A németek és a szlovákok nagyon veszik a magyar lakásokat

A tavalyi visszaesést 2023-ban is folytatta a magyar lakáspiac, idén az első félévben több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban a KSH előzetes adatai szerint. A kihelyezett lakáshitelek összege 65 százalékkal esett vissza, és a CSOK felvétele is több mint a felére csökkent. A használt lakások ára stagnál, az újaké viszont tovább nőtt az idén. Tavaly csúcsra ugrott a külföldiek magyarországi ingatlanvásárlása, különösen sok volt a német és a szlovák vevő - írja elemzésében az Ingatlannet.hu a friss adatok alapján.

A németek és a szlovákok nagyon veszik a magyar lakásokat

Tavaly óta csökken a lakáseladások száma Magyarországon, 2022-ben 138 ezer lakás cserélt gazdát, ami 14 százalékos visszaesés 2021-hez képest. A forgalom ehhez képest is tovább mérséklődött 2023-ban, az első negyedévben 36 százalékkal, a második negyedévben 20 százalékkal. Ez az első három hónapban 20,6 ezer, a következő három hónapban pedig 15,5 ezer lakáseladást jelentett - derül ki a KSH friss, előzetes adatait elemző Ingatlannet.hu összegzéséből.

Területenként különböző mértékű az idei visszaesés: a fővárosban az első negyedévben még 32 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint egy évvel korábban, a második negyedévben viszont már 18 százalékkal többet. Más településeken viszont maradt a 30 százalék körüli forgalomcsökkenés.

Megfeleződött a lakáshitelezés is

Az idei év első félévében 25 ezer lakáshitelt kötöttek a pénzintézetek 263 milliárd forint értékben. A hitelek száma 55 százalékkal, az összege 65 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. Egy átlagos hitel összege 10,6 millió forint volt, ami 3,2 millió forinttal kevesebb, mint 2022 első félévében volt.

A lakáscélú hitelek közül az államilag támogatottak száma és összege egyaránt 69 százalékkal visszaesett, az átlagos hitelösszeg 9,9 millióról 10,0 millió forintra nőtt egy év alatt. A folyósított CSOK támogatások száma (10259 darab) 46, az összege (21,3 milliárd forint) pedig 47 százaléka volt a 2022 első félévinek. Az állami támogatás nélküli hitelek száma 48, összesített értéke 64 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az átlagos hitelnagyság pedig 15,5 millióról 10,7 millió forintra csökkent. A hitel- és a lakáspiac nagy kérdése most az, hogy a 2024-től a jelentősen megemelt összegű CSOK Plusz támogatás mennyire lesz képes élénkíteni a keresletet.

A használt lakások ára csökkent, az újaké nőtt a második negyedévben

A lakásárak hullámzóan alakultak. A használt lakásoknál megállt az áremelkedés, a tavalyi utolsó negyedév után az idei második negyedévben ismét csökkenést mértek az előző negyedévhez képest, 2 százalékot. Ez az egy évvel korábbi árakhoz képest 2,5 százalékos emelkedés, ami azonban jelentős lassulást jelent a megelőző negyedévek 20, illetve 10 százalék feletti drágulásához képest. Az új lakásoknál ugyanakkor kitartanak az árak, az idei második negyedévben is 15 százalékkal drágábban értékesítették ezeket az ingatlanokat, mint egy évvel korábban - derül ki a KSH friss lakáspiaci jelentéséből.

Az új és a használt lakások együttes árváltozását jelző, összevont index az előző negyedévhez képest 1 százalékos csökkenést mutat, éves szinten pedig 4 százalékos emelkedést. (A KSH ezzel módosította az előző, október eleji adatközését, akkor még valamelyest nagyobb, 1,7 százalékos negyedéves árcsökkenést, és kisebb éves, 2,8 százalékos áremelkedést mért az idei második negyedévben.)

Az árak alakulásánál figyelembe kell venni, hogy 2015-től szinte töretlenül mentek fel a hazai lakásárak, és azóta a használt lakások több mint a két és félszeresükre, az újak pedig már több mint a háromszorosukra drágultak - hívják fel a figyelmet a Bank360 Csoporthoz tartozó Ingatlannet.hu szakértői.

A nominális árakkal szemben a reállakásár-index 2022 harmadik negyedéve óta folyamatosan csökkent, ám ennek üteme idén már lassult: az első negyedévben az emelkedő lakásárak, később a mérséklődő infláció hatására – hívta fel a figyelmet a statisztikai hivatal. A 2022. negyedik negyedévi 8,9 százalékos reállakásár-esést 2023 első negyedévében 2,1 százalékos, a második negyedévben pedig 0,7 százalékos csökkenés követte.

Folytatódott a családi házak leértékelődése

A használt lakások átlagos négyzetméterára az idei második negyedévben nem változott az első negyedévi 434 ezer forinthoz képest. Egy lakás átlagos ára a megelőző negyedévi 27,7 millióról 26,9 millió forintra csökkent a KSH lakáspiaci jelentésében.

- Budapesten egy lakás átlagosan 49,2 millió forintba került, 900 ezer forinttal kevesebbe, mint egy negyedévvel korábban. A fővárosi piacon is stagnáltak a négyzetméterárak (888 ezer forint) az I. negyedévhez mérten. A társasházi lakások ára lényegében változatlan maradt: egy panellakás négyzetmétere 746, egy nem panel, társasházi lakásé 940 ezer forintba került. A családi házak fajlagos ára 710 ezer forint volt, 10 ezer forinttal kevesebb, mint az I. negyedévben.

- A budapesti agglomerációban 619 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ez minimális, 2000 forintos csökkenést jelent az előző időszakhoz képest. Ez idő alatt a teljes lakásár 52,6 millióról 55,9 millió forintra nőtt.

- A balatoni agglomerációban a fajlagos lakásárak 683 ezerről 716 ezer forintra emelkedtek, azonban a teljes lakásár 56,8 millióról 54,0 millió forintra mérséklődött.
- A családi házaknak valamennyi régióban esett az ára, országosan 9 százalékkal csökkent az áruk három hónap alatt.
- A nem panel, társasházi lakások viszont országszerte drágultak, az áruk csak az Észak-Alföldön mérséklődött kissé.
- A panellakások ára országos átlagban és régiónként sem mutatott nagyobb elmozdulást, az átlagos négyzetméterár 548 ezerről 555 ezer forintra nőtt.

A budapesti új lakások 10 millióval drágultak egy év alatt

Az új lakásokról továbbra is kevés információja van a KSH-nek, eddig az átadott 4400 lakásból mindössze 1200 adatai érkeztek be a hivatalhoz. Ezek átlagos ára 59 millió forint volt az 55,7 millió forintos 2022-es értékkel szemben. Budapesten 73,3 millió forintba került egy új lakás, 10,5 millióval többe, mint 2022-ben. Az új lakások négyzetméterára országosan 996 ezer, a fővárosban 1,3 millió forint volt.

A forgalom negyedévről negyedévre csökkent 2022-ben

A hivatal ugyanakkor lezárta a 2022-es adatok feldolgozását, és összesítette a teljes lakáspiaci forgalmat, amely tavaly 4056 milliárd forintot ért el, mindössze 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ebből a használt lakások piaci forgalma 3470 milliárd forint tett ki, ami 2 százalékos emelkedést jelent. A fennmaradó, 586 milliárd forintos újlakás-forgalom pedig közel 5 százalékos növekedés. Az új lakások részesedése 2015 és 2022 között a piaci forgalomból a 4-ről 14 százalékra nőtt.

A forgalom tavaly negyedévről negyedévre csökkent. Budapest és a vármegyeszékhelyek együttes piaci részesedése végig 60-62 százalék között alakult, míg a községeké az első negyedévi 13 százalékról 15 százalékra nőtt az év további részében.

Csúcsra ugrott a külföldiek vásárlása

A KSH adatai szerint tavaly nyolcezer külföldi állampolgár vásárolt lakást Magyarországon, többen, mint a koronavírus-járványt megelőző évek csúcsát jelentő 2018-as évben (7,3 ezer).

- Továbbra is Németországból érkezett a legtöbb vevő, számuk kétharmadával több volt, mint egy évvel korábban, közülük minden második Somogy vagy Zala vármegyében vett lakást.

- A külföldi lakásvásárlók második legnépesebb csoportját 2020 óta már nem a Kínából, hanem a Szlovákiából érkező vevők adják, akik 2022-ben a leggyakrabban Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegyében vettek ingatlant.

- Az északi határ mentén több olyan kistelepülés is van, ahol szlovák állampolgárok vásárolták meg a lakások többségét (például Pozsony vonzáskörzetében Dunakiliti vagy Kassa közelében Abaújvár, Gönc, Hidasnémeti).

- A külföldiek összes lakásvásárlásának egyharmada budapesti volt, további egyharmadán pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Zala vármegye osztozott.

- Budapesten a XIII. kerület mellett a pesti belső kerületek voltak a legnépszerűbbek, a vidéki városok közül pedig Rajka, Battonya, Győr, Mosonmagyaróvár és Hévíz számított kiemelt célpontnak a külföldiek számára.

Kamatdöntő ülést tart a jegybank

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkaerőpiacról közöl adatokat.
2024. 05. 20. 18:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás: