A legnagyobb olajipari szolgáltató vállalatok nem egyformán kezelik a fejlődő és a fejlett országokban dolgozó munkavállalóikat

“A vállalatok nem mindig tekintik a munkavállalók helyzetével való törődést a társadalmi felelősségvállalás legfontosabb részének, a CSR-ral (corporate social responsibility) és a humánerőforrással általában különálló szervezeti egységek foglalkoznak, melyek között sok esetben alacsony az együttműködés. Míg a környezetvédelem és a jótékonykodás a társadalmi felelősségvállalás fókuszában vannak, a munkavállalók jólétének biztosítására sokszor kevésbé koncentrálnak.” - mondta el Tardos Katalin szociológus, az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola tanára, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója. A munkaszociológiával foglalkozó kutató konzulensként segíti az IBS-en azt a friss kutatást, mely az öt legnagyobb olajipari szolgáltató vállalat emberi erőforrás gyakorlatait vizsgálja három kontinensen. A kutatásból, mely a kolumbiai dzsungelben lévő olajmezőkön, egy maláj szigeten, az egyesült államokbeli Texasban és Norvégiában végzett adatfelvételen alapult, kiderül, hogy ugyanannak a multinacionális olajipari szolgáltató vállalatnak az alkalmazottai attól függően vannak jobb vagy rosszabb helyzetben, hogy fejlődő vagy fejlett országban állnak-e a vállalat alkalmazásában.

A legnagyobb olajipari szolgáltató vállalatok nem egyformán kezelik a fejlődő és a fejlett országokban dolgozó munkavállalóikat

Ahmed Shoman az IBS egyiptomi-norvég származású hallgatója eredeti végzettsége szerint olajmérnök. Évek óta dolgozik az olajiparban, és a világ számos helyszínén megfordult, ahol nagyon különböző munkakörülményeket tapasztalt meg. 2017-ben kezdte meg tanulmányait az IBS-en a University of Buckingham doktori képzésén, és kezdte el kutatni az olajvállalatok munkaügyi gyakorlatait. Terepvizsgálat keretében összesen 40 félig-strukturált interjút készített el az öt legnagyobb árbevételű, munkaügyi kérdések szempontjából nagyon hasonló olajipari szolgáltató vállalat dolgozóival és vezetőivel Norvégiában, az Egyesült Államokban, Kolumbiában és Malajziában. A földrajzi diverzitás mellett fontos volt, hogy különböző intézményi fejlettséggel bíró fejlődő és fejlett ország is szerepeljen a kutatásban, mert a vizsgálat tárgyát képezte az is, hogy milyen mértékben idomul ugyanazon vállalaton belül a munkavállalók helyzete a vizsgált országban bevett piaci körülményekhez, az ott működő formális és informális intézményekhez. A doktori tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az olajipari szolgáltató vállalatok nem védik a helyi munkaerőpiaci mechanizmusoknak kitett munkavállalóikat. A társadalmi, politikai és piaci intézményrendszer (pl. állami intézmények, szakszervezetek, média) erejét mérő index, melyen Norvégia nagyon magas, az USA magas, Malajzia közepes és Kolumbia pedig alacsony pontszámmal rendelkezik, hatással van a munkavállalók helyzetére, a vállalatok pedig a világ különböző pontjain nem feltétlenül egyforma mértékben viselkednek a CSR beszámolóikban reprezentált elkötelezett, a munkavállalóikat védelmező szereplőként.

A kutató a vizsgálat során nagyon eltérő viszonyokat talált. Míg a fejlett Norvégiában szigorúan szabványosított, erősen ellenőrzött munkaügyi körülmények jellemzőek, ugyanazon olajszolgáltató kolumbiai vállalatánál már teljesen más a helyzet. A dél-amerikai országban általánosságban is nagyon magas, közel 40% az alvállalkozói szerződéssel dolgozók aránya, de az olajipari szolgáltató vállalatok körében ez a szám eléri a 80%-ot. A kutatásban résztvevő egyik kolumbiai megkérdezett 6 éve alvállalkozóként dolgozott anélkül, hogy állandó állást ajánlottak volna neki. És bár az alvállalkozói szerződések mögötti munkaviszony világszerte növekvő tendenciát mutat, a piaci folyamatoknak nagymértékben kitett olajiparban így még kevésbé biztosított a dolgozók szociális védelme a fejlődő országokban. Az Egyesült Államokban ezzel szemben alacsony az alvállalkozók aránya, de a legnagyobb texasi iparági eseményen történt adatfelvétel során kiderült, hogy több állam törvényei is lehetővé teszik, hogy a vállalatok két hét felmondási idővel indoklás nélkül elbocsátsák az alkalmazottakat.

A terepen végzett interjúk mellett Ahmed Shoman az öt nagy olajipari szolgáltató vállalat CSR jelentéseit is elemezte. A vállalatok globális beszámolóiban háttérbe szorul a munkaügyi téma és nincsenek kimutatások az alvállalkozókról sem, ami kérdéseket vet fel az olajipari multinacionális vállalatok olajtermelő fejlődő országokban alkalmazott alvállalkozói szerződéseinek átláthatóságával és esetlegesen magas szintjével kapcsolatban. Az éves jelentésben egyik vállalat sem ad ki regionális vagy országos munkaügyi adatokat és gyakran fordul elő, hogy az előző évi jelentésben szereplő szövegrészek ismétlődnek. A kutatás két okból is jelentős. Egyrészt, mert a munkaügyi gyakorlatok a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának legkevésbé kutatott területe, pedig ez az a terület, amely leginkább hatással van egy vállalat működésére, pénzügyeire. Másrészt, kevés kutatás vizsgálja a multinacionális vállalatok CSR tevékenységét fejlődő országokban.

A kutatói érdeklődést a nagyvállalatok nem mindig fogadják tárt karokkal, főképp szenzitív témák esetén, ezért a kutatás megtervezésénél a kutató biztonságát is figyelembe kellett venni. “Azt tanácsoltuk Ahmednek, hogy végezzen kockázatelemzést és kezelje prioritásként a saját biztonságát, amikor kiválasztja a kutatási terepeit. A saját biztonsága érdekében arra jutottunk, hogy néhány közel-keleti és szubszaharai afrikai ország ne kerüljön be a kutatásba, holott valószínűleg lenyűgöző adatokkal szolgáltak volna.” - mondta el Irina Cheresheva, aki kutatási vezetőként a University of Buckingham IBS-en futó PhD programjáért felel. Bár a drogkartellek és politikai militáns csoportok által frekventált kolumbiai dzsungel sem tartozik a legbiztonságosabb helyek közé, Ahmed végül egy tapasztalt sofőr segítségével indult el az olajmezőket őrző katonai ellenőrző pontokra és a környékbeli kisvárosokba. "A legizgalmasabb munkaügyi problémák feltérképezéséhez távoli helyekre kellett mennem." - mondta el.

A brit University of Buckingham doktori fokozatát adó PhD program 2017-ben indult az IBS-en, és jelenleg 17 diák kutatását teszi lehetővé. A brit rendszerű doktori képzés során a kutató az első naptól kezdve a saját kutatásán dolgozik két konzulens segítségével. A kutatók a brit rendszerben nem látogatnak órákat, viszont rendszeres workshopok és egy éves értékelés a University of Buckingham professzoraival segíti, hogy a kutatás a brit egyetem tudományos elvárásainak megfeleljen.

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás:

Enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban

Júliusban a várakozásoknak megfelelően enyhült kissé az inflációs nyomás Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján. Az inflációt továbbra is az energia- és az élelmiszerárak emelkedése hajtja.
2022. 08. 10. 19:00
Megosztás:

A Bankszövetség félrevezetően kommunikál az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2022. 08. 10. 18:00
Megosztás:

A várakozások felett nőtt a Magyar Telekom bevétele

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.
2022. 08. 10. 17:00
Megosztás:

Növelte a nyereséget a Graphisoft Park SE

Csaknem azonos ingatlanállomány mellett, várakozáson felül növelte a nyereségét az első fél évben a Graphisoft Park SE - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett tájékoztatásban.
2022. 08. 10. 16:00
Megosztás:

Felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag

A jelenlegi üzemanyagpiaci helyzetben felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag - hangsúlyozza a Mol az MTI-hez kedden eljuttatott közlményében.
2022. 08. 10. 15:00
Megosztás:

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók

A nagycsaládosok gázkedvezményéhez hasonlóan az elektromos gyógyászati segédeszközt használók (például a mozgássérültek) áramkedvezményre jogosultak, amelyet a kormányablakban igényelhetnek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kedden.
2022. 08. 10. 14:00
Megosztás:

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány; ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden.
2022. 08. 10. 13:00
Megosztás:

Megvannak a bankok, kezdődhet a roham a Széchenyi MAX hitelekért

Közzétették, hogy az új Széchenyi MAX hitelek közül melyeket lehet már igényelni, és melyik bankok forgalmazzák azokat. Ezzel kezdetét veheti a kisvállalkozások rohama a szuperkedvezményes hitelekért.
2022. 08. 10. 12:00
Megosztás:

Együttműködés a MagNet Bankkal

A MagNet Bank a HD marketinget választotta digitális ügynökségi partnernek. Az online marketing cég bonyolítja le a Facebook Ads és Google Ads kampányokat, valamint a cookie kezelési szabályok terén segíti a MagNet Bank működését. A MagNet Bank, tevékenységét az átláthatóságra épülő társadalmi szerepvállalás és a pénzügyi tudatosságra nevelés köré szervezve, 100%-ban magyar pénzintézetként több mint 25 éve működik sikeresen hazánkban.
2022. 08. 10. 11:30
Megosztás:

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet - közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.
2022. 08. 10. 11:00
Megosztás:

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán - írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.
2022. 08. 10. 10:00
Megosztás:

Mi vár holnap az OTP részvényeseire?

Az OTP augusztus 11-én hajnalban teszi közzé második negyedéves eredményét.
2022. 08. 10. 09:00
Megosztás:

Erősödött kissé a forint szerda reggel

Erősödött kissé a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 10. 08:00
Megosztás:

3 havi kaucióval kezdik bebiztosítani magukat a bérbeadók

Alig hirdette ki a kormány az energia-veszélyhelyzetet július közepén, a rezsiárak emelkedése néhány hét alatt is érezhető hatással volt a budapesti albérletpiacra – derül ki a Rentingo.com legfrissebb elemzéséből. Markánsan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: a bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot kérnek egy budapesti bérlakásért, ami egyetlen hónap alatt 4,8 százalékos emelkedést jelent. Az átlagos keresleti ár ugyanakkor megragadt a 166 ezer forintos szinten, ennél többet nem igen fizetnének a bérlők. Eközben egyre több bérbeadó igyekszik kivédeni a rezsiköltségek növekedéséből adódó kockázatokat, amit jól mutat, hogy két éve nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik 3 havi kauciót kértek kiadó ingatlanjukért.
2022. 08. 10. 07:00
Megosztás:

Digitális média trendek 2022: Elegendő a streaming videó a modern korban?

A Z-generáció és a millenniál generáció digitális szórakozása egyre inkább előtérbe kerül világszerte. Ma már a videós streaming szolgáltatásokkal fej fej mellett versenyez a közösségi média és a gaming a fogyasztók figyelméért – derül ki a Deloitte digitális médiapiaci kutatásából.
2022. 08. 10. 06:00
Megosztás:

A KATÁ-s vállalkozó ne legyen a politikai játékok része!

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített felhatalmazásánál fogva kéri a pártokat, ne tegyék politikai játszma tárgyává a katás vállalkozókat. A kata törvény módosításának tagadása, mindenféle javaslat nélkül, amit megfelelő elemzések előztek volna meg, csak a hangulat felkorbácsolására alkalmas, de semmilyen szakmai megalapozottságot nem tartalmaz. A BKIK a párbeszédben látja a megoldást.
2022. 08. 10. 05:00
Megosztás: