A madárhomok felhasználási köre és tudnivalói 

Viszonylag elterjedt a madárhomok használata hazánkban, azonban rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban. Kinek ajánlott? Hogyan érdemes használni? Az alábbiakban ezekről írunk, és néhány praktikus tanácsot is megosztunk.

A madárhomok felhasználási köre és tudnivalói 

Mire használható a madárhomok? 

A madárhomok törpepapagájok, kanárifélék és egzotikus madárfajok számára ajánlott, mely beszerezhető a Grandopet.hu webáruház madártartást segítő termékei közül. Nagyon jó nedvszívó képessége révén hozzájárul a kalitka megfelelő higiéniájához, komponensei által kellemes illatot biztosít, és felveszi a harcot a csíraképződéssel szemben.

Főbb összetevői a mész, kagylótöret és ánizsolaj. Támogatja az emésztésüket, az anyagcseréjüket, emellett ásványi anyagokat és nyomelemeket is felvehetnek a madarak általa. Ezek segítik a csontképződést és a tollak növekedésére is kedvezően hatnak. Fontos a termék minősége és a mértékkel történő használata. 

Nagyrészt naponta cseréljük, és figyeljünk oda a higiéniára, ne keveredjen ürülékkel! Amennyiben nem megoldható a napi csere, ez esetben kétnaponta feltétlenül tegyük meg!

Milyen előnyei vannak? 

A madárhomok afféle táplálékkiegészítőként is funkcionálhat, mivel kalciumban gazdag, ez pedig nagymértékben segíti az emésztést, ugyanakkor a méreganyagoktól való megtisztításban is közreműködik. Érdemes egy próbát tenni, a mennyiségét illetően, egy kis tálkában elhelyezve mokkás vagy teáskanálnyit, megtudhatjuk, hogy mennyire igényli madarunk. Amennyiben sok fogy belőle, előfordulhat vitaminhiány, ebben az esetben mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!

Semmiképp se helyettesítsük madárhomokkal a szükséges vitaminkészítményeket! A megfelelően táplált, egészséges madarak csak ritkán fogyasztanak belőle. A változatos étrend, az ideális tápok biztosítása, és esetenként vitamintartalmú kiegészítők segíthetnek elejét venni a hiánybetegségeknek. Legfőbb előnye a madárhomok alkalmazásának a kalitka természetes higiéniájának fenntartása, azáltal hogy gátat szab a csíraképződésnek, és kiváló nedvszívó anyag.

Megosztó vélemények 

A szakértők között számos vitát generál a használata, egyesek szerint hordozhat némi egészségügyi kockázatot az esetleges kagylódarabok révén, amelyek felsérthetik a madarak gyomrát. Mások szerint biztonságos és praktikus, ha körültekintően használjuk, mértéket tartva, és ügyelve arra, hogy ne a homok által pótolja a madárka a számára szükséges nyomelemeket. Kizárólag magas minőségű madárhomokot válasszunk, amelynek jellemzői ideálisak számukra!

Ne hagyjuk ki a rendszeres állatorvosi vizsgálatot és a konzultációt! Kifejezetten madarakra szakosodott orvosokhoz forduljunk, akik az egzotikus állatok specialistái. Bizonytalanság esetén kérhető tanács a madárhomok alkalmazásával kapcsolatban is!

Kivárás és forráshiány akadályozza a vállalati innovációt

A nem túl kedvező gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét - közölte a K&H szerdán az MTI-vel, saját innovációs indexe alapján.
2024. 06. 12. 23:30
Megosztás:

A Magyar Suzuki stabil évet zárt tavaly

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 06. 12. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban a GDP 12,9 százalékát költötték nyugdíjra 2021-ben

Csaknem 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjkifizetésre az Európai Unióban 2021-ben, az összeg elérte az akkori hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékát - áll az EU statisztikai hivatalának honlapján.
2024. 06. 12. 22:30
Megosztás:

Májusban emelkedtek a lakbérek havi szinten

Májusban országosan 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.
2024. 06. 12. 22:00
Megosztás:

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás: