A hulladékgazdálkodási koncesszió egyik alvállalkozója az ALTEO Csoport leányvállalata

Kétéves, de további két évvel meghosszabbítható szolgáltatási szerződést kötött az ALTEO Nyrt. leányvállalata, a FE-GROUP INVEST Zrt. a 35 éves magyarországi hulladékkoncesszió nyertesével, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel hulladékok gyűjtésére, szállítására, tárolására és előkezelésére. Ezzel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémiumkategóriájában szereplő vállalat hatalmas lépést tesz az újrahasznosításon alapuló modern hulladékgazdálkodás irányába, ami a körforgásos gazdaságra történő átállásban is meghatározó jelentőségű.

A hulladékgazdálkodási koncesszió egyik alvállalkozója az ALTEO Csoport leányvállalata

Több alvállalkozó és együttműködő partnerével együtt pályázott a hulladékgazdálkodási koncesszió intézményi alvállalkozói pozíciójára a jelentős újrahasznosítási kapacitásokkal és a területen évtizedes tapasztalatokkal rendelkező FE-GROUP INVEST Zrt. A cég 75,1 százalékban az ALTEO Nyrt. tulajdonában van, amely 2018-ban indította hulladékkezelési üzletágát az ECO-FIRST Kft. megvásárlásával, a biológiailag bomló hulladékokra alapozva. Ez a tevékenysége vált lényegesen integráltabbá szűk egy évvel ezelőtt a meghatározó tulajdonrész megszerzésével az FE-GROUP INVEST Zrt-ben, amelynek 24,9 százalékban a klímavédelmet és a környezeti fenntarthatóságot elősegítő technológiákba, megoldásokba fektető Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap is a tulajdonosa.

„Meglévő kapacitásaink fejlesztése, a legmodernebb technológiai innovációk integrálása a gyakorlatba, törekvés az eddigi anyagáramokon túli hulladékok hasznosítására 21. századi megoldásokkal és értékteremtő beruházásokkal” – indokolta Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese az FE-GROUP INVEST Zrt. részvételét a 35 évre szóló koncesszióban.

A vezérigazgató-helyettes szerint a hulladékok újrahasznosítására való törekvés az egyik, feltehetően a legfontosabb cél a modern hulladékgazdálkodásban, nem véletlenül támogatják ezt a szemléletet az uniós és hazai szabályozási törekvések. Maximálisan egyetértenek a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. azon célkitűzésével, hogy a magyarországi lerakásra kerülő hulladékok arányát – tehát a begyűjtött hulladékok azon részét, amely a depóniákban végzi – le lehessen szorítani 10 százalékra. Ehhez a teljes hazai rendszer restrukturálására és megújítására van szükség, emellett elengedhetetlen további hasznosítási kapacitások fejlesztése, illetve hatékony, innovatív megoldások is szükségesek.

Mindezek a hulladékgazdálkodási piac egészét tekintve járulhatnak hozzá a stabilabb és kiszámíthatóbb működéshez. „Hiszünk abban, hogy a koncessziós rendszer felépítésében és működőképessé tételében az FE-GROUP is jelentős hozzáadott értéket képvisel, ennek megfelelően a ma kötött szerződés révén nőni fog a hulladékgazdálkodási üzletág mérete, kapacitása és árbevétele is” – tette hozzá Simon Anita, külön utalva az FE-GROUP INVEST Zrt. azon hulladékáramaira, amelyek energetikai szempontból is kifejezetten érdekesek.

Az FE-GROUP INVEST Zrt. akvizíció révén az ALTEO Csoport már jelenleg is megkerülhetetlen szereplő a hulladékgazdálkodási piacon. A vállalatcsoport a Magyarországon éves szinten képződő PET hulladék negyedét, 6 ezer tonnát képes kezelni, miközben a mintegy 90 ezer tonnára tehető kombinált elektronikai szegmensben (éves szám) 10 százalék körüli a részesedése. Az ALTEO Csoport 2026-ig szóló stratégiájában kiemelt figyelmet kap a hulladékgazdálkodási terület, benne az újrahasznosításra való törekvés elmélyítésével, mint a körforgásos gazdaságra történő átállás meghatározó pillérével.

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás: