Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igazi nyári, aranymeleg idő volt augusztus végén, mikor úgy döntöttünk, hogy kerékpárral tesszük meg a nem túl megterhelő Sátoraljaújhely - Sárospatak távolságot. Felcsigázott kis csapatunk nagy örömmel fedezte fel a város főutcáján található hangulatos borbárt, ahol szakértő és fiatal kis csapat igyekszik kiszolgálni a szomjas vándort a tokaji borvidék kincseivel. Egy jó száraz furminttal indítanánk! - hangzott egyöntetűen a vágyakozó felkiáltás. Akkor a Harsányi Pincészetet ajánlom - jött a válasz, és hoppá, máris a poharunkban csillogott a hűs furmint, mely hogy, hogy nem a Hoppá! nevet kapta.

Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igyunk egy sárgamuskotályt is! - javasolták a lányok, így a második körben már illatoltuk is a Huss! becenevű csodát mely olyan, mint egy friss nyári szellő selymes érintése. A palackot elfordítva válik láthatóvá csak a bor készítője: Harsányi Gábor, Harsányi Pincészet, Sárospatak. Újságíróként azonnal jött a kérdés: ki ez a Harsányi Gábor? Egy kis egyeztetés után, két tárgyalás és egy telefonos szüret-egyeztetés között sikerült elcsípnünk a sikeres üzletembert néhány kérdés erejéig:

Hagyomány és fiatalos modernizmus - elfér a kettő egy brand alatt?

Harsányi Gábor:  Ahogyan az üzleti életben, úgy a borászatunkban is képesnek kell lennünk a folyamatos megújulásra.

Az elmúlt évtizedben cégvezetőként (Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, fő tevékenység: pályázatírás, fejlesztési tanácsadás) fel kellett ismernem, hogy kinőttük kis hazánk határait, így mindamellett, hogy sok száz vállalkozást segítettünk fejlesztési forrásokhoz, mi magunk is fejlődtünk. Így ma már közel 200 embernek adunk munkát, 4 országban, hiszen Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is sikereket halmozunk, olyannyira, hogy a Goodwill Consulting Magyarország mellett Romániában is piacvezető szerepet tölt be.

Az időm nagy részét még ma is a fiatal koromban alapított cég igazgatása tölti ki, a borászattal nem véletlenül kezdtem el később foglalkozni. Sokszor úgy érzem, meg kellett hozzá érnem, mint a jó szőlőnek a borhoz. A borászat a feleségemmel, Ildikóval meglévő közös szerelemprojektünk. Ápoljuk hagyományait és gondozzuk, terelgetjük, miközben hagyjuk hadd serdüljenek friss hajtásai is!

Meddig nyúlik vissza az "öreg" Harsányi-birtok története?

Harsányi Gábor: A pincészet családunk tulajdonában van már lassan 200 éve, de dülőinken a feljegyzések tanúsága szerint már a 15. században is termeltek borszőlőt. A Bodrog-part sárospataki részén, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt található dűlőink még Tokajon belül is kivételes adottságokkal rendelkeznek, és rendkívül alkalmasak az aszúsodás beindításához.

A Harsányi pincészet viszont igazából csak 2012 óta hoz kereskedelmi forgalomba borokat, mióta édesapámtól megörököltem az itt álló tanyát. Amikor átvettem a pincészet vezetését eldöntöttem, hogy egy teljes reformálást kell véghezvinnünk: organikusan és bio módszerekkel készítjük borainkat, a lehető legmagasabb elérhető technológiai felszereltséggel, mindvégig hűen Tokaj-Hegyalja hagyományaihoz. Akkor tudjuk igazán megmutatni, hogy a tokaji szőlővidék terméseinek a világ legjobbjai között van a helye, és csak úgy tudunk a legnagyobb nemzetközi porondon is versenybe szállni a francia, portugál vagy éppen a kaliforniai borokkal, ha mi is lépést tartunk a borkészítés csúcstechnológiajának fejlődésével.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

Mekkora területen gazdálkodtok jelenleg és mi a vezér-koncepció?

Harsányi Gábor: Nálunk alapvetően 13 hektáron zajlik a termelés, ami parányi terület a "nagynevű" tokaji borászok 150, 300, vagy akár 500 hektáros betakarításaihoz képest. Ezt teljesen tudatosan tesszük, hiszen így minden szőlőfürtre, minden csepp mustra és minden palackra maximálisan oda tudunk figyelni. Négy dűlön gazdálkodunk, a Kútpatka, a Királyhegy, a Ciróka és a Megyer dűlökön, és ezek mindegyikéről világszínvonalú dűlőszelektált furmintokat palackozunk. Főleg furmintokkal dolgozunk, hiszen vitathatatlan, hogy az egyedülálló tokaji terroir részleteit ez a szőlőfajta hozza legjobban felszínre, de szüretelünk Hárslevelűt és Sárgamuskotályt is.

És idén megjöttek az elismerések is, hiszen borászatotok több rangos díjat is kapott...

Harsányi Gábor: Számos díjat vittünk haza 2012 óra, talán a legnagyobbat idén: a Decanter World Wine Awards-on, amiről azt hiszem kijelenthetem, hogy a világ legrangosabb borversenye, a 2016-os évjáratú aszúnk platina érmet szerzett, 97 pontot begyűjtve a lehetséges 100-ból. Ez a második kereskedelmi forgalomba lépett aszúnk - az első, 2013-as, a Bordeaux-i Challenge International Du Vin aranyérmese -, de talán aminek mégjobban örülünk, hogy 2017-es Kútpatka furmintunkat is 95 ponttal és egy aranyéremmel jutalmazták. Ez egy egyértelmű visszaigazolása annak, hogy mind aszúink, mind száraz furmintjaink megérdemlik, hogy a világ legjobbjai között legyenek említve.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

És ha éppen nem bringázunk erre, hogyan kóstolhatunk Harsányi borokat? 

Harsányi Gábor: Borainkat bármikor házhoz rendelhetitek a harsanyipinceszet.hu-n, az elmúlt hónapok problémás időszakát pedig úgy hidaltuk át, hogy hetente online borkóstolókat tartunk. A résztvevőknek 6 palack bort szállítunk ki, majd három hétig minden csütörtök délután együtt bontunk meg két üveggel, melyeket a virtuális térben kóstolunk és beszélünk meg. Mókás dolog webkamerán keresztül borokat kóstolni, kiváló közösségi élmény. A tavaszi karantén alatt összegyűlt társaságból nyár végére élő, valós kapcsolatok, mély barátságok születtek.

Hozzászólások

1,4 százalékkal nőtt a hazai GDP

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévihez, 2020 harmadik negyedévéhez viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt, az előző év negyedik negyedévéhez mérve 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 03. 02. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi azonnali tranzakció teljesült egy év alatt

Egy év alatt, az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindulása óta közel 150 millió tranzakció teljesült azonnal 30 ezermilliárd forint értékben - közölte a Magyar Nemzeti Bank az MTI-vel kedden.
2021. 03. 02. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Járvány utáni világban kéz a kézben jár a környezetvédelem és a költséghatékonyság

Hosszú élettartam, energiahatékonyság és hulladékcsökkentés – ezek a munkavállalók és munkáltatók számára a legfontosabb tényezők a távmunkában használt irodai eszközök esetében, állapította meg egy, a világ 26 országában végzett felmérés. Az Epson több mint négyezer résztvevő körében végzett kutatásából az is kiderül, hogy miközben a megkérdezett cégvezetők a kontinens nyugati felén már a legfontosabb üzleti prioritások közé sorolják a környezeti és társadalmi szempontokat, ezek Kelet-Közép-Európában a pénzügyi, HR és üzleti kihívások által uralt fontossági sorrend végén kapnak csak helyet.
2021. 03. 02. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 éves csúcson a lakáspiac

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 februárjában, országosan 14 569 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 65-70 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 03. 02. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A bérek száz százalékára emelik a csehek táppénzét

A bérek száz százalékára emelik a táppénz összegét márciusban és áprilisban Csehországban - döntött hétfőn este a cseh kormány.
2021. 03. 02. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak az európai piacok

Mínuszban kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfői záróértékükhöz képest.
2021. 03. 02. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez várható ma a hazai tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, de alapvetően továbbra is optimisták a piacok az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2021. 03. 02. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesítettek az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, és döntő részt mínuszt jeleztek a még nyitva tartó börzék irányadó mutatói is.
2021. 03. 02. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL részvény elemzés - mi ez nagy ugrás?

A 2200 forintos támaszról pattantak fel tegnap a vevők és indult nagy emelkedésnek a MOL. Elemzésünkben most kicsit jobban megnézzük, meddig is mehet ez a rally.
2021. 03. 02. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény elemzés - eufória, eufória, de meddig?

Újabb eufórikus hangulat alakult ki a börzéken, melyből a BUX és az OTP részvény is nagyot profitált hétfőn.
2021. 03. 02. 07:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Új digitális piac köti össze Magyarország termelőit a vásárlókkal

Március elsején indult el hazánk legújabb online termelői piacának hivatalos tesztüzemmódja. A Digitális Termelői Piac program keretében induló kozertplusz.hu közvetlenül köti össze a mezőgazdasági termelőket, kézműveseket a fogyasztókkal, mindezt úgy, hogy garantálja a minőségbiztosított termékek piacra kerülését. A győri Széchenyi István Egyetem szakmai mentorálásával megvalósuló projekt a Digitális Agrár Stratégia végrehajtása körében, a kormány veszélyhelyzeti támogatásából valósulhat meg.
2021. 03. 02. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU 95 millió euró humanitárius támogatást nyújt Jemennek

Az Európai Unió 95 millió euró humanitárius segélyt nyújt az éhínség és polgárháború által sújtott jemeni lakosság legalapvetőbb szükségleteinek fedezésére - tudatta hétfőn az Európai Bizottság.
2021. 03. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább mérséklődik a harmadik járványhullám Spanyolországban

Spanyolországban tovább mérséklődik a harmadik járványhullám; a hétvégén mintegy 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak, négyezerrel kevesebbet mint a múlt hétvégén - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből.
2021. 03. 02. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Környezetbarát fejlesztést hajtott végre a Fenstherm Future Zrt.

Kevesebb hulladék, környezetbarát alapanyagok és nagyobb hatékonyság jellemzi azokat az új gyártósorokat, melyeket a kormány nagyvállalati beruházási támogatási programjától kapott segítséggel helyezett üzembe a Fenstherm Future Zrt. Füzesabonyban - tette közzé hétfői Facebook-bejegyzésében a pénzügyminiszter.
2021. 03. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb gyorssegélyt kapnak a művészek

Harmadik alkalommal döntött a járvány kezdete óta rendkívüli szociális támogatási keretről az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI). Ezúttal 60 millió forintot különítettek el a meghosszabbított hatósági korlátozó intézkedések következtében nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére.
2021. 03. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2021. 03. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2021. 03. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2021. 03. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2021. 03. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2021. 03. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások: