Márciusban a vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipar

A vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipara márciusban, de a rész összetevők arra engednek következtetni, hogy áprilisban erőteljes fellendülés kezdődik.

Márciusban a vártnál gyengébben teljesített az euróövezet ipar

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva csak 0,1 százalékkal nőtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése. Elemzők jóval erősebb, 0,7 százalékos emelkedést vártak a februárban mért 1,2 százalékos csökkenés után.
   
Havi összevetésben a tőkejavak termelése 1,0 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 1,2 százalékkal csökkent, míg a nem tartós fogyasztási termékek előállítása 1,9 százalékkal, a félkész termékeké pedig 0,8 százalékkal nőtt.  
   
Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 10,9 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése márciusban. Elemzők erősebb, 11,7 százalékos felpattanásra számítottak a februári 1,9 százalékos visszaesés után.
   
Tavaly március volt az első hónap, amikor a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt drákói szigorral léptek fel a hatóságok, szinte teljes egészében leállítva a gazdaságot.
   
Az adatokat kommentálva Carsten Brzeski, az ING Ausztriáért és Németországért felelős közgazdásza kiemelte: az ipari termelés egyike volt a kevés pozitív fejleménynek az első negyedévben, amely duplaaljú recessziót hozott az euróövezetnek. Az ING szerint a vártnál gyengébb márciusi számok ellenére az ipari termelés erőteljesen fellendül a következő hónapokban. A feldolgozóiparban a bizalom minden idők legmagasabb szintjén van, ami a rekordmagas termelési várakozásoknak és a rekordalacsony készletszinteknek köszönhető. A nagyobb euróövezeti gazdaság közül a termelési várakozások Németországban, Spanyolországban, Hollandiában rekordmagasak, Franciaországban súrolják a csúcsot, egyedül Olaszországban maradnak el még mindig jelentősen a rekordértékektől.
   
Az ellátási láncban az év első hónapjaiban tapasztalt zavarok késleltethetik és kiszámíthatatlanabb pályán mozgathatják az ipart a normalizálódás útján. A múltbeli tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az ilyen zavarok inkább csak késleltetik, semmint kisiklatják az ipari termelés fellendülését az euróövezetben. "Március csak egy rövid pihenő volt a startvonalon. Áprilisban kezdődik a versenyfutás a fellendülésért" - fogalmazott Carsten Brzeski.
   
Az Európai Unió 27 tagállamában februárhoz képest 0,6 százalékkal, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 11,0 százalékkal bővült az ipari termelés. Februárban havi szinten még 1,0 százalékos, éves összehasonlításban pedig 1,4 százalékos csökkenést mértek az unióban.
   
Tavaly márciushoz képest az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 37,7 százalékkal, Olaszországban nőtt, majd Szlovákia következik 24,5 százalékkal, valamint Magyarország és
Lengyelország egyaránt 16,3 százalékkal.
   
A legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 5,5 százalékkal, a második legnagyobb gazdaságban, Franciaországban pedig 13,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.
   
Csökkenést két országban mértek, Máltán 2,8 százalékot és Finnországban 2,2 százalékot.
  
 Havi összevetésben Dániában nőtt legerősebben az ipari termelés márciusban, 4,9 százalékkal, majd Litvánia következik 4,5 százalékkal és Bulgária 3,7 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Luxembourgban mérték, 4,4 százalékosat, majd Belgium következik 4,0 százalékkal és Finnország 2,1 százalékkal.
   

 Magyarország ipari termelése februárhoz képest 0,3 százalékkal bővült az Eurostat adatai szerint.

Hozzászólások

Az USA nem szeretne konfliktust Kínával és Oroszországgal

Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal - mondta a hét vezető ipari hatalom (G7) vasárnap véget ért angliai csúcstalálkozója után Joe Biden amerikai elnök.
2021. 06. 13. 18:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkent a napi fertőzöttek száma Ukrajnában

Ukrajnában vasárnapra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint kilencszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma fele annyi lett az előző napiénak, alig haladta meg a harmincat.
2021. 06. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már 60 millió adag oltást adtak be Németországban

Hatvanmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltásokból Németországban a hét végén közölt adatok szerint.
2021. 06. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bosznia-Hercegovina egyszerűsített a külföldiek határátlépésén

Már nemcsak negatív PCR-teszttel, hanem akár antitestteszttel, vakcinaigazolással vagy a koronavírus-fertőzésből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal is beléphetnek külföldiek Bosznia-Hercegovinába.
2021. 06. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ipari és építőipari adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés és az építőipar áprilisi teljesítményének adatai.
2021. 06. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ők voltak eddig a labdarúgó Európa-bajnokok - ábrán mutatjuk!

labdarúgó Európa-bajnokok, 1960-2016
2021. 06. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Leváltották a Roszkoszmosz emberes űrrepülési programjainak igazgatóját

Leváltották Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját - közölte a a cégre hivatkozva péntek este a Moszkovszkij Komszomolec című napilap.
2021. 06. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már Szerbiában is oltják a 12 és 15 év közöttieket

Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.
2021. 06. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnál a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában szombatra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint 1300 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma majdnem pont ugyanannyi volt mint az előző napon, a járvány terjedése általánosságban továbbra is stagnálást mutat.
2021. 06. 12. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bosch átadta a jövő chipgyárát Drezdában

Teljesen hálózatba kapcsolt, adatközpontú és önoptimalizáló: a világ egyik legkorszerűbb chipgyárát nyitotta meg Drezdában a Bosch. A magas fokon automatizált, teljes mértékben hálózatba kapcsolt gépek és az integrált folyamatok a mesterséges intelligenciával (Artificial Intelligence; AI) ötvözve intelligens gyárrá és az Ipar 4.0 úttörőjévé teszik a drezdai létesítményt. A csúcstechnológiával felszerelt gyárat 2021. június 7-én Dr. Angela Merkel német szövetségi kancellár, Margrethe Vestager, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke virtuális jelenlétében avatták fel.
2021. 06. 12. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy további emelésekre lehet számítani.
2021. 06. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős hetet zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 06. 11. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelkedett a nettó átlagbér Romániában

Romániában áprilisban a nettó átlagbér 11,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2021. 06. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.
2021. 06. 11. 14:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyorsult az infláció Romániában

Romániában 3,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta májusban, miután áprilisban 3,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2021. 06. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnál a járvány Ukrajnában

Ukrajnában péntekre kis mértékben csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, mintegy 1600 új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma most hetven volt - ami alacsonyabb az előző napi adatnál -, az aktív betegek száma pedig ötvenezer alá csökkent, a járvány terjedése így továbbra is stagnálást mutat.
2021. 06. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU bőkezűen támogatja az oktatást 90 unión kívüli országban

Az Európai Bizottság 700 millió euróval járul hozzá a globális oktatási partnerség célkitűzéseinek sikeréhez, 90, unión kívüli országban segíti az oktatási rendszerek átalakítását és a felzárkózást a 2021-2027 közötti időszakban - jelentette be a testület elnöke a Twitteren csütörtökön.
2021. 06. 11. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét nőtt a brit gazdaság teljesítménye

Tavaly nyár óta nem mért ütemben nőtt áprilisban a brit gazdaság teljesítménye, elsősorban a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jelentős enyhítésének hatására.
2021. 06. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz ma a tőzsdéken? Az elemzők megmondták

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken.
2021. 06. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Most be kell tárazni a jövőbe! – Geszti Péter tanácsai vállalkozóknak az újrainduláshoz

„Kortárs sorstársként” osztotta meg a koronavírus-járványban szerzett tapasztalatait és az újrakezdést támogató megoldási javaslatait az OTP Business Café legutóbbi rendezvényén Geszti Péter. Az ismert dalszerző és producer szerint szobafogságra ítélt minket a természet, de a nyitást követően nem lehet a régi, zsigeri megszokások szerint működni, változtatni kell a gondolkodásmódunkon. A nyertesek azok a vállalkozók lehetnek, akik sok munkával és tanulással készülnek az újrakezdésre, vagy valami új, szokatlan elindítására.
2021. 06. 11. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: