Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Az alacsony kamatkörnyezet sok fejlesztés előtt álló vállalkozást ösztökél hitel felvételére. A tervezés azonban elengedhetetlen része a forrásbevonást előkészítő folyamatnak. Hogyan érdemes számolni, hogy biztosak legyünk megéri-e belevágni? Ebben nyújt segítséget az OTP Business Trend legújabb szakcikke.

Mikor éri meg egy cégnek a hitelfelvétel?

Nagyon sokféle céllal vehet fel hitelt egy vállalkozás: beruházásai finanszírozására, valamilyen fizetési nehézség áthidalására, de akár szabadon használhatja folyószámlahitelét is. Futamideje lehet hosszú-, közép- és rövid távú. A rövid távú rendszerint valamilyen akkut probléma kezelésére szolgál, likviditási gondot orvosol, átmeneti segítséget nyújt. A hosszú távú hitel pedig rendszerint valamilyen fejlesztés, beruházás, bővítés megvalósítását célozza.

De hogyan lehet kiszámolni, hogy megéri-e hitelt felvenni, illetve milyen paraméterek mentén és milyen feltételekkel? Első körben célszerű vázolni, milyen beruházást, fejlesztést tervezünk és az hozzávetőlegesen mennyibe kerül. Emellett azt is meg kell vizsgálni, hogy vajon a fejlesztés valóban szolgálja-e a vállalat érdekeit, tehát például növeli-e a termelékenységét, esetleg felgyorsítja az ügyintézést, vagy környezettudatosabb működést tesz lehetővé. Eredménye lehet kapacitásbővítés, ami növeli a bevételeket, de javíthatja a hatékonyságot is, ami hasonló szintű bevételek mellett csökkenti a költségeket. Továbbá a piacot is érdemes górcső alá venni, amelyen a vállalkozás működik, például, hogy az esetleges kapacitás-, vagy szolgáltatásbővítésre van-e kereslet.

Nem mindig könnyű számszerűsíteni egy beruházás hasznát. Egy új gép beszerzésnél viszonylag könnyen ki lehet számolni, mennyivel nő a termelési kapacitás, és az mennyi pluszbevételt hozhat. Ám egy panzió fogadóterének felújítása nem garantálja, hogy azonnal több lesz a vendég, sok esetben mégsem odázható el az ilyen fejlesztés. Az ehhez hasonló esetekben csak hozzávetőlegesen lehet megbecsülni egy beruházás hasznát. Ha ez megvan, a várható hasznot össze kell vetni a beruházás költségével. Tíz év távlatában vajon a plusz gép, vagy új gyártósor hoz-e annyi többletet, amennyiből kijön a beruházás értéke? A panziónál maradva: nehéz megmondani, hogy a fogadótér felújítása pontosan mekkora bevétel-növekedést eredményezhet. A felújítást megoldhatjuk 1 millió és 5 millió forintból is. Ha a szállásszolgáltatás szárnyal, és extra növekedéssel lehet számolni – mert mondjuk a szomszédban megnyitott egy termálfürdő – akkor ki tudja termelni a cég az 5 millió forint költséget, egyéb esetben jobb leszorítani a kivitelezés árát.

Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Más a helyzet, ha gépet, eszközt szerzünk be. Ott ki lehet számítani, mekkora bevételt generálhat az új eszköz. Ha egy fuvarozócég vásárol egy kisteherautót 20 millió forintért, de az ebből származó pluszbevétel tíz év alatt csak 16 millió forint, akkor nem éri meg megvenni. Ha viszont helyette vásárol egy használt járművet 10 millióért, akkor a cég szempontjából még a várhatóan magasabb szerviz-költségek mellett is megérheti a beruházás. Annál jóval összetettebb a számítás, hogy az egyszeri költség – ebben az esetben a 10 millió forint – megtérül-e. Egyéb tényezőket is figyelembe kell ugyanis venni. Maradva a példánknál, nem elég, ha tíz év alatt csak az autó ára jön vissza. A beruházás lényege ugyanis az, hogy pluszt hozzon. Vagyis ne csak az autó ára jöjjön vissza, hanem a többletbevétel kitermelje az inflációt, illetve az adott ágazatban jellemző bővülést is – elvégre ez maga a beruházás célja.

Ez azt jelenti, hogy ha a cég megveszi 10 millió forintért a kisteherautót, akkor tíz év alatt vissza kell, hogy jöjjön a 10 millió, évenkénti 2 százalékos inflációval, plusz az ágazatra jellemző bővüléssel számolva – ami szektoronként igencsak eltérhet, ám átlagosan kifejezheti a GDP közeli 3 százalék, hosszú távon viszont érdemes konzervatívan számolni. Mindez a példa nyomán már összesen 16,3 millió forint. Tehát az újonnan beszerzett autónak 16,3 millió forint bevételt kell hoznia tíz év alatt – ez évi 1,63 millió forint. Ez alapján kell eldönteni, megéri-e a beruházás vagy sem.

Ha mindezt hitelből akarja finanszírozni a cég, a kalkulációba bele kell számolnia a hitel kamatát és költségeit is. Ha a hitel kamata 2 százalék, akkor az eredetileg számolt 16,3 helyett csaknem 20 millió forint bevétel termeli ki a beruházás értékét. Minél nagyobb a hitel kamata, annál nagyobb növekedést kell produkálni a cégnek a beruházás révén, hogy az megérje. Ez egy ponton túl azonban már irreális – ha például az éves GDP-növekedés, vagy az adott szektorban jellemző bővülés dupláját kell elérnie a vállalkozásnak.

Pontosan emiatt élénkíti a gazdaságot a kamattámogatott hitel (mint az NHP fix): a kisebb kamatot jóval nagyobb biztonsággal tudja kitermelni a vállalkozás, minél alacsonyabb a kamat, annál könnyebben elérhető ez a cél. Ám a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a rugalmasabb, tágabb lehetőségeket kínáló piaci konstrukciókat is érdemes megragadni. A változó kamatozású hitelek annyira olcsók, hogy szinte nem is kérdés, megéri-e felvenni azokat. Az viszont több tényezőtől is függ, hogy ez a kamatszint meddig tartható. Hosszútávon a piac minden szereplőjének fel kell készülnie a gazdasági környezet esetleges romlására, tehát a most még rendkívül alacsony kamatszint bizonyos mértékű emelkedésére. A fix kamatozású hitelek esetében ettől nem kell tartani, ám ezek a konstrukciók emiatt valamivel drágábbak is. Bármelyik mellett is dönt a vállalkozás vezetése, szükség lesz egy jó beruházási tervre is.


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Hozzászólások

Kis KKV-hitelkalauz

Akár a bőség zavarában is lehetnének most a hitelt kereső vállalkozások: a bankoknál több állami támogatású program is indult párhuzamosan a KKV-k finanszírozására. Sokszor maguk a vállalkozások sem tudják, melyik konstrukció lenne számukra a megfelelő: NHP Hajrá, Széchenyi Kártya Program, MFB-hitel?
2020. 06. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bukhatják csok-ot és a Babaváró hitelt a tevékenységüket ideiglenesen szüneteltető egyéni vállalkozók

Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
2020. 05. 28. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romló pénzügyi ismeretek: gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok

Egyre rosszabbul teljesítenek a magyarok legalábbis, ami a pénzügyi és matematikai ismereteiket illeti – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A bankkapcsolattal rendelkező 18-70 évesek körében végzett felmérés évről évre a pénzügyi fogalmak ismeretét és az alapvető kalkulációs képességeket is vizsgálja. Az adatokból képzett komplex Pénzügyi Írástudás mutató* szerint a magyarok ezeken a területeken maximum közepesen teljesítenek. Az OTP Bank pillanatfelvétele a magyarok pénzügyi és matematikai ismereteiről készült.
2020. 05. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen hatással volt a hiteltörlesztési moratórium a lakosságra

A hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően 2020-ban kétezer milliárd forint többletforrás marad a lakosságnál és a vállalatoknál - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
2020. 05. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járványhelyzet után vásárolna nyaralót? Ezekre érdemes figyelni a vásárlásnál!

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások idején sokak fejében megfordulhatott az a gondolat, hogy mennyivel könnyebb lenne átvészelni a kényszerű bezártságot egy vidéki kertes házban vagy nyaralóban, mint a négy fal között. Az ingatlanpiacon az utóbbi időszakban a vevőknek a kedvező alkuk lehetősége is megnőtt, az ár azonban nem minden. Az OTP Bank ingatlanhitelezési szakértői ezúttal a nyaralóvásárlásról gyűjtötték össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. 05. 24. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Versenybe szállhatnak a vidék ingatlanárai a budapestiekkel?

Nemcsak Budapesten drágultak jelentősen az ingatlanok 2003 óta, de az összes vidéki megyeszékhely árai is felfelé kúsztak az elmúlt 16 évben – bár ahogy a fővárosi kerületek esetében, a vidéki nagyvárosoknál is jelentős eltérések vannak az emelkedés mértékében. A hosszú évekig első helyezett Győrt sikerült Debrecennek leelőznie, túllépve a 400 ezer forintos átlagos négyzetméterárat. Az OTP Ingatlanpont elemzői a legutóbbi, budapesti kerületek árrangsorát elemző cikkük után most összevetették a megyeszékhelyek ingatlanárait is.
2020. 05. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sosem volt ilyen egyszerű Babaváró kölcsönt igényelni

A Kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet kihirdetését követően a családtámogatási rendszer több elemén is változtatott. Az intézkedéscsomag részeként számos ponton könnyítették a Babaváró kölcsön igénylésének feltételeit. A könnyítések célja, hogy a járvány miatt átmenetileg bajba került fiatal házaspárok a jövőben se essenek el az állami támogatástól. Az OTP Bank hitelezési szakértői összefoglalták a változásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
2020. 05. 22. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenhárom startup került be a nemzetközi OTP Startup Partner Programba

Tizenhárom startup került be a nemzetközi OTP Startup Partner Programba az idén - mondta Fisher András, a programot koordináló OTP LAB, az OTP Bank innovációs központjának főosztályvezetője a program online rendezvényén szerdán Budapesten.
2020. 05. 20. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem emelkedik a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete a moratórium után

Nem emelkedik januártól a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete azoknál, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.
2020. 05. 19. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már tízezren igényelték a Diákhitel Pluszt

Kevesebb mint három hét alatt csaknem tízezren igényelték a maximum félmillió forintos, teljesen szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Pluszt - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2020. 05. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem nőhet a havi törlesztés összege, amíg tart a moratúrium

A hitelekre vonatkozó, a koronavírus-járvány hatásainak mérséklését szolgáló hiteltörlesztési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után sem, azonban ha hitelszerződésük egyéb feltételei miatt módosul a törlesztőrészlet, azt nem gátolják a moratórium szabályai - erősítette meg a jegybank hétfői közleményében.
2020. 05. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerkezetkész az OTP Bank új irodaháza

Szerkezetkész állapotot ért el Budapest egyik meghatározó irodafejlesztése, az OTP Bank új iroda épületének kivitelezése. Ezzel a mérföldkővel a nagyságrendileg 3000 fő befogadására alkalmas épület készültségi állapota elérte a harminc százalékot. Az irodaház a Market Építő Zrt. kivitelezésében épül fel.
2020. 05. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőtől indulnak a munkahelymegtartó és beruházási hitelek a KKV-k számára

Jövő hétfőtől válnak elérhetővé a KKV-k számára a Széchenyi Kártya Program új hitelei. Az új megoldásokat azzal a céllal indították útjára, hogy az eddigieknél nagyobb állami támogatástartalomnak köszönhetően a kedvező kamatozású termékek révén mérsékeljék a járvány gazdasági hatásait.
2020. 05. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Amit a veszélyhelyzet alatt tudni érdemes a Babaváró hitelekről

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint márciusban a családok 61,4 milliárd forint új szerződéses összegű Babaváró hitelt vettek fel, amely összeg október óta nem volt ilyen magas. A járványhelyzet első hónapjában az adatok alapján tehát nem csökkent az igénylési kedv, ráadásul azóta számos, jelentős könnyítést jelentettek be a folyamatokban. A Duna House Pénzügyek összegyűjtötte a legfontosabbakat, amelyekre minden családnak figyelni érdemes.
2020. 05. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy a kereslet a Diákhitel plusz iránt

Már 8500 hallgató igényelte a május 1-jei bevezetés óta a Diákhitel pluszt, töretlen a kormányzati támogatással létrehozott pénzügyi termék sikere a fiatalok körében - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken az MTI-vel.
2020. 05. 16. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszegű adó-visszatérítésről rendelkezhetnek az OTP Nyugdíjpénztár tagjai

Idén május 20-án jár le az adóbevallások benyújtásának, vagy az e-SZJA felületen való jóváhagyásának határideje. Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai idén összesen több mint 4,5 milliárd forintnyi adó-visszatérítésre lesznek jogosultak, a tavalyi 17,5 milliárd forintnyi egyéni befizetés és idén először a 5,3 milliárd forintnyi munkáltatói befizetés után. A pénztár ezért arra bíztat mindenkit, hogy ne feledkezzenek meg az adóbevallásukról, és éljenek az adó-visszatérítés lehetőségével, aminek összege a befizetések mértékétől függően akár 150 000 Ft is lehet.
2020. 05. 16. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyiért kapsz most 1 millió forint személyi kölcsönt - mutatjuk bankonként!

Mostanra már minden jelentősebb kereskedelmi banknál tudunk igényelni kedvezményes THM-mel személyi hitelt, amelyről mára kiderült: csak az év végéig érvényes a THM-plafon, utána viszont bankonként eltérőek lesznek az ajánlatok. Ami biztos, hogy januártól majdnem minden bank kölcsönénél drágul majd a törlesztő. Nem mindegy viszont, hogy mennyivel.
2020. 05. 15. 10:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanpiac: Belváros-Lipótváros letaszította Rózsadombot a trónról

2003-ban mindössze az akkori három legdrágább fővárosi kerületben, az I., a II. és a XII. kerületben haladta meg a lakások átlagos négyzetméterára a 300 ezer forintot. Azóta nagyot fordult a világ, és nemcsak azért, mert ma már a legolcsóbbnak számító XXIII. kerületben is a 340 ezer forintot közelíti az átlagár, de a városrészek árazás alapján kialakított sorrendje is megváltozott. Ennek okai mellett az OTP Ingatlanpont szakértője azt is megvizsgálta, hogy a jövőben mi rajzolhatja át a fővárosi ártérképet.
2020. 05. 15. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a Krízis Hitel - de ki kaphat és hogyan?

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) már 22 pénzügyi vállalkozással megállapodott az MFB Krízis Hitel közvetítésére. A program a mikro- és kisvállalkozásoknak egyszerre jelent mentőövet és lehetőséget, hiszen egyaránt felhasználható általános beruházási célokra és forgóeszköz finanszírozásra - ideértve a likviditás finanszírozást is. Az MFB Krízis Hitel 2,5%-os éves ügyfélkamat mellett érhető el, maximum 150 millió forint hitelösszegig. A hitel közvetítésében részt vevő pénzügyi vállalkozások listája elérhető az MFB honlapján.
2020. 05. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány miatt egyre keresettebb a hiteltörlesztési védelem

A koronavírus-járvány elbocsátási hullámot indított el, így a munkavállalók körében erősödtek az egzisztenciális félelmek. A Groupama Biztosító és az OTP Bank törlesztési védelme azokra az ügyfelekre is kiterjed, akik a járvány miatt kerülnek nehéz helyzetbe. A biztosítottak a törlesztési moratórium lehetőségétől függetlenül, változatlan feltételekkel élhetnek ezzel a lehetőséggel. A bank ügyfelei nyitottak az ilyen jellegű konstrukciókra: minden második hitelfelvevő igényli e biztosításokat.
2020. 05. 07. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: