A központi bankok inflációellenes harcának végjátéka - Elemzói vélemény

Nincs kétely a központi bankok monetáris politikájáról a közeljövőben. Mind az amerikai Szövetségi Tartalékbank (Fed), mind az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázisponttal megemelik a kamatot a héten. Ezt követően azonban nagy a bizonytalanság. Annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy a monetáris politika gyorsabban és hatékonyabban működik az euróövezetben, az infláció szintje továbbra is országonként eltér, a közép- és kelet-európai országokban általában magasabb a mértéke. Eközben a régió továbbra is erősen függ az EUR/USD devizapártól. Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetőjének elemzése.

A központi bankok inflációellenes harcának végjátéka - Elemzói vélemény

Az Egyesült Államokban a pénzpiac jelenleg egy szünetet áraz be 2024. márciusáig, ugyanis a Fed várhatóan akkor kezdi meg lazítási ciklusát, hogy ellensúlyozza a növekedés lassulását, ami logikus lehet a legfrissebb statisztikák alapján. Az Egyesült Államokban a növekedési lendület csökken, a recesszió azonban elkerülhetetlen. Mindehhez hozzájárul, hogy a dezinflációs folyamat az elmúlt hónapokban felgyorsult: mind a júniusi fogyasztói árindex (CPI), mind a maginflációs adatok alacsonyabbak lettek a vártnál. Az össz árindex infláció júniusban +0,18%-ra nőtt, miközben fontos megjegyezni, hogy a maginfláció élesen lassult (+0,16%). Ez volt a leglassabb havi változás 2021. február óta. 

Ugyanakkor még korai a győzelmet hirdetni, ugyanis az infláció frontján számos aggodalomra okot adó forrás van: az olajárak emelkednek, az orosz-ukrán gabonamegállapodás billeg, a munkaügyi sztrájkok jelentősen magasabb, 3,5% feletti bérmegállapodásokat eredményezhetnek, és az éves összehasonlítások romlani fognak. Az út a 2%-os infláció felé valószínűleg göröngyös lesz.

Messze nem biztos, hogy a Fed valóban el akarja érni a 2%-os célt, ha ezzel a döntéssel a gazdaságot recesszióba taszítanák. A 3%-os implicit- vagy a 2%-os hivatalos célnak nincsenek jelentős makrogazdasági hatásai, valamint az időzítés sem mindegy, mivel közeleg a 2024-es elnökválasztás. A központi bank hosszú távon elfogadhatja a közel 3%-os átlagos inflációt anélkül, hogy a piac negatívan rezdülne miatta. Ebben az értelemben a júliusi kamatemelés után, a hosszabb szünet a legvalószínűbb forgatókönyv.

Az eurózónában mindig bonyolultabb a helyzet

A piacok nem kedvelik a monetáris politika eltéréseit. Nem meglepő, hogy a szünetelésről szóló vita az eurózónában is erősödik: a múlt héten az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja, Klaas Knot egy széles körben kommentált Bloomberg interjúban nyilatkozott, hogy a monetáris szigorítás a jövő heti ülés után "legfeljebb lehetőség, de semmiképpen sem biztos". Nagy a nézeteltérés a tanácstagok között arról, hogy mit kellene tenni a nyári újraindulás után. Az EKB múlt héten közzétett jegyzőkönyvében több tag is felvetette további kamatemelések lehetőségét, de legalább egy további emelést szeptemberben.

Az EU-ban technikai recesszió tapasztalható, ami leginkább az ír számok lefelé korrekciójának következménye. Ez inkább egy átmeneti jelenség, mint bármi más. Az infláció frontján sokkal hullámzóbb a helyzet az eurózónában, mint az Egyesült Államokban. Vannak optimizmusra okot adó jelek: gyenge fogyasztói árindex, bíztató részletek, és a szuper maginfláció 0%-ra csökkent hónap-hónap alapon a júniusi legfrissebb adatok szerint.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a monetáris politika jobban és gyorsabban működik az euróövezetben. Ugyanakkor az infláció szintje jelentősen eltér országonként, ami megnehezíti az Központi Bank feladatát. Franciaországban és a periféria országaiban erősebb a növekedés, és alacsonyabb az infláció, mint a magországokban. Remélhetőleg, az Egyesült Államok által a dollár csökkenése révén exportált dezinfláció segíteni fog az elkövetkező hónapokban, ha a dollár esése folytatódik, ahogy az elemzők várják.

Euro erősödése: Túl jó, hogy igaz legyen

Deviza szempontból az EUR/USD múlt hét végéig, 9 napon keresztül erősödött, ez volt a leghosszabb sorozat 2004 óta. Az euró kereskedelmi súlyozott értéke, ami jobban tükrözi az euró gyengeségét/erősségét, újabb történelmi csúcson állt. Az euró nemrégiben bekövetkezett erősödését leginkább az magyarázza, hogy az EKB folytatja a kamatemelési ciklusait, míg a Fed szünetet tart. Úgy gondoljuk, hogy a további növekedés visszafogottabb lesz, tekintettel az eurozóna mérsékelt növekedésére (a növekedési lendület sokkal erősebb az Egyesült Államokban, mint az eurózónában, az amerikai GDP 82%-kal nőtt 2008 óta, míg az eurózóna GDP alig 6%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt) és arra a lehetőségre, hogy az EKB szeptemberben nem emel kamatot. Más szóval, az a várakozás, hogy ezen a nyáron az EUR/USD teszteli az 1,15-ös szintet, biztosan túlzó. Véleményünk szerint az EUR/USD árfolyama stabilizálódni fog 1,05 és 1,12 szintek között a második félév nagy részében.

„Magyarország, valamint a régió országai továbbra is erősen függenek az EUR/USD kurzusától. A központi bankok által meghatározandó kamatemelések vagy szüneteltetések körüli hosszú távú a bizonytalanság, valamint ezek inflációra gyakorolt hatása továbbra is az EUR/USD devizapár fő hajtóereje marad a következő hónapokban” – mondta Henrik Gergely.

Több mint ezer gyermek pályaválasztását támogatta a Felzárkózó Települések Program

Ötven hátrányos helyzetű kistelepülés iskoláiban több mint ezer hetedikes és nyolcadikos gyermek pályaválasztásához nyújtott támogatást a Felzárkózó Települések Program a most zárult, 2023/24-es tanévben, hogy a leszakadó térségekből érkező gyerekek középiskolai lemorzsolódását csökkentsék - közölték a program koordinátorai pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 22. 23:00
Megosztás:

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának a növekedése júniusban

A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének pénteken ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél 3 milliárdot az Ötös Lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 22. 21:00
Megosztás:

Öntözésfejlesztési projekteket támogató döntések születtek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást - jelentette be pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében Nagy István agrárminiszter.
2024. 06. 22. 20:00
Megosztás:

Gyérebb termésre számítanak idén a meggytermesztők

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az átlagosnál kisebb meggytermés várható, az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon - összegezte véleményét pénteki elemzésében a két szakmai szervezet.
2024. 06. 22. 19:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt az átlagkereset és a reálbér is

A célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7 százalékos volt. Ennek, valamint a 15 százalékos minimálbér és 10 százalékos garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023. szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje - értékelte pénteki közleményében a legfrissebb adatokat Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 22. 18:00
Megosztás:

Májusban háromhavi csúcson volt az éves infláció Japánban

Japánban 2,8 százalékra, háromhavi csúcsra nőtt az éves infláció májusban az áprilisi 2,5 százalékról a pénteken ismertetett kormányzati adatok szerint.
2024. 06. 22. 17:00
Megosztás:

A bruttó átlagkereset áprilisban meghaladta az egy évvel korábbit

2024. áprilisában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 645 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 444 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 13,5, a nettó átlagkereset 13,4, a reálkereset pedig 9,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal(KSH).
2024. 06. 22. 16:00
Megosztás:

Az IMF szerint az eurózóna inflációja 2025 második felében tér vissza a 2 százalékos célhoz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az eurózóna inflációja 2025. második felében valószínűleg visszatér az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához - áll a washingtoni központú szervezet honlapján.
2024. 06. 22. 15:00
Megosztás:

Az élhetőséget nem csupán az anyagi jólét határozza meg

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni, megfelelően megfogalmazott elvárások - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Veszprém Televízióban adott interjúban.
2024. 06. 22. 14:00
Megosztás:

A kormány tovább kívánja növelni a már jelenleg is rekordmagas foglalkoztatási arányt

Magyarországon ma a foglalkoztatás 75 százalékos szinten van, hiszen 2010 óta egymillió munkahelyet sikerült teremteni, de a kormány célja, hogy ezt a rekordarányt a következő években még magasabbra, egészen 85 százalékra emelje - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 22. 13:00
Megosztás:

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik

A magyar szakképzés a világ legjobbjai közé tartozik, a magyar modell működik - hangsúlyozta Hankó Balázs leendő kulturális és innovációs miniszter csütörtökön a SzakmaSztár Fesztivál emléklap átadó ünnepségen, a Parlamentben.
2024. 06. 22. 12:00
Megosztás:

Májusban csökkent az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma egyaránt csaknem négyéves mélypontra csökkent májusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 06. 22. 11:00
Megosztás:

Az EU tizenötmillió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek

Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további tizenötmillió eurót (mintegy hatmilliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2024. 06. 22. 10:00
Megosztás:

A kormány az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot

A kormány megvédi a családokat, 2024. végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot - jelentette be csütörtöki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.
2024. 06. 22. 09:00
Megosztás:

A német gazdaság enyhén nő a második negyedévben

A Bundesbank várakozásai szerint Németország gazdasága a folyó második negyedévben valószínűleg szerény mértékben bővül - derült ki a német központi bank (Bundesbank) havi rendszeres jelentésének csütörtökön közzétett, legfrissebb számából.
2024. 06. 22. 08:00
Megosztás:

Lemaradtál a SOL rallyjáról? Szállj be az MTAUR 2024-es nyári előértékesítési pumpájába!

A Solana (SOL) küzd a jelenlegi kriptovaluta piacon, értéke az Etherhez képest 35%-kal esett az elmúlt hónapban, elérve a március óta legalacsonyabb szintjét. Ezt a változást az Ether ETF-ek iránti fokozott érdeklődés hajtja, ami elvonja a befektetéseket az altcoinoktól, mint például a Solana (SOL). A technikai mutatók medve jellegűek, mivel a Solana (SOL) kulcsfontosságú támasz-szintek alá esett.
2024. 06. 22. 07:27
Megosztás:

Az amerikai lakáspiaci index tovább romlott júniusban

Júniusban második hónapja romlott és hathavi mélypontra esett az amerikai építőipari cégek NAHB/Wells Fargo lakáspiaci bizalmi indexe.
2024. 06. 22. 07:00
Megosztás:

Az APORK A legjobb kripto előértékesítés 2024-ben, míg ez a két DeFi érme meghajol

Miközben a kriptopiac előrelépést és visszalépést is jelez, a Stacks (STX) rövid távú emelkedésben van; ugyanakkor a Chainlink (LINK) decentralizációs problémákkal küzd, ami az Angry Pepe Fork (APORK) nevű új belépő felé tereli a befektetőket, amely gyorsan a befektetési hotspot lett. A közösségközpontú platform bevezeti a conquer-to-earn modellt, amely nagy érdeklődést keltett, és az iparág óriásait megelőzve vált a jelenleg legjobb kriptobefektetéssé.
2024. 06. 22. 06:30
Megosztás:

Az európaiak pozitívan viszonyulnak az elektromos autókhoz

Pozitív az akkumulátoros elektromos autók megítélése az Európai Unióban, az árakkal kapcsolatos aggályok ellenére a nem elektromos autót használók 57 százaléka fontolgatja, hogy elektromos járműre vált - derült ki az Alternatív Üzemanyagok Európai Megfigyelőközpontja (EAFO) által készített, tizenkét uniós tagállamra kiterjedő felmérésből.
2024. 06. 22. 06:00
Megosztás: