Szigorú óvintézkedésekkel indul a tanév a Szegedi Tudományegyetemen

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése és az egyetemi hallgatók egészségének megóvása érdekében szigorú intézkedések mellett kezdődik meg az oktatás 2020. szeptember 7-én, a Szegedi Tudományegyetemen. A tanévnyitó ünnepség elmarad, a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg. Az intézmény egyedülálló szolgáltatásokkal segíti a több mint 8000 felvett hallgatót.

A Szegedi Tudományegyetem, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, kiemelt figyelmet fordít a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére, ezért az oktatási tevékenység során is törekednek a zárt térben való, tömeges, hosszabb tartózkodás elkerülésére, és a kontaktok számának csökkentésére.

Vegyes oktatási renddel indul a szemeszter, elmarad a tanévnyitó ünnepség

A Szegedi Tudományegyetemen – a jelenlegi magyarországi járványügyi helyzettel összhangban, valamint a járványügyi szabályok és a fenntartó ITM által kiadott eljárásrend szigorú betartásával – 2020. szeptember 7-én kezdik a 2020/21-es tanévet. A szemesztert vegyes oktatási renddel indítja az intézmény, a gyakorlati órákat személyesen, az előadásokat a járványügyi szabályok betartásának függvényében jelenléti és online formában tartják meg.  A szeptember 5-ére tervezett tanévnyitó ünnepi szenátusülés elmarad.
 
Az intézmény a határon túli hallgatók esetében rugalmasan kezeli a jelenléti oktatás tényleges kezdési dátumát. A hallgatókat nem éri hátrány tanulmányaik megkezdésével kapcsolatban, ha a szükséges koronavírus-tesztek elvégeztetése miatt pár nappal később érkeznek meg a Szegedi Tudományegyetemre. Amennyiben a hallgató szeptember 7-től nem tud csatlakozni a jelenléti oktatáshoz, akkor online kell jelentkeznie, és online kapcsolattartással kell az oktatásban részt vennie, amíg nem tud becsatlakozni a jelenléti képzésbe, amely legkésőbb 2020. október 25. lehet.

Rendkívüli eljárásrend az SZTE épületeinek látogatására vonatkozóan

A koronavírus elleni védekezés érdekében az SZTE részletes intézkedési tervet dolgozott ki az egyetemi épületek látogatása kapcsán. Ennek értelmében az elsőévesek beiratkozása során, valamint a kollégiumi és könyvtári látogatások alkalmával kötelező a pre-triázs kérdőív kitöltése és a testhőmérséklet ellenőrzése. Az eljárásrend szerint az SZTE épületeibe belépő hallgatóknak – többek között – kötelező az intézmény területén a védőtávolságra vonatkozó rendelkezéseket betartani. A kollégiumokban szünetel a vendégfogadás, tilos az alkoholfogyasztás és rendezvények tartása, a közös helyiségekben és a közlekedőkben pedig a távolság tartás szabályai érvényesek.

Népszerű az SZTE a magyar és a külföldi hallgatók körében is

Több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2020 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen. A 2020-as magyarországi általános és pótfelvételi eljárás során mintegy 6300 hallgatót vett fel az intézmény. A magyar diákok beiratkozása – szigorú óvintézkedések mellett – augusztus 31. és szeptember 5. között zajlik a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.
 
Az ERASMUS+ és a CEEPUS programmal 101 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2020/2021. tanév első félévében. Az előzetes jelentkezések szerint az ERASMUS program támogatásával 97 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 12 ország 44 város 51 egyeteméről érkeznek az egyetem 11 karára. A legtöbb hallgatót Franciaországból, Spanyolországból, Romániából, Olaszországból és Törökország várják.
 
A Tisza-parti egyetem fizetős egészségügyi képzéseire összesen 1226 hallgató nyert felvételt, a legtöbben az angol és a német nyelvű orvosképzésre jelentkeztek. Ezekre a szakokra a legtöbb hallgatót Németországból, Iránból, Dél-Koreából, Izraelből és Japánból várják. A nem egészségügyi képzésekre 36 országból összesen 134 külföldi hallgatót vettek fel, többségük Kínából, Pakisztánból, Nigériából, Kamerunból és Azerbajdzsánból érkezik. Hozzájuk 260 Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgató is csatlakozik a 2020/2021-es tanévben.

Egyedülálló szolgáltatásokkal segítik a hallgatókat

Számos, országos szinten is egyedülálló szolgáltatással segíti magyar és külföldi hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem. Azarrival@szte.hu email cím és a +36-62-546-800-as számon, 24 órában hívható call-center nemcsak a koronavírus-teszteléssel kapcsolatban nyújt segítséget, hanem az évkezdéssel, kollégiumi elhelyezéssel és az országba történő beutazással kapcsolatban is, sőt igény esetén telefonos életvezetési és háziorvosi segítség is kérhető.
 
Emellett az intézmény az országba történő beutazást követően egy alkalommal térítésmentesen biztosítja a karanténkötelezettség alóli mentesítéshez szükséges két darab PCR teszt elvégzését a 2020/21-es tanév első félévében azon nemzetközi és határon túli magyar hallgatóknak, akik részére az országba történt belépésekor karanténkötelezettséget állapítottak meg. Akiknek a karantén idejére a lakhatásuk más módon nem biztosított, karantén-kollégiumi elhelyezést tesz lehetővé az SZTE.
 
A járvány terjedésének kockázatát csökkenti a szűrésekre való online időpont-foglalási rendszer is, amely a lakóhely és a szűrési pont közötti útvonalengedélyek kiállításának is az alapja. A külföldi hallgatók a Magyarországra történő beutazáshoz szükséges Tanulmányi Igazolást is online igényelhetik, ebből már több mint 1500-at állított ki a szegedi intézmény.

Hozzászólások

Marad a borús időjárás

Jellemzően borús, többször ködös, párás lesz az idő október utolsó hetében, de azért napsütés is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 10. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több településen nőtt a légszennyezettség

Több településen nőtt a légszennyezettség. Két településen már veszélyes a levegő minősége a magas szálló por tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.
2020. 10. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre környezettudatosabbak a magyar háztartások,de csak elméletben

A magyar háztartások elméletben fontosnak tartják a környezetet kímélő megoldásokat, azonban a háztartási eszközeik kiválasztásában és a szokásaikban nem mindig tartják szem előtt ezeket az értékeket - derült ki az IKEA svéd lakberendezési vállalat megbízásából készült felmérésből.
2020. 10. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékkal nőtt az agrárgéplízing finanszírozott összege

Közel egy százalékkal emelkedett az idén a második negyedévben az agrárgéplízing finanszírozott összege, a teljes portfólió 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT heti forgalma

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 33 655,10 ponton zárt pénteken, amely 429,95 ponttal, 1,29 százalékkal magasabb a múlt pénteki záróértéknél.
2020. 10. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkaerőpiaci, kereseti statisztika várható a napokban

Munkaerőpiaci, kereseti statisztikai adatok jelennek meg a következő héten.
2020. 10. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik a téli időszámítás

A téli időszámítás ma kezdődik, amikor hajnali három órakor az órákat kettőre állítják vissza; ez néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. A fővárosban az éjszakai buszok többsége a nyári és a téli időszámításkor is elindul.
2020. 10. 25. 07:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Érezhetően megváltoztak a vaterázási szokásaink a járvány második hulláma alatt

Mivel hiánycikk volt, szájmaszkot, folyékony szappant és kézfertőtlenítőt március végén vásároltak a legnagyobb számban a Vaterán, de szeptember első felében, a járványügyi szigorítások bejelentésekor újabb roham volt ezekért a termékekért. Az online piactér látogatói körében októberben pedig az „Ikea” volt a leggyakoribb keresőszó.
2020. 10. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak

A Déli körvasút fejlesztésével az érintett újbudai zöldterületek is megújulnak, kerékpárral és gyalogosan is bejárható zöldfolyosó jön létre a Budaörsi úttól egészen a Dunáig - közölte a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szombati közös közleményében.
2020. 10. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2020. 10. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a régióban

Sorozatban másodszor a legjobb lett a magyar befektetési ügynökség a közép-kelet-európai régióban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton közösségi oldalán.
2020. 10. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

35 milliárd forintnyi adócsökkentés jöhet a Szép-kártyáknál

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.
2020. 10. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megéri-e lakást venni a fővárosi agglomerációban?

A fővárosi agglomeráció olcsóbb településein az autós ingázás költségeinek figyelembevételével együtt is jobban megéri lakást venni, mint Budapest frekventált kerületeiben az OTP Ingatlanpont szakértői szerint.
2020. 10. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már négy településen egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel.
2020. 10. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie a Goldman Sachs bankháznak

A Goldman Sachs bankháznak csaknem 3 milliárd dollár büntetést kell fizetnie malajziai leányvállalata korrupciós ügyei miatt - jelentette be az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium csütörtökön.
2020. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnőtt a légszennyezettség

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.
2020. 10. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A felsőoktatás autonómiájáért tüntettek Budapesten

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak szervezésében pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján. A rendezvényhez több szakszervezet mellett egészségügyi dolgozók is csatlakoztak.
2020. 10. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget vet az irodai időpazarlásnak egy új magyar applikáció

Az irodai dolgozóknak a legtöbb esetben az idő a legnagyobb ellenségük, sokan nem is tudják, hol szivárognak el a munkával töltött hasznos percek a nap folyamán. A Smart Project egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egyedi igények szerint gyorsítja fel az összes munkafolyamatot úgy, hogy az adminisztratív teendőkre fordított idő ezzel fordítottan arányosan csökken. Óvári Zoltán, az új magyar alkalmazás ötletgazdája arról beszélt, hogy fejlesztésük a beosztottaknak, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is jelentős segítséget nyújt, hiszen a projekt folyamatait valós időben lehet követni, így az sem fordulhat elő, hogy a költségvetési határértéket túllépjük.
2020. 10. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb fordulat a boltokban

A koronavírus-járvány teljesen felborította a kiskereskedelmet, a forgalom nagyon változékonyan alakul. A részleges adatok szerint jó rajtot vettek a boltok, de a hónap egésze gyengén sikerült. A karácsonyi szezon is bizonytalannak tűnik.
2020. 10. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

900 millió forintot ajánlottak Csopak kikötőjéért

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett, szerda éjjel zárult elektronikus árverésen 889,87 millió forintért kelt el Csopak közforgalmú kikötője.
2020. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások: