Költségvetés 2011 - Londoni elemzők: a nyugdíjterv rövid távon kedvező, hosszú távon fenntarthatatlan

A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői éppen a jövő évi költségvetési tervezet hétvégi ismertetése előtt jártak Budapesten, ahol a kormány "egyik vezető tanácsadójával", az MNB monetáris tanácsi tagjaival és szakértőivel, alapkezelőkkel és a Költségvetési Tanács tagjaival folytattak tájékozódó tárgyalásokat. A látogatásról - és az azóta bejelentett 2011-es költségvetési tervekről - Londonban hétfőn kiadott átfogó értékelésükben a Morgan Stanley elemzői kiemelték: ha a kormány a nyugdíjalapok teljes vagyonát bevonja az adósságcsökkentésbe, a GDP-érték arányában számolt adósságráta 10 százalékpont körüli mértékben csökkenne.

 

A befizetések folyamatos átirányítása az állami rendszerbe az éves GDP-arányos deficit 1,5 százalékpontos csökkenését eredményezheti ahhoz képest, amennyi az államháztartási hiány egyébként lenne. A ház szerint azonban mindez a nyugdíjreform visszafordítását jelentené, és az átállás hosszú távon valószínűleg nem lenne életképes. A Morgan Stanley e véleményének alátámasztására felidézi, hogy azokban az országokban, amelyekben nincs kötelező második nyugdíjpillér - mint például Nyugat-Európa legtöbb országában -, az állam több pénzt tud beszedni az első pillér számára, és ezt a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére használja.

 

Tekintettel azonban a demográfiai folyamatokra, ez a rendszer "egyértelműen fenntarthatatlan" lesz hosszú távon. A ház szerint igaz ugyanakkor, hogy mivel a nyugat-európai kormányok több pénzhez jutnak az adófizetőktől a mostani nyugdíjasok ellátmányának kifizetésére, kevesebb hitelfelvételre szorulnak, mint például Magyarország vagy Lengyelország. Ez utóbbi országok pótlólagos költségeire szokás "a nyugdíjreform költségei" kifejezéssel utalni, és ez állt az EU statisztikai hivatalával (Eurostat) nemrégiben kialakult hiányelszámolási nézeteltérés mögött.

 

"Úgy tűnik", mintha az késztette volna a magyar kormányt a nyugdíjpénztári tervek kidolgozására, hogy az Eurostat végül nem engedte meg a közép-kelet-európai országoknak a nyugdíjreform-költségek kivételét a hiány- és adósság-elszámolásokból - vélekednek hétfői értékelésükben a Morgan Stanley londoni elemzői. A ház szerint "nagyon komoly hosszú távú kérdés", hogy mi történik a magyar nyugdíjrendszerrel 2011 decemberétől, amikor a kormánynak "elvileg" ismét el kell kezdenie az átutalásokat a második pillért alkotó magánnyugdíj-alapokba.

 

Ha az 1997-es nyugdíjreform visszafordításáról van szó, akkor az egyik lehetőség az, hogy a kormány egyszerűen 2011 után is folytatja az összes befizetés átterelését az állami társadalombiztosításba, és vonzó feltételeket teremt ahhoz, hogy a befizetők eddigi magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat is áttegyék az állami rendszerbe - áll a Morgan Stanley hétfői elemzésében.

 

A ház londoni szakértői ugyanakkor közölték: egyetlen budapesti megbeszélésükön sem kaptak választ vagy egyértelmű felvilágosítást arra "a jogos kérdésre", hogy a nyugdíjtervek a magánnyugdíj-alapok teljes körű államosításának első lépését jelentik-e. A Morgan Stanley elemzői közölték azt is: magyarországi tárgyalópartnereik körében "széleskörű volt a meggyőződés" arról, hogy a kormány az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélt egyaránt teljesíteni tudja.

 

A cég szerint az adóztatási és nyugdíjpénztári tervek alapján "komoly esélye" van annak is, hogy a jövő évi hiány a tervezett szintet sem éri el. Hosszabb távon azonban "maradnak nyitott kérdések". A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanis amint a "válságadók" kifutnak, súlyos, évente hozzávetőleg 700 milliárd forintnyi - a GDP-érték 2,5 százalékának megfelelő - kiesés keletkezik. Ez a "strukturális rés" teljes egészében 2013-tól jelenik meg, és a Morgan Stanley szakértői budapesti tárgyalásaikon semmilyen egyértelmű felvilágosítást nem kaptak az e rés betömését célzó intézkedésekről - áll a cég hétfői londoni elemzésében.

 

Ugyanerről a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési elemzői hétfői értékelésükben azt írták: a magyar kormány továbbra is adós stratégiája kulcsfontosságú részleteinek ismertetésével, és a következő hat hónap döntő jelentőségű lesz abból a szempontból, hogy 2012-2013-ban - amikor az EU és az IMF hiteleinek törlesztései megugranak - elkerülhetők lesznek-e a komoly finanszírozási problémák. Hétfői elemzésükben a Royal Bank of Scotland bankcsoport londoni szakértői is kiemelték, hogy 2014-ig az államadósságból komoly tételek járnak le, miközben az átmeneti adóztatás jelentette finanszírozási segítség 2012-ben véget ér.

 

A Morgan Stanley hétfői londoni helyzetértékelése szerint - tekintettel arra, hogy 2012-2013-ban az IMF-hitelek zöme lejár - kérdéses, hogy "bölcs politika volt-e" az eltávolodás a valutaalaptól, mivel ha a piaci viszonyok a 2012-ig terjedő időszakban romlanának, a magyar kormánynak érdekében állhat az IMF-fel szembeni törlesztések átütemezése. Mindemellett a piacok még mindig nagy figyelmet fordítanak arra, amit az IMF mond, és ez - "tetszik, nem tetszik" - egyértelműen arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy jóban legyen a valutaalappal. A Morgan Stanley szerint "alapvetően elhibázott" az az elképzelés, hogy a kormány majd az EU-val tart kapcsolatot, miközben kerüli az IMF-et, mivel gazdaságpolitikai kérdésekben az EU sem lesz elnézőbb, mint az IMF.

Befejeződött a Notre-Dame-székesegyház szerkezeti biztosítása

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészt szenvedett párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok - közölték szombaton illetékesek.
2021. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek - jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, ahol harminc fát ültetnek a program részeként.
2021. 09. 18. 21:00
Megosztás:

Megépülhet az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál

Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Facebook-oldalán szombaton.
2021. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Kaotikus állapotokat válthat ki a járvány Romániában

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma.
2021. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Négy estén át lesz mozi a Bazilika előtt

Négy estén át várja ingyenes vetítésekkel a közönséget szeptember 22. és 25. között a Szent István téren, a Bazilika előtt a Budapesti Klasszikus Film Maraton.
2021. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Támogatásra pályázhatnak a Brexit miatt nehézséggel küzdő magyar cégek

A Brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások október 11. és 15. között nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.
2021. 09. 18. 17:00
Megosztás:

Idén utoljára használhatják gyalogosok a rakpartot

Idén utolsó alkalommal nyílik meg ezen a hétvégén a pesti alsó rakpart a gyalogosok, a kerékpárosok és a rolleresek előtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.
2021. 09. 18. 16:00
Megosztás:

Magyar fejlesztés adhat lendületet a drónos szállítás fejlődésének

Drónokra szerelhető speciális szállító dobozt fejlesztett két magyar cég, a terméket már számos országba értékesítették - közölték a cégek az MTI-vel.
2021. 09. 18. 15:00
Megosztás:

Az önfoglalkoztatók többsége már megkapta az igényelt kompenzációs támogatást

Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást 17,6 milliárd forint értékben. A több mint 71 ezer kedvezően elbírált igénylés alapján kifizetett összeg mostanra meghaladta a 15 milliárd forintot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2021. 09. 18. 14:00
Megosztás:

Több mint ötmilliárd forintból újulhatnak meg belterületi utak Veszprémben

A Modern városok program támogatásával több mint ötmilliárd forintból újulhatnak meg belterületi utak Veszprémben - mondta a város polgármestere pénteken a munkálatokkal elsőként érintett utcában tartott sajtótájékoztatón.
2021. 09. 18. 13:00
Megosztás:

Talpra állt az utasbiztosítás piac?

A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
2021. 09. 18. 12:00
Megosztás:

A Nobel-díjtól a paprika-koszorún át, a névadó ünnepségig

Hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján az SZTE egykori, Nobel-díjas rektorát köszöntik az intézmény központi épülete előtt található, egész alakos szobornál az egyetemi polgárok. Az idei ünnepségen a világhíres kutató özvegye is jelen volt. A koszorúzással kezdődő, kiállítás megnyitóval és flashmobbal egybekötött koncerttel folytatódó esemény, névadó ceremóniával zárult.
2021. 09. 18. 11:00
Megosztás:

Új lendületet kap a hazai ökoforradalom

Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be szeptember 17-én Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezető beszédéből kiderült, hogy a kormányzat nagy erőkkel kiáll az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítése mellett. A tájékoztató másik résztvevője, Roszík Péter, a Biokontroll vezetője elmondta, hogy minden kapacitás rendelkezésre áll a növekedéshez, és rámutatott, hogy a biotermelés nemcsak egy fenntartható gazdálkodási forma, de jelen pillanatban közülük az egyetlen nyereséges is.
2021. 09. 18. 10:00
Megosztás:

Országunk húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova járvány elleni védekezését

A NATO-főtitkár kérésének eleget téve Magyarország húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova koronavírus elleni védekezését, hogy az ország ellenállóbb legyen a világjárvánnyal szemben - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kisinyovban.
2021. 09. 18. 09:00
Megosztás:

Nem dolgozhatnak oltatlanok az állami hivatalokban Szlovéniában

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
2021. 09. 18. 08:00
Megosztás:

Jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés várható

Célunk jelentősen bővíteni a magyar húsipari termékek és borok kínálatát és exportját. Joggal remélhetjük, hogy jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés előtt állunk Kanadában, - emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután a torontói magyar főkonzulátus szervezésében kanadai üzleti delegációval folytatott megbeszélést az Agrárminisztériumban - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
2021. 09. 18. 07:00
Megosztás:

Észak-macedón egészségügyi miniszter: van elég kórházi ágy a betegek számára

Nő az új fertőzöttek száma az országban, a kórházban kezeltek száma viszont stagnál, így nem kell attól tartani, hogy megtelnek a kórházak, van elég ágy a betegek számára - közölte Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter pénteken a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint.
2021. 09. 18. 06:00
Megosztás:

Oroszországban 41 millió embert oltottak be teljesen

Oroszországban 41 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina mindkét adagját, legalább az első komponenst pedig 47,5 millió - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságírók előtt pénteken Moszkvában.
2021. 09. 18. 05:00
Megosztás:

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban - emelte ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2021. 09. 18. 04:00
Megosztás:

Ismét plafonon lehet az európai gázár

A már most is magas európai földgázárak újabb rekordokat dönthetnek az alacsony gáztárolási szintek miatt - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke egy online üzleti konferencián.
2021. 09. 18. 03:00
Megosztás: