Kedvezményes 3%-os kamatozású hitel felújításra - részletek

Mint ahogy az várható volt, a járványügyi helyzet megoldása még várat magára, így a korlátozó intézkedések elhúzódni látszanak. Ebből is kifolyólag a Kormány december 19.-én újabb, kedvező intézkedéseket jelentett be, melyek többek között az ingatlanjaikat felújítani kívánó családok részére nyújt segítséget, írja a Hitelválasztó.hu.

Kedvezményes 3%-os kamatozású hitel felújításra - részletek

Korábbi támogatások kiterjesztése

A most bejelentett intézkedések nem érték a társadalmat váratlanul, mivel azok a már korábban meghozott döntések kiterjesztéseként funkcionálnak, és bevezetésük logikusnak, mi több, elvárhatónak mondható, hisz sokaknak jelen helyzetben még a lakásfelújítás személyi kölcsönnel történő előfinanszírozása is nehezen megoldható. Az viszont már most kérdés, hogy a kedvező lehetőségek mellett a bankok hogy reagálnak az újabb, számukra kedvezőtlen döntésekre, és ez hogyan befolyásolja majd a hitelkérelmek bírálatát.

Az új rendelkezések a következő kedvezményeket tartalmazzák az ingatlan felújítás előtt álló családok részére:

- A gyermekkel rendelkező családok ingatlan felújításhoz kedvezményes, 3 %-os (CSOK-hitellel azonos) kamatozású hitelt vehetnek fel.

- A kedvezményes kamatozású hitel felvétele esetén az állami támogatást a fennmaradó tőke összegből vonják le, azaz a támogatás igénybevétele után a havi törlesztőrészlet csökken.

- Támogatott hitel felvétele esetén a számlákat a hitelfelvételtől számított 1 éven belül kell összegyűjteni, és a támogatási kérelmet leadni.

- A hitelmoratórium 2020. július 1-ig érvényben marad. Ez a korábbi döntéssel ellentétben minden érintett csoportra vonatkozik.

Hatalmas segítség a támogatott hitel

Hogy miért hatalmas segítség a Kormány döntése a családok számára, az könnyen belátható, ha megnézzük a hitelpiaci kínálatot. Jelenleg ingatlan felújításra a családok leginkább szabad felhasználású, nem jelzálog alapú személyi kölcsönt választanak. S bár ezek a kölcsönök ez év végéig még kedvező, 5-6 %-os kamattal elérhetően vannak hirdetve, 2021. január 1.-től az átlagos kamatláb jövedelemtől és banktól függően 10-14 % is lehet. A kedvezményes kölcsönt viszont 3 %-os fix kamatozással lehet felvenni, amelyre eddig nem volt lehetősége pl. az 1 gyermekkel rendelkező családoknak. Továbbá, mivel az új támogatott hitel a CSOK-hitel mellett is felvehető, így azoknak is komoly segítség, akik már bármilyen egyéb célból (pl. lakásvásárlás) kimerítették a CSOK-hitelkeretüket - írja a Hitelválasztó.hu.

Hosszabb futamidő, kedvező kamatozás

Az új támogatott hitelkonstrukció gyakorlatilag megegyezik a CSOK keretében felvehető hitellel. Ez sokkal kedvezőbb a családok számára, mint egy személyi kölcsön felvétele: míg a személyi kölcsön maximális futamideje a bankoknál 7-8 év, addig a támogatott hitelt 10 éves futamidőre lehet felvenni. Így tehát nem csak a kedvezőbb kamat által elért nyereséget realizálhatjuk, de szükség esetén a hosszabb futamidő miatt a havi törlesztőrészletünk is csökkeni fog: az új, támogatott hitellel 10 éves kamatperiódus mellett 45-50 ezer forinttal kevesebb összegből tudjuk megoldani a havi költségeket, ami valóban jelentős összeg a családok számára!

A törlesztőrészletek ugyanis igaz 3 évvel hosszabb ideig kell fizetni, de azok majdnem felére csökkennek, mint amennyit egy hagyományos személyi kölcsön esetén fizetnénk. Hogy valójában mennyit is nyernek a családok, nagyban függ attól, mennyi idő alatt végeznek a munkálatokkal, hiszen, ha azok gyorsan befejeződnek, úgy a támogatás is hamarabb fogja csökkenteni a hitelnél felvett tőkerészt. A támogatás igénybevétele után ugyanis a kezdeti 58-60 ezer forintos havi törlesztőrészlet lecsökken 30-35 ezer forintra, ami már jóval barátságosabban hangzik. A kormány hirdetése értelmében a támogatott lakásfelújítási hitel 2021. február 1.-től igényelhető, és a kifizetett számlákkal 2021. március 1. után lehet a visszatérítést igényelni.

Érdemes időben igénybe venni

Az otthonfelújítási támogatás 2 évig, azaz 2022. december 31.-ig lesz igényelhető! Érdemes tehát a családok számára úgy tervezni a szükséges felújításokat, hogy azok ebbe az időszakba bele essenek. A fenti határidő után kiszámlázott költségek után ugyanis az állam már nem fog támogatást adni. Különösen tervezzük meg a határidőket, ha szakember munkáját vesszük igénybe, mivel ez esetben a korlátozott munkaerő kapacitás miatt komoly, akár több hónapos csúszások is előfordulhatnak. A tervezés azért is rendkívül fontos, mert támogatott hitel igénybevétele esetén a hitel felvételétől számítva 1 év áll az ügyfél rendelkezésére, hogy a különböző számlákat, munkadíjakat és anyagköltségeket összegyűjtse!

Természetesen, amennyiben bárki is egyéb forrásból, pl. saját megtakarításából végzi a felújítást, akkor rá csak a végső határidő vonatkozik, de ez esetben is ajánlott időben kivitelezni a felújítást. Moratórium A kormánydöntés a banki szektort is komolyan érintette, hiszen ők már berendezkedtek - a korábbi bejelentések alapján - a várható piaci helyzetre. Az még nem világos, hogy az újonnan felvett hitelek esetén a jövő évi kamatlábak elmozdulnak-e, és ha milyen irányba, illetve, hogy a moratórium hatálya alá nem eső személyi hitelek esetén az elkövetkező fél évben továbbra is érvényes lesz-e a korábban bevezetett THM-kamatplafon (jelenleg 5,9 %).

Az azonban bizonyos, hogy a bankok - különösen a kedvezményes támogatású kölcsönök esetén - szigorúbb hitelbírálatot fognak alkalmazni, különösen a betöltött szolgálati idővel, illetve a kezessel vagy adóstárssal kapcsolatban.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: