Újrainduló létesítmények: Az Allianz a kockázatok csökkentésére hívja fel a figyelmet

Az Allianz Global Corporate & Specialty kockázati tanácsadói a koronavírus miatti lezárást követő sikeres és biztonságos újranyitás érdekében helyszíni biztonsági szemléket és kifejezett kármegelőzési intézkedéseket javasolnak a gyáraknak, létesítményeknek · A biztosítási káresemények között a legköltségesebb okok a tűzesetek, a gépek és berendezések meghibásodásai, illetve a hibás kivitelezési vagy karbantartási munkák lehetnek. · Az elektromos berendezések és felszerelések az állapotuktól függően különösen tűzveszélyesek, illetve a kézfertőtlenítőkhöz és egyéb gyúlékony fertőtlenítőszerekhez is javasolt tűzbiztonsági óvintézkedéseket bevezetni.

Újrainduló létesítmények: Az Allianz a kockázatok csökkentésére hívja fel a figyelmet

A koronavírus-járvány a nemzetközi vállalatokat és munkavállalóikat,számos tevékenység átmeneti beszüntetésére kényszerítette. Jelenleg több országban készülnek az inaktív időszakot követő újranyitásra. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy a vállalatok és létesítmények vezetői a környezeti kockázatokat továbbra is tudatosan kezeljék, és azonosítani tudják azokat az egyelőre ismeretlen problémákat, amelyek a lezárások alatt történhettek, annak érdekében, hogy enyhíthessék az újranyitás eredményeként esetlegesen felmerülő károk hatását. – hívják fel a figyelmet az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) kockázati tanácsadói.
 
„A tevékenységek visszaállítása a huzamosabb ideig munka nélkül,vagy üresen álló létesítményekben további kihívásokat jelent kármegelőzési szempontból, különösen a veszélyes berendezésekkel dolgozó,vagy folyamatokat alkalmazó termelőüzemekben” – mondja Stephen Clark, az AGCS Ingatlanpiaci kockázati tanácsadási részlegének globális műszaki és szakmai igazgatója. „A tüzelőanyaggal működő berendezéseket például újra kell indítani, ez pedig megnöveli a  tűz- és robbanásveszély kockázatát. Az is előfordulhat, hogy kevesebb munkaerő áll rendelkezésre a gyártóberendezések biztonságos üzemeltetésére és karbantartására, vagy a veszélyhelyzetek megoldására. Ezen kívül az épületek, berendezések és tűzvédelmi rendszerek elmaradt karbantartásai is veszélyes körülményeket teremthetnek.
 
A vállalatoknak érdemes különös figyelmet fordítaniuk az elektromos berendezések és felszerelések állapotára, ugyanis az AGCS-hez beérkező, tűzesetekkel kapcsolatos biztosítási események 20–30 százaléka ezekkel kapcsolatos. A biztosítókhoz számos műszaki hibából vagy üzemhibából eredő tűzesettel kapcsolatos kárigény is érkezett, miután a gépeket újraindították,vagy megtisztították a létesítmények újranyitásának előkészítése során. Ezek az esetek további termeléskieséshez vezettek.


Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!

Az AGCS biztosítási eseményekkel kapcsolatos, ötéves időszakot átölelő elemzése azt mutatja, hogy értéküket tekintve a tűzesetek – a káresemények legfőbb okaként – már most a vállalatok biztosítási kárigényeinek csaknem egynegyedét (24%) teszik ki, míg a hibás kivitelezés és karbantartás (8%), illetve a gépek meghibásodása (5%) sorrendben a 3. és a 7. helyen állnak a káresemények listáján.

A telephely biztonságának visszaállítása

Az AGCS „Koronavírus: vagyonkár-megelőzési intézkedések újrainduló vállalatoknak az ideiglenes bezárást követően” című közleménye szerint a vállalatoknak a tevékenységek újrakezdése előtt a telephely biztonságának visszaállítására is érdemes figyelmet fordítaniuk. Alapos telephelyszemle elvégzése ajánlott, valamint az épületek és a berendezések átvizsgálására is időt és figyelmet kell szánni. Így minden rendellenes vagy veszélyes állapot - például az esetleges károsodások, a karbantartással, a tisztasággal vagy a tárolással kapcsolatos problémák, vagy a rongálás jelei - kiszűrhetőek és javíthatóak. Ezen felül a vállalatoknak ajánlatos pótolni a lezárás óta elmaradt szemlézési, ellenőrzési és karbantartási eljárásokat is.
 
Mint minden esetben, a hosszabb ideig álló gépek újraindításakor a gépkezelőknek be kell tartaniuk az alapértelmezett üzemeltetési eljárásokat, és a gyártó leállított berendezések és folyamatok újbóli üzembe helyezésére vonatkozó útmutatásait.

A fertőtlenítőszerek tűzkockázata

Az alkoholtartalmú (gyúlékony) fertőtlenítőszerek, például kézfertőtlenítők használatát bevezető létesítményeknek megfelelő tűzvédelmi óvintézkedéseket is be kell vezetniük. Ezeknek a következőket kell tartalmaznia: a szerek távol tartandók a gyújtóforrásoktól, például nyílt lángtól; a munkavállalókat meg kell kérni arra, hogy alaposan töröljék szárazra a kezüket, hogy a gőzök biztonsággal eltávozhassanak; a keletkező hulladékot az erre a célra kijelölt, alapvetően zárt konténerekben kell gyűjteni; a gyúlékony anyagokat az erre kijelölt, biztonságos helyiségekben vagy szekrényekben kell tárolni.
 
„A tevékenységek újraindítása előtti időszak ideális az üzletmenet-folytonossági tervek hatékonyságának felülvizsgálatára is” – teszi hozzá Clark. „Szükség szerint a vállalatok vezetői vizsgálják felül a tervet az ideiglenes inaktív időszak tanulságait alapul véve, hogy a vészhelyzeti terv mindig naprakész legyen.”

Hozzászólások

22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések Magyarországon

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.
2020. 07. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre 7 százalékkal több forrás jut sz önkormányzatoknak

Az ideihez képest jövőre 17 százalékkal - 118 milliárd forinttal - több forrást biztosít az önkormányzatoknak a központi költségvetés - közölte a Fidesz alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2020. 07. 09. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

4 ezer embernek igényeltek munkahelyvédelmi bértámogatást Somogy megyében

Somogy megyében 341 vállalkozás nyert el 630 millió forintnyi munkahelyvédelmi támogatást, amivel 3850 ember munkahelyét sikerült megmenteni - mondta Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Kaffka Kft.-nek szóló támogatási okirat átadásakor szerdán Kaposváron.
2020. 07. 08. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tiltják a tízfősnél nagyobb összejöveteleket Szlovéniában

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését - közölte Jelko Kacin kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 08. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv-lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 8-án megtartott 28. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 07. 08. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödnek a magyar vállalkozások

A zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják számításaikat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán a zalaegerszegi inkubátorház új csarnoképületének átadásán.
2020. 07. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar cégek közel fele még nem számít recesszióra

Az európai átlagnál optimistábbak a magyar vállalatok, ugyanis míg az európai cégek 56 százaléka számít egy éven belül recesszióra, a magyar vállalatoknak csak 50 százaléka véli úgy, hogy 2020-ban csökkenhet az ország GDP-je, 45 százalékuk pedig nem idén hanem csak később számít visszaesésre - derül ki az Intrum követeléskezelő nemzetközi felméréséből, amit szerdán juttattak el az MTI-nek.
2020. 07. 08. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 184,68 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 35 932,39 ponton zárt szerdán.
2020. 07. 08. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos határidő közeleg a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek!

Legkésőbb csütörtökig van lehetőségük a felsőoktatási intézményekbe felvételizőknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve - egyetlen alkalommal - módosítsák a megjelölt szakok sorrendjét.
2020. 07. 08. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hálókocsikat szerez be a MÁV-Start

A vasúttársaság a szolgáltatásbővítés érdekében gyorsított, nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 22 használt, légkondicionált hálókocsi beszerzésére, az ajánlatokat július 20-áig lehet beadni. A fejlesztést a vasúttársaság saját forrásból finanszírozza.
2020. 07. 08. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenéssel értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerdai aukcióján.
2020. 07. 08. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat a Magyar Honvédség

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
2020. 07. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okozott meglepetést a júniusi infláció

Nem okozott meglepetést a fogyasztói árak emelkedési ütemének júniusi gyorsulása az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik kiemelték: az adat megegyezik a piaci konszenzussal.
2020. 07. 08. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatókat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan figyeli a határon átnyúló fintech szolgáltatók működését, és szükség esetén teszteli az általuk kínált alkalmazásokat, üzleti modelleket - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.
2020. 07. 08. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a Mapei Kft. exportját

Erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány a második negyedévben a Mapei Kft. exportját, amely így az első félévben az előző évhez képest 53 százalékkal bővült és június végén meghaladta a 228 millió forintot - közölte az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazással foglalkozó társaság szerdán az MTI-vel.
2020. 07. 08. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nőttek az árak júniusban

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
2020. 07. 08. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen hatással van a madárinfluenza-járvány a magyar baromfihús-ellátásra?

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.
2020. 07. 08. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megindult a kilábalás az iparban

Ahogy a kiskereskedelemben, úgy az iparban is megindult a kilábalás májusban, ezzel egyértelművé vált, hogy a válság mélypontját az áprilisi hónap jelentette az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.
2020. 07. 08. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

Enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon idén a harmadik negyedévben a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast Nyrt. közös, reprezentatív felmérése szerint.
2020. 07. 08. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai szintű menhelyre gyűjtenek a szurkolók

Évente több tonna adományt kap külföldi magyaroktól is a világszinten egyedülálló – és egyik legismertebb – hazai állatvédő csoport, a Szurkolók az Állatokért. A kapott felajánlást – jellemzően állateledeleket és anyagi támogatást – a hazai fociklubok kemény magjából verbuválódott, radikális állatvédő csapat továbbadományozza. E mellett a szervezet rövidtávú célja egy európai szintű menhely létrehozása, amelynek érdekében most spanyolországi állatvédőkkel is felvették a kapcsolatot.
2020. 07. 08. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások: