Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igazi nyári, aranymeleg idő volt augusztus végén, mikor úgy döntöttünk, hogy kerékpárral tesszük meg a nem túl megterhelő Sátoraljaújhely - Sárospatak távolságot. Felcsigázott kis csapatunk nagy örömmel fedezte fel a város főutcáján található hangulatos borbárt, ahol szakértő és fiatal kis csapat igyekszik kiszolgálni a szomjas vándort a tokaji borvidék kincseivel. Egy jó száraz furminttal indítanánk! - hangzott egyöntetűen a vágyakozó felkiáltás. Akkor a Harsányi Pincészetet ajánlom - jött a válasz, és hoppá, máris a poharunkban csillogott a hűs furmint, mely hogy, hogy nem a Hoppá! nevet kapta.

Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igyunk egy sárgamuskotályt is! - javasolták a lányok, így a második körben már illatoltuk is a Huss! becenevű csodát mely olyan, mint egy friss nyári szellő selymes érintése. A palackot elfordítva válik láthatóvá csak a bor készítője: Harsányi Gábor, Harsányi Pincészet, Sárospatak. Újságíróként azonnal jött a kérdés: ki ez a Harsányi Gábor? Egy kis egyeztetés után, két tárgyalás és egy telefonos szüret-egyeztetés között sikerült elcsípnünk a sikeres üzletembert néhány kérdés erejéig:

Hagyomány és fiatalos modernizmus - elfér a kettő egy brand alatt?

Harsányi Gábor:  Ahogyan az üzleti életben, úgy a borászatunkban is képesnek kell lennünk a folyamatos megújulásra.

Az elmúlt évtizedben cégvezetőként (Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, fő tevékenység: pályázatírás, fejlesztési tanácsadás) fel kellett ismernem, hogy kinőttük kis hazánk határait, így mindamellett, hogy sok száz vállalkozást segítettünk fejlesztési forrásokhoz, mi magunk is fejlődtünk. Így ma már közel 200 embernek adunk munkát, 4 országban, hiszen Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is sikereket halmozunk, olyannyira, hogy a Goodwill Consulting Magyarország mellett Romániában is piacvezető szerepet tölt be.

Az időm nagy részét még ma is a fiatal koromban alapított cég igazgatása tölti ki, a borászattal nem véletlenül kezdtem el később foglalkozni. Sokszor úgy érzem, meg kellett hozzá érnem, mint a jó szőlőnek a borhoz. A borászat a feleségemmel, Ildikóval meglévő közös szerelemprojektünk. Ápoljuk hagyományait és gondozzuk, terelgetjük, miközben hagyjuk hadd serdüljenek friss hajtásai is!

Meddig nyúlik vissza az "öreg" Harsányi-birtok története?

Harsányi Gábor: A pincészet családunk tulajdonában van már lassan 200 éve, de dülőinken a feljegyzések tanúsága szerint már a 15. században is termeltek borszőlőt. A Bodrog-part sárospataki részén, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt található dűlőink még Tokajon belül is kivételes adottságokkal rendelkeznek, és rendkívül alkalmasak az aszúsodás beindításához.

A Harsányi pincészet viszont igazából csak 2012 óta hoz kereskedelmi forgalomba borokat, mióta édesapámtól megörököltem az itt álló tanyát. Amikor átvettem a pincészet vezetését eldöntöttem, hogy egy teljes reformálást kell véghezvinnünk: organikusan és bio módszerekkel készítjük borainkat, a lehető legmagasabb elérhető technológiai felszereltséggel, mindvégig hűen Tokaj-Hegyalja hagyományaihoz. Akkor tudjuk igazán megmutatni, hogy a tokaji szőlővidék terméseinek a világ legjobbjai között van a helye, és csak úgy tudunk a legnagyobb nemzetközi porondon is versenybe szállni a francia, portugál vagy éppen a kaliforniai borokkal, ha mi is lépést tartunk a borkészítés csúcstechnológiajának fejlődésével.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

Mekkora területen gazdálkodtok jelenleg és mi a vezér-koncepció?

Harsányi Gábor: Nálunk alapvetően 13 hektáron zajlik a termelés, ami parányi terület a "nagynevű" tokaji borászok 150, 300, vagy akár 500 hektáros betakarításaihoz képest. Ezt teljesen tudatosan tesszük, hiszen így minden szőlőfürtre, minden csepp mustra és minden palackra maximálisan oda tudunk figyelni. Négy dűlön gazdálkodunk, a Kútpatka, a Királyhegy, a Ciróka és a Megyer dűlökön, és ezek mindegyikéről világszínvonalú dűlőszelektált furmintokat palackozunk. Főleg furmintokkal dolgozunk, hiszen vitathatatlan, hogy az egyedülálló tokaji terroir részleteit ez a szőlőfajta hozza legjobban felszínre, de szüretelünk Hárslevelűt és Sárgamuskotályt is.

És idén megjöttek az elismerések is, hiszen borászatotok több rangos díjat is kapott...

Harsányi Gábor: Számos díjat vittünk haza 2012 óra, talán a legnagyobbat idén: a Decanter World Wine Awards-on, amiről azt hiszem kijelenthetem, hogy a világ legrangosabb borversenye, a 2016-os évjáratú aszúnk platina érmet szerzett, 97 pontot begyűjtve a lehetséges 100-ból. Ez a második kereskedelmi forgalomba lépett aszúnk - az első, 2013-as, a Bordeaux-i Challenge International Du Vin aranyérmese -, de talán aminek mégjobban örülünk, hogy 2017-es Kútpatka furmintunkat is 95 ponttal és egy aranyéremmel jutalmazták. Ez egy egyértelmű visszaigazolása annak, hogy mind aszúink, mind száraz furmintjaink megérdemlik, hogy a világ legjobbjai között legyenek említve.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

És ha éppen nem bringázunk erre, hogyan kóstolhatunk Harsányi borokat? 

Harsányi Gábor: Borainkat bármikor házhoz rendelhetitek a harsanyipinceszet.hu-n, az elmúlt hónapok problémás időszakát pedig úgy hidaltuk át, hogy hetente online borkóstolókat tartunk. A résztvevőknek 6 palack bort szállítunk ki, majd három hétig minden csütörtök délután együtt bontunk meg két üveggel, melyeket a virtuális térben kóstolunk és beszélünk meg. Mókás dolog webkamerán keresztül borokat kóstolni, kiváló közösségi élmény. A tavaszi karantén alatt összegyűlt társaságból nyár végére élő, valós kapcsolatok, mély barátságok születtek.

Hozzászólások

Áramfogyasztási rekordot hozott a kánikula

Új történelmi rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden, június 22-én a rendszertehelés elérte a 6660 megawattot (MW), 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett - közölte a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. az MTI-vel szerdán.
2021. 06. 23. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zárt a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon szerdán: az euróhoz és a svájci frankhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral szemben erősödött.
2021. 06. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi az a Bitcoin, és hogyan kezdjen neki az ember?

Szinte a csapból is a Bitcoin, annak aktuális árfolyama, illetve az azzal való kereskedés folyik, nem véletlen, hogy a nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz egyre inkább elfogadott a pénzügyi világban. Mielőtt azonban nekikezd az ember a kereskedésnek, nem árt, ha pontosan megismeri, hogyan működik a Bitcoin rendszere.
2021. 06. 23. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A nemzetközi tőzsdékhez képest felülteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 431,16 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 48 624,32 ponton zárt szerdán.
2021. 06. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázatot hirdet az MNB

Kreatív pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából; a Forint75 című megmérettetésre a 6-18 éves korosztály által készített rajzokat, képregényeket, fotókat, valamint videós műveket várnak - olvasható a jegybank az MTI-hez küldött szerdai közleményében.
2021. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Nemzeti Múzeum vásárolta meg a koronázási palást egy darabját a BÁV aukcióján

A Magyar Nemzeti Múzeumba kerül a BÁV Centenáriumi aukciójának egyik különlegessége, a magyar koronázási palást töredéke. A történelmi ereklyét 21,25 millió forintért vásárolta meg a Múzeum, amely a Szent István király által adományozott miseruhából készült palástot is őrzi.
2021. 06. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok majdnem fele tervez lakás- vagy házfelújítást

Magyarországon a lakosság 49 százaléka tervez lakás- vagy házfelújítást egy éven belül - közölte az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat szerdán az MTI-vel a féléves Trendriportja alapján.
2021. 06. 23. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Enyhe emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók szerdán, a pozitív hangulat továbbra is annak köszönhető, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke előző nap kongresszusi meghallgatásán világosan jelezte, hogy nem fognak túl gyorsan kamatot emelni pusztán inflációs félelmek miatt.
2021. 06. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Izraelben erősödik a járvány

Izraelben ismét erősödik a koronavírus-járvány, és megjelent a vírus fertőzőbb és veszélyesebb delta változata - jelentette a helyi média szerdán.
2021. 06. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb volt az államháztartás hiánya, mint egy évvel korábban

Májusban 269,0 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami 55,1 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az öthavi deficit 1312,6 milliárd forintot tett ki, ami 261,1 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában - erősítette meg szerdán kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium.
2021. 06. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jót tesz a májnak a kávézás?

A kávé fogyasztása csökkenti a krónikus májbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók, akik a BMC Public Health orvosi folyóiratban publikálták tanulmányukat.
2021. 06. 23. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan forgatja fel a technológia a biztosítási piacot?

Más iparágakkal összehasonlítva a biztosítási szektor nehezebben reagál a technikai újításokra, mégis, a fennmaradás érdekében elkerülhetetlen, hogy a biztosítási cégek is érdemben foglalkozzanak az innovatív megoldásokkal. A technikai vívmányok ugyanis lehetőséget adnak a biztosítóknak, hogy növeljék gazdasági és társadalmi hatásukat. Az Allianz Hungária a jelenben is odafigyel ügyfelei igényeire, a „Biztosítás 2030” című sorozatában most azt vizsgálja, hogy miképpen fokozható az ügyfél-elégedettség a jövőben, illetve a különböző technológiák hogyan alakítják át a biztosítási piacot.
2021. 06. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyagtermékek szabályozása

A körforgásos gazdaságra való átállás érdekében el kell érni, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék igénybe. Ezért - egyéb szigorítások mellett - a gyártóknak bizonyos műanyagtermékek esetében tájékoztatást kell nyújtaniuk a fogyasztók számára, összhangban az európai uniós szabályozással - jelentette ki Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
2021. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Élénkül a gazdaság az euróövezetben

A vártnál lényegesen nagyobb mértékben élénkült a gazdasági aktivitás júniusban az euróövezetben a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzserek körében végzett felmérése alapján.
2021. 06. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugtalanságot kelt az otthonokban a megnövekedett internethasználat

A koronavírus-járvány alatt jelentősen megnőtt az otthoni internethasználat, és sokakat aggaszt, hogy mindez miként hat az egészségükre és a személyes adataik biztonságára - mutat rá az EY 17 500 háztartás bevonásával készült nemzetközi kutatása. A szolgáltatóknak érdemes figyelembe venniük a fogyasztói aggályokat, különben a felhasználók egyre elutasítóbbá válhatnak az új termékekkel és megoldásokkal szemben.
2021. 06. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

A money.hu korábban tett javaslataival lényegében megegyező módon szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét a Magyar Nemzeti Bank, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.
2021. 06. 23. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan nő a nemzetközi kereskedelmi láncok súlya

A magyarországi tizenegy kereskedelmi üzletlánc 2020-ban 7,3 százalékkal több, 5306 milliárd forint bruttó forgalmat ért el, ezzel 2007-hez képest 96 százalékkal bővült, vagyis csaknem megkétszereződött a piac - hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató legfrissebb elemzésében.
2021. 06. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit gondolnak a londoni elemzők a kamatemelésről?

Londoni pénzügyi elemzők előrejelzése szerint rövid, gyors, meredek ütemű monetáris szigorítási ciklus kezdődött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden bejelentett kamatemelésével. A City elemzői közösségében ugyanakkor eltérnek a vélemények az MNB további kamatemeléseinek várható ütemezéséről és az egyes emelések valószínű mértékéről is.
2021. 06. 23. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Versenyjogban is világelsők a magyar joghallgatók

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (ELTE ÁJK) csapata nyerte a világ legrangosabb versenyjogi perbeszédversenyének 2021-es fordulóját - közölte az egyetem az MTI-vel.
2021. 06. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingatlanpiac: nyáron lehet jó üzletet kötni

A koronavírus-járvány lecsengése és az otthonteremtési kedvezmények hatására ugyan az év első felében fellendült az ingatlanpiac, ami az árakban is megmutatkozik, de mivel az emberek a tavalyinál is jobban kiéheztek a pihenésre, nyáron valószínűleg ismét beköszönt az uborkaszezon. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint július-augusztusban még komolyabban kell vennie az érdeklődőket az eladóknak, a vásárlóknak pedig azt javasolja, tartsák nyitva a szemüket, mert könnyebb lesz alkudni.
2021. 06. 23. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: