Hat tipp a felvillanyozó felújításhoz

Újabb felújítási hullámot indíthat el az év eleje óta otthonfelújításra elérhető 3 millió forintos állami támogatás. Érdemes elgondolkozni a lakás villamossági hálózatának megújításán is: íme néhány tipp, hogy mire figyeljünk, ha belevágunk egy ilyen projektbe.

Hat tipp a felvillanyozó felújításhoz

Várhatóan komoly érdeklődés lesz majd a 3 millió forintos lakásfelújítási támogatásra és sokan vágnak bele egy ilyen projektbe idén. Ha pedig már megújul az otthonunk, érdemes odafigyelni a villamossági hálózatra is, hiszen az elmúlt években jelentősen megnőtt a háztartásokban használt elektromos berendezések száma, ami egyrészt nagyobb terhelést ró a hálózatra, másrészt új felhasználói igények jelentkezésével is jár. A Schneider Electric tavalyi online felmérése során a válaszadók 60,5 százaléka jelezte, hogy szerepel a terveik között otthonuk elektromos hálózatának felújítása. A biztonság egy ilyen projektnél kiemelten fontos szempont a magyarok számára, a válaszadók 80 százaléka ezt sorolta az első helyre, az ár (költségvonzat?) ebben az esetben csak másodlagos.
 
A Schneider Electric összegyűjtött néhány tippet, mire érdemes odafigyelni az otthoni villamossági hálózat felújításakor, hogy a várt eredmény szülessen a projekt végén.

Már a 30-asoknál is megérheti

Bár egy 30-40 éves ház vagy lakás nem számít igazán öregnek, érdemes lehet az ilyen korú ingatlanok esetében is felmérni a helyzetet, különös tekintettel arra, hogy milyen vezetékeket használtak. Egészen az 1990-es évek elejéig ugyanis az alumínium vezetékek voltak a legelterjedtebbek a hazai otthonokban, ezt követően kezdtek áttérni a rézvezetékekre. Az alumínium vezetékeket mindenképpen célszerű lecserélni és ha például későbbi hozzáépítés történt, vagy részleges felújítás korábban, arra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyenek olyan pontok, ahol alumínium- és rézvezetékek találkoznak, ez ugyanis az elektromos tüzek igen gyakori oka. A fiatalabb, már teljes egészében rézvezetékekkel felszerelt ingatlanok esetében is érdemes átnézni a rendszert és újragondolni, hiszen ma már sokkal több elektromos eszközt használunk, mint akár 15-20 éve, és a jelenlegi igényekhez képest alultervezett hálózat lehet például az egyik oka annak, ha sűrűn leveri a biztosítékot egy-egy nagyobb fogyasztó bekapcsolása.

Mehetnek az elosztók

Ha valaki belefog a felújításba és kiüríti az otthonát például a falak újrafestése miatt, akkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy az elektromos hálózat végpontjai a megfelelő helyen vannak-e, illetve elegendő van-e belőlük. Az utóbbi években az egyre több mobileszköz és egyéb készülék miatt sokan arra kényszerülnek, hogy újabb és újabb elosztókat helyezzenek el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanarra a dugaljra több terhelés jut, ami kockázatot jelenthet a hálózatban. Érdemes ezért átgondolni, hogy mit, hol használunk és ez alapján új végpontokat kialakítani, akár jóval többet, mint korábban.

Gondoljunk a töltésre

A legtöbb háztartásban ma már több olyan eszközt használnak, amelyek USB csatlakozáson keresztül is tölthetők. A villamossági szerelvények között pedig a legtöbb gyártó már kínál olyan dugaljat, ami lehetővé teszi, hogy ezeket a készülékeket közvetlenül rajtuk keresztül töltsük és ne kelljen külön adaptert használni. Ezen azért is érdemes lehet elgondolkozni, mert például az okostelefon-gyártóknál megjelent egy olyan trend, hogy külön töltőadapter nélkül hozzák forgalomba új készülékeiket. Amikor ilyen speciális dugalj beszerelését tervezzük, érdemes átgondolni, hol használjuk ezeket a berendezéseket - például hol alakítottuk ki a home office helyét - és ott elhelyezni őket. Elérhetők már olyan megoldások is, melyek a hagyományos dugaljat kombinálják az USB töltőkkel, így nem kell feláldoznunk egy dugaljhelyet.

Készüljünk az okosra

Kényelmi és fenntarthatósági szempontok miatt is egyre többen alakítanak ki okosotthon-rendszert, vagy terveznek hasonló lépést. Egy ilyen megoldás – mint például a Schneider Electric Wiser okosotthon-rendszere, ami már itthon is elérhető - nem csak arra jó, hogy akár mobilról vezéreljük a világítást, vagy a redőnyöket, esetleg a munkahelyről is megnézhessük, hogy tényleg kikapcsoltunk-e mindent, vagy nem maradt nyitva egy-egy ablak, de abban is segíthet, hogy kevesebb energiát használjunk fel otthonunkban. Ha még nem is sikerült végleges döntést hozni az okosotthon kialakítása kapcsán, ha mostanában újítja fel valaki lakásában az elektromos hálózatot, akkor célszerű olyan vezetékezési megoldást választani, amivel okosotthon kompatibilissé válhat a rendszer. Ehhez például minden kapcsolóhoz célszerű kihúzni az úgynevezett nulla vezetéket is, amit majd a később beépített okosotthon-berendezések tudnak használni.

Legyen stílusunk

Bár a legtöbben egyszerű, fehér műanyag tárgyakként gondolnak a villanykapcsolókra és egyéb elektromos szerelvényekre, ma már mind színben, mind anyagában és formájában nagyon változatos kínálat érhető el a piacon. Érdemes tehát a felújítás során a kapcsolókkal, dugaljakkal is alkalmazkodni az új stílushoz. Ebben nyújthat nagy segítséget a Schneider Electric új Sedna termékcsaládja, melyben megtalálhatók olyan kapcsolók, amik nem csak megjelenésükben, de tapintásukban is különböző anyagokat – fa, üveg, kő – idéznek meg.

Gondosan válasszunk szakembert

Az otthoni villamossági hálózat felújításához mindenképpen kérjük szakember segítségét. A jelenlegi helyzetben ez persze korántsem egyszerű, figyelembe véve a szakemberhiányt, éppen ezért óvatosságra ad okot, ha a megkeresett villanyszerelő akár pár napon belül kezdeni tud. A legjobb szakemberekre akár hónapokig is várhatunk, ha pedig nincs ennyi időnk, akkor törekedjünk a kockázatok csökkentésére.

Így például a szükséges anyagokat vegyük meg magunk, vagy kísérjük el a villanyszerelőt a beszerzéskor, hogy tényleg azt és olyan minőségben szereljenek be az otthonunkba, amit elterveztünk, és mindenképpen fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő elszámolásra is.

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Kilőtt az építőipar, most kell észnél lenni

Az építőipar termelése az idei első félévben 7,3 százalékkal emelkedett, júniusban pedig több mint a negyedével, 27,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az iparági szereplők arra számítanak, hogy a szektor az év végéig elérheti járvány előtti, 4500 milliárd forintos termelési értéket. A száguldás azonban veszélyekkel is jár, a fejlődést számos tényező, köztük a szakképzett munkaerő hiánya, az alapanyagok drágulása, a hatékonyságot növelő beruházások elmaradása fékezheti. Az építőipari folyamatok digitalizációja mindhárom problémakörben enyhítheti a gondokat.
2021. 08. 24. 12:00
Megosztás:

Hitelt vesz föl az Opus a Titász megvásárlásához

Az Opus Energy Kft. 50 milliárd forint hitelt vesz föl az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) megvásárlásához - olvasható a tulajdonos Opus Global Nyrt. közleményében, amelyet szombaton tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2021. 08. 21. 19:00
Megosztás:

Az Északi Áramlat-2 már idén szállíthat gázt

A még épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték a várakozások szerint már az idén 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba - közölte csütörtökön a Gazprom orosz gázipari vállalat.
2021. 08. 20. 01:00
Megosztás:

A válság előtti szint felett a német villamosipari export

Az év első felében maga mögött hagyta a koronavírus-válságot a német villamosipari és elektrotechnikai ágazat, amelynek exportja elérte a válság előtti szintet.
2021. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Visszaesett az építőipari termelés az EU-ban

Visszaesett az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben júniusban havi szinten, ugyanakkor nőtt éves összevetésben.
2021. 08. 18. 23:00
Megosztás:

Az építőipari cégeknek is megéri együttműködni a versenyhatósággal

Miközben a Gazdasági Versenyhivatal fokozott figyelemmel kezeli az építőiparral kapcsolatos jelzéseket, az érintett piaci vállalkozásoknak ezúttal is érdemes együttműködni a hatósággal. A saját kartell-tevékenységüket önként feltáró cégek ugyanis jelentős bírságkedvezményt kaphatnak, sőt, akár teljesen meg is úszhatják a bírságszankciót.
2021. 08. 18. 11:00
Megosztás:

Az építőipari vitákra nem volt hatással a járvány

Az építkezések és a felújítások számának felfutásával párhuzamosan egyre több a vita is, amikor beruházók és építők, illetve fő- és alvállalkozók nem tudnak megegyezni. Ezt mutatja az is, hogy tavaly, a világjárvány ellenére, csak kismértékben csökkent az olyan vitás helyzetek száma, amikor az egyik fél kérésére egy közjegyző igazságügyi szakértőt rendelt ki, az idei első félévben időarányosan pedig már elérte a 2019-es csúcsot.
2021. 08. 18. 06:30
Megosztás:

Nőtt az építőipari termelés Romániában

Romániában az idei első fél évben 6,1 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az építőipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
2021. 08. 16. 14:00
Megosztás:

Így változott a benzin és gázolaj ára pár év alatt - ábrán mutatjuk

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2021. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Célegyenesbe fordult a Brick Award ’22 zsűrizése

Megkezdődött a Brick Award, a világ egyik legnagyobb becsben tartott téglaépítészeti díjának értékelési folyamata. A beérkezett rekordszámú nevezésből az előzsűri választja ki azt az 50 épületet, amelyek közül jövő tavasszal, szakmai zsűri közreműködésével kerülnek ki a világ leginnovatívabb és legszebb téglaépítészeti alkotásai.
2021. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Így alakult a magyar építőipar termelése az elmúlt 20 évben - ábrán mutatjuk

volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100
2021. 08. 15. 05:00
Megosztás:

Gőzerővel dolgozik a GVH az építőipari drágulás kapcsán

Párhuzamosan négy versenyhatósági vizsgálat zajlik az építőipari piacokon. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – ígéretéhez híven – minden jelzést megvizsgál, ami piaci torzulásra vagy esetleges jogsértésre utalhat az érintett szektorban.
2021. 08. 11. 12:00
Megosztás:

Idén is túljelentkezés volt a megújuló energiaforrásból termelt áram támogatására kiírt pályázaton

Az idei METÁR-tenderen is jelentős, mintegy három és félszeres volt a túljelentkezés, a pályázók 1009 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 300 GWh-val szemben - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-t.
2021. 08. 10. 18:00
Megosztás:

Gyorsított ütemben haladt a hazai földgázbetárolás

A magyar piacon gyorsított ütemben halad a földgázbetárolás, a tavaly júniusi mennyiség kétszerese került idén a tárolókba, miközben szinte egész Európa le van maradva - tájékoztatott csütörtökön a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
2021. 08. 05. 17:00
Megosztás:

Az építőanyag-forgalmazók többségénél talált jogsértést a fogyasztóvédelem

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek fokozott vizsgálatába. A hatóság a helyszíni ellenőrzések első négy hetében a forgalmazók 61 százalékánál tárt fel jogsértést - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki közleményében Schanda Tamás.
2021. 08. 05. 11:00
Megosztás:

Nem csak nálunk drágul az áram

A növekvő kereslet, az emelkedő költségek és az alacsony szélerőművi termelés miatt júniusban folytatódott a villamos energia árának emelkedése mind az európai, mind a belföldi piacokon - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi piacmonitoring riportjából
2021. 08. 04. 16:00
Megosztás:

Újabb szélerőművet vesz a MET Csoport Bulgáriában

A svájci központú energiavállalat, a MET Csoport 100 százalékos részesedést szerez egy 60 megawattos szélerőműben Bulgáriában, miután részvény-adásvételi megállapodást írt alá a Grupo Enhol spanyol cégcsoporttal. A tranzakció fontos lépés a MET megújuló stratégiájának megvalósításában, amelynek célja 2023-ig 500 MW-os megújuló energiaportfóliót létrehozni Kelet-Közép-Európában – a mostani felvásárlással a MET bulgáriai szélparkkapacitása 102 MW-ra bővül.
2021. 08. 02. 18:00
Megosztás:

Energetikai beruházással csökkenti áramköltségét a békéscsabai Dolcetta Kft.

Csaknem 17 millió forintos energetikai beruházással áramköltségének több mint 20 százalékát takarítja meg a jövőben a békéscsabai székhelyű édességipari cég, a Dolcetta Kft., amely több mint 700 millió forintból épít új gyártó- és raktárcsarnokot.
2021. 08. 01. 00:05
Megosztás:

Fejtörést okozhat az idei évben a hitelmoratórium lejárata és az építőipari körbetartozások

Nem következett be ugyan a hitelbiztosítók által prognosztizált 10-20%-os növekedés a felszámolási és a csődeljárások tekintetében a tavalyi évben, az építőipari körbetartozások és a hitelmoratórium lejárta miatt azonban még idén sem lélegezhetnek fel az érintett vállalkozások. A hitelbiztosítások jelentős segítséget adhatnak a cégeknek, ehhez azonban komoly erőforrásokra van szükség. Előnyei ellenére az üzleti vállalkozások körében mindössze 5%-os a hitelbiztosítások aránya, szemben az Ausztriában mért 80%-kal.
2021. 07. 30. 11:00
Megosztás: