A nagy esés ellenére még mindig drága a TESLA - elemzés

A jelenlegi magas kamatkörnyezet negatívan érinti a technológiai papírokat, mivel ezek jellemzően magas értékeltségen forognak a jövőbeli kiemelkedő nyereség reménye miatt - áll az ERSTE mai elemzésében.

A nagy esés ellenére még mindig drága a TESLA - elemzés

A magas kamatok hatására azonban csökken a jövőbeli profit jelenértéke. Egyre magasabb hozamot lehet elérni kockázatmentesen, ezért a befektetők elfordulnak azoktól a részvényektől, amelyek több év múlva kecsegtetnek nagyobb megtérüléssel, ami ráadásul nem is garantált. Ez magyarázza azt, hogy miért estek nagyobb mértékben a technológiai papírok az elmúlt hónapokban a hagyományos részvényekhez képest.

Az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell nemrég arra utalt, hogy bár a novemberi 75 bázispontos emelés után kisebb lépések következhetnek, a magas kamatkörnyezet hosszabb ideig fennmaradhat. Ez tovább súlyosbítja a technológiai szektorra nehezedő nyomást, amit a Tesla árfolyamán is megfigyelhettünk. Ezen persze fordíthat valamennyit az infláció csökkenése, amelyet a legutóbbi adatok mutatnak. Ugyanakkor azért a hozamcsökkenésre, s így a tőkeköltségre limitált lefelé, a részvényértékre limitált felfelé mutató hatása van.

Azt utóbbi időben Elon Musk tevékenysége is negatív hatással volt a Teslára. A vezérigazgató már tavaly is adott el Tesla részvényeket 22 milliárd dollár értékben, amit idén is folytatott: október végéig 15,4 milliárd dollárnyi Tesla részvényt értékesített, hogy előteremtse a Twitter felvásárlásához szükséges forrást. És bár megígérte, hogy befejezte az eladást, novemberben ismét 4 milliárd dollár értékű részesedésétől vált meg, amit a befektetők nem néztek jó szemmel.

A kínai gazdaság gyengélkedése miatt az elektromos autók iránti kereslet is mérséklődött, ezért a Tesla októberben két modelljének is csökkentette az árát az ázsiai országban, ami a nyereség visszaesését vonhatja maga után, ráadásul az erős amerikai deviza is rontja a dollárban kifejezett eredményt, mivel a vállalat értékesítésének valamivel több, mint fele az Egyesült Államokon kívül történik.

Még mindig nem olcsó

Az elektromos autók szektorát több éven keresztül dominálta a Tesla, de több hazai (Lucid, Rivian) és kínai vetélytárs (BYD, Nio, XPeng) is megjelent a piacon, a verseny tehát fokozódik.  A kizárólag elektromos járművekre fókuszáló gyártók nyomában ott vannak a klasszikus autógyártók, amelyek követik a trendet, és egyre inkább az elektromos autókra helyezik a hangsúlyt. Ráadásul azért is érdekes a helyzet, mert ezek az autógyártók értékeltsége a töredéke a kizárólag elektromos járműveket gyártó vállalatokének. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy hatalmas a kontraszt a hagyományos autógyártók, például a Volkswagen, Mercedes, BMW és a Tesla értékeltsége között. A Tesla P/E mutatója az idei eredményvárakozásokkal számolva 42,4, a 2023-as várakozás alapján pedig 31,3. Ezzel szemben a legolcsóbbnak számító BMW csak 3,5 illetve 5,6-szoros értékeltségen forog. De a csoport átlagos P/E aránya is csak nagyjából negyede a Tesláénak, és az EV/EBITDA mutatószám is hasonló különbséget mutat (2022-as adatokkal 7,2 vs 27,9, 2023-as adatokkal 5,9 vs. 19,4). Ráadásul amellett, hogy a klasszikus autógyártók részvényei jóval olcsóbbak, ezek egy része magas, akár 5-10 százalékos osztalékkal jutalmazza a befektetőit.

Forrás: Erste, Bloomberg

Ha csak a kizárólag elektromos járművekre fókuszáló gyártókat vizsgáljuk meg, akkor azt látjuk, hogy ezek egy része nem termel profitot, se pozitív EBITDA eredményt. A Tesla ebből a szempontból jobb helyzetben van, a működése 2020 óta nyereséges, de az aktuális P/E arány azt jelzi, hogy az idei egy részvényre jutó nyereség több, mint 42-szeresét kell kifizetnie a befektetőknek. És bár a nyereség növekedésével ez dinamikusan csökken az évek előrehaladtával, még a 2025-ös várt eredményekkel számolva is rendkívül magas, 20 feletti értéket látunk, aminél a kínai XPeng és Li Auto 15,8-as és 16-os P/E mutatója alacsonyabb, tehát találni a Teslánál alacsonyabb értékelésű vállalatokat a kizárólag elektromos autót gyártó vállalatok között is.

Forrás: Erste, Bloomberg

Technikai kép

A Tesla az elmúlt napokban lebukott a csökkenő trendcsatorna alsó éle alá, az árfolyam két éves mélypontra süllyedt. Az MACD indikátor ráadásul eladási jelzést adott nemrég, és a rövid távú mozgóátlagok is lefelé nyomják az árfolyamot. Az RSI indikátor már túladottságot jelzett, és a vártnál jobb inflációs adat hatására felpattanást láthattunk az árfolyamban, de összességében továbbra sem túl biztató a technikai kép.

Forrás: Erste, Bloomberg

A Bloomberg adatbázisa szerint 27 elemző vételre ajánlja a Teslát, 11 tartásra, és 8 eladásra. Az átlagos célár 279 dollár, ami 46 százalékos felértékelődési potenciált jelez. A vállalat értékelésének nehézségét a célárak nagy szórása is mutatja, az elmúlt hetekben érkezett célárak közül a legalacsonyabb 85, a legmagasabb 530 dollár volt.

Bár a Tesla nagy növekedési potenciállal rendelkezik, a jelenlegi ár még ezzel együtt is túlzónak tűnik, ráadásul a jelenlegi gazdasági környezet sem kedvez a technológiai papíroknak. Az elektromos autók legnagyobb piacának számító Kína gazdasága is számos kihívással küzd, emellett a konkurencia erősödése is megfigyelhető, ami szintén nem könnyíti meg a vállalat helyzetét.

Több mint másfél százalékot esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 718,75 pontos, 1,59 százalékos csökkenéssel, 44 614,88 ponton zárt szerdán.
2022. 12. 07. 18:30
Megosztás:

A digitális ellátási láncok védelme továbbra is szignifikáns üzleti kihívást jelent

A belső és külső kibervédelem területén iparágvezető BlueVoyant mai sajtóeseményén bemutatta legfrissebb kutatásának megállapításait. A vállalat harmadik alkalommal kiadott Az ellátási lánc kiberkockázat-kezeléséről szóló éves globális jelentésének (The State of Supply Chain Defense: Annual Global Insights Report)[1]eredményeit a Magyarországon másfél éve jelenlévő kiberbiztonsági vállalat szakértői ismertették.
2022. 12. 07. 18:00
Megosztás:

Visszakerült a fiókba a globális minimumadó terve az EU-ban, de nem marad ott örökre

Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita. Az új adórendszer bevezetése több akadályba is ütközik, amely szakmai szempontból a részletszabályok hiányából, másrészt pedig a politikai síkon megjelenő nézeteltérésekből fakad. Ennek ellenére több jelentős uniós tagállam már korábban jelezte, hogy készen áll egységes európai álláspont nélkül is átültetni a minimumadó szabályait saját jogrendjébe.
2022. 12. 07. 17:30
Megosztás:

Virágoskert várja a szolnoki gyerekeket a legújabb akadálymentes játszótéren

Tulipánok, rózsák és pipacsok között ismerhetik meg jobban egymást az ép és fogyatékossággal élő gyerekek Szolnok legújabb játszóterén. A nemzeti lottótársaság játszótérépítési programjában a Lovas István utcában olyan befogadó tér nyitotta meg kapuit, ahol a fogyatékosság minden típusának megfelelő játékelemeket próbálhatnak ki a gyerekek. A Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt!” programjának részeként már a 22. befogadó játszótér nyílt meg.
2022. 12. 07. 17:00
Megosztás:

A cseh jegybank októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 07. 16:10
Megosztás:

Búcsú az ársapkától: jön a 25 százalék feletti infláció

Az üzemanyagok hatósági árának eltörlése 2-2,5 százalékponttal növelheti az inflációt, így 25 százalék fölé kerülhet a mutató. Emellett a kiskereskedelmi forgalom is bekerül a negatív tartományba, a vásárlóerő pedig még visszafogottabbá válhat.
2022. 12. 07. 15:30
Megosztás:

Az elszálló rezsiárak mellett a minősítési rendszer szigorodása is megtépázza a hazai turizmust

A bizonytalanság a turizmus területére is begyűrűzött, sorra zárnak be a szállodák és más vendéglátóhelyek. Nem tudhatjuk, hogy ha ma befizetjük akár csak néhány hétre előre a szállásunkat, valóban lesz-e lehetőségünk élvezni a pihenést, vagy addigra bezár és futhatunk a pénzünk után. Hogy ez ne fordulhasson elő, arra legnagyobb biztosítékot a szállodáktól független, kisebb apartmanok jelentik, amelyeket kevésbé sújtanak az egekbe szökött rezsiköltségek.
2022. 12. 07. 15:00
Megosztás:

Három lépés, hogy klímaálló legyen a vállalat

Egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon, hogy tegyék közzé a klímaváltozással kapcsolatos kockázataikat. A valós kockázat hatékony értékeléséhez szükséges adatok megszerzése, megértése, számszerűsítése és kezelése viszont korántsem egyértelmű – hívja fel a figyelmet a brit Cambridge Econometrics kutatócég.
2022. 12. 07. 14:00
Megosztás:

Kiaknázni a kölesben rejlő potenciált az emberek és a környezet jóléte érdekében

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.
2022. 12. 07. 13:30
Megosztás:

Gyengén muzsikált a hazai ipar októberben

Az októberi ipari termelési adatokat ma reggel tette közzé a KSH.
2022. 12. 07. 13:00
Megosztás:

Legtöbb magyar nyelvű Google keresés 2022-ban - TOPLISTA

A Google Kereső hatalmas információs bázisának köszönhetően már évek óta segít a felhasználóknak megtalálni a számukra fontos tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén huszonötödik alkalommal ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit. A 2022. évet bemutató keresési trendek listái bemutatják, mi érdekelte leginkább a felhasználókat az elmúlt egy évben Magyarországon és az egész világon.
2022. 12. 07. 12:30
Megosztás:

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi kisműhold. A legújabb műegyetemi űreszköz 5x5x15 cm méretével a SMOG-sorozat legnagyobb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre.
2022. 12. 07. 12:00
Megosztás:

A Miniszterelnöki Hivatal továbbra is a legnagyobb hirdető a hazai reklámpiacon

Rácáfolva a korábbi pesszimista várakozásokra a magyar reklámpiac - hasonlóan a többi közép-kelet-európai országhoz – növekedésnek indult tavaly. Köszönhetően főként az állami költéseknek. Hazánkban 9 százalékkal nagyobb, 844 millió eurós bevételre tett szert a hirdetési szektor 2021-ben, mint egy évvel korábban és ezzel az eredménnyel elértük a járvány előtti forgalom mértékét. A régióban ennél is nagyobb, 14 százalékos bővülést lehetett tapasztalni, ami 9,5 milliárd eurót elérő reklámköltést jelent a múlt esztendőre vetítve – állapítja meg a kelet-és közép-európai reklámpiacok folyamatait, trendjeit összefoglaló és elemző, online letölthető kiadvány, a CANnual Report idei kiadása, amelyet a 14 ország független reklámügynökségeiből – köztük a hazánkat képviselő Café Communications – álló hálózat, a weCAN jelentettet meg a közelmúltban.
2022. 12. 07. 11:30
Megosztás:

Két nemzetközi díjat is eredményezett a Hungrana és az SAP együttműködése

16 országból érkező digitalizációs vállalatfejlesztési projektek versenyében Digitális Úttörő kategóriában fődíjat (grand winner) és kiemelt helyezést (winner) is kiérdemeltek a Hungrana Kft-nél végrehajtott SAP modulbevezetések. A közép-kelet-európai régió országai számára kiírt SAP Quality Awards nem csupán a német szoftveróriás „háziversenye”, hanem az SAP rendszereket használó ügyfelek számára igazodási pont is jövőbeni fejlesztéseik magabiztos elhatározásához.
2022. 12. 07. 11:00
Megosztás:

Adócsalás vádjában bűnösnek találták Donald Trump két cégét

Adócsalás, valamint üzleti adatok éveken át tartó meghamisítása vádjában bűnösnek talált egy New York-i esküdtszék kedden Donald Trump volt amerikai elnökhöz köthető két vállalatot. Donald Trump szerint a cége elleni eljárás politikailag motivált "boszorkányüldözés".
2022. 12. 07. 10:30
Megosztás:

Vége a 480 Ft-os magyar üzemanyagárnak - a kormány levette az ársapkát

A magyar kormány azonnali hatállyal eltörölte az üzemanyagár plafont.
2022. 12. 07. 10:15
Megosztás:

Átfogó együttműködési programot indított a brit és az amerikai kormány

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be szerdai közös nyilatkozatában.
2022. 12. 07. 10:00
Megosztás:

Év végi hajrá az ingatlanpiacon? Ez az év nem erről szól

A kivárás jellemző most az ingatlanpiacra, egyrészt a gazdasági helyzet miatti bizonytalanság, másrészt annak okán, hogy sok vevő az ingatlanárak esésében reménykedik.
2022. 12. 07. 09:30
Megosztás:

10 százalékkal nőtt a Bács-Kiskun megyei vállalkozások árbevétele 2021-ben

A Bács-Kiskun megyei székhelyű, kettős könyvvitelt vezető vállalkozások nettó árbevétele 9,8 százalékkal 5008,4 milliárd forintra nőtt 2021-ben, ez több mint 495 milliárd forint összegű növekedés az előző évhez képest - ismerteti a TOP 100 - Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2022 című kiadvány, amelyet kedden mutattak be Kecskeméten.
2022. 12. 07. 09:00
Megosztás:

Nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak 2023-ban

Jövőre nagyobb állami támogatást kapnak a nem olimpiai sportágak - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) keddi évzáró ünnepségén.
2022. 12. 07. 08:30
Megosztás: