A kisemberek is ide menekítik a pénzüket Magyarországról

Nem lehet a gazdasági nehézségeket a határoknál megállítani – ahogy a tőke szabad áramlását sem. Amikor meginog a befektetők bizalma egy ország gazdaságában, elszabadul az infláció vagy recesszió lassítja a fejlődést, akkor szinte minden esetben felgyorsul a tőkekiáramlás: a hazai befektetők nagy része is igyekszik megtakarításait biztonságosabbnak gondolt országba áthelyezni. Tátrai Csaba, az InwestMentors befektetési szakembere elárulja, merre indulhatnak a hazai befektetők a megtakarításaikkal.

A kisemberek is ide menekítik a pénzüket Magyarországról

Svájc – sok pénz kell hozzá

Ha gazdag, jól prosperáló gazdasággal és bankrendszerrel rendelkező országra gondolnunk, akkor elsőként Svájc jut a legtöbb ember eszébe.

Ez nem véletlen, hiszen az egy főre jutó GDP, a stabil valutának számító svájci frank mellett az ország pénzügyi szektora világviszonylatban is az egyik legkiemelkedőbb. 

Megnyugtató lehet a hazai befektetők számára a több évszázados fejlett pénzügyi kultúra, viszont eltántoríthatja őket a magas „beszállási küszöb”, azaz a gyakran sok százezer (vagy millió) euró tőke, ami alatt szóba sem állnak velük a kinti befektetési cégek.

- A Svájci bankok olyanok, mint a Patek Phillipe órák. Mindenki ismeri őket, de csak nagyon kevesek kezén van. A svájci bankszámlák magas szintű adatvédelem mellett alacsony pénzügyi kockázattal is járnak. A helyi pénzügyi előírások szerint a bankoknak magas tőkekövetelménnyel és erős betétesvédelemmel kell rendelkezniük, ami biztosítja, hogy a betétesek vagyona biztonságban legyen a pénzügyi válságok idején is.

Az ezzel járó - hazai befektetők számára szinte irracionálisan magas - „belépési küszöb” és a szokásosnál is szigorúbb bürokratikus eljárások azonban csak nagyon kevés, igazán vagyonos honfitársunk számára teszi ezt a lehetőséget valójában megvalósítható megoldássá – mondta Tátrai Csaba, az InwestMentors pénzügyi tanácsadója.

Azok számára, akik megtehetik és fontolóra veszik az alpesi pénzügyi lehetőségeket, ez a tíz bank biztosan rendelkezésére fog állni:UBS Group, Credit Suisse, Raiffeisen Svájc, Zürich kantoni bank, Julius Baer Csoport, Banque Cantonale Vaudoise, EFG International, Basler Kantonalbank, Luzerner Kantonalbank, Galer Kantonalbank.

Szlovákia - bonyolult

Sokan hallottak a párkányi lehetőségekről, nevezetesen, hogy elég csak a határon átmenni, hogy euró számlát nyissunk valamelyik helyben szolgáltató pénzügyi szereplőnél, a valóság azonban sajnos nem ilyen egyszerű.

Annak ellenére, hogy elvileg bármelyik hazai cég vagy vállalkozó is minden további nélkül nyithat számlát, igen gyakori eset, hogy a feltételek teljesülése ellenére sem fogadják el a pénzüket. Így van ez például a szlovák Erste Banknál, ahol 50% alattira mondják a befogadott számlanyitásokat a cégeknél és 0% körülire magánszemélyeknél.

De más pénzintézetnél sem sokkal jobb a helyzet: a K&H szlovák testvérénél a CSOB Banknál ugyan 70-80% a befogadási arány, de az engedélyeztetés miatt kétszer kellene kiutazni és még egyszer, ha kártyát is igényeltünk. 

És persze ott is szigorodtak a pénzmosási törvények: az 5.000 euró feletti készpénzbefizetés esetén származásigazolást kérnek és az ilyen összegű kifizetéseket két nappal előtte be kell jelenteni.

Ausztria – okos megoldás, de nem mindegy, hogy kezdünk hozzá

A legegyszerűbb és mindenki számára elérhető megoldást a világ 12 leggazdagabb országa közé tartozó Ausztria kínálja. Talán nem véletlen, hogy már mintegy 200 000 honfitársunk rendelkezik kinti számlával.

Köztük természetesen sokan olyanok, akik a két ország között munkavállalóként ingáznak, esetleg helyben élnek. Ám nem csak ők, hanem más magyarok is vonzó célpontként tekintenek a sógorokra, ha a pénzük kihelyezéséről van szó.  Olyannyira igaz ez, hogy egy nemrégiben elérhető adat szerint a magyarok külföldön tartott megtakarításainak 80%-a valamelyik osztrák pénzintézetben landol.

Ausztria tehát vonzó befektetési célpont, köszönhetően többek között annak, hogy az országban nem egy, hanem öt betétbiztosítási alap működik, valamint mert minden pénzintézetet 3 felügyelet szabályoz, negyedévente történő ellenőrzéssel.

Az állam pedig különösen nagy jelentőséget tulajdonít a bankrendszer magas, AA besorolás minősítésének megtartásának. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kiszámítható törvényi szabályozás, a stabil monetáris politika és a hagyományosan etikus bankrendszer a befektetni vágyók célországává tette Ausztriát. 

Persze a számlanyitás itt sem egyszerű, hiszen személyes jelenlét szükséges, amit a nyelvi nehézségek és a bürokratikus elvárások sem könnyítenek meg. Egy kivételtől eltekintve, amely azonban jelentősen megkönnyíti az országhatáron túl történő kihelyezést. 

- A hazánkban működő osztrák bankok leányvállalatai (fiókjai) nem biztosítanak lehetőséget az ügyfeleiknek, hogy Magyarországon keresztül az osztrák anyabankkal szerződjenek. Az egyetlen ilyen típusú törvényes lehetőséget a linzi székhelyű, 17 éve magyar felügyeleti engedéllyel is rendelkező Partner Bank AG nyújtja, ahol nem csak a kapcsolattartók magyarok, de a számlanyitás után már kinti befektetési alapokat, részvényeket is vásárolhatnak deviza alapon és akár adómentesen.

A bank ugyanis TBSZ számla szolgáltatást is nyújt, amely 100% adómentességet biztosít a magyar adózási szabályok szerint – nyilatkozta Tátrai Csaba, a linzi székhelyű bank hazai partnere, az InwestMentors befektetési szakembere. 

Láthatjuk, hogy számos olyan ország van ahová a hazai befektetők vihetik a megtakarításukat – attól függően, hogy milyen megfontolásokat tartanak szem előtt. Azonban akárhogy is döntenek, egy dolgot biztosan érdemes szem előtt tartaniuk: minden esetben érdemes szakértő pénzügyi szakembert bevonni a folyamatba, hogy átláthatóan, gyorsan és kockázatok nélkül történjen meg a tranzakció. 

Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke

A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
2022. 12. 04. 00:05
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás: