Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

Hazánkban - ahogy az a KSH legutóbbi elemzései mutatják - emelkednek a bérek. Ez szinte minden szektorban megfigyelhető, úgy a termelésben, ahogy a szellemi pozíciók esetében is. Ez összességében most pozitív hatással kecsegtet, hiszen az emberek, családok átlagbére növekszik, ami serkenti a fogyasztást. Az előrejelzések szerint a keresetek továbbra is növekedni fognak, de már lassabb ütemben. Viszont vajon hosszú távon is pozitív trendeket indít be ez a folyamat? Hogyan hat mindez a recruitment szakmára és a fejvadászok sikerdíjaira? Pataki Gézával, a Talentuno szakértőjével jártuk körül a témát.

Hová tart a recruitment szakma, ha már 1 milliót is fizetnek egyetlen jó jelöltért?

“A bérspirálnak köszönhetően a bérek egyre növekszenek. A folyamat hosszútávú hatása azonban eléggé ellentmondásos. Ez a bérnövekedés nem tartható fenn a végtelenségig. A másik oldalon pedig a befektetői klímának sem tesz jót, hogy az átlagbérek egyre magasabbra kúsznak. A növekedés üteme lassul, ezt már most is láthatjuk. Éppen ennek köszönhetően éltünk meg az utóbbi években egy valóságos robbanást a recruitment szektorban is” – kezdi Pataki, a Talentuno HR tech startup szakértője.

Növekszik a bér, növekszenek a közvetítői díjak

A munkaerőhiány tetőfokára hág, a közvetítői - fejvadász, recruiter, sourcer - díjak elszabadultak. De pontosan miért? Egy átlagos recruitment agency a kiközvetített jelölt éves jövedelmének 15-25%-ában határozza meg a sikerdíjat. Ez persze területfüggő, de kinyílt az olló, a sikerdíj a jelölt éves jövedelmének 10-30%-a is lehet, például felsővezetők esetében.


Mivel az ügynökségen belül a dedikált recruiterek bére nők, ez is beépül az árazásba. De persze nem csak a bérezés áll a háttérben.

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress? ITT kiszámolhatod!

 
„Agency szinten is annyira nehéz jelöltet találni, hogy a ráfordított idő, hirdetési költség és persze a humán erőforrások is mind-mind növekednek, összeadódnak és drágítják a szolgáltatást. Másrészt pedig új eszközök felé érdemes kacsintgatni, hiszen egy pár évvel ez előtt egy álláshirdetés elég volt ahhoz, hogy CV-k tömkelege érkezzen be, ez ma már nem igaz. Ebből következik, hogy egy ideális jelölt megtalálásába még több energiaforrást kell allokálnia a munkáltaónak. Az egy jelölt megtalálására fordított idő ma már akár 50-60 nap is lehet. Tehát nem csak a bér, de az idő is fontos dimenzió a történetben. Persze mindig vannak úttörők, akik a gyorsabb, hatékonyabb és tech-orientált megoldásokra fókuszálnak, és mernek szakítani a becsontosodott trendekkel.”


A piacon az egyik legszembetűnőbb hiány a mai napig az IT szektorra jellemző. 10.000-eket lehetne elhelyezni a piacon. A toplistán ott vannak még a mérnöki területek, a pénzügyi terület, de egyre nagyobb a hiány a fehérgalléros munkavállalók összességét tekintve is. Emellett persze a termelésben dolgozók helyzete is egyre nehezebb. Itt azonban nem is a sourcing hanem az engagement a legnagyobb kihívás.

A recruitment szektor legégetőbb kihívásai

„A szabad, elérhető jelölteket, akik nem feltétlenül látszanak a piacon, mert passzív álláskeresők, nagyon nehéz felkutatni. Sokszor a cégek egymástól csábítják el a tehetséges munkaerőt. Ez szintén a közvetítői díjat emeli. Tegyük fel, hogy van egy alkalmas jelölt, de ő egy adott pozícióban ül, adott bérrel. Ha őt megkeresi valaki, hogy tud számára egy kiváló lehetőséget, akkor a jelenlegi keresete fölé kell ígérni. Hiszen a váltás kockázatát ő vállalja és már a saját bérébe is beépíti, ezen a ponton megint csak drágul a folyamat.”


Arról nem is beszélve, hogy minél komplexebb egy pozíció, annál nehezebb jelöltet állítani. Ma már eljutottunk oda a piacon, hogy vannak betöltendő állások, amiket még egy profi tanácsadó cég sem vállal el, az irreális munkáltatói elvárásoknak köszönhetően, vagy az iszonyat magas költségek miatt, amibe a folyamat menedzselése kerülne az ügynökségnek.

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének? ITT kiszámolhatod!


A Talentuno HR tech startup magyar fejlesztés – a cég crowdsourcing alapokra helyezte a recruitment folyamatokat. A platformba bárki ingyen regisztrálhat felhasználóként- azaz MatchMaker-ként - hogy saját kapcsolati hálójának segítve ajánljon új állásokat legesélyesebb ismerőseinek, sikeres “közvetítés” esetén pedig bezsebelje a jutalékokat. 

 
A trend nálunk is érvényesül, található ugyanis nem egy olyan nyitott pozíció a rendszerünkben melyek után több százezer forintos jutalékot kereshetnek a felhasználók.   Sőt, vannak állások melyekért 1 millió forint jutalék ütheti a MatchMaker markát.”  - tette hozzá Pataki.

Hozzászólások

Továbbra is egy elhúzódó munkaerőpiaci válsággal számolnak a magyar munkavállalók

Általánosságban elmondható, hogy bizonytalanul érzik magukat a magyar dolgozók, ugyanakkor némi optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt hónapokban komolyabb romlás nem tapasztalható a saját egzisztenciális helyzetük megítélésével kapcsolatban. A bizonytalansággal párhuzamosan a munkavállalók erősödő motivációját jelzi többek között, hogy az előző évhez képest több mint kétszer annyian lennének hajlandóak akár a saját költségükön is továbbképezni magukat, illetve a válaszadók kétharmada hajlandó lenne a mostaninál messzebbre, akár fél órával is többet utazni a munkahelyére, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.
2021. 01. 27. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult az MMK harmadik beruházáslebonyolítói mesteriskolája

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a járványügyi korlátozások miatt online indította el a harmadik beruházáslebonyolítói mesteriskoláját - közölte a kamara kedden az MTI-vel.
2021. 01. 27. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelik a rövidített munkaidőre szánt támogatási keretet Ausztriában

Az eddigi 5 milliárdról 7 milliárd euróra emelik Ausztriában a koronavírus-járvány miatt rövidített munkaidőben foglalkoztatottak támogatásának keretét - jelentette be Martin Kocher munkaügyi miniszter kedden a Margarete Schramböck gazdasági miniszterrel és Gernot Blümel pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
2021. 01. 27. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szolgáltatásokkal bővül az Egyszülős Központ

Új szolgáltatásokkal segíti a családokat az Egyszülős Központ a vírusjárvány idején - mondta keddi online sajtótájékoztatóján Nagy Anna, a központ vezetője, aki szerint talán senkinek nem annyira nehéz ez az időszak, mint a gyereküket egyedül nevelőknek.
2021. 01. 27. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) új szervezeti egységeként január elsején kezdte meg működését az Állatvédelmi Központ, amelynek feladata az edukáció mellett, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem területén dolgozó valamennyi szereplőnek - hangzott el az intézményt bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 01. 27. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibertámadás ért több magyar kormányzati portált

Összehangolt kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált az elmúlt napokban, fennakadást okozva egyes honlapok működésében - közölte a kormany.hu kedden.
2021. 01. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó hangulatban, pluszban zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,19 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 43 507,13 ponton zárt kedden.
2021. 01. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okoztak meglepetést a magyar jegybankárok, változatlanul hagyták az alapkamatot

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete nem módosította a kamatszintet.
2021. 01. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a külföldi vendégmunkás Csehországban

Külföldi vendégmunkások alkotják a csehországi alkalmazottak mintegy 15 százalékát - közölte prágai sajtótájékoztatóján Dalibor Holy, a Cseh Statisztikai Hivatal illetékese kedden.
2021. 01. 26. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalomban, 43 százalékuk biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával - egyebek mellett ez derült ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megbízásából végeztek és kedden online sajtótájékoztatón ismertettek.
2021. 01. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliai hátterű céget bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt - tájékoztatta az MTI-t a jegybank kedden.
2021. 01. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sajtokat hív vissza a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.
2021. 01. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány megmutatta: a rugalmas munkaidő és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak a magyar munkavállalók számára

A magyar munkavállalók ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és elkötelezettek legyenek a munkáltató iránt, elvárják, hogy rendszeres legyen a kommunikáció a főnökkel, hogy jó legyen a személyes kapcsolatuk a kollégákkal, és hogy rugalmas legyen a munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss, reprezentatív felméréséből, mely azt vizsgálta, milyen változásokat hozhat a koronavírus-járvány a munka világában.
2021. 01. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank

Februárban országszerte várhatóan 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank, ezzel csaknem 20-ra emelkedik azon települések száma, ahol a közös működtetés hatékonyságát vizsgálják a felek - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Posta Zrt. kedden.
2021. 01. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat a csökkenés a magyar tőzsdén

Csökkenésre számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 01. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több településen alacsony a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Egyre több településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nyomán.
2021. 01. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a minimálbér februártól

Február 1-jétől a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 4 százalékos béremelést jelent - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 01. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatosságra ösztönözte a járvány a Z generációt

Hogyan látja magát a Z generáció a pandémia idején, milyen ötletekkel könnyítenék meg mások életét a járványhelyzetben és milyen kilátásaik vannak a jövőre nézve – többek között ezeket a kérdéseket tette fel követőinek Trunk Tamás, Z-generációs szakértő és influenszer. Nem reprezentatív kutatásának eredményeit a nem olyan rég megjelent, „Kintsugi – A márkák hivatása. Az első járvány a közösségi média korában” című könyvében részletezte, melyben kifejti, hogy több mint hétszázan osztották meg véleményüket a kérdésekkel kapcsolatban.
2021. 01. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly jelentősen drágultak a használt autók Magyarországon

A magyar használtautó-piacon az átlagárak 2020. januártól decemberig 25 százalékkal, 2,48 millió forintról 3,11 millió forintra emelkedtek - közölte a Használtautó.hu online piactér hétfőn az MTI-vel.
2021. 01. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változtak a lakbérek Magyarországon - ábrán mutatjuk!

Átlagos havi lakbér az ingatlan.com kínálatában szerepő kiadó lakáshirdetések alapján régiónként (átlagos lakbér, ezer forint)
2021. 01. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: