetlen példa a sok közül, azonban a jövőben a minőségi tuning a jelek szerint a magyar piacon is egyre nagyobb szerepet kaphat majd. Erre enged következtetni, hogy már itthon is van olyan prémium kategóriás tuningot képviselő vállalkozás, ahol kifejezetten a felső- vagy luxuskategóriás gépjárművekre szakosodtak, garantáltan eredeti, a gyárinál jobb minőségű alkatrészekkel dolgoznak, garanciális chiptuningot vállalnak több autótípusra, mindemellett pedig ismerik az autófólia és a dekorfólia közti különbségeket, hiszen egy dekorfóliával bevont járművet mindennek nevezhetünk, csak éppen tartósnak és esztétikusnak nem. Bár rengeteg lemaradásunk van még ezen a téren, itthon az elkövetkezendő hónapokban a minőségi tuning fogalma kiemelkedően fontossá válik majd az előrejelzések szerint.

Hibridek és elektromos autók

Maradva a környezetbarát megoldásoknál, az autóipar forradalmát sokak szerint az elektromos autók hozzák majd el. Bár a nagy áttörésre még biztosan nem 2020-ban számíthatunk, azonban minden jel arra utal, hogy jövőre olyan mértékű fejlődést mutatnak majd a hibridek és a villanyautók, hogy mind a piaci részesedésük, mind a technológiai előrelépésük drasztikusan megnövekedhet. Ennek már most megmutatkoznak az egyértelmű nyomai, hiszen gyakorlatilag alig maradt olyan gyártó a nagyobb autóipari cégek között, akik nem jelentettek be legalább egy hibrid modellt.

Természetesen a hibridautó önmagában még nem elég ahhoz, hogy lecsökkentsük a légszennyezés mértékét, ehhez a tiszta elektromos meghajtással rendelkező gépjárművek adhatnak majd biztos hátteret hosszabb távon. Csakhogy a technológia egyelőre még drága, így amíg az átlagemberek nem tehetik meg az elektromos járművek vásárlását, addig ez a technológia nem tud a várt ütemben elterjedni. Szerencsére azonban egyre több vállalat próbálkozik a költséghatékony megoldásokkal, nemsokára a Tesla is megjelenik Európában egy saját gyáróriással, tehát vannak azért pozitív kilátások, de nagyobb ugrásra csak az elkövetkezendő hónapokban számíthatunk.

Önvezető technológiák és egyéb okos megoldások

Már évek óta meghatározzák az autóipart a különféle intelligens technológiák, így manapság több elektronika, szenzor és számítógépes rendszer dolgozik a modern gépjárművekben, mint klasszikus autóalkatrész. Mivel folyamatosak a fejlesztések, ezért a jövőben még nagyobb szerepet kapnak az autókban az efféle szisztémák, de hangsúlyossá válnak a robotpilóták, valamint az önvezető technológiák is. Bár utóbbi szegmensben még rengeteg fejlesztésre van szükség a maximális biztonság eléréséhez, azonban világszerte több helyen folyamatosan tesztelik az önvezető autókat, melyek egy-két évtizeden belül alapjaiban forradalmasíthatják majd a közlekedést. A 2020-as esztendőt várhatóan elejétől a végéig meghatározzák majd az önvezető technológiák, ezáltal még magasabb szintre léphetnek a kapcsolódó megoldások.

Hozzászólások

Joe Biden és alelnökjelöltje nyilvánosságra hozza adóbevallását

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje és és alelnökjelöltje, Kamala Harris nyilvánosságra hozza 2019-es adóbevallását - jelentette be Katie Bedingfield, a Biden-kampány helyettes menedzsere kedden. - néhány órával az első elnökjelölti vita előtt - nyilvánosságra hozta a 2019-es adóbevallását.
2020. 09. 30. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem fogja eltenni vitatott műtárgyait a British Museum

Nem fogja eltenni szem elől vitatott műtárgyait a londoni British Museum, amely a jövőben inkább kontextusba helyezve vagy új értelmezéssel ellátva fogja bemutatni a szóban forgó tárgyakat - közölte az intézmény a BBC-hez eljuttatott közleményében.
2020. 09. 30. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvezően változott a járvány dinamikája Magyarországon

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
2020. 09. 30. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Óraállítás 2020 - mikor kell órát állítani a téli időszámításra 2020-ban

Rövidesen újra állítani kell az órákat, méghozzá a téli időszámítás szerinti időre. Mikor kell az órákat visszaállítani 2020-ban?
2020. 09. 29. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre jobban bíznak az amerikaiak a gazdaság javulásában

Jelentősen, a vártnál is sokkal nagyobb mértékben nőtt a fogyasztók gazdaságba vetett bizalma az Egyesült Államokban szeptemberben köszönhetően annak, hogy a háztartások kedvezőbben ítélik meg a munkaerőpiaci helyzetet.
2020. 09. 29. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkásszállásokat épít a Master Good Kft.

Munkásszállókat épít dolgozóinak a baromfifeldolgozással foglalkozó, kisvárdai székhelyű Master Good Kft., az 584 millió forint értékű beruházás támogatói okiratát kedden adták át a cég képviselőinek Nyíregyházán.
2020. 09. 29. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nobel-békedíj Trumpnak?

Donald Trump amerikai elnök újabb jelölést kapott a Nobel-békedíjra - jelentette kedden a republikánusokhoz közelálló Fox televízió. A javaslatot David Flint, ausztrál jogászprofesszor vezetésével ausztrál jogászok egy csoportja tette.
2020. 09. 29. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítanak az intézkedéseken Lengyelországban

Szigorítanak a járványügyi intézkedéseken Lengyelország egyes, a fertőzések nagyobb számát regisztráló járásaiban - közölte keddi sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.
2020. 09. 29. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját gyártóüzemet indít Magyarországon a Lenovo

A Lenovo bejelentette, hogy 2021 tavaszán saját gyártóüzemet indít Magyarországon. Az üllői üzemben a márka termékportfóliójából elsősorban az asztali számítógépekre, grafikus munkaállomásokra és adatközponti termékek gyártására helyezik majd a hangsúlyt. A Lenovo beruházása jelentős gazdasági potenciált jelent a hazai magán és állami szektor számára egyaránt, megnövekedett termelési kapacitással, még több együttműködési lehetőséggel a helyi beszállítók számára és lokálisan új munkahelyek teremtésével.
2020. 09. 29. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra lejtőre kerülhet a légiközlekedés

Rontotta utasforgalmi kilátásait a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) a folyamatosan szigorodó utazási szabályok miatt, és arra is figyelmeztetett, hogy a járatok kiesése az árufuvarozásban is károkat okozhat.
2020. 09. 29. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megjelent az MNB 50 pontos javaslatcsomagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent a jegybank 50 pontos javaslatcsomagja, amellyel a kormány válságkezelő és gazdaságélénkítő munkáját kívánja támogatni a koronavírus-járvány második hulláma által okozott rendkívüli helyzetben.
2020. 09. 29. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak a tőzsdék, a befektetők óvatosak

Az előző napi erős emelkedés után mérsékelt csökkenéssel zártak kedden a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek. A befektetők óvatosak és kivárnak, a hangulatot rontja a koronavírus-járvány terjedése, az Európai Unió és a Nagy-Britannia között folyó szabadkereskedelmi tárgyalások vontatottsága és az amerikai belpolitikai bizonytalanságok is.
2020. 09. 29. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem éri meg éves autópálya matricát venni

Legalábbis idén már nem. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) október elsejével idén is leállítja az esztendő hátralevő részére az országos éves matricák értékesítését a viszonteladók körében. A fizetős úton közlekedők havi matricákkal ugyanis már jobban járnak az utolsó negyedévben.
2020. 09. 29. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közösen fejleszthetnek vasúti vezetéstámogató rendszereket a BME kutatói és a Knorr-Bremse mérnökei

Közös kutatási és ösztöndíjprogramok elindításában állapodott meg a Knorr-Bremse Budapest és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara. A világ vezető vasúti fékrendszerfejlesztője és -gyártója 25 millió forintos támogatási keretet biztosít a karnak, amelynek hallgatói és kutatói a jövőben részt vesznek a nemzetközi nagyvállalat kutatás-fejlesztési projektjeiben. A vállalat a biztonságkritikus beágyazott rendszerek, valamint a fejlett vasúti vezetéstámogató rendszerek fejlesztésében számít leginkább az egyetem hallgatóinak és kutatóinak közreműködésére.
2020. 09. 29. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kettészakadt a munkaerőpiac: egyes állásokra akár 200-szoros is lehet a túljelentkezés

Kettészakadni látszik a magyar munkaerőpiac: bizonyos pozíciókra akár 200-szoros is lehet a túljelentkezés, míg IT-szakemberből, műszaki végzettségűekből vagy mérnökből továbbra is nagy hiány van. Megfelelő jelöltet viszont a mostani helyzetben is nehezen találnak a cégek. Ebben jelenthet hatalmas segítséget a mesterséges intelligencia, hiszen például egy HR feladatokra specializált chatbottal akár a toborzásra fordított költségek 45 százaléka is megspórolható – hívta fel a figyelmet Baltay Kristóf, a HR-tech megoldásokat fejlesztő ChatBoss Team ügyvezetője.
2020. 09. 29. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesítő volt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 472,54 pontos, 1,43 százalékos csökkenéssel, 32 677,72 ponton zárt kedden.
2020. 09. 29. 17:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújította együttműködését a GVH és a MEKH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megújította együttműködési megállapodását, a két hatóság a jövőben is szorosan együttműködik az energia- és közműpiacok megbízható, átlátható működése érdekében - közölte a két hivatal közös közleményben kedden az MTI-vel.
2020. 09. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe csökkenéssel nyitottak az indexek New York-ban

Enyhe csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek kedden, a befektetők kivárásra rendezkedtek be a két elnökjelölt első televíziós vitája előtt.
2020. 09. 29. 16:40
Megosztás:
Hozzászólások:

A behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylésével kapcsolatos adóhatósági gyakorlatot vizsgálja az EU Bírósága

Nem túlzás azt állítani, hogy manapság a magyar adózás egyik legfelkapottabb témája a behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylése. A COVID-19 pandémia következtében kialakult gazdasági helyzetben egyre több vállalkozásnak adódnak nehézségei a kintlévőségek behajtásával, és a behajtás sikertelensége esetén jól jön az áfa-visszatérítés útján megmenthető pénz.
2020. 09. 29. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyáron felpezsdült a vállalati hitelezés

A világjárvány nagyot ütött tavasszal a gazdaságon, és ez meglátszott a hitelezésben is, az első hullám lecsillapodásával azonban nyáron fokozatosan megélénkült a vállalati hitelpiac. A Takarékbanknál júniusról augusztusra mintegy két és félszeresére ugrott a vállalati hitelfolyósítás, a mikrovállalkozásokat kiszolgáló MFB Pontokon július volt az elmúlt négy év legerősebb hónapja. Az ügyfelek elsősorban az államilag támogatott likviditásibővítő hitelkonstrukciókat igénylik, de elkezdték keresni a beruházási kölcsönöket is.
2020. 09. 29. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások: