A Photon Energy letette az első, idén megépítendő 32 MWp-s napenergiás projekt alapkövét Romániában

A Photon Energy N.V. (WSE&PSE: PEN, FSX: A1T9KW) (a továbbiakban: „Photon Energy Group” vagy „Vállalat”) bejelentette, hogy Romániában letette legelső, 5,7 MWp termelési kapacitású PV-erőművének alapkövét. Az egytengelyes forgatószerkezeteken elhelyezett nagy teljesítményű, kétoldalú napelemmodulok évente körülbelül 8,7 GWh megújuló energiával fogják ellátni az Enel E-Distributie Banat hálózatát, amelyet kereskedelmi alapon fogják értékesíteni az energiapiacon, azaz az értékesítés mindenféle támogatás vagy külön féllel kötött energiavásárlási megállapodás nélkül fog történni. Az ütemterv szerint az új erőmű 2023 negyedik negyedévében fogja megkezdeni a működést.

A Photon Energy letette az első, idén megépítendő 32 MWp-s napenergiás projekt alapkövét Romániában

„Rendkívüli lelkesedéssel tölt el bennünket, hogy megkezdtük az első erőmű építését Romániában, az egyik legfontosabb közép-kelet-európai piacunkon, és ezáltal végrehajtjuk a 2022. évi pénzügyi útmutatásunkban meghirdetett növekedési stratégiánkat” – mondta Georg Hotar, a Photon Energy Group vezérigazgatója. „Az erőmű újabb fontos lépését jelenti abbéli erőfeszítésünknek, hogy az IPP-portfóliónkat megnöveljük, ugyanakkor igazi mérföldkövet jelent a Photon Energy számára a megújulók romániai piacán, ahol körülbelül 32 MWp kapacitás létesítését tervezzük 2022 végére. Ezek az új romániai eszközök önmagukban több mint 120 MWp-re növelik IPP-portfóliónkat az év végéig.”

A romániai Arad megye Világos községének közelében elhelyezkedő erőmű több mint 9,3 hektár zöldmezős területet fog elfoglalni, és körülbelül 10 600 napelemes panelt fog tartalmazni. 

Az üzembe helyezést követően a Vállalatnak 89 saját üzemeltetésű erőmű lesz a tulajdonában, amelyeknek kombinált termelési kapacitása 97,6 MWp-t fog kitenni az IPP-portfólión belül. Több mint 80 MWp kapacitás támogatásmentes, tiszta energiával fogja közvetlenül ellátni az energiapiacot

Az erőmű tulajdonosa és üzemeltetője a Siria Solar S.R.L., a Photon Energy Group kizárólagos tulajdonát képező szakvállalat lesz.
 
A vállalat összesen több mint 790 MWp kapacitású közműléptékű napenergiás PV-projekt fejlesztését végzi Közép-Kelet-Európa és Ausztria kiemelt piacain, többek között 235 MWp fejlesztését Romániában. A többi projekt megépítése és üzembe helyezése a várakozások szerint 2023-ban és 2024-ben fog történni. A romániai piac ily módon komoly hozzájárulást fog jelenteni a vállalat céljaihoz, amelyeknek keretében az IPP-portfóliót 2024 végére globális szinten legalább 600 MWp-re fogják bővíteni. 

Mivel az energiaárak növekednek és a vállalat erőműveinek több mint 80%-a piaci áron értékesíti az energiát, a vállalat májusra 3,647 millió EUR energiatermelésből származó rekordbevételt jelentett, amely alapján az éves növekedés (YoY, year-over-year) 69,8%-ot tesz ki.

A 2022. év fennmaradó részére vonatkozó energiaár-előrejelzések alapján a vállalat megerősíti pénzügyi útmutatását, amely szerint az összevont bevétel a 2021. évi 36,4 millió euróról 65,0 millió euróra növekszik. Ez 78,8% éves növekedést jelent, és az EBITDA ezáltal a 2021. évi 9,6 millió euróról 18,0 millióra növekszik (+87,8% YoY).

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás: