Hónapok óta tartó növekedés után most csökkent a brit gazdaság

Hathavi növekedés után először csökkent a brit gazdaság teljesítménye novemberben, a koronavírus-járvány megfékezését célzó akkori korlátozások bevezetése nyomán. A visszaesés ugyanakkor jóval elmaradt az előzetes elemzői konszenzus által valószínűsített ütemtől.

Hónapok óta tartó növekedés után most csökkent a brit gazdaság

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett becslése szerint a tavalyi 11. hónapban 2,6 százalékkal esett vissza a brit hazai össztermék (GDP) októberhez mérve. Októberben 0,6 százalékkal emelkedett a brit GDP-érték havi összevetésben.
   
Az ONS hangsúlyozza, hogy a novemberi visszaesés hathavi folyamatos gazdasági növekedésnek vetett véget.
   
A statisztikai hivatal számításai szerint ez azt is jelenti, hogy novemberben 8,5 százalékkal maradt el a GDP-érték a tavaly februárban - a koronavírus-járvány megfékezését célzó első országos zárlat előtti utolsó teljes hónapban - mért szinttől.
   
Októberben 6,1 százalékkal volt alacsonyabb a hazai össztermék a tavaly februárinál. A novemberrel zárult tizenkét hónapban 8,9 százalékkal zuhant a brit GDP-érték. Októberben 6,8 százalékos volt az éves összevetésben mért visszaesés.
   
A havi összehasonlítású novemberi GDP-csökkenés ugyanakkor jóval kisebb mértékű volt az elemzők által vártnál. Az elemzői előrejelzések konszenzusos átlaga 5,7 százalékos havi visszaesést valószínűsített novemberre, de az átlagon belül voltak olyan prognózisok, amelyek a brit hazai össztermék 8 százalékos zuhanását sem zárták ki havi összevetésben.
   
A novemberi adatok azt is jelzik, hogy a brit gazdaság sokkal jobban viselte a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére tavaly ősszel bevezetett második országos zárlatot, mint a tavaly márciusban érvénybe léptetett elsőt.
  
Tavaly februártól áprilisig a brit GDP-érték 25,8 százalékkal zuhant, és áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett az előző hónaphoz képest.
    

A brit statisztikai hivatal pénteki ismertetése szerint a novemberi visszaesésben a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektornak volt a legnagyobb szerepe: ennek az ágazatnak a teljesítménye 3,4 százalékkal csökkent októberhez képest.
   
A szolgáltatási szektor teljesítménye az ONS számításai szerint jelenleg 9,9 százalékkal marad el a tavaly februári szinttől. Ez tükrözi, hogy a korlátozásokat elsősorban a vendéglátó és a turisztikai szektor, valamint a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások szenvedték meg.
   
A termelőszektor kibocsátási értéke novemberben 0,1 százalékkal csökkent havi összevetésben, és 4,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly februárinál. Londoni makrogazdasági elemzők a jelenlegi, immár harmadik zárlat miatt az idei első negyedévre is visszaeséssel számolnak a brit gazdaságban, de a járványhelyzet már érezhető javulása nyomán a második negyedévre erőteljes fellendülést valószínűsítenek.
   
Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a pénteki GDP-adatismertetés utáni helyzetértékelésében kiemelte, hogy a szűrővizsgálatokkal azonosított új koronavírus-fertőzések száma ezen a héten 20 százalékkal csökkent, és a nagy-britanniai oltási kampány is erőteljes ütemben halad.
   
Tombs várakozása szerint ezek a folyamatok arra vallanak, hogy márciusban a nem alapvető cikkeket forgalmazó üzletek, áprilisban a fogyasztási szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások is kinyithatnak.
    

Az elemző ennek alapján azzal számol, hogy a brit GDP-érték az idei első negyedévben még 3 százalékkal csökken, a második negyedévben viszont 5-6 százalékkal emelkedik negyedéves összevetésben.
   
A szakértő szerint ez a kilátás várhatóan elégséges lesz ahhoz, hogy a Bank of England a februári kamatdöntő ülésen eltekintsen a további monetáris enyhítési lépésektől.
   
A brit jegybank monetáris tanácsa az elmúlt egy évben 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 895 milliárd fontra (361 ezer milliárd forintra) növelte a likviditáspótló mennyiségi enyhítés keretét.

Hozzászólások

Pluszban kezdték a napot az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 03. 03. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EMA jövő héten hoz döntést a Johnson and Johnson oltóanyagának ajánlásáról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 11-én hoz döntést arról, hogy feltételes forgalmazásra ajánlja-e a Johnson and Johnson amerikai gyógyszergyár koronavírus-elleni egykomponensű védőoltását - közölte Twitteren az amszterdami székhelyű uniós szervezet.
2021. 03. 03. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig döcög a vakcinázás Olaszországban

Az északi Brescia városában felütötte fejét a nigériai vírusvariáns, a közép-olasz Bologna a nagy britanniai mutáció miatt kerül teljes zárlat alá, miközben az országban a vakcinahiány miatt nem halad az oltás, és a halottak száma meghaladta a 98 ezret az egészségügyi minisztérium keddi információi szerint.
2021. 03. 03. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a veszélyes termék!

Nőtt a veszélyes, nem élelmiszer termékekre vonatkozó bejelentések és intézkedések száma tavaly: az európai fogyasztók védelme érdekében létrehozott gyorsriasztási rendszerben részt vevő országok hatóságai 2253 riasztást jelentettek, és a riasztások alapján csaknem 5400 esetben intézkedtek, ami 2019-hez képest 20 százalékos növekedés - közölte Didier Reynders jogérvényesülésért és fogyasztóvédelemért felelős biztos online sajtótájékoztatóján kedden.
2021. 03. 03. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna nem áll jól az oltásokkal

Ukrajnában keddig kevesebb mint ötezren kapták még meg a koronavírus elleni védőoltást, eközben a betegség halálos áldozatainak száma a járvány kezdetétől mostanig meghaladta a 26 ezret - derült ki a hivatalosan közölt adatokból.
2021. 03. 03. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

NHP Hajrá: 1836 milliárd forint forráshoz jutottak a kkv-k

A tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatta a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t kedden.
2021. 03. 03. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában március 15-től bárki jelentkezhet az oltásra

Romániában március 15-től bárki feliratkozhat a koronavírus elleni oltásra, de az oltáskampánynak a teljes lakosság előtt megnyíló, várhatóan áprilisban kezdődő harmadik szakasza idején is elsőbbséget fognak élvezni az első két szakaszban kiemelt társadalmi rétegek képviselői - közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora.
2021. 03. 02. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is erős a magyar autóipar

A magyar autóipar a világjárvány előtt is a magyar gazdaság gerincoszlopa volt, amelyre a fejlesztéseknek, beruházásoknak köszönhetően most is biztosan támaszkodhat - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Kecskeméten.
2021. 03. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új oltási tervet fogadott el Szlovénia

A szlovén kormány új oltási tervet fogadott el, ennek keretében a krónikus betegségekben szenvedő betegek előnyben részesülnek az oltásnál, függetlenül attól, hogy melyik korosztályhoz tartoznak - jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.
2021. 03. 02. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Keddtől nem csak orvosok olthatnak Franciaországban

Franciaországban keddtől nem csak az orvosok, hanem a gyógyszerészek, az ápolók és a szülészek is beadhatják a koronavírus elleni bármelyik vakcinát, az AstraZeneca-oltóanyagot pedig ezentúl a 65 és 75 év közötti korosztály is megkaphatja az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása alapján.
2021. 03. 02. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar gazdaság ellenállóbb az EU-s átlagnál?

A magyar gazdaság ellenállóbb az uniós átlagnál, és hamarabb magára talált, mint a 2008-as válság után - írta a pénzügyminiszter kedden a közösségi oldalán.
2021. 03. 02. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

190 millió euróból terjeszkedik a Kifli.hu-t működtető cég

A Rohlik Group 190 millió eurót gyűjtött össze befektetőktől, amelyet a már meglévő piacain való terjeszkedésre, valamint a németországi online élelmiszerpiacra belépésre fordítanak - közölte a Magyarországon a Kifli.hu webáruházzal jelen lévő társaság az MTI-vel kedden.
2021. 03. 02. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Januárban sem alakult jól a kiskereskedelem Németországban

A vártnál jóval kedvezőtlenebbül alakult a kiskereskedelmi forgalom Németországban januárban a pandémia miatti megszorítások következtében.
2021. 03. 02. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévihez, 2020 harmadik negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, az előző év negyedik negyedévéhez mérve 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 03. 02. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Járvány utáni világban kéz a kézben jár a környezetvédelem és a költséghatékonyság

Hosszú élettartam, energiahatékonyság és hulladékcsökkentés – ezek a munkavállalók és munkáltatók számára a legfontosabb tényezők a távmunkában használt irodai eszközök esetében, állapította meg egy, a világ 26 országában végzett felmérés. Az Epson több mint négyezer résztvevő körében végzett kutatásából az is kiderül, hogy miközben a megkérdezett cégvezetők a kontinens nyugati felén már a legfontosabb üzleti prioritások közé sorolják a környezeti és társadalmi szempontokat, ezek Kelet-Közép-Európában a pénzügyi, HR és üzleti kihívások által uralt fontossági sorrend végén kapnak csak helyet.
2021. 03. 02. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A bérek száz százalékára emelik a csehek táppénzét

A bérek száz százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
2021. 03. 02. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az európai piacok

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2021. 03. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább mérséklődik a harmadik járványhullám Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből.
2021. 03. 02. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítják az óvintézkedéseket Szlovákiában

Szlovákiában a következő napokban tovább szigorítják, illetve módosítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére szolgáló óvintézkedéseket - döntött vasárnap este az Igor Matovic miniszterelnök vezette koalíciós kormány.
2021. 03. 02. 03:42
Megosztás:
Hozzászólások:

Kinyitottak a horvát vendéglátóhelyek teraszai

Kinyitottak a kávézók és éttermek teraszai hétfőn Horvátországban, a vendéglátósok mintegy 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel a korlátozások feloldását követően - közölte a helyi sajtó hétfőn.
2021. 03. 02. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások: