Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igazi nyári, aranymeleg idő volt augusztus végén, mikor úgy döntöttünk, hogy kerékpárral tesszük meg a nem túl megterhelő Sátoraljaújhely - Sárospatak távolságot. Felcsigázott kis csapatunk nagy örömmel fedezte fel a város főutcáján található hangulatos borbárt, ahol szakértő és fiatal kis csapat igyekszik kiszolgálni a szomjas vándort a tokaji borvidék kincseivel. Egy jó száraz furminttal indítanánk! - hangzott egyöntetűen a vágyakozó felkiáltás. Akkor a Harsányi Pincészetet ajánlom - jött a válasz, és hoppá, máris a poharunkban csillogott a hűs furmint, mely hogy, hogy nem a Hoppá! nevet kapta.

Sárospataki borok a világ legjobbjai között - Interjú Harsányi Gáborral

Igyunk egy sárgamuskotályt is! - javasolták a lányok, így a második körben már illatoltuk is a Huss! becenevű csodát mely olyan, mint egy friss nyári szellő selymes érintése. A palackot elfordítva válik láthatóvá csak a bor készítője: Harsányi Gábor, Harsányi Pincészet, Sárospatak. Újságíróként azonnal jött a kérdés: ki ez a Harsányi Gábor? Egy kis egyeztetés után, két tárgyalás és egy telefonos szüret-egyeztetés között sikerült elcsípnünk a sikeres üzletembert néhány kérdés erejéig:

Hagyomány és fiatalos modernizmus - elfér a kettő egy brand alatt?

Harsányi Gábor:  Ahogyan az üzleti életben, úgy a borászatunkban is képesnek kell lennünk a folyamatos megújulásra.

Az elmúlt évtizedben cégvezetőként (Goodwill Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, fő tevékenység: pályázatírás, fejlesztési tanácsadás) fel kellett ismernem, hogy kinőttük kis hazánk határait, így mindamellett, hogy sok száz vállalkozást segítettünk fejlesztési forrásokhoz, mi magunk is fejlődtünk. Így ma már közel 200 embernek adunk munkát, 4 országban, hiszen Romániában, Bulgáriában és Horvátországban is sikereket halmozunk, olyannyira, hogy a Goodwill Consulting Magyarország mellett Romániában is piacvezető szerepet tölt be.

Az időm nagy részét még ma is a fiatal koromban alapított cég igazgatása tölti ki, a borászattal nem véletlenül kezdtem el később foglalkozni. Sokszor úgy érzem, meg kellett hozzá érnem, mint a jó szőlőnek a borhoz. A borászat a feleségemmel, Ildikóval meglévő közös szerelemprojektünk. Ápoljuk hagyományait és gondozzuk, terelgetjük, miközben hagyjuk hadd serdüljenek friss hajtásai is!

Meddig nyúlik vissza az "öreg" Harsányi-birtok története?

Harsányi Gábor: A pincészet családunk tulajdonában van már lassan 200 éve, de dülőinken a feljegyzések tanúsága szerint már a 15. században is termeltek borszőlőt. A Bodrog-part sárospataki részén, a Megyer-hegyi Tengerszem alatt található dűlőink még Tokajon belül is kivételes adottságokkal rendelkeznek, és rendkívül alkalmasak az aszúsodás beindításához.

A Harsányi pincészet viszont igazából csak 2012 óta hoz kereskedelmi forgalomba borokat, mióta édesapámtól megörököltem az itt álló tanyát. Amikor átvettem a pincészet vezetését eldöntöttem, hogy egy teljes reformálást kell véghezvinnünk: organikusan és bio módszerekkel készítjük borainkat, a lehető legmagasabb elérhető technológiai felszereltséggel, mindvégig hűen Tokaj-Hegyalja hagyományaihoz. Akkor tudjuk igazán megmutatni, hogy a tokaji szőlővidék terméseinek a világ legjobbjai között van a helye, és csak úgy tudunk a legnagyobb nemzetközi porondon is versenybe szállni a francia, portugál vagy éppen a kaliforniai borokkal, ha mi is lépést tartunk a borkészítés csúcstechnológiajának fejlődésével.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

Mekkora területen gazdálkodtok jelenleg és mi a vezér-koncepció?

Harsányi Gábor: Nálunk alapvetően 13 hektáron zajlik a termelés, ami parányi terület a "nagynevű" tokaji borászok 150, 300, vagy akár 500 hektáros betakarításaihoz képest. Ezt teljesen tudatosan tesszük, hiszen így minden szőlőfürtre, minden csepp mustra és minden palackra maximálisan oda tudunk figyelni. Négy dűlön gazdálkodunk, a Kútpatka, a Királyhegy, a Ciróka és a Megyer dűlökön, és ezek mindegyikéről világszínvonalú dűlőszelektált furmintokat palackozunk. Főleg furmintokkal dolgozunk, hiszen vitathatatlan, hogy az egyedülálló tokaji terroir részleteit ez a szőlőfajta hozza legjobban felszínre, de szüretelünk Hárslevelűt és Sárgamuskotályt is.

És idén megjöttek az elismerések is, hiszen borászatotok több rangos díjat is kapott...

Harsányi Gábor: Számos díjat vittünk haza 2012 óra, talán a legnagyobbat idén: a Decanter World Wine Awards-on, amiről azt hiszem kijelenthetem, hogy a világ legrangosabb borversenye, a 2016-os évjáratú aszúnk platina érmet szerzett, 97 pontot begyűjtve a lehetséges 100-ból. Ez a második kereskedelmi forgalomba lépett aszúnk - az első, 2013-as, a Bordeaux-i Challenge International Du Vin aranyérmese -, de talán aminek mégjobban örülünk, hogy 2017-es Kútpatka furmintunkat is 95 ponttal és egy aranyéremmel jutalmazták. Ez egy egyértelmű visszaigazolása annak, hogy mind aszúink, mind száraz furmintjaink megérdemlik, hogy a világ legjobbjai között legyenek említve.

Harsányi Pincészet Harsányi Pince harsányi Gábor Sárospatak

És ha éppen nem bringázunk erre, hogyan kóstolhatunk Harsányi borokat? 

Harsányi Gábor: Borainkat bármikor házhoz rendelhetitek a harsanyipinceszet.hu-n, az elmúlt hónapok problémás időszakát pedig úgy hidaltuk át, hogy hetente online borkóstolókat tartunk. A résztvevőknek 6 palack bort szállítunk ki, majd három hétig minden csütörtök délután együtt bontunk meg két üveggel, melyeket a virtuális térben kóstolunk és beszélünk meg. Mókás dolog webkamerán keresztül borokat kóstolni, kiváló közösségi élmény. A tavaszi karantén alatt összegyűlt társaságból nyár végére élő, valós kapcsolatok, mély barátságok születtek.

Hatalmas lehetőségek az ázsiai élelmiszer szektorban

Egy jelentés szerint az élelmiszerre költött kiadások 2030-ig megduplázódhatnak Ázsiában, ami hatalmas lehetőséget jelenthet a befektetőknek, hogy egészséges élelmiszereket, illetve egészségesebb táplálkozási lehetőségeket mutassanak be az ázsiai piacokon.
2021. 09. 22. 20:30
Megosztás:

Evergrande - csőd vagy mi lesz?

Az Evergrande történet is folytatódik, legalábbis olyan értelemben, hogy a jüanban denominált kötvények után elvileg fizet kamatot a cég, de kérdéses a holnap esedékes dollárkötvények utáni kamatfizetés.
2021. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Mindenkit maguk mögé utasítanak a teszteken a Xiaomi robotporszívói

Soha nem látott népszerűségnek örvendenek manapság a piacon a robotporszívók. Nem véletlenül, hiszen aki szeretné mindig tisztán és pormentesen tartani az otthonát, a kérdéses takarítógépekben biztosan nem csalódik. Legalábbis abban az esetben, ha jól választ!
2021. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után nagy, egy-másfél százalékos indexemelkedéssel zártak szerdán a vezető európai tőzsdék.
2021. 09. 22. 19:00
Megosztás:

A bizalmi vagyonkezelés érdekli? Ezeket a kérdéseket tegye fel magának!

Napjainkban Magyarországon egyre többen ismerik a bizalmi vagyonkezelés intézményét, vagy legalábbis hallottak már róla. Számos tévhit övezi ezt a hazánkban újdonságnak mondható jogintézményt, azonban úgy tűnik, az érdeklődők egyre inkább informáltak ezen a területen. Az érdeklődő vállalkozók jellemzően hallották, hogy ez a jogintézmény számos előnyt tartogat a számukra, de a legtöbbüknek mégis az az első kérdése, hogy „Nekem érdemes a bizalmi vagyonkezelést választanom?” Erre csak akkor tudunk válaszolni, ha előtte további kérdéseket teszünk fel magunknak.
2021. 09. 22. 18:30
Megosztás:

A moratóriumot igénybe vevők több mint harmada még nem áll készen a kilépésre

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére - tájékoztatta legújabb felmérése eredményéről az Intrum követeléskezelő az MTI-t szerdán.
2021. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz. A rendkívül népszerű pályázat újabb fordulójában szerdától 35 milliárd forint támogatás érhető el - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.
2021. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Nem változtatott a referencia kamatlábakon a kínai jegybank

Nem változtatott a kínai jegybank szerdán a referencia kamatlábakon, miközben a pénzpiacokra továbbra is nyomást gyakorol az eladósodott China Evergrande Group ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanság.
2021. 09. 22. 17:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi széles ingadozásokat követő vegyes zárás után.
2021. 09. 22. 16:30
Megosztás:

Újabb díjat kapott a műanyagipart áramvonalasító magyar startup

A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
2021. 09. 22. 16:20
Megosztás:

Nőtt az induló újlakásprojektek száma

A megyei jogú városokban 37 újlakásprojekt indult el idén a harmadik negyedévben, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 16:00
Megosztás:

Ekkora lehet az idei gazdasági növekedés

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint az idei év egészében a GDP 6,5 százalékos bővülésére lehet számítani, amelyet jövőre 4,5 százalékos növekedés követhet.
2021. 09. 22. 15:30
Megosztás:

A krónikus sebek ellátását segítő mesterséges intelligenciát fejlesztettek magyar kutatók

A krónikus sebek ellátását segítő, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát készítették el a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói.
2021. 09. 22. 15:00
Megosztás:

Változatlan a monetáris politikája a japán jegybanknak

Nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank.
2021. 09. 22. 14:30
Megosztás:

Kiemelt feladat a lakosság ellátása minőségi hazai élelmiszerekkel

Az agrárkormányzat, illetve a termelők, a gyártók és a kereskedők közös feladata, hogy minél több embert lássanak el minőségi magyar élelmiszerekkel határainkon belül és kívül - jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Trade magazin által szervezett Business Days konferencián, ahol az agrártárca szerdai MTI-nek küldött közleménye szerint átadta a Kereskedelmi Nívódíj a Magyar Termékekért elismeréseket.
2021. 09. 22. 14:00
Megosztás:

Uniós oltalomat kapott a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság kedden kihirdetett rendeletével a "Madarasi birspálinka" védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 13:30
Megosztás:

Továbbra is nálunk a legkedvezőbbek az energiaárak EU-n belül

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi vizsgálata eredményéről az MTI-t szerdán.
2021. 09. 22. 13:00
Megosztás:

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál, két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 12:30
Megosztás:

Nagy sikert aratott a megújult Mol Bubi

Szeptemberben volt olyan nap is, amikor már több mint tízezer utazás történt a megújult Mol Bubival, a fővárosi közbringarendszerrel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 12:00
Megosztás:

Lehúzta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is uralja a régió kilátásait, a fellendülést akadályozza az új vírusmutációk terjedése, a védőoltások egyenetlen szétosztása és az újabb zárlatok bevezetése.
2021. 09. 22. 11:30
Megosztás: