A közép-európai befektetők és a fejlesztők szerint jelentős kihívásokkal küzd a régiós ingatlanszektor

A Deloitte ötödik alkalommal megjelenő, a kereskedelmi ingatlanpiac üzleti hangulatára vonatkozó felmérése szerint az ukrajnai háború kitörése és az ezt követően kibontakozó kedvezőtlen gazdasági folyamatok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az ingatlanpiaci szereplők 2021 év végi optimista várakozásai a háború 2022. február végi kitörését követően megváltoztak, és a piaci szereplők válaszai alapján 2022 év végén a teljes ingatlanszektor jelentős kihívásokkal küzdött.

A közép-európai befektetők és a fejlesztők szerint jelentős kihívásokkal küzd a régiós ingatlanszektor

A „Deloitte Ingatlanbizalmi felmérés Közép-Európában 2023” tanulmánya szerint az ukrajnai háború kitöréséből eredő gazdasági és társadalmi változások a közép-európai ingatlanpiacon fokozott bizonytalanságot eredményeztek. A felmérés a piaci szereplők hangulatának egyértelmű és jelentős romlását mutatja: a kérdőívet kitöltők hangulata a Covid19-világjárvány kezdete óta 2022 év végén volt a legrosszabb, és a válaszadók 61%-a a közép-európai régió gazdasági helyzetének romlását valószínűsítette. Ez az arány valamivel több mint kétszerese a 2022 elején és 2021-ben mért arányának, és több mint háromszorosa a válaszadók 2020 év elején mért arányának.

A válaszadók több mint fele arra számít, hogy az egész közép-európai régióban jelentősek lesznek a nehézségek a projektfinanszírozáshoz való hozzáférés terén. A válaszadók ezt a kihívást az építési költségek jelentős növekedésével kapcsolatos nehézségektől is jelentősebbnek ítélték. Összességében a válaszadók több mint fele arra számít, hogy komoly nehézségekbe ütközik a projektjeik finanszírozása. Ez az arány több mint kétszerese a 2022 elején mért aránynak. Közép-Európában a romániai válaszadók bizonyultak a lepesszimistábbnak: a romániai válaszadók több mint 70%-a az ingatlanfinanszírozáshoz való hozzáférés további romlására számít.

A nehézségek ellenére az ingatlanfejlesztők és ingatlanbefektetők többsége az ingatlanbefektetési tevékenységük folytatását tervezi. Ugyanakkor a régiónkban tevékenykedő lakóingatlan-fejlesztők 25%-a, míg a kereskedelmi ingatlanszektorban dolgozó válaszadók 15%-a a további befektetési tevékenységük felfüggesztésével számol.

Az egyes országokban az ingatlanpiaci szereplők eltérően ítélték meg az egyes ingatlanszektorok sérülékenységét. A cseh válaszadók elsősorban a szállodai és turisztikai szegmenst (29%) és a kiskereskedelmi szektort (21%), a lengyel válaszadók a lakóingatlanokat (38%, beleértve a bérlakásokat) nevezték meg, mint a legsérülékenyebb piaci szegmens. A romániai válaszadók közül a logisztikai ágazatot (32%) tartják a legsérülékenyebbnek, míg a magyar válaszadók többsége a kiskereskedelmi szektort (40%) tekintik a leginkább sérülékeny szektornak.   

A felmérésben résztvevők túlnyomó többsége úgy vélekedik, hogy a folyamatban lévő fegyveres konfliktusnak közép- és hosszú távon lesznek következményei Közép-Európa egészére nézve. Ugyanakkor 2022 végén e téren megváltozott a válaszadók véleménye. Míg közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után a válaszadóknak még több mint fele úgy vélte, hogy a fegyveres konfliktus hatásai hosszú távon is érezhetők lesznek, jelenleg a válaszadók csupán 32%-a vélekedett így, és több mint 60%-uk úgy vélekedett, hogy a hatás csak középtávon lesz érzékelhető. E téren 2022 év végén a legpesszimistábbak az ingatlantanácsadók voltak, míg az ingatlanfejlesztők és az ingatlanbefektetők némileg optimistábbnak bizonyultak: az ingatlanfejlesztők 31%-a, míg az ingatlanbefektetők 24%-a számol a háború hosszú távú hatásaival.

„A válaszadók a régiónkban továbbra is a logisztikai szektort tekintik a legversenyképesebb szegmensnek, de a többi piaci területtel szembeni korábbi előnye némileg csökkent. A csökkenő régiós trendtől eltérően a magyarországi válaszadók közel 100%-a továbbra is a logisztikai ingatlanok iránti magas kereslettel számol és így Magyarországon a logisztikai szegmens a többi területhez mérten tovább tudott erősíteni a kedvező megítélésén” - tette hozzá Kohári Gábor, MRICS a Deloitte ingatlan-tanácsadási részlegének vezető menedzsere.

A régióban működő ingatlanfejlesztők kétharmada a nyereségük csökkenésére számít 2023-ban. A válaszadók visszafogott pénzügyi várakozásai egy kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetre utalnak. A válaszadók többsége 2023-ban Közép-Európában csökkenő ingatlanbefektetési aktivitást és alacsonyabb tranzakciós volument valószínűsít, egyúttal a felmérésben résztvevők közel fele a tranzakciós hozamok növekedésével is számol.

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken történelmi csúcson, 70 378,92 ponton zárt, 842,36 ponttal, 1,21 százalékkal magasabban mint egy héttel korábban.
2024. 06. 23. 09:00
Megosztás:

A kisgyermekes szülők érdekében indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozással szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt; a GVH gyanúja szerint a cég a weboldalán reklámozott, jellemzően kisgyermekes szülőknek ajánlott termékek esetében megtéveszti a fogyasztókat az egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításokkal.
2024. 06. 23. 08:00
Megosztás:

Továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak az üzemanyagárak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását - erősítette meg pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 06. 23. 07:00
Megosztás:

Kriptó forró percek: Az ETH felszállásra készül, az MTAUR forró üldözésében!

Az Ethereum (ETH) egy jelentős áttörés küszöbén áll, annak ellenére, hogy az utóbbi időben stagnált az árfolyama. Pozitív szabályozási fejlemények, beleértve az SEC döntését, miszerint nem indítanak eljárást az Ethereum (ETH) ellen, valamint a Spot ETH tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) közelgő indulása, megalapozták a növekedés lehetőségét. Ezek a tényezők várhatóan jelentős intézményi tőkét vonzanak az Ethereum (ETH) ökoszisztémájába, ami az árfolyam emelkedését eredményezheti. Az elemzők egyre optimistábbak, és azt jósolják, hogy az Ethereum (ETH) az elkövetkező hónapokban elérheti a 10.000 dollárt, amit a bálna aktivitás növekedése és a befektetői kitartás is hajt.
2024. 06. 23. 06:00
Megosztás:

Az MNB a régióból elsőként lett a CASI nemzetközi zöld kapacitásépítő szervezet tagja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a kelet-közép-európai régióban elsőként csatlakozott a CASI nemzetközi szervezethez, amelynek célja, hogy világszerte kellő létszámban legyenek szakértői a fenntartható befektetéseknek - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 05:00
Megosztás:

A Solana ETF vírusként terjed, az Algotech 9,2 millió dolláros előértékesítése történelmet ír, és a Robinhood kiterjeszti kriptoambícióit

A kriptovaluták világa gyorsan változik, ami az ipar növekvő érettségét és szélesebb körű elfogadását mutatja a legújabb fejlemények révén.
2024. 06. 23. 04:00
Megosztás:

Raoul Pal a Solanát látja a legbikábbnak az altcoinok között, amit érdemes megvásárolni a rally előtt.

A Real Vision alapítója és befektetési guruja szenzációs kriptopiac-elemzést közölt.
2024. 06. 23. 03:00
Megosztás:

Nem Magyarország Európa legszegényebb országa - az NGM elmagyarázza, hogy miért

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 23. 02:00
Megosztás:

Mennyi lenne az Ön nyugdíja, ha a Kormány nem törli el a svájci indexálást? Kiszámoltuk!

Jól vagy rosszul jártak a magyar nyugdíjasok, mikor a Kormány a nyugdíjak számításakor a svájci indexálást megszüntette? Mennyi lenne most a nyugdíj, ha nem nyúltak voltak bele a számítási képletbe? Erre a kérdésre adunk választ cikkünkben.
2024. 06. 23. 01:00
Megosztás:

Ezért a 3 kutyás kriptóért megőrülnek most a befektetők

Az idei év kétségtelenül legnagyobb sztárjai a mém érmék, azon belül pedig a kutyás érmék a legkapósabbak. Van is miből válogatni, de leginkább három olyan érme található jelenleg a piacon, amelynek egyáltalán nem lehet ellenállni, ha a portfólió színesítéséről van szó. Az elkötelezett befektetők mindig keresik a lehetőségeket, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően mindig van egy újabb és valamiben többet tudó érme a kínálatban.
2024. 06. 23. 00:01
Megosztás:

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás: