A német szövetségi számvevőszék bírálja az energiaátállás megvalósítását

A villamosenergia-ellátás terén az energiaátállás nem halad a helyes irányba, veszélybe került az ellátás biztonsága, a villamosenergia túl drága, és a szövetségi kormány képtelen átfogóan felmérni az energiaátállás tájra, természetre és környezetre gyakorolt hatását - állapítja meg a német szövetségi számvevőszék, a Bundesrechnungshof legfrissebb jelentésében, megjegyezve egyúttal, hogy a kockázatok összességében romlottak legutóbbi, 2021-es felmérés óta.

A német szövetségi számvevőszék bírálja az energiaátállás megvalósítását

Jelentésének összefoglalójában a számvevőszék hangsúlyozza, hogy a német kormánynak azonnal reagálnia kellene a feltárt hiányosságokra, különben az energetikai átállás kudarcba fullad, ami súlyos következményekkel járna Németországra mint gazdasági telephelyre, az átalakulás társadalmi elfogadottságára és az éghajlatvédelmi célok elérésére egyaránt.

Az energiaátállás kihívást jelent mind a villamosenergia-kereslet kielégítése, mind a villamosenergia-hálózatokon keresztül történő ellátás tekintetében - állapítja meg a dokumentum. A szövetségi kormánynak ezért gondoskodnia kell a megfelelő kapacitások kiépítésére mindkét területen.

A volatilis megújuló energiahordozókból származó villamos energia biztonságos ellátásához egy nagyrészt redundáns, biztonságos, szabályozható kapacitással rendelkező rendszer rendelkezésre állásáról is gondoskodni kell. Ellenkező esetben ellátási hiányosságok léphetnek fel, amikor a megújuló energiák kínálata alacsony. A fotovoltaikus és szélenergia-rendszerek csak kis mértékben vagy egyáltalán nem tudnak garantált teljesítményt biztosítani, mivel napi, szezonális és időjárásfüggő ingadozásoknak vannak kitéve.

A villamosenergia-tároló rendszerek nem képesek kompenzálni a termelés és a terhelés hosszabb ingadozásait, például a napfénymentes zivatarok idején. Tekintettel az atomenergia kivezetésére és a szén tervezett korai kivezetésére, az ellátás biztonsága ezért új, biztonságos, szabályozható kapacitások kiépítését teszi szükségessé.

Emellett a villamosenergia-hálózatok jelentős bővítésére is szükség van.

Az azonban látható - állapítja meg a számvevőszék -, hogy a szélenergiát, különösen a szárazföldit nem fogják tudni a törvényben előírt mértékben bővíteni. A gazdasági és klímavédelmi minisztérium nem fogja tudni tartani a 2026-os erőműstratégiájának (KWS) a biztonságos, szabályozható tartalékkapacitások bővítésére vonatkozó ütemtervét. Az áramellátó hálózat bővítése pedig már most jelentős elmaradásban van a tervtől: ütemezésben hét évnyire, a kiépített nyomvonal tekintetében pedig hatezer kilométerrel.

A villamosenergia-ellátás megfizethetősége már ma is kérdéses a Bundesrechnungshof szerint. A villamosenergia-árak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, és az Európai Unióban a legmagasabbak közé tartoznak: a 41,25 eurócent/kilowattóra (kWh) árával a magánháztartások például 2023 első felében 42,7 százalékkal fizettek többet az uniós átlagnál, míg a kereskedelmi és ipari fogyasztók mintegy 5 százalékkal többet.

Ugyanakkor az energiarendszerben további költségnövekedés várható: az áramellátó hálózat terv szerinti és szükséges kiépítése 2045-ig 460 milliárd euróba fog kerülni, ami több mint négyszerese a 2007 és 2023 között felmerült költségeknek. Az ellátási szűk keresztmetszetek folyamatos kiegyenlítése pedig évente 6,5 milliárd euróba fog kerülni.

A számvevőszék szerint a kormánynak az eddigiektől eltérő módon, világosan ki kell mondania az energiaátállás rendszerköltségeit. Azt is meg kell végre határoznia, hogy mit ért "megfizethető villamosenergia-ellátáson".

A megújuló energiaforrások kiaknázása kiemelkedő jelentőségű az emissziómentes energiaellátás szempontjából, ugyanakkor negatív környezeti hatásokkal is jár. Szűkös földterületeket és erőforrásokat vesz igénybe és károsítja a biológiai sokféleséget is.

A Bundesrechnungshof szerint a kormány nem tudja garantálni, hogy az energetikai átállás a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre. Mégpedig azért, mert az energiaátállás számos környezeti következményéről kevés vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre adat.

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás: