A lámpa színhőmérséklete - hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A színhőmérséklet tulajdonképpen a lámpa által kibocsátott, látható fény jellemzője. A színhőmérséklet alapján a lámpa fényét érzékelhetjük meleg, sárgás árnyalatnak, illetve hideg, kékes árnyalatnak is.

A lámpa színhőmérséklete - hogyan válaszd ki a megfelelőt?

A valóságban azonban nem kettő, hanem három különböző színhőmérsékletet különböztethetünk meg, s ezek közül választhatunk LED lámpa esetén. A színhőmérséklet mértékegységére a kelvint használjuk. 

A meleg fehér fény 2770-3400 kelvin között található. A hideg fehér pedig a skála másik végén, 5000 vagy afeletti kelvin esetében lesz érzékelhető. A kettő között találjuk a naturális vagy középfehér fényt. A Lightmyhouse.hu mennyezeti lámpái között is ebből a három típusból tudsz választani. De melyiket érdemes?

A különböző színhőmérsékletek jellemzői

A különböző színhőmérsékletű fények különböző hangulatot keltenek és mindegyiknek meg lehet a saját helye egy otthonban. Jó, ha tisztában vagy vele, hogy a fények színhőmérséklete hatással van arra, hogy mennyire tudunk koncentrálni az adott térben. Emellett befolyásolja még a hőérzetünket is. A hideg, kékesebb árnyalatú fényekben fürdőzve hűvösebbnek, míg a sárgás, melegebb hatású fények alatt melegebbnek érezzük ugyanazt a teret. Érdekes, nem igaz?

A meleg fehér fény kiváló hangulatvilágítás, főleg akkor, ha tompított. Kellemes érzetet kelt pihenés közben vagy például az elalvás előtti olvasáskor is érdemes ezt választani, hiszen könnyebben ellazulunk, s ha eljött az ideje, el is álmosodhatunk tőle.

A hideg fehér fény jól jön, ha dolgozni vagy tanulni kell. Jó megvilágítást nyújt és frissítő hatással van ránk, éberebbek leszünk mellette.

A középfehér lesz az a megvilágítás, amely e kettő között helyezkedik el, így különösebben kiemelkedő hatással nincs ránk, inkább semleges megvilágítást nyújt. A hagyományos izzók fényéhez ez áll a legközelebb.

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő színhőmérsékletet?

A fentiek rávilágítanak, hogy a választásnál érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen helyiségbe és milyen stílusú otthonba keresünk lámpát. A meleg fehér fény otthonos relax hangulatot hoz a nappaliba, míg a hideg fehér fény biztosan jól jön a dolgozószobába. 

Ha mindkét hatást ki szeretnéd használni, arra is van lehetőséged. Erre nyújtanak tökéletes megoldást azok a lámpák, amelyeknél szabadon változtathatod meg a színhőmérsékletet az aktuális funkciónak és a hangulatodnak megfelelően. Növelheted a teret és modern stílust varázsolhatsz a nappaliba a hideg, kékes fehér világítás segítségével akkor, amikor például vendégeket fogadsz. Kuckós, barátságos hatást érhetsz el a meleg, sárgás fehér világítással a fázós, összekucorodós, teát kortyolgatós téli estékre. Ne feledd, hogy a sárgás fénnyel még azt is elérheted, hogy kevésbé érezzétek hűvösnek az estét!

A megfelelően kiválasztott világítás segítségével nagyon sokat tehetsz azért, hogy dizájnos, ugyanakkor barátságos, otthonos legyen a lakásod. 

Sok programmal készül az SZTE a Kutatók Éjszakájára

Több mint háromszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 09. 20. 00:05
Megosztás:

Délutánra mintegy 45 százalékos volt a részvételi arány az orosz választásokon

Vasárnap közép-európai idő szerint 17 órakor a részvételi arány elérte a 45,15 százalékot az orosz parlamenti választásokon - közölte Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője.
2021. 09. 19. 22:00
Megosztás:

Óriási változás történt a német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban

A német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban óriási változás történt tíz év alatt - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Sopronban, a felújított Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének átadásán.
2021. 09. 19. 21:00
Megosztás:

A következő napokban fázni fogunk napközben

A következő napokban 20 Celsius-fok alatt maradnak a maximumok, a leghidegebb órákban 5 fok körüli értékek is lehetnek. A hét második felében viszont ismét erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap néhol akár 25 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 09. 19. 20:00
Megosztás:

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar szuverén osztályzatot.
2021. 09. 19. 19:00
Megosztás:

Hiányolják a tartalmat a választási kampányból a németek

Túl kevés szó esik tartalmi kérdésekről a szeptember 26-ai németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban a szavazók több mint 70 százaléka szerint - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.
2021. 09. 19. 18:00
Megosztás:

Zárónapjukhoz érkeztek az orosz választások

Harmadik, befejező napjukhoz érkeztek vasárnap a választások Oroszországban.
2021. 09. 19. 17:00
Megosztás:

Nyáron pörgött a balatoni utasforgalom

Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz - írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 09. 19. 16:00
Megosztás:

Montenegróban beoltották a felnőttek felét

A nagykorú lakosság 50,3 százalékát oltották be a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban - közölte a montenegrói közszolgálati televízió vasárnap.
2021. 09. 19. 15:00
Megosztás:

Közel kétszáz programmal, tíz helyszínen készül a Pécsi Tudományegyetem

Csaknem kétszáz programmal, tíz helyszínen, egyebek mellett látványos kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív előadásokkal, műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 24-én pénteken, az idei Kutatók éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 09. 19. 14:00
Megosztás:

Az AUKUS-partnerség célja a szabadságjogok megvédése

A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Államokkal és Ausztráliával létrehozott új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség célja a kivívott szabadságjogok védelme és e jogok globális érvényesülésének előmozdítása.
2021. 09. 19. 13:00
Megosztás:

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.
2021. 09. 19. 12:00
Megosztás:

Hétfőtől forgalmirend-változás Belső-Erzsébetvárosban

A Blaha Lujza téri forgalomkorlátozások feloldása után, hétfőtől változnak az egyirányúsítások a Belső-Erzsébetvárosban: az autósok nem használhatják teljes hosszában a Wesselényi utcát és a Dohány utcát a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.
2021. 09. 19. 11:00
Megosztás:

Kamatdöntés lesz és államháztartási adatokat közölnek a jövő héten

A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése tarthat számot.
2021. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 376,91 ponton zárt pénteken, 378,77 ponttal, 0,72 százalékkal kevesebb az előző heti záróértékénél.
2021. 09. 19. 09:00
Megosztás:

A befektetők bíznak Magyarországban

Egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2021. 09. 19. 08:00
Megosztás:

Idén rekordszámú diák és pedagógus vett részt a vándortáborokban

Idén rekordszámú, csaknem 15 ezer diák és 1200 pedagógus vett részt az erdei, a bringás, a vízi és a zarándoktáborokban - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 19. 07:00
Megosztás:

Rekordütemben gyorsult a brit infláció

Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint.
2021. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak - közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.
2021. 09. 19. 05:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjrendszer direkt ilyen bonyolult, hogy ne lehessen átlátni?

Elkerülhetetlen lenne a hazai nyugdíjrendszer érdemi megváltoztatása, megreformálása, mert az a mostani formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják más országokban, és hogyan kellene nálunk? A Nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András nyugdíjszakértő fejti ki álláspontját.
2021. 09. 19. 04:00
Megosztás: