Kiváló lesz a borok minősége
Szüret közben mindig rosszkor jön az eső. A gépek és az emberek csúszkáltak a sárban, a vizes, párás idő kedvezett a gombás fertőzéseknek. Esőszünet, sárszünet, nem haladt így ez a szüret. A szüret elején, közepén azonban, ha nagyon akarja az ember, akkor megláthatja azt a kicsi jót, amit állítólag minden rosszban fel lehet fedezni. Mert milyen jól jön ez a csapadék a később érő fajtáknak: nő a mennyiség, de még a minőség is, különösen, ha aszályos volt a nyár. De a szüret végén beütő, több mint egyhetes hideg esőn nincs az a pozitív hozzáállású ember, aki ne bosszankodna egy kicsit. Esővel vagy anélkül, de az idei évre tervezett 17,5 millió kiló szőlő zömét már badacsonyi, egri és tokaj-hegyaljai pincészetünkben feldolgoztuk. További 400 ezer kilogramm talán még a hét esőmentes napjain révbe érhet, 300 ezer kilót pedig csak október végén, vagy november elején fogunk szüretelni. A késői szüretelésre kinn hagyott fajták Badacsonyban az Olaszrizling, Kéknyelű és a Zeusz, Egerben a Cabernet Sauvignon és a Hárslevelű.
Idén mintegy 50 százalékkal több bort készítünk, mint tavaly. A növekedés kisebb részét a nagyobb termés, nagyobb részét szőlőtermelő partnereink számának növekedése adja. Oka pedig, hogy jövő évben is a piacok jelentős bővülésére számítunk, és az idei évi kiváló minőségből érdemes a szokásosnál jobban feltankolni.
A kiváló aromák annak köszönhetők, hogy a növény egész évben jól érezte magát, nem bántották a téli és tavaszi fagyok, sok napot és esőt kapott, az esőhöz mindig élénk szeleket és utána napsütést, hogy a lombok gyorsan felszáradhassanak. Fontos volt, hogy október első napjaiban megjöjjenek a hideg éjszakák, amelyek a „késői” típusú ízeket és illatokat alakítják ki, és a hideg éjszakákra meleg, 20 °C feletti napsütéses nappalok következzenek. A nagy ingadozás a szőlő számára legkedvezőbb hőmérséklet-tartományban általában nagy borokat szül. A korai és középérésű kékfajták már töppednek, a fehérek pedig aszúsodnak is. A már kierjedt tételekkel is nagyon elégedettek vagyunk, minőségük messze meghaladja az előző éviekét, a legnagyobb reménységeink azonban még a szőlődombokon vannak.
Családunk az idei évben, hogy meg tudjon felelni a növekvő piaci keresletnek, több mint 400 millió forint értékben fejlesztette termelőkapacitásait. Ez az összeg a jövő évben el fogja érni az 1 milliárd forintot, ha pedig a fejlesztésekhez uniós támogatás is rendelkezésre állna, akkor annak összegével tovább bővülhet. - mondta Varga Péter, a pincészet vezetője