A románok alig ötöde megy évente fogászati szűrésre

Romániában a lakosság mintegy kétharmadának van rossz foga, és kevesebb mint 20 százaléka jelentkezik évente legalább egyszer fogászati ellenőrzésre - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál a román fogorvosi kamara friss tanulmányának következtetéseit ismertetve.

A románok alig ötöde megy évente fogászati szűrésre

A felmérés adatait 1500 - fogorvosi rendelőben jelentkező - páciens megkérdezése révén gyűjtötték össze idén a március-májusi időszakban, az ország valamennyi fejlesztési régiójában. A megkérdezettek 64,6 százaléka mondta azt, hogy van szuvas foga, a városi páciensek 53, illetve a falusiak 62 százaléka pedig foghíjas. Rajtuk kívül a páciensek további 24-26 százalékának már pótolták valamely hiányzó fogát.

"Ha a felmérést a teljes lakosságon elvégezték volna (nem csak a fogorvosi rendelőkben), még siralmasabb lenne az eredmény" - jegyezte meg a tanulmány bemutatásakor Daciana Toma, a családorvosok országos szövetségének alelnöke.

Romániában lakosonként 0,3 fogorvosi konzultációt végeznek évente, míg az Európai Unióban 0,9 az egy lakosra jutó fogászati konzultációk éves átlaga.

A fogorvosi kamara által készített felmérés résztvevőinek 92 százaléka tudatában van annak, hogy fontos lenne a rendszeres fogászati szűrővizsgálat, de kevesebb mint 44 százalékuk volt az utóbbi évben fogorvosnál, és 75 százalékuk elismerte, hogy "rosszak a fogai".

A felmérés kimutatta, hogy a romániai lakosság 80 százaléka inkább gyógyszerekkel próbálja enyhíteni a fogfájást, mintsem elmenjen a fogászati rendelőbe. A tanulmány szerzői szerint ennek részben anyagi okai vannak, ugyanis a fogorvosi rendelők 99 százaléka magánvállalkozásként működik, az állami egészségügyi biztosító (CNAS) pedig "jelentéktelen" összeget - rendelőnként mintegy 6000 lejt (480 ezer forint) - térít meg havonta.

A több mint 22 ezer romániai fogorvos kevesebb mint 20 százaléka áll szerződéses viszonyban az állami biztosítóval. Tavaly július óta a CNAS elvileg egy sor fogászati szolgáltatás költségét 60 vagy 100 százalékban megtéríti a biztosítottak számára, de olyan tarifákon, amelyek nincsenek összhangban a piaci helyzettel. Egy foghúzásért például 70 lejt lehet elszámolni (felnőtt páciensnél ennek az összegnek is csak 60 százalékát), holott ennek a szolgálatásnak az ára a bukaresti fogorvosi rendelők tarifatáblázatában 250 lejnél kezdődik.

Romániában falusi környezetben még nehezebb fogorvoshoz jutni, még akkor is, ha a "pénz nem számít", a fogorvosi rendelők 80 százaléka ugyanis városban működik - írta a Hotnews.

Nem érdemes túl sokat várni a második negyedéves magyar GDP adattól

Az Európai Unió gazdasági hangulatindexének (ESI) elmúlt három havi adatai alapján tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése. Ennek üteme azonban a második negyedévben jó eséllyel nem fogja jelentősen meghaladni az első negyedévben mért 0,8 százalékot. Vagyis dinamizálódásról egyelőre nem lehet beszélni, amit a stagnálást mutató német gazdasági hangulatindex értékek is alátámasztanak. Ez derül ki a legnagyobb magyar tulajdonú adattanácsadó cég, a Hiflylabs elemzéséből.
2024. 07. 15. 22:00
Megosztás:

Trump elleni merénylet – Hajós István biztonsági szakértő nyilatkozata

Hajós István biztonsági szakértő szerint a külső biztosítók hibázhattak a Trump elleni merényletkésírletnél, mivel nem észlelték időben a fenyegetést. A testőrök gyors és szakszerű reakciója viszont megakadályozta a további sérüléseket. Hajós kiemelte, hogy a jövőben a drónok és a mesterséges intelligencia alkalmazása segíthet az ilyen fenyegetések gyorsabb észlelésében és kezelésében.
2024. 07. 15. 21:00
Megosztás:

Lassult a kínai gazdaság növekedése

A kínai gazdaság 4,7%-kal bővült 2024 második negyedévében. Ez elmarad az 5,1%-os piaci előrejelzéstől, és lassulást jelent az első negyedévi 5,3%-os növekedéshez képest.
2024. 07. 15. 20:00
Megosztás:

Az amerikai infláció adhatott lökést a japán jegybanknak

A tegnapi amerikai inflációs adatot követően felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások.
2024. 07. 15. 19:00
Megosztás:

Nem várható jövő héten kamatvágás az EKB-tól

A Bloomberg friss elemzői felmérése szerint kizárható a jövő heti kamatcsökkentés az EKB-tól.
2024. 07. 15. 18:00
Megosztás:

A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter.
2024. 07. 15. 17:00
Megosztás:

Az EY az egyik tanácsadója a reptér visszavásárlásának, amely a magyar gazdaság történelmének eddigi legnagyobb tranzakciója

A vevő oldali tranzakciós tanácsadás mellett a reptér értékelésében, üzleti terv készítésében, pénzügyi modellezésben, valamint kapcsolósó tanácsadásban is az EY segítette a magyar állam többségi tulajdonszerzését a nemzeti reptérben.
2024. 07. 15. 16:00
Megosztás:

Nyári szabadságolások: célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk. Különösen azokban a szektorokban érdemes erre nagy figyelmet fordítani, ahol a munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek mellett kell megoldani a működést – figyelmeztet a Trenkwalder.
2024. 07. 15. 15:00
Megosztás:

Lassult a kínai GDP növekedése a második negyedévben

Lassult Kína gazdasági növekedése az idei második negyedévben éves összevetésben, és üteme elmaradt az elemzők által várttól.
2024. 07. 15. 14:00
Megosztás:

A Messer és a Toyota Tsusho a hidrogénmobilitás fejlesztésére közös vállalatot alapít

A "SympH2ony" közös vállalat átfogó megoldásokat kínál a hidrogénüzemű járműflottákra való egyszerű átálláshoz.
2024. 07. 15. 13:00
Megosztás:

Megérkeztek a kötelező biztosítások a rollerekre, akár kilencszázszoros különbségek is lehetnek a díjakban

Valamennyi biztosító, amely ajánl kötelező felelősségbiztosítást (KGFB-t), felkészült a július 16-i rajtra, amikortól már rollerre is kell kötelező felelősségbiztosítást kötni. Ez várhatóan 30-40 ezer rollert érint a Netrisk szerint. A kötelező felelősségbiztosítást nem érdemes kikerülni, részben az alacsony díj, részben pedig az akár többmillió forintos okozott károk miatt. A díjat azonban több tényező is befolyásolhatja, és jelentős különbségek vannak. Nem minden mikromobilitási eszköz érintett a törvénymódosítás szerint, a kötelező biztosítást azokra az eszközökre kell kötni, amelyeknek a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer per órát, vagy 25 kilogrammnál nehezebbek és a legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 14 kilométer per órát.
2024. 07. 15. 12:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken, a tokiói börzén nem volt kereskedés

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék mutatói hétfőn, amikor nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés a tokiói börzén.
2024. 07. 15. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn. A londoni FTSE100 index 0,54 százalékkal, a frankfurti DAX index 0,39 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,66 százalékkal gyengült a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 15. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint, a BUX 191,4 pontos, 0,27 százalékos emelkedéssel 72 133,07 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 15. 09:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 15. 08:00
Megosztás:

A felhőtechnológia több mint hétbillió forintos GDP-növekedést hozhat Magyarországnak

A felhőszolgáltatásokat használó magyar vállalatok egy alkalmazottra jutó éves bevétele közel 2,4 millió forinttal magasabb, mint az ilyen szolgáltatásokat nem használó versenytársaiké. A közelmúltban megjelent "Felhőtechnológiák Magyarországon: Gazdasági hatástanulmány" című, a Deloitte által az IVSZ számára az Amazon Web Services-szel (AWS) partnerségben készített felmérés szerint a felhőhasználat további növekedése évente átlagosan 1,7 - 2,7%-kal járul hozzá a magyar bruttó hazai termékhez (2023-hoz képest), attól függően, hogy a kormány semlegesen vagy támogatóan viszonyul-e a felhőhöz. Ennek a tartománynak a két végpontja közötti különbség 10 év alatt 7000 milliárd forint többlet GDP-t jelent.
2024. 07. 15. 07:00
Megosztás:

149.000 vizsgálatot folytatott le a NAV éves szinten: mennyi lett a bevétele?

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A Deloitte szakértői a legfontosabb tudnivalókat foglalták össze.
2024. 07. 15. 06:00
Megosztás:

Elkezdte első metanol-üzemanyagú hajójának gyártását a Celebrity Cruises

Megkezdődött a Celebrity Cruises ötödik hajójának építése a díjnyertes Edge sorozatban. A Celebrity Xcel tengerjáró 2025. őszén indul útnak.
2024. 07. 15. 05:00
Megosztás:

Legnagyobb kriptovaluta nyertesek: A Cardano (ADA) és a Shiba Inu (SHIB) az elmúlt héten helyreálltak, de a Rollblock (RBLK) vezeti a mezőnyt

Ahogy az egész kriptovaluta piac helyreáll a legutóbbi árzuhanásból, a befektetők kezdenek olyan érméket keresni, amelyek a legnagyobb potenciális emelkedést mutathatják a fellendülés során. A nagy piaci kapitalizációjú tokenektől és memecoinoktól kezdve egészen az új DeFi és GameFi projektekig, a befektetők izgatottan várják azokat a hozamokat, amelyeket 2024 elején élvezhettek.
2024. 07. 15. 04:00
Megosztás:

A DTX Exchange 900 ezer dolláros teljesítménye eltereli a figyelmet a Fetch.ai (FET) és az Optimism (OP) platformokról

A DTX Exchange, amely jelenleg a 2. szakaszban van, beszédtémává vált a kriptóbefektetők körében, mivel az előértékesítése egy hónap alatt már meghaladta a 900 ezer dollárt. A szakértők úgy vélik, hogy a DTX a következő blue chip kripto lehet, nagy hasznossággal.
2024. 07. 15. 03:30
Megosztás: