A műanyagot bűnbaknak kiáltották ki, miközben nincs megfelelő alternatívája

Az idei második félévtől Magyarországon tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala. Hogyan hatott a tiltás a műanyagipari szereplőkre? Hogyan állnak a kérdéshez a fogyasztók? Milyen gépoldali fejlesztések segíthetnek a hazai vállalatoknak abban, hogy az új szabályozásnak megfelelő termékeket gyárthassanak?

 A műanyagot bűnbaknak kiáltották ki, miközben nincs megfelelő alternatívája

Konkoly-Thege Mátéval, a műanyagipari gépek és ipari robotok kereskedelmével foglalkozó Thege-Plastic Kft. ügyvezetőjével jártuk körül a témakört.

Hogyan hatott a tiltás a műanyagiparra?

Érdemes a kérdést a szabályozói környezet és a piac szempontjából is megvizsgálni. A gyártói és szabályozói oldalról azt tudom mondani, hogy noha egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány, és az átállást előre jelezték is, a szakma számára elfogadható eredménye mégsem lett a szervezetekkel történt egyeztetéseknek. A tiltás előzménye, hogy 2019 májusában az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa hivatalosan is elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását. Az új szabályozás értelmében megtiltották az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek. A magyar törvényhozás ezt az igen szigorú uniós irányelvet vette át egy az egyben. Az átmenet a környező országokban hosszabb és ütemezettebb volt, ráadásul sikerült a szakma érdekeit jobban figyelembe venni, és biztosítani számukra a szükséges átmenetet. A magyar piaci szereplők annyi könnyítést kaptak, hogy a készletüket még elhasználhatják.

A kérdés az, hogy például az a gyártó, amelyik a szabályozás előtt egészségügyi intézményeknek szállított műanyag termékeket, hogy lesz képes ugyanazon az áron értékesíteni, hiszen a felvevő piacának egy része kiesett, sokkal kisebb lett a gyártókapacitásának kihasználtsága.

A kormany.hu oldalán megjelent hír szerint „…a hagyományos műanyagból készült zacskók környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik. Így a környezetvédelmi díjtétel zacskónként átlagosan öt forintra nő, ezzel a takarékos felhasználást szeretnék ösztönözni. Az érintett gyártókat a technológiai átállásban 2020-ban 10 milliárdos pályázati segítséggel ösztönöztük.” Miben jelentenek megoldást a pályázati támogatások?

A kormányrendelet értelmében tilos forgalomba hozni műanyag fültisztító pálcikát, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverő pálcikát, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcákat, expandált polisztirolból készült ételtároló edényeket, italtárolókat, poharakat. És valóban, a rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag hordtasakok, közkeletű nevén „zacskók” forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti. Ez alól kivételt jelentenek a biológiailag lebomló műanyagból készült termékek, illetve a nagyon könnyű műanyag hordtasakok. Ez utóbbiak közé azok a tasakok tartoznak, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása főleg higiéniai célokat szolgál, de ezeket használják az ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására is azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszerpazarlást.

Tudni kell, hogy a fóliaszektor, így az agrár- és egyéb csomagolások gyártói, a vákuumfóliázók vagy a gyártásközi darabok csomagolásával foglalkozó vállalkozások rendkívül sok műanyagot használnak, mégis erről kevesebb szó esik. Ezeket a felhasználási területeket bizonyos szempontból egy kalap alá veszik a közértben kihelyezett műanyag zacskókkal, ami nem célszerű. Azt gondolom, a gyártók előbb-utóbb kénytelenek lesznek a többletköltségeiket áthárítani a fogyasztókra. Ezt még egy 10 milliárdos nagyságrendű pályázati segítség sem lesz képes orvosolni, hiszen a probléma ennél jóval összetettebb.

De ott van a „Zöld Nemzeti Bajnokok – A zöldgazdaság területén működő mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztésének támogatása” című pályázata is, amelyet ugyancsak kifejezetten a gyártói oldal megsegítésére találtak ki, de ez esetben is egy tavalyi lehetőségről beszélünk, miközben a tiltó törvény idei.

Szabályozói oldalon tehát többletforrás keletkezik, amelyet jó dolgokra fordítanak, szelektív kukák kihelyezésére, a rendszer jobbá tételére vagy pályázati forrásokra, de ettől még többen hiányoljuk az előregondolkodást. Remélem, idővel tudunk ezen változtatni.

Mit tapasztal a fogyasztói oldalon?

A vállalatoknak nemcsak a saját működésüket kell környezettudatosabbá tenniük, de a vásárlóikat is egyre inkább szükséges felelős gondolkodásra ösztönözniük. Mindezt úgy, hogy véleményem szerint nem a műanyag a hibás, hanem az ember, aki rosszul használja azokat.

Az a terület, amely ebből a szempontból leginkább érint mindannyiunkat, az az élelmiszer-csomagolóanyagok, amelyek rendszerint műanyagból készülnek, mégpedig azért, mert egy korábban fennálló környezetterhelési problémára, nevezetesen, hogy bizonyos anyagokból – például az alumíniumból – nem állt rendelkezésre elegendő mennyiség, így a műanyag lett a megfelelő alternatíva. Az élelmiszeripar nagy kihívás elé néz. Az Európai Unió jó ideje szorgalmazza is a termékcsomagolásokat érintő előírások új szabályozását, és ahogy ezek megszületnek, bizony, a magyar piacon is bevezetésre fognak kerülni.

Azon fogyasztók számára, akik nem szívesen használnak műanyagot, eddig is léteztek alternatívák. Gondoljunk csak a textilszatyorra! Viszont azt tudnunk kell, hogy ezek előállításához több vízre van szükség, mint a műanyag-szatyorhoz, nem beszélve a cellulózról. Ahogy az egyre több helyen árusított lebomlónak mondott műanyag-szatyornak is van alapanyaga, tehát minidig szükséges elvenni valahonnan. Ráadásul ezek sem komposztálhatóak, legalábbis otthoni körülmények között. Sokan szorgalmazzák, hogy a PET helyett álljanak vissza a gyártók az üvegpalackokra. Azt azonban nem tudják, hogy egészen biztosan nem lehetne kielégíteni ugyanazt a kapacitást, ahogy azt sem, hogy egy üvegre nézve is nagyobb a környezetterhelése, mint a műanyagnak, ha azokat visszagyűjtik és újrahasznosítják. Azt gondolom, a műanyagot bűnbaknak kiáltották ki, miközben jelenleg nincs megfelelő alternatívája.

Egy korábbi interjúban ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy vannak ugyan ígéretes fejlesztések, az áttörésnek be kell következnie előbb-utóbb, de azt a végtelenül széles palettát, amit a műanyagok kínálnak, nem fogják tudni kiváltani sem a csomagolóiparban, sem az autóiparban, sem az építőiparban.

Abszolút fenntartom a kijelentésem. A műanyag szuper anyag, és nagyon jó felhasználási területei vannak. Bizonyos területeken, így az egészségügyi szektorban nem is tudnánk mivel helyettesíteni. Inkább a kényelmi szükségleteket kielégítő műanyagokkal kellene kezdeni valamit. Ehhez mindannyiunknak együtt kell lépéseket tennünk. Amíg látványos változásra vágyunk, de a reggeli kávénkat egy műanyagpohárból fogyasszuk el, nem lesz előrelépés, csak hangzatos szavak.

Milyen gépoldali fejlesztések segíthetnek a hazai vállalatoknak abban, hogy az új szabályozásnak megfelelő termékeket gyárthassanak?

A Thege-Plastic Kft. partnerei kiemelt figyelmet fordítanak az energiatakarékosságra a teljes gyártási folyamat során. Ebben a technológiai fejlődés is nagy segítséget jelent. Persze ahhoz, hogy a gépparkját mindenki le tudja cserélni környezetkímélő alternatívára, az áraknak is kedvezőeknek kellett lenniük, de ma már ez sem akadály. Az európai gép-gyártók mellett megtalálhatóak a kínálatunkban a kedvezőbb áru kínai vagy a drágább japán gépek is. Távol-Kelet sok szempontból az európai piac előtt jár, különösen igaz ez a darálógépekre, amelyek rendkívül fontosak a selejtek feldolgozása, az extrudálás szempontjából. Magyarországon egy viszonylag nagy piacról beszélünk, egyre többen állítanak üzembe gépsorokat, hogy regranuláljanak. De már majdnem minden gyártónál, így a Thege-Plastic Kft. által képviselt sanghaji Jwell, valamint a japán JSW-nél is dedikált gépek állnak rendelkezésre a lebomló műanyagok gyártására is.

Jelenleg nincsenek szabályozva, normalizálva az újrahasznosított műanyagok összetevői. Miért lenne lényeges változtatni a jelenlegi gyakorlaton?

Egy gyártó, ha újrahasznosított anyagot vásárol külföldről, nem feltétlenül tudja, hogy pontosan azt az alapanyagot kapja-e, amelyet kért, de előfordulhat az is, hogy szennyezett árut szállítanak neki. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de ezeken is múlhat, hogy valaki használ-e regranulátumot, vagy sem. A szabályozás a szűzalapanyagoknál létezik, egy ahhoz hasonlóra lenne szükség a regranulált műanyagok esetében is. Bízom abban, hogy ez az összeurópai igény képes lesz egy olyan rendszert létrehozni az újrahasznosított műanyagok kategorizálására, amelyek átívelnek országhatárokon.

Történelmi, 13 éves rekord küszöbén a Hatoslottó – 2,74 milliárd forint a játék várható főnyereménye

Fej-fej mellett az Ötös- és a Hatoslottó főnyereménye. Utóbbi játék esetében különösen izgalmas, hogy a jackpot már csak hajszálnyira van a 2008-as, 2,958 milliárd forintos rekordjától, hiszen ezen a hétvégén már 2,74 milliárd forintot nyerhet az a szerencsés, aki jól tippeli meg a hat nyerőszámot.
2021. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Az Erste lett az év Zöld Befektetési Alapkezelője

Az Erste Alapkezelő Zrt. nyerte el 2021-ben a Zöld Befektetési Alapkezelő elismerést a Magyar Nemzeti Banktól. A jegybank két éve hirdette meg először a Zöld Pénzügyek Díjat, amelyben a legzöldebben működő pénzügyi intézményeket ismeri el. Az Erste a fenntarthatóságra stratégiájának és alaptevékenységének szerves részeként tekint, és működésének minden területén igyekszik megjeleníteni ezt a szemléletet.
2021. 12. 01. 16:00
Megosztás:

A nagy esést követően ismét erősödött az olaj ára, az arany esik

A Brent 71,7, a WTI 68,4 dollár volt ma reggel. Tegnap jelentős mértékben esett a kőolaj ára, majd ma reggel ismét erősödött a kurzus.
2021. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Folytatja részvény visszavásárlási programját az Adidas

Tovább folytatta részvény visszavásárlási programját az Adidas.
2021. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Ezek miatt drágult a földgáz

Októberben a kínálati hiány és a magas kereslet emelte a fölgáz árát - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán az MTI-vel.
2021. 12. 01. 14:30
Megosztás:

A MNB meglépte a váratlant - erősödik a forint

Az MNB meglépte, s ezzel meglepte a piacot tegnap. A refinanszírozási rátát 4,1 százalékra, míg a betétit 1,6 százalékra emelte a korábbi 3,05 és 1,15 százalékról.
2021. 12. 01. 14:00
Megosztás:

Így jártak a tőzsdei befektetők novemberben Magyarországon

A globális tőkepiaci bizonytalanság a BÉT-en is éreztette a hatását novemberben – a BUX index az előző hónaphoz képest 5 százalékkal csökkent, végül 51 465 ponton zárt. A mérséklődő tendencia a forgalmat tekintve is megmutatkozott, a részvénypiac teljes forgalma 333,9 milliárd forint volt, amely napi 15,9 milliárd forintot jelent. A vezető részvények közül a legnagyobb forgalmat az OTP Bank érte el, míg a brókercégek rangsorában a Wood végzett az első helyen. A hónap egy jelentős mérföldkövet is hozott: az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása összesen 10 milliárd forintot tett ki.
2021. 12. 01. 13:30
Megosztás:

Vajon fenntarthatóbban fogunk élni a koronavírus után?

A koronavírus számos változást hozott a világban, ezzel párhuzamosan a fenntarthatóság, az ezzel kapcsolatos megoldások felértékelődtek. Vagy lehet, hogy csak a bezártság, a kevesebb utazás tett jót a Földnek? Hogyan látja a fenntarthatóság kérdéskörét a Z, az Y, az X generáció és a baby boomerek a világjárvány második évében? – többek között ezekre a kérdésekre keresett választ az UniCredit Bank és a Steigen közös generációs kutatása.
2021. 12. 01. 13:00
Megosztás:

Itt a friss, ropogós magyar GDP adat és annak elemzése

A KSH ma közzétette a harmadik negyedéves bruttó hazai termék részletes alakulását. A GDP volumene 6,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A második becslés nyers volumenindexe az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva nem változott. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7 százalékkal emelkedett.
2021. 12. 01. 12:30
Megosztás:

Vártnál jelentősebben csökkent a német kiskereskedelmi forgalom

A vártnál nagyobb mértékben csökkent októberben a kiskereskedelmi forgalom Németországban éves összevetésben.
2021. 12. 01. 12:00
Megosztás:

Sok cégnek talált pénz az EUB döntése

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a NAV Fellebbviteli Igazgatósága közötti ügyben az Európai Unió Bírósága (EUB) döntése új lehetőségeket nyitott meg az elévült behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylésére. A számos hazai vállalkozást nem várt bevétellel kecsegtető lehetőségek igénybevételéhez azonban két szoros – december eleji – jogvesztő határidő kapcsolódik, hívja fel az érintett vállalkozások figyelmét a Mazars.
2021. 12. 01. 11:30
Megosztás:

Kivárnak az eladók az infláció miatt az ingatlanpiacon

A rekord magas euró árfolyam és a szintén csúcsokat döntögető infláció azt eredményezte, hogy a legtöbb eladó halogatja, hogy piacra dobja ingatlanát. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elmondta: a lakásárakban továbbra is egy lassú emelkedés érzékelhető és a támogatások mértéke még mindig magas, valamint hitelt is kedvező feltételekkel lehet felvenni, ezért nem éri meg sokáig halogatni az eladást.
2021. 12. 01. 11:00
Megosztás:

Megrohamozták az igénylők a bankokat, akár fél év alatt is kimerülhet a zöld hitelekre szánt keret

Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében - derül ki a Bank360.hu összesítéséből.
2021. 12. 01. 10:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az európai tőzsdék

Indexnövekedéssel indult a kereskedés szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 12. 01. 10:00
Megosztás:

Élénkült a lakáspiac novemberben Beérkező levelek

Idén novemberben 9795 használt lakóingatlan cserélt gazdát Magyarországon az ingatlan.com becslése szerint, ami éves szinten 9 százalékos növekedésnek felel meg. Ez nagyságrendileg megegyezik az utóbbi hat év utolsó negyedévében mért havi átlagos forgalommal. A novemberi kereslet 6 százalékkal nőtt éves összevetésben. Országon belül a Bács-Kiskun megyei eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés nőtt a legjelentősebben. Az eladási kedv pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben emelkedett a legnagyobb mértékben.
2021. 12. 01. 09:30
Megosztás:

Még hétfőn megtörtént a fővárosi közlekedési támogatás kifizetése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a korábbi ígéretnek megfelelően a fővárosi közlekedési támogatási szerződés véglegesítése után haladéktalanul gondoskodott a kifizetésről - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
2021. 12. 01. 09:00
Megosztás:

Pánikvásárlók jelentek meg az év végén az ingatlanpiacon

A kamatemelések miatt sokan próbálják előbbre hozni ingatlanvásárlásaikat, ugyanakkor a kínálat régen nem látott mélységbe ereszkedett. Mit hoz az év vége az ingatlanpiacon? És hogyan indul a következő év?
2021. 12. 01. 08:30
Megosztás:

Minimális forintmozgás kora reggel

A kedd esti jegyzésekhez képest minimálisan erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2021. 12. 01. 08:00
Megosztás:

60 új elektromos busz érkezik jövőre

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon és Szegeden áll majd forgalomba - jelentették be kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2021. 12. 01. 07:30
Megosztás:

Digitalizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország

Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében.
2021. 12. 01. 07:00
Megosztás: