A közép-európai befektetők és a fejlesztők szerint jelentős kihívásokkal küzd a régiós ingatlanszektor

A Deloitte ötödik alkalommal megjelenő, a kereskedelmi ingatlanpiac üzleti hangulatára vonatkozó felmérése szerint az ukrajnai háború kitörése és az ezt követően kibontakozó kedvezőtlen gazdasági folyamatok jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az ingatlanpiaci szereplők 2021 év végi optimista várakozásai a háború 2022. február végi kitörését követően megváltoztak, és a piaci szereplők válaszai alapján 2022 év végén a teljes ingatlanszektor jelentős kihívásokkal küzdött.

A közép-európai befektetők és a fejlesztők szerint jelentős kihívásokkal küzd a régiós ingatlanszektor

A „Deloitte Ingatlanbizalmi felmérés Közép-Európában 2023” tanulmánya szerint az ukrajnai háború kitöréséből eredő gazdasági és társadalmi változások a közép-európai ingatlanpiacon fokozott bizonytalanságot eredményeztek. A felmérés a piaci szereplők hangulatának egyértelmű és jelentős romlását mutatja: a kérdőívet kitöltők hangulata a Covid19-világjárvány kezdete óta 2022 év végén volt a legrosszabb, és a válaszadók 61%-a a közép-európai régió gazdasági helyzetének romlását valószínűsítette. Ez az arány valamivel több mint kétszerese a 2022 elején és 2021-ben mért arányának, és több mint háromszorosa a válaszadók 2020 év elején mért arányának.

A válaszadók több mint fele arra számít, hogy az egész közép-európai régióban jelentősek lesznek a nehézségek a projektfinanszírozáshoz való hozzáférés terén. A válaszadók ezt a kihívást az építési költségek jelentős növekedésével kapcsolatos nehézségektől is jelentősebbnek ítélték. Összességében a válaszadók több mint fele arra számít, hogy komoly nehézségekbe ütközik a projektjeik finanszírozása. Ez az arány több mint kétszerese a 2022 elején mért aránynak. Közép-Európában a romániai válaszadók bizonyultak a lepesszimistábbnak: a romániai válaszadók több mint 70%-a az ingatlanfinanszírozáshoz való hozzáférés további romlására számít.

A nehézségek ellenére az ingatlanfejlesztők és ingatlanbefektetők többsége az ingatlanbefektetési tevékenységük folytatását tervezi. Ugyanakkor a régiónkban tevékenykedő lakóingatlan-fejlesztők 25%-a, míg a kereskedelmi ingatlanszektorban dolgozó válaszadók 15%-a a további befektetési tevékenységük felfüggesztésével számol.

Az egyes országokban az ingatlanpiaci szereplők eltérően ítélték meg az egyes ingatlanszektorok sérülékenységét. A cseh válaszadók elsősorban a szállodai és turisztikai szegmenst (29%) és a kiskereskedelmi szektort (21%), a lengyel válaszadók a lakóingatlanokat (38%, beleértve a bérlakásokat) nevezték meg, mint a legsérülékenyebb piaci szegmens. A romániai válaszadók közül a logisztikai ágazatot (32%) tartják a legsérülékenyebbnek, míg a magyar válaszadók többsége a kiskereskedelmi szektort (40%) tekintik a leginkább sérülékeny szektornak.   

A felmérésben résztvevők túlnyomó többsége úgy vélekedik, hogy a folyamatban lévő fegyveres konfliktusnak közép- és hosszú távon lesznek következményei Közép-Európa egészére nézve. Ugyanakkor 2022 végén e téren megváltozott a válaszadók véleménye. Míg közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után a válaszadóknak még több mint fele úgy vélte, hogy a fegyveres konfliktus hatásai hosszú távon is érezhetők lesznek, jelenleg a válaszadók csupán 32%-a vélekedett így, és több mint 60%-uk úgy vélekedett, hogy a hatás csak középtávon lesz érzékelhető. E téren 2022 év végén a legpesszimistábbak az ingatlantanácsadók voltak, míg az ingatlanfejlesztők és az ingatlanbefektetők némileg optimistábbnak bizonyultak: az ingatlanfejlesztők 31%-a, míg az ingatlanbefektetők 24%-a számol a háború hosszú távú hatásaival.

„A válaszadók a régiónkban továbbra is a logisztikai szektort tekintik a legversenyképesebb szegmensnek, de a többi piaci területtel szembeni korábbi előnye némileg csökkent. A csökkenő régiós trendtől eltérően a magyarországi válaszadók közel 100%-a továbbra is a logisztikai ingatlanok iránti magas kereslettel számol és így Magyarországon a logisztikai szegmens a többi területhez mérten tovább tudott erősíteni a kedvező megítélésén” - tette hozzá Kohári Gábor, MRICS a Deloitte ingatlan-tanácsadási részlegének vezető menedzsere.

A régióban működő ingatlanfejlesztők kétharmada a nyereségük csökkenésére számít 2023-ban. A válaszadók visszafogott pénzügyi várakozásai egy kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetre utalnak. A válaszadók többsége 2023-ban Közép-Európában csökkenő ingatlanbefektetési aktivitást és alacsonyabb tranzakciós volument valószínűsít, egyúttal a felmérésben résztvevők közel fele a tranzakciós hozamok növekedésével is számol.

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás: