Miért veszélyes ha 1111 vagy 1234, vagy egyéb gagyiság a password-öd?

A biztonság néha egy hajszálon múlik. Egy rossz helyen készült fotó, vagy egy túlságosan egyértelmű jelszó is elég ahhoz, hogy végzetesek legyenek a következmények. Van néhány hiba, amit mindannyian elkövetünk, ezek kivédésére pedig már mérnöki megoldások is születtek. Egyetlen védvonal sem lesz azonban száz százalékos, ha mi magunk engedjük be a támadókat a kapuk mögé. Lássunk 10 olyan dolgot, amely bármelyikünkkel megtörténhet - pedig elkerülhető lenne. (anyagunk a ZERO IT LAB szakértőinek segítségével készült).

Miért veszélyes ha 1111 vagy 1234, vagy egyéb gagyiság a password-öd?

1. Túl gyenge és hanyagul kezelt jelszavak

Szinte minden biztonságról szóló cikk kiemeli, hogy a jelszavakat és a belépési adatokat mindig titkosan és bizalmasan kell kezelni. Ennek ellenére rengeteg a visszaélés és a hiba ezen a téren, a kétfaktoros bejelentkezés és egyszeri belépési azonosítók nem fognak tudni mindentől megvédeni. Az erős jelszavak használatára még mindig fel kell hívni a figyelmet Íme néhány tipikus “jelszóbűnözés”:

Túl gyenge jelszó: Ha rövid, egyszerű, gyenge jelszót használunk, azt akár egy bruteforce vagy szótári támadás során is fel lehet törni.

Ugyanaz a jelszó mindenhol: a jelszavak meglepően gyakran szivárognak ki. Lehet, hogy a kedvenc internetes játékunknál nem okoz gondot, ha más is használja a fiókunkat. Nagyobb a baj, ha az állandó jelszóval az email fiókunkat cselezi ki.

Túl ritkán frissített jelszó:Előbb-utóbb szinte minden jelszó kitudódik, esetleg elfelejtkezünk róla és beírva hagyjuk egy idegen számítógépen. Ha viszont időről időre frissítünk, sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

A legnagyobb problémát általában az jelenti, hogy a felhasználók nehezen tartják észben a belépési adatokat. Erre jelentenek megoldást a különböző jelszó széfek. Ezek a programok biztonságosan tárolják az adatokat, anélkül, hogy azokhoz mások is hozzáférhetnének. Ilyen a Bitwarden, a KeePassXC vagy akár a LastPass. (A bitwardenhez akár mi magunk is üzemeltethetünk szervert a maximális transzparencia érdekében!)

2. Webes szerkesztők, konverterek használata

Vannak egyszerű műveletek, például egy kép PDF fájllá alakítása, vagy egy fotó szerkesztése, amihez sokan valamilyen webes szolgáltatást használnak. Érdemes viszont ezekkel a megoldásokkal csínján bánni. Egyes alkalmazások például hozzáférést kérhetnek a gépen tárolt összes adatunkhoz, vagy burkoltan engedélyt kérnek arra, hogy az általunk feltöltött fájlokat publikálják, módosítsák vagy áttekintsék.

Ezekre az egyszerű feladatokra sokszor akár ingyenes program is elérhető, de a különböző nyílt forráskódú szoftverek is nagyon költséghatékonyak és a folyamatos webes feltöltést igénylő szoftvereknél lényegesen biztonságosabb alternatívát jelenthetnek.

3. Feltört és bizonytalan forrásból származó programok használata

A bizonytalan forrásból származó programokkal rengeteg káros alkalmazás, vírus kerülhet a gépre - arról nem is beszélve, hogy ezek használata etikátlan. Ma már szinte minden fontosabb szoftvernek létezik ingyenes alternatívája, ha pedig nem találunk ilyet, sok elérhető havidíjas, bérelhető konstrukcióban, esetleg olcsóbb változatban is. Érdemes inkább ezeket a megoldásokat választani.

4. Érzékeny és intim adatok továbbítása

“Sose írj e-mailben olyan információt, amelyet nem osztanál meg egy képeslapon is.” Nagyjából így hangzottak az első, széles körben is használható email kliensek használati utasításai. Ma már ennél jóval megengedőbbek vagyunk, az üzenetek is titkosított csatornán, erős jelszóval védett fiókokból továbbíthatók a legtöbb esetben. Mégis érdemes körültekintőnek lenni azon a téren, hogy mit osztunk meg az interneten, illetve milyen adatokat tárolunk egyáltalán digitálisan egy adott eszközön. Az érzékeny adatok megosztása és tárolása nagyon sok problémát jelenthet. Ha például egy bosszús ex-partner közzéteszi az intim fotóinkat, az könnyen az állásunkba is kerülhet. A baj ellen védekezhetünk, ha bekapcsoljuk azokat a funkciókat, amelyekkel távolról is törölni és zárolni tudjuk a készülékeket. A legbiztosabb azonban, az ha érzékeny adatokat csak abszolút szükség esetén osztjuk meg "need to know" alapon, vagyis csak azokkal akiknek tényleg szüksége van rájuk.

5. Meggondolatlan posztok

Az web 2.0 korában már mi magunk is szinte bármit, bárhol megoszthatunk. Ez nagyon jó lehetőség, de egyben nagyon veszélyes is. A megosztásokból óhatatlanul digitális lábnyom képződik, és akár csak a nyilvánosan hozzáférhető, általunk közzétett adatokból is meglepően pontos kép rajzolható rólunk. Egy véletlenül befotózott képernyő is okozhat bajt. Biztonsági szempontból is érdemes mérlegelni, milyen tartalmakat osztunk meg. Sokszor egy gondatlanul készített selfie háttere lehet árulkodó, esetleg az okozhat bajt, ha felhívjuk a figyelmet arra: elhagytuk a várost és a cég többi tagjával konferencián vagyunk.

6. Privát e-mail cím és hozzáférések használata

Tegyük a szívünkre a kezünket: mindannyiunkkal előfordult, hogy elküldtünk saját magunknak e-mailben egy dokumentumot a “benti gépről”, hogy még legyen időnk elolvasni. Ugyanígy elfordul, hogy valaki a saját felhő-tárhelyére tesz fel valamit vagy a privát e-mail címével regisztrál valamelyik szolgáltatásba. Ez nem csak nem elegáns megoldás, de komoly baj forrása is lehet. A privát eszközeink ugyanis általában kevésbé védettek, mint a vállalati felszerelés. Ráadásul a privát hozzáférésünkkel jóval több helyen és veszélyes helyzetben fordulunk meg. Jobb betartani a céges fájlmegosztási szabályokat, még ha az elsőre kényelmetlennek is tűnik.

7. Nem megbízható linkek, weblapok és szolgáltatások használata

Online kaszinók, nyereményjátékok, fájlcserélők, chat alkalmazások és társkeresők… Rengeteg weboldal működik a szürke zónában. Ezek egy része adatokat lop, kémkedik, vagy pénzt próbál kicsalni a felhasználóból. Érdemes körültekintőnek lenni, és nem kattintani a túl jól hangzó ajánlatok, túl izgalmas címek, nagy akciót igénylő webshopok linkjeire vagy az e-mailben érkező, gyanús szolgáltatások hivatkozásaira. Sőt, a gyanús e-mailt már megnyitni sem érdemes, hiszen (amennyiben nem ideális beállitásokat használ a levelező kliensünk) már a levél megnyitásakor is betölthet veszélyes hivatkozásokat, követő kódokat.

8. Gyanús adathordozó használata

Néhány könyvtárban vagy fénymásoló szalonban, de egyes irodákban is előfordul, hogy a helyiségben talált pendrive-okat egy kosárban gyűjtik és mindenki úgy használja őket, mint a céges bögréket: csak kivesz egyet és ott hagyja, ahol eszébe jut. Pedig a pendrive-ok, CD-k, külső winchesterek használtánál éppen olyan körültekintőnek kellene lenni, mint a weboldalak látogatásánál. Nem tudhatjuk, egy ismeretlen adathordozó nem tartalmaz-e valamilyen káros szoftvert, illegális programot, oda nem illő tartalmat. Pendrive-ból csak is megbízhatót használjunk, lehetőség szerint titkosított filerendszert alkalmazva.

9. Elvesztett eszköz és adathordozó

Az elveszett laptop, telefon, pendrive vagy külső winchester komoly gondokat okozhat. Érdemes komolyan venni ezeket a problémákat, és mindenkinek jelezni, ha megtörtént a baj. Bármilyen eszközt veszítettünk is szem elől, próbáljunk meg mindent megtenni a károk enyhítése érdekében:

- Ha lehetséges, töröljük távolról az eszköz adatait. (De ne feltételezzük, hogy ez mindenképpen sikerült!)

- Változtassunk jelszót és jelentkezzünk ki a felhasználói fiókjainkból - ez távolról is megtehető.

- Jelezzük a problémát - sokkal jobb az elején védekezni, mint később szembesülni a következményekkel.

10. Nyilvános hálózat használata

A nyílt WIFI-hálózatokon keresztül érhetik támadások az eszközeinket, ezt a saját eszközeink megfelelő karbantartásával és a biztonsági frissítések telepítésével előzhetjük meg. A másik gyakori veszélyforrást az úgynevezett "man in the middle" támadások jelentik, ahol egy támadó rögzíteni vagy akár módosítani is tudja az eszközünk és egy távoli végpont közötti olyan kommmunikációkat amik nem titkosított csatornán keresztül történnek. Ezt úgy célszerű megelőzni, hogy megbizonyosodunk róla, hogy minden érzékeny kommunikáció titkosított (és authentikált!) csatornán (mint például HTTPS) keresztül zajlik. Az előzőek mellett, ha nyílt wifi-t használunk, általában mindenki számára nyitott helyen, vonaton, kávézóban, váróteremben vagyunk - ilyenkor az is előfordulhat, hogy minden behatolás nélkül egyszerűen a képernyőnkről leolvasva, vagy a beszélgetéseket lehallgatva tudnak meg rólunk érzékeny adatokat. ("shoulder surfing") A nyilvános hálózatot jobb csak újságolvasásra, menetrend ellenőrzésre használni A biztonság sokszor nagyon kevésen múlik. Az igazán jó rendszerhez azonban nem csak a gépek, hanem a felhasználók is hozzátartoznak. Az együttműködés és figyelmesség a biztonságos munkavégzés egyik alapfeltétele. Éppen ezért nem csak tökéletesen védett hálózatok, titkosított csatornák vagy a jól felépített szoftveres háttér kialakításában igyekszünk segíteni - fontosnak tartjuk a felhasználók segítését, képzését, végighallgatását is.

Hisszük, hogy jó kommunikációval és közös munkával a legnagyobb bajok könnyedén megelőzhetők.

ZERO IT LAB - Fordulj hozzánk bizalommal!

Zero IT Lab

Hozzászólások

Erős biztosításszakmai közösség formálódik a HUNPartner Program keretében

„A hozzánk csatlakozó biztosítási alkuszok arra összpontosíthatnak, amihez a legjobban értenek, vagyis a biztosításközvetítésre, megszabadulva az adminisztratív terhek jelentős részétől” – mutatott rá a HUNPartner Program egyik fő előnyére dr. Vass Gábor. A Hungarikum Alkusz Cégcsoport alkuszi integrációért felelős tagvállalatának ügyvezető igazgatója a Profitline-nak adott interjúban beszélt arról, hogyan érintette őket a COVID19-járvány, milyen tapasztalatokat szereztek az eddig csatlakozott alkuszok és elárulta azt is, hogy milyen eredményekkel lenne elégedett egy év múlva.
2021. 04. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ott-One elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Opus elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2021. 04. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs kancellárjelöltje a CDU/CSU német pártszövetségnek

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét.
2021. 04. 19. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU aggódik Navalnij romló állapota miatt

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap komoly aggodalmát fejezte ki az oroszországi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egyre romló egészségügyi állapota miatt.
2021. 04. 19. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Változékony időnk lesz a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 04. 19. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varsó támogatja Prága döntését az orosz diplomaták kiutasításáról

Varsó támogatja Prága döntését a tizennyolc orosz diplomata kiutasításáról - jelezte vasárnap a lengyel külügyi tárca a Twitteren.
2021. 04. 19. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország saját űrállomást fog létrehozni

Oroszország 2025-ben ki szándékozik lépni a Nemzetközi Űrállomás-projektből, és önállú, újgenerációs szolgálati űrállomás létrehozásába fog - jelentette ki Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes egy, a Rosszija 1 televízióban vasárnap sugárzott interjúban.
2021. 04. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Államháztartási adatok érkeznek a jövő héten

Csaknem üres a jövő heti makronaptár, mindössze az államháztartás március végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium.
2021. 04. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 21-23 között rendezik a Budapest Startup Safarit

A Budapest Startup Safarit, Magyarország eddigi legnagyobb online konferenciáját április 21-23 között rendezik, az eseményen több mint 150 előadással, workshoppal és interaktív programmal várják az érdeklődőket - közölték a konferencia szervezői az MTI-vel.
2021. 04. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos megállapodást kötött Görögország Izraellel

Húsz évre szóló, jelentős üzletet kötött Izraellel a görög légierő a görög hadsereg pilótáinak kiképzéséről, ami erősíti a két ország biztonsági, gazdasági és politikai kapcsolatait - jelentette a Walla című hírportál vasárnap.
2021. 04. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 04. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Heti Horoszkóp - Hatalmas fordulatok a pénzügyi helyzetben

Friss pénzügyi horoszkópunk segítségével, a hazai legnagyobb asztrológus szakértők bevonásával most megtudhatja, milyen anyagi, pénzügyi, befektetési kilátások várnak Önre a jövő héten. Heti horoszkópunk a 2021. április 19. - 25. időszakra vonatkozik.
2021. 04. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Célkeresztben a bankkártyacsalások

Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára; Tállai András az MTI-nek elmondta, hogy tavaly mintegy 70 ezer visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók, de az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik, mivel a kártyás vásárlások volumenéhez és értékéhez képest a csalás elenyésző.
2021. 04. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában utazás lefoglaláskor egyben oltásra is lehet regisztrálni

Az utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni ezentúl Szerbiában, ezzel is felgyorsítva az oltás folyamatát, illetve egyszerűsítve az utazást.
2021. 04. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak

Komoly kihívásokkal kell szembenézniük a magyar gazdáknak az agrárminiszter szerint.
2021. 04. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan készüljünk fel a történelem érettségire?

Ahogy tavaly, úgy idén is csak írásbeli történelem érettségire kerül sor. Vannak diákok, akik ezt a hírt örömmel fogadták, de akadtak olyanok is, akik tartanak tőle. Nem mindenki írásban erősebb, hiszen akadnak olyanok is, akik szóban jobban ki tudják magukat fejteni egy adott témában. Erre idén sajnos azonban nem lesz lehetőség.
2021. 04. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: