Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igazi nyári, aranymeleg idő volt augusztus végén, mikor úgy döntöttünk, hogy kerékpárral tesszük meg a nem túl megterhelő Sátoraljaújhely - Sárospatak távolságot. Felcsigázott kis csapatunk nagy örömmel fedezte fel a város főutcáján található hangulatos borbárt, ahol szakértő és fiatal kis csapat igyekszik kiszolgálni a szomjas vándort a tokaji borvidék kincseivel. Egy jó száraz furminttal indítanánk! - hangzott egyöntetűen a vágyakozó felkiáltás. Akkor a Harsányi Pincészetet ajánlom - jött a válasz, és hoppá, máris a poharunkban csillogott a hűs furmint, mely hogy, hogy nem a Hoppá! nevet kapta.

Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igyunk egy sárgamuskotályt is! - javasolták a lányok, így a második körben már illatoltuk is a Huss! becenevű csodát mely olyan, mint egy friss nyári szellő selymes érintése. A palackot elfordítva válik láthatóvá csak a bor készítője: Harsányi Gábor, Harsányi Pincészet, Sárospatak. Újságíróként azonnal jött a kérdés: ki ez a Harsányi Gábor? Egy kis egyeztetés után, két tárgyalás és egy telefonos szüret-egyeztetés között sikerült elcsípnünk a sikeres üzletembert néhány kérdés erejéig:

Hagyomány és fiatalos modernizmus - elfér a kettő egy brand alatt?

Harsányi Gábor:  Ahogyan az üzleti életben, úgy a borászatunkban is képesnek kell lennünk a folyamatos megújulásra.

Az elmúlt évtizedben cégvezetőként (Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, fő tevékenység: pályázatírás, fejlesztési tanácsadás) fel kellett ismernem, hogy kinőttük kis hazánk határait, így mindamellett, hogy sok száz vállalkozást segítettünk fejlesztési forrásokhoz, mi magunk is fejlődtünk. Így ma már közel 200 embernek adunk munkát, 4 országban, hiszen Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is sikereket halmozunk, olyannyira, hogy a Goodwill Consulting Magyarország mellett Romániában is piacvezető szerepet tölt be.

Az időm nagy részét még ma is a fiatal koromban alapított cég igazgatása tölti ki, a borászattal nem véletlenül kezdtem el később foglalkozni. Sokszor úgy érzem, meg kellett hozzá érnem, mint a jó szőlőnek a borhoz. A borászat a feleségemmel, Ildikóval meglévő közös szerelemprojektünk. Ápoljuk hagyományait és gondozzuk, terelgetjük, miközben hagyjuk hadd serdüljenek friss hajtásai is!

Meddig nyúlik vissza az "öreg" Harsányi-birtok története?

Harsányi Gábor: A pincészet családunk tulajdonában van már lassan 200 éve, de dülőinken a feljegyzések tanúsága szerint már a 15. században is termeltek borszőlőt. A Bodrog-part sárospataki részén, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt található dűlőink még Tokajon belül is kivételes adottságokkal rendelkeznek, és rendkívül alkalmasak az aszúsodás beindításához.

A Harsányi pincészet viszont igazából csak 2012 óta hoz kereskedelmi forgalomba borokat, mióta édesapámtól megörököltem az itt álló tanyát. Amikor átvettem a pincészet vezetését eldöntöttem, hogy egy teljes reformálást kell véghezvinnünk: organikusan és bio módszerekkel készítjük borainkat, a lehető legmagasabb elérhető technológiai felszereltséggel, mindvégig hűen Tokaj-Hegyalja hagyományaihoz. Akkor tudjuk igazán megmutatni, hogy a tokaji szőlővidék terméseinek a világ legjobbjai között van a helye, és csak úgy tudunk a legnagyobb nemzetközi porondon is versenybe szállni a francia, portugál vagy éppen a kaliforniai borokkal, ha mi is lépést tartunk a borkészítés csúcstechnológiajának fejlődésével.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

Mekkora területen gazdálkodtok jelenleg és mi a vezér-koncepció?

Harsányi Gábor: Nálunk alapvetően 13 hektáron zajlik a termelés, ami parányi terület a "nagynevű" tokaji borászok 150, 300, vagy akár 500 hektáros betakarításaihoz képest. Ezt teljesen tudatosan tesszük, hiszen így minden szőlőfürtre, minden csepp mustra és minden palackra maximálisan oda tudunk figyelni. Négy dűlön gazdálkodunk, a Kútpatka, a Királyhegy, a Ciróka és a Megyer dűlökön, és ezek mindegyikéről világszínvonalú dűlőszelektált furmintokat palackozunk. Főleg furmintokkal dolgozunk, hiszen vitathatatlan, hogy az egyedülálló tokaji terroir részleteit ez a szőlőfajta hozza legjobban felszínre, de szüretelünk Hárslevelűt és Sárgamuskotályt is.

És idén megjöttek az elismerések is, hiszen borászatotok több rangos díjat is kapott...

Harsányi Gábor: Számos díjat vittünk haza 2012 óra, talán a legnagyobbat idén: a Decanter World Wine Awards-on, amiről azt hiszem kijelenthetem, hogy a világ legrangosabb borversenye, a 2016-os évjáratú aszúnk platina érmet szerzett, 97 pontot begyűjtve a lehetséges 100-ból. Ez a második kereskedelmi forgalomba lépett aszúnk - az első, 2013-as, a Bordeaux-i Challenge International Du Vin aranyérmese -, de talán aminek mégjobban örülünk, hogy 2017-es Kútpatka furmintunkat is 95 ponttal és egy aranyéremmel jutalmazták. Ez egy egyértelmű visszaigazolása annak, hogy mind aszúink, mind száraz furmintjaink megérdemlik, hogy a világ legjobbjai között legyenek említve.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

És ha éppen nem bringázunk erre, hogyan kóstolhatunk Harsányi borokat? 

Harsányi Gábor: Borainkat bármikor házhoz rendelhetitek a harsanyipinceszet.hu-n, az elmúlt hónapok problémás időszakát pedig úgy hidaltuk át, hogy hetente online borkóstolókat tartunk. A résztvevőknek 6 palack bort szállítunk ki, majd három hétig minden csütörtök délután együtt bontunk meg két üveggel, melyeket a virtuális térben kóstolunk és beszélünk meg. Mókás dolog webkamerán keresztül borokat kóstolni, kiváló közösségi élmény. A tavaszi karantén alatt összegyűlt társaságból nyár végére élő, valós kapcsolatok, mély barátságok születtek.

Hozzászólások

BÉT: Iránykeresés jellemezte a mai kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 30,18 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 38 751,98 ponton zárt kedden.
2020. 12. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem enyhül a járvány Szlovéniában és Horvátországban

Nem csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, Horvátországban ráadásul minden eddiginél több beteg hunyt el az elmúlt egy napban - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.
2020. 12. 01. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lehet kérvényezni a brit letelepedési és munkavállalási vízumot

Keddtől kérvényezhetik a nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási vízumokat azok a külföldiek, köztük az EU-tagországok állampolgárai, akik 2021. január 1. után kívánnak Nagy-Britanniába költözni. Azoknak az uniós állampolgároknak, akik már Nagy-Britanniában élnek és megszerezték, vagy a jövő júniusi határidőig kérvényezik a letelepedési engedélyt, nem kell ilyen vízumért folyamodniuk.
2020. 12. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szervezeti átalakításokat jelentett be az LG Electronics

Az LG Electronics (LG) egy sor szervezeti intézkedést jelentett be, melyek célja, hogy felgyorsítsák a szórakoztató elektronikai és háztartási gépeket forgalmazó világmárka átalakulását egy olyan vállalattá, amely jobban meg tud birkózni a jövő év kihívásaival azáltal, hogy ezeket lehetőségekké változtatja át. A következő években kiteljesedő változások között szerepel például a felhasználók számára értéket jelentő innovációkat előmozdító új digitális átalakulási stratégia, a funkciókon átívelő minőségirányítási központ felállítása, az észak-amerikai innovációs központ kialakítása, az LG valamennyi K+F tevékenységének felgyorsítása, valamint a cég gyorsan fejlődő robotikai üzletágának integrálása az üzleti megoldásokat kínáló LG Business Solutions Company-be.
2020. 12. 01. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok december első kereskedési napján.
2020. 12. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordmértékben nőtt a kanadai gazdaság teljesítménye

Rekordmértékben bővült a kanadai gazdaság a harmadik negyedévben, de így se tudta ellensúlyozni a második negyedév gyászos teljesítményét.
2020. 12. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A német vállalatok 15 százaléka tart a megszűnéstől

A német vállalatok 15 százaléka érzi magát egzisztenciális veszélyben a koronavírus-válság miatt a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a felmérése szerint.
2020. 12. 01. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a fedélzeten az NN leendő vezérigazgatója, Holló Bence

Bár kinevezése csak a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti engedélyét követően lesz hivatalos, Holló Bence, az NN Biztosító leendő vezérigazgatója már december elsejével megkezdi a munkát a társaságnál. A szakember eddigi karrierjéről és további terveiről beszél.
2020. 12. 01. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gazdaságot a kormányzati intézkedések ölik meg, nem a vírus

Ahogy azt eddig is sejteni lehetett, a rendkívüli gazdasági károkért elsősorban nem a vírus terjedése a felelős, hanem a kormányok reakciója.
2020. 12. 01. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

AutoWallis: 11 százalékkal bővülő árbevétel az első háromnegyed évben

Az AutoWallis 62,6 milliárd forintos árbevétellel és 1,8 milliárd forintos EBITDA-val zárta az első háromnegyed évet. A 11 százalékos árbevétel-bővülés jelentősen meghaladja Magyarország, az Európai Unió és a régió autópiacainak teljesítményét. A kedvező számok több tényezőnek köszönhetőek: a COVID-19 járvány okozta visszaesést követően a harmadik negyedévben már organikus növekedés is tapasztalható volt, emellett pedig a vállalat hat jelentős üzletfejlesztést és akvizíciót hajtott végre idén. Ez utóbbiak részben már éreztették pozitív hatásukat, de teljes mértékben csak a 2021-es számokban jelentkeznek majd.
2020. 12. 01. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ál-munkaerőközvetítők csalnak ki pénzt a Trenkwalder nevében

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől pénzt a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók az ország különböző pontjain az elmúlt napokban – figyelmeztet a Trenkwalder. A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég az ügyben rendőrségi feljelentést tett.
2020. 12. 01. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar cég innovációja segíti a nemzetközi sportóriás terjeszkedését

Magyar fejlesztésű kasszákkal nyitott novemberben a Decathlon első lettországi üzlete. A világ legnagyobb sportszerforgalmazója korábban ausztriai és a szerbiai indulásában is a Laurel Cégcsoport megoldásaira támaszkodott. A döntést a korábbi jó tapasztalatokkal, a magyar szolgáltató rendszereinek rugalmasságával és a rekordgyorsaságú telepítéssel indokolták.
2020. 12. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét rekordmértékű az új fertőzöttek száma Izraelben

Másfél hónap után ismét rekordmértékű az új fertőzöttek száma Izraelben, október közepe óta először meghaladta az 1200-at az elmúlt 24 órában regisztrált új vírushordozók száma - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
2020. 12. 01. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Esik az olaj ára, nincs egyezség az OPEC-en belül

A WTI 45,1 dollárig süllyedt. Az OPEC a virtuális csúcstalálkozón két nappal meghosszabbította a döntéshozatal határidejét, mivel a felek egyelőre nem tudtak megegyezni a januárra tervezett termelésnövelés elhalasztásáról.
2020. 12. 01. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérséklődött a GDP csökkenése Csehországban

Csehországban éves összehasonlításban a harmadik negyedévben 5 százalékra mérséklődött a bruttó hazai termék visszaesése. A második negyedévben 10,7 százalékos volt a GDP-csökkenés, ami a legrosszabb eredmény az önálló Csehország megalakulása (1993) óta. Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedévben a GDP 6,9 százalékkal emelkedett - közölte kedden Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.
2020. 12. 01. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre még nem tudja behozni az idei bukót a magyar gazdaság - mi lesz?

Bár a második negyedéves súlyos hanyatlás után javított a magyar gazdaság, minden terület – a felhasználási és termelési oldalon – a negatív tartományban maradt éves szinten. Az idén 6 százalékos lehet a visszaesés és a mostani kilátások szerint jövőre még nem tudja behozni a hátrányt a gazdaság.
2020. 12. 01. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavaszi fagy és a jégeső okozta idén a növénykárok 87%-át

A koronavírus-járvány ellenére a gazdák egész évben keményen dolgoztak, a szélsőséges időjárási jelenségek azonban idén is komoly kihívások elé állították őket. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a legnagyobb károkat a mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták. Jó hír, hogy a magyar gazdák egyre tudatosabbak, a vagyoni jellegű károk biztosítása is egyre elterjedtebb körükben. Idén a 7 milliárd forintra emelt állami mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretből az utóbbi évekhez képest kiemelkedő mértékű, 64%-os díjvisszatérítést kapnak a gazdák a legelterjedtebb „A” típusú növénybiztosítások esetében.
2020. 12. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a japán cégek profitja

A japán vállalatok adózás előtti profitja már a hatodik egymást követő negyedévben csökkent éves összevetésben az idei harmadik negyedévben.
2020. 12. 01. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék

Pluszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2020. 12. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2020-as év kiemelkedő eredményeire alapozva új növekedési stratégiát indít útjára az UNIQA

„UNIQA 3.0 – Seeding the Future” néven hirdette ki legújabb növekedési programját az UNIQA Group, ami a következő 5 év célkitűzéseit és stratégiáját foglalja magába. Bizakodásra ad okot, hogy a COVID-19 okozta válság ellenére is sikeresen zárta 2020. harmadik negyedévét az UNIQA: 4091,2 millió eurós díjbevétellel és 213,8 millió eurós adózás előtti eredménnyel. Erre alapozva az új, hosszútávú stratégia fókuszában változatlanul az ügyfélközpontúság, valamint jelentős, az informatika, az adatkezelés és a digitalizáció területét érintő beruházások állnak.
2020. 12. 01. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: