Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igyunk egy sárgamuskotályt is! - javasolták a lányok, így a második körben már illatoltuk is a Huss! becenevű csodát mely olyan, mint egy friss nyári szellő selymes érintése. A palackot elfordítva válik láthatóvá csak a bor készítője: Harsányi Gábor, Harsányi Pincészet, Sárospatak. Újságíróként azonnal jött a kérdés: ki ez a Harsányi Gábor? Egy kis egyeztetés után, két tárgyalás és egy telefonos szüret-egyeztetés között sikerült elcsípnünk a sikeres üzletembert néhány kérdés erejéig:
Hagyomány és fiatalos modernizmus - elfér a kettő egy brand alatt?
Harsányi Gábor: Ahogyan az üzleti életben, úgy a borászatunkban is képesnek kell lennünk a folyamatos megújulásra.
Az elmúlt évtizedben cégvezetőként (Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, fő tevékenység: pályázatírás, fejlesztési tanácsadás) fel kellett ismernem, hogy kinőttük kis hazánk határait, így mindamellett, hogy sok száz vállalkozást segítettünk fejlesztési forrásokhoz, mi magunk is fejlődtünk. Így ma már közel 200 embernek adunk munkát, 4 országban, hiszen Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is sikereket halmozunk, olyannyira, hogy a Goodwill Consulting Magyarország mellett Romániában is piacvezető szerepet tölt be.
Az időm nagy részét még ma is a fiatal koromban alapított cég igazgatása tölti ki, a borászattal nem véletlenül kezdtem el később foglalkozni. Sokszor úgy érzem, meg kellett hozzá érnem, mint a jó szőlőnek a borhoz. A borászat a feleségemmel, Ildikóval meglévő közös szerelemprojektünk. Ápoljuk hagyományait és gondozzuk, terelgetjük, miközben hagyjuk hadd serdüljenek friss hajtásai is!
Meddig nyúlik vissza az "öreg" Harsányi-birtok története?
Harsányi Gábor: A pincészet családunk tulajdonában van már lassan 200 éve, de dülőinken a feljegyzések tanúsága szerint már a 15. században is termeltek borszőlőt. A Bodrog-part sárospataki részén, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt található dűlőink még Tokajon belül is kivételes adottságokkal rendelkeznek, és rendkívül alkalmasak az aszúsodás beindításához.
A Harsányi pincészet viszont igazából csak 2012 óta hoz kereskedelmi forgalomba borokat, mióta édesapámtól megörököltem az itt álló tanyát. Amikor átvettem a pincészet vezetését eldöntöttem, hogy egy teljes reformálást kell véghezvinnünk: organikusan és bio módszerekkel készítjük borainkat, a lehető legmagasabb elérhető technológiai felszereltséggel, mindvégig hűen Tokaj-Hegyalja hagyományaihoz. Akkor tudjuk igazán megmutatni, hogy a tokaji szőlővidék terméseinek a világ legjobbjai között van a helye, és csak úgy tudunk a legnagyobb nemzetközi porondon is versenybe szállni a francia, portugál vagy éppen a kaliforniai borokkal, ha mi is lépést tartunk a borkészítés csúcstechnológiajának fejlődésével.
Mekkora területen gazdálkodtok jelenleg és mi a vezér-koncepció?
Harsányi Gábor: Nálunk alapvetően 13 hektáron zajlik a termelés, ami parányi terület a "nagynevű" tokaji borászok 150, 300, vagy akár 500 hektáros betakarításaihoz képest. Ezt teljesen tudatosan tesszük, hiszen így minden szőlőfürtre, minden csepp mustra és minden palackra maximálisan oda tudunk figyelni. Négy dűlön gazdálkodunk, a Kútpatka, a Királyhegy, a Ciróka és a Megyer dűlökön, és ezek mindegyikéről világszínvonalú dűlőszelektált furmintokat palackozunk. Főleg furmintokkal dolgozunk, hiszen vitathatatlan, hogy az egyedülálló tokaji terroir részleteit ez a szőlőfajta hozza legjobban felszínre, de szüretelünk Hárslevelűt és Sárgamuskotályt is.
És idén megjöttek az elismerések is, hiszen borászatotok több rangos díjat is kapott...
Harsányi Gábor: Számos díjat vittünk haza 2012 óra, talán a legnagyobbat idén: a Decanter World Wine Awards-on, amiről azt hiszem kijelenthetem, hogy a világ legrangosabb borversenye, a 2016-os évjáratú aszúnk platina érmet szerzett, 97 pontot begyűjtve a lehetséges 100-ból. Ez a második kereskedelmi forgalomba lépett aszúnk - az első, 2013-as, a Bordeaux-i Challenge International Du Vin aranyérmese -, de talán aminek mégjobban örülünk, hogy 2017-es Kútpatka furmintunkat is 95 ponttal és egy aranyéremmel jutalmazták. Ez egy egyértelmű visszaigazolása annak, hogy mind aszúink, mind száraz furmintjaink megérdemlik, hogy a világ legjobbjai között legyenek említve.
És ha éppen nem bringázunk erre, hogyan kóstolhatunk Harsányi borokat?
Harsányi Gábor: Borainkat bármikor házhoz rendelhetitek a harsanyipinceszet.hu-n, az elmúlt hónapok problémás időszakát pedig úgy hidaltuk át, hogy hetente online borkóstolókat tartunk. A résztvevőknek 6 palack bort szállítunk ki, majd három hétig minden csütörtök délután együtt bontunk meg két üveggel, melyeket a virtuális térben kóstolunk és beszélünk meg. Mókás dolog webkamerán keresztül borokat kóstolni, kiváló közösségi élmény. A tavaszi karantén alatt összegyűlt társaságból nyár végére élő, valós kapcsolatok, mély barátságok születtek.