A tőzsdék és a kriptotőzsdék összehasonlítása: Egy új befektető útmutatója

A pénzügyi piacokon világszerte két meghatározó platform áll a befektetők érdeklődésének középpontjában: a tőzsdék és a kriptotőzsdék. Bár mindkettő befektetési lehetőséget kínál, ellentétes történelmi háttérrel rendelkeznek, más-más elvek alapján működnek, és egyedi lehetőségeket és kockázatokat rejtenek magukban. Ahogy a globális befektetési tájkép folyamatosan fejlődik, a két entitás közötti alapvető különbségek megértése létfontosságúvá válik azok számára, akik a befektetések világába lépnek.

A tőzsdék és a kriptotőzsdék összehasonlítása: Egy új befektető útmutatója

A hagyományos pénzügyeket képviselő tőzsdék évszázadok óta a globális gazdasági rendszerek középpontjában állnak. Elősegítették a nagyvállalatok felemelkedését, táplálták az induló vállalkozásokat, és számtalan befektető számára játszottak szerepet a vagyonteremtésben. Ezzel szöges ellentétben a kriptotőzsdék új keletű jelenségnek számítanak, mivel kevesebb mint két évtizede alakultak ki a blokklánc technológia bomlasztó hullámából. Ezek a platformok lehetővé teszik a digitális eszközök kereskedelmét, megtestesítve a pénzügyek újkori, decentralizált vízióját.

Az új befektetők számára ijesztőnek tűnhet e platformok bonyolultságának megfejtése. Ez a cikk célja, hogy demisztifikálja az alapvető különbségeket, párhuzamot vonjon, ahol van, és eligazítsa Önt a két világ összetettségében. Akár a bevált vállalati részvényekbe való befektetést fontolgatja, akár a digitális kriptovaluták csábítása vonzza, ez az átfogó útmutató arra szolgál, hogy megalapozott döntések meghozatalához szükséges betekintést nyújtson Önnek.

Történelmi háttér és fejlődés

Ha visszamegyünk az időben, a tőzsdék eredete a 17. századig vezethető vissza, az 1602-ben alapított amszterdami tőzsdét a világ első hivatalos tőzsdéjeként ismerik el. Ezeket a platformokat azért fejlesztették ki, hogy a vállalkozások a részvények nyilvános eladásával tőkét gyűjthessenek, megnyitva az utat a modern kapitalizmus előtt, és átalakítva a globális gazdaságok természetét.

Évszázadokkal később, a digitális forradalom nyomán a vagyon új formája fogant meg. A kriptovaluták, amelyek közül a Bitcoin volt az úttörő 2009-ben, radikális eltérést jelentettek a hagyományos monetáris rendszerektől. Az újdonságot nem csupán a digitális valuta jelentette, hanem a mögöttes blokklánc technológia, egy decentralizált főkönyvi rendszer. A felemelkedéssel együtt szükség volt olyan platformokra, amelyek megkönnyítik e digitális eszközök kereskedelmét. Így születtek meg a kriptotőzsdék. A tőzsdei társaikkal ellentétben, amelyek évszázados fejlődésen mentek keresztül, a kriptotőzsdék gyors, változékony és átalakító utat jártak be mindössze néhány év alatt.

Míg a tőzsdék a kapitalizmus dimenzióit felfedező világban a fellendülő kereskedelem és a kereskedelem termékei voltak, addig a kriptotőzsdék a pénz fogalmának újragondolása és decentralizálása iránti vágyból születtek a digitális korban. Az évszázados pénzügyi hagyományok és a kortárs digitális bomlasztás ilyen szembeállítása adja meg a terepet a tőzsdei és a kriptotőzsdék közötti működési, strukturális és stratégiai különbségek mélyebb vizsgálatához.

Alapfogalmak és terminológiák

Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük mind a tőzsdei, mind a kriptotőzsdék bonyolultságát, kiemelkedően fontos, hogy megértsük a mögöttük álló alapvető fogalmakat és terminológiákat. Ezek a terminológiák nemcsak a befektetők számára nyújtanak lexikont, hanem megvilágítják az egyes piacok alapelveit is.

Tőzsdék

- Részvények és részvények: A tőzsdék középpontjában a részvények, más néven részvények állnak. Amikor egy befektető egy vállalat részvényeit vásárolja, lényegében a vállalat tulajdonjogának egy darabját vásárolja meg. Ezeknek a részvényeknek az értéke a vállalat teljesítménye, az iparági trendek, a gazdasági tényezők és a piaci hangulat alapján ingadozik.

- Tőzsdeügynökök és kereskedési számlák: A részvényeket vásárolni vagy eladni kívánó befektetők számára elengedhetetlen egy közvetítő, akit gyakran tőzsdeügynöknek neveznek. Ők megkönnyítik a tranzakciókat a befektetők nevében. A modernkori kereskedés nagyrészt digitális kereskedési számlákon keresztül történik, ahol a befektetők nyomon követhetik portfóliójukat, kereskedhetnek, és hozzáférhetnek a piaci elemzésekhez.

- Részvényindexek: Az olyan indexek, mint a NASDAQ, a Dow Jones vagy az S&P 500 olyan aggregátumok, amelyek egy adott vállalatcsoport teljesítményét tükrözik, és pillanatfelvételt nyújtanak a piac állapotáról. Ezek az indexek kulcsfontosságúak a befektetők számára, mivel betekintést nyújtanak a szélesebb körű piaci trendekbe.

Kriptotőzsdék

- Digitális érmék és tokenek: A kriptotőzsdék gerincét maguk a kriptovaluták alkotják. Bár mindegyik digitális eszköz, van különbség az érmék és a tokenek között. Az érmék, mint például a Bitcoin vagy az Ethereum, saját blokkláncokon működnek. A tokenek ezzel szemben meglévő blokkláncplatformokra épülnek, és gyakran eszközöket vagy hasznosságot képviselnek.

- Kriptopénz tárcák (forró és hideg tárolás): A kriptovaluták tartásához és kezeléséhez a befektetőknek pénztárcákra van szükségük. Ezeknek két elsődleges formája van: a forró tárcák, amelyek az internethez kapcsolódnak, és a hideg tárcák, amelyek offline állapotban vannak. Míg a forró tárcák kényelmet kínálnak, a hideg tárcák fokozott biztonságot nyújtanak az online támadásokkal szemben.

- Kiemelkedő kriptotőzsdék: Az olyan tőzsdék, mint a Binance, a Coinbase vagy a Kraken olyan platformok, ahol a felhasználók különböző kriptovalutákat vásárolhatnak, adhatnak el vagy kereskedhetnek velük. Minden egyes tőzsdének saját támogatott eszközei, díjstruktúrái és funkciói lehetnek.

Ránézésre mind a tőzsdei, mind a kriptopiacok analógnak tűnhetnek, az eszközök vétele és eladása körül forognak. A terminológiákba való belemerülés azonban éles különbségeket tár fel: a részvények kézzelfogható entitásokban (vállalatokban) horgonyoznak le, míg a kriptovaluták gyakran megfoghatatlan fogalmakat testesítenek meg, a technológiai platformoktól a decentralizált alkalmazásokig. A következő szakaszok mélyebben elmélyülnek ezekben az ellentétekben, és rávilágítanak a két területben rejlő kockázatokra és lehetőségekre.

Piaci műveletek és infrastruktúra

A tőzsdei és a kriptotőzsdék működése és felépítése jelentősen eltér egymástól, tükrözve az egyes platformok eltérő történetét és alapelveit. A megalapozott befektetési döntések meghozatalához fel kell ismerni a működési mechanizmusaik és infrastruktúrájuk árnyalatait.

Tőzsdék

- Kereskedési órák és szekciók: Ellentétben a kriptovilág állandóan aktív jellegével, a hagyományos tőzsdék meghatározott órákban működnek, amelyek általában megfelelnek a tőzsde székhelye szerinti ország üzleti idejének. A napi nyitás és zárás mellett egyes piacokon napközbeni szüneteket is tartanak. Emellett a tőzsdék nemzeti ünnepnapokat tartanak, ami befolyásolhatja a kereskedési menetrendeket.

- Központosított műveletek: A tőzsdék központosított struktúrában működnek, ahol egyetlen szervezet felügyeli és segíti az összes tranzakciót. Ez a központosítás biztosítja a kereskedési szabályok, árak és műveletek egységességét, szabályozott környezetet biztosítva a befektetők számára.

- Az elszámolóházak szerepe: A tőzsdei kereskedés döntő szempontja az elszámolóházak által végzett kereskedés utáni feldolgozás. Közvetítőként járnak el a vevők és az eladók között, biztosítva, hogy az ügyleteket a szándéknak megfelelően hajtsák végre, és az eszközöket és a készpénzt megfelelően utalják át. Ez a lépés a biztonság és a bizalom egy további rétegét adja a tőzsdei kereskedési folyamathoz.

Kriptotőzsdék

- 24/7 kereskedési képesség: A tőzsdékkel ellentétben a kriptotőzsdék soha nem alszanak. A blokklánc technológia decentralizált és globális jellege által lehetővé tett kriptokereskedési platformok az év 365 napján, éjjel-nappal működnek. Ez a folyamatos működés nagyobb volatilitáshoz vezethet, mivel a piaci mozgások bármikor bekövetkezhetnek.

- Központosított vs. decentralizált tőzsdék: Míg léteznek centralizált kriptotőzsdék, amelyek a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan működnek, a kriptovilág decentralizált tőzsdéket (gyakran DEX-nek nevezik) is kínál. Ezek a platformok központi hatóság nélkül működnek, és lehetővé teszik a peer-to-peer kereskedést. A felhasználók megtartják a magánkulcsaik feletti ellenőrzést, ami azt jelenti, hogy mindenkor teljes tulajdonjoggal rendelkeznek az eszközeik felett.

- A blokklánc technológia és annak hatásai: A kriptotőzsdén minden tranzakciót egy blokkláncra rögzítenek, ami biztosítja az átláthatóságot és a megváltoztathatatlanságot. Ez a decentralizált főkönyvi rendszer kiküszöböli a felek közötti bizalom szükségességét, mivel a tranzakciók integritását a hálózat konszenzusmechanizmusai biztosítják.

A digitális eszközök világában való sikeres eligazodáshoz kiemelten fontos a legjobb kriptotőzsdék árnyalatainak megértése.

Szabályozás és felügyelet

A szabályozási keretek és a felügyeleti mechanizmusok kulcsfontosságú szerepet játszanak bármely pénzügyi platformmal kapcsolatos bizalom és biztonság kialakításában. Nemcsak a befektetőket védik, hanem biztosítják a piac integritását és stabilitását is. A tőzsdei és kriptotőzsdék között e téren jelentős különbségek vannak, amelyek az egyes ökoszisztémákban rejlő eltérő kihívásokat és filozófiákat tükrözik.

Tőzsdék

- Szabályozó szervek: A bevett tőzsdék szigorú szabályozási felügyelet alatt működnek. Az Egyesült Államokban például a tőzsdéket a Securities and Exchange Commission (SEC) szabályozza, biztosítva az átláthatóságot, megelőzve a csalást és védve a befektetői érdekeket. Hasonló szervezetek léteznek világszerte, mint például a Financial Conduct Authority (FCA) az Egyesült Királyságban és az indiai Securities and Exchange Board of India (SEBI) Indiában.

- Befektetővédelmi intézkedések: A szabályozásokon kívül a tőzsdék rendelkeznek a befektetők védelmét szolgáló mechanizmusokkal. Ide tartoznak az olyan szervezetek, mint az amerikai Securities Investor Protection Corporation (SIPC), amely egy brókercég csődje esetén közbeléphet. Az ilyen intézkedések erősítik a befektetői bizalmat és biztonságot nyújtanak a kereskedési folyamatnak.

Kriptotőzsdék

- A globális kriptopiaci szabályozások változatossága: A tőzsdék jól körülhatárolt szabályozási környezetével ellentétben a kriptopiacok szabályozása országonként nagyon eltérő. Míg egyes nemzetek tárt karokkal fogadják a kriptovalutákat, addig mások szigorú korlátozásokat vagy egyenesen tilalmat vezettek be. Ez az ellentmondásos szabályozási hozzáállás a szabályok foltozottságát eredményezi, ami hatással lehet a globális kriptotőzsdék működésére.

- Az anonimitás szerepe és a felügyelet kihívásai: Számos kriptovaluta egyik sarokköve az anonimitás vagy álnévtelenség ígérete. Bár ennek a tulajdonságnak megvannak az előnyei, kihívásokat is jelent a szabályozók számára, akiknek célja a tiltott tevékenységek, például a pénzmosás megelőzése. Számos kriptotőzsde mostanában az ügyfél megismerése (KYC) és a pénzmosás elleni (AML) ellenőrzéseket hajt végre, hogy kezelje ezeket az aggályokat.

- Önszabályozás és közösségi alapú iránymutatások: Tekintettel a kriptoszektor kialakulóban lévő és gyorsan fejlődő jellegére, sok platform önszabályozó intézkedéseket fogad el. Ezek a gyakran közösségi konszenzus által vezérelt gyakorlatok célja az etikus viselkedés biztosítása és a felhasználók védelme, még hivatalos szabályozási megbízások hiányában is.

Összefoglalva, míg a tőzsdék kiforrott, szabványosított szabályozási keretek között működnek, a kriptotőzsdék viszonylag ismeretlen területeken mozognak. Ez a különbség kiemeli a kriptotőzsdékbe merészkedő befektetők számára az átvilágítás fontosságát. Miközben a kriptovaluták decentralizált ethosza páratlan szabadságot és innovációt kínál, a szabályozási környezet és a kapcsolódó kockázatok fokozott tudatosságát is megköveteli.

Biztonság és kockázatok

A befektetések dinamikus világa, függetlenül a területtől, tele van kockázatokkal. E kockázatok jellege és intenzitása, valamint az ezek mérséklésére irányuló intézkedések azonban jelentősen eltérnek a tőzsdei és a kriptotőzsdék között. E tényezők átfogó megértése kulcsfontosságú a befektetők számára, hogy meg tudják tervezni lépéseiket és meg tudják védeni befektetéseiket.

Tőzsdék

- Hagyományos biztonsági intézkedések: A tőzsdék, mivel évszázadok óta működnek, robusztus biztonsági protokollokat fejlesztettek ki. Ezek a brókerek bonyolult ellenőrzési folyamataitól az online kereskedési platformok fejlett digitális biztonságáig terjednek, biztosítva a befektetők pénzeszközeinek és adatainak védelmét.

- A piaci manipulációval és a bennfentes kereskedelemmel kapcsolatos kockázatok: Bár a tőzsdék általában stabilnak számítanak, nem immunisak a visszaélésekkel szemben. A bennfentes kereskedelem, amikor egy vállalatról nem nyilvános információkkal rendelkező személyek kereskednek a vállalat részvényeivel, és a piaci manipuláció egyéb formái befolyásolhatják a részvényárfolyamokat. A szabályozó szervek szigorú büntetéseket szabnak ki az ilyen tevékenységekre, de a kockázat, ha minimálisan is, de fennáll.

Kriptotőzsdék

- A hackelés kockázatai és a kriptotárcák jelentősége: A kriptotőzsdék, különösen a központosított tőzsdék, jelentős veszteségeket eredményező, nagy nyilvánosságot kapott hackerek célpontjai voltak. Ez a sebezhetőség kiemeli a kriptotárcák fontosságát, különösen a hidegtárolási lehetőségekét, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kriptovalutáikat offline tárolják, távol az esetleges online betörésektől.

- Volatilitás és piaci manipuláció a kriptopiacokon: A kriptovaluták ismertek áringadozásukról. A hirtelen és jelentős áringadozásokat olyan tényezők befolyásolhatják, mint a spekulatív kereskedés, a szabályozási hírek, a technológiai fejlesztések vagy a nagyszabású tranzakciók. Ráadásul egyes kriptovaluták viszonylag alacsonyabb piaci kapitalizációja a hagyományos részvényekhez képest fogékonnyá teszi őket az olyan manipulációs taktikákra, mint a "pump and dump"

- Intelligens szerződések sebezhetőségei: Egyes kriptotokenek intelligens szerződések, azaz olyan automatizált szkriptek alapján működnek, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén műveleteket hajtanak végre. Ha ezek a szerződések rosszul vannak megírva vagy hibákat tartalmaznak, kihasználhatók, ami a befektetők potenciális veszteségéhez vezethet.

Mindkét területen a tudatos döntéshozatal a befektetők legerősebb védelme a lehetséges buktatókkal szemben. Míg a hagyományos részvénypiacok a stabilitás látszatát nyújtják, amelyet a bevett szabályozások és a régóta fennálló működési gyakorlatok támasztanak alá, addig a kriptopiacok a pénzügyi innováció határát jelképezik, és példátlan lehetőségekkel és kockázatokkal vannak tele. A befektetőknek mérlegelniük kell a kriptodevizákban rejlő magas hozamlehetőségeket a benne rejlő bizonytalanságokkal szemben, és olyan biztonsági intézkedéseket kell elfogadniuk, mint a jó hírű tőzsdék használata és a biztonságos pénztárcák kihasználása, hogy biztonságosan navigálhassanak ezen az egyre növekvő területen.

Lehetőségek és jövőbeli előrejelzések

Mivel egy gyorsan átalakuló pénzügyi táj kereszteződésében állunk, a jövőre vonatkozó spekulációk értékes betekintést nyújthatnak mind a tapasztalt kereskedők, mind a kezdő befektetők számára. Mind a tőzsdei, mind a kriptotőzsdék óriási potenciált mutattak, de a technológiai fejlődés, a szabályozási álláspontok és a globális gazdasági változások alapján eltérő lehet a pályájuk.

Tőzsdék

- Stabil növekedés és folyamatos relevancia: A tőzsdék hosszú élettartama és történelmi jelentősége tartós jellegükről tanúskodik. A tőkeallokáció központjaiként ezek a platformok továbbra is kiszolgálják a finanszírozást kereső vállalkozásokat és a befektetőket, akik tulajdonrészt keresnek a már működő vállalatokban. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás térhódítása tovább finomíthatja a kereskedési stratégiákat és az előrejelző elemzéseket.

- Innovatív pénzügyi eszközök: A tőzsdék folyamatosan fejlődtek, és az évek során különböző pénzügyi eszközöket vezettek be, a határidős ügyletektől az opciókig. Ez a tendencia valószínűleg folytatódik, a tőzsdék pedig alkalmazkodnak a globális befektetői közösség sokféle igényének kielégítéséhez.

- Integráció az új technológiákkal: Egyre nagyobb az érdeklődés a blokklánc technológia integrálása iránt a tőzsdei kereskedési folyamatba, elsősorban az elszámolási és kiegyenlítési eljárásokban rejlő lehetőségei miatt. Az ilyen hibrid modellek racionalizálhatják a műveleteket, csökkenthetik a költségeket és növelhetik az átláthatóságot.

Kriptotőzsdék

- Mainstream elfogadás és fejlődés: Azzal, hogy egyre több intézményi befektető lép be a kriptotőzsdékbe, a mainstream elfogadás lehetősége is nagy. Ez a kriptotőzsdéken elérhető kereskedési eszközök sokféleségének és kifinomultságának növekedéséhez vezethet.

- Szabályozási egyértelműség és globális összehangolás: Ahogy a nemzetek megküzdenek a digitális eszközök szabályozásának kihívásával, az elkövetkező években a globális szabályozási álláspontok egységesebbé válhatnak. Ez az egyértelműség tovább növelheti a befektetői bizalmat és ösztönözheti a kriptotőzsdék növekedését.

- Interoperabilitás és láncközi platformok: Az egyik jövőbeli trend, amely forradalmasíthatja a kriptotőzsdéket, az interoperabilitás. A több blokklánc egymás mellett létezésével a zökkenőmentes cross-chain tranzakciókat lehetővé tevő platformok újradefiniálhatják a kereskedés dinamikáját. Ezen túlmenően a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok mélyebben integrálódhatnak a tőzsdékkel, a pénzügyi szolgáltatások szélesebb spektrumát kínálva.

- Környezeti megfontolások: Mivel egyes kriptovaluták (például a Bitcoin) környezeti hatásával kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek, a tőzsdék előnyben részesíthetik és népszerűsíthetik a környezetbarátabb érméket, vagy bevezethetik a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására szolgáló mechanizmusokat.

Összefoglalva, a befektetési univerzum, a részvény és kripto aspektusaival együtt, izgalmas pályán van. Míg az évszázados hagyományokban gyökerező tőzsdei tőzsdék egyenletes ütemben fogadhatják a modernizációt, addig a kriptotőzsdék a gyors technológiai és társadalmi változások élvonalában vannak. A befektetők számára az ígéret nem csak abban rejlik, hogy eligazodjanak ezeken a platformokon, ahogyan ma léteznek, hanem abban is, hogy előre látják a horizonton várható átalakító változásokat. A tudás és az alkalmazkodóképesség éles érzékével felvértezve a lehetőségek határtalanok.

Megalapozott választás: részvények vagy kripto?

Az igényes befektető számára a hagyományos tőzsdék és a születőben lévő kriptoplatformok közötti választás nem pusztán a hozam kérdése. A döntést a kockázati hajlandóság, a befektetési horizont, a pénzügyi célok és a technológiai paradigmákba vetett hit alakítja. Ez a szakasz a potenciális befektetőket kívánja eligazítani ebben a választásban, rávilágítva azokra a szempontokra, amelyeknek a döntésükben szerepet kell játszaniuk.

Az Ön kockázattűrő képességének megértése

- Részvénypiacok: Történelmileg a részvénypiacok viszonylagos stabilitást mutatnak, különösen, ha jól beágyazott vállalatokba fektetnek be. Bár a recessziók és a piaci korrekciók elkerülhetetlenek, a hosszú távú részvénybefektetések általában pozitív hozamot hoztak.

- Kriptopiacok: A kriptovaluták hírhedtek volatilitásukról. Nem ritkák az egy napon belüli 20%-os vagy annál nagyobb árfolyam-ingadozások. Bár ez az ingadozás lehetőséget kínál a magas hozamokra, jelentős kockázatokat is hordoz, különösen a rövid távú kereskedők számára.

Befektetési horizont és likviditási igények

- Részvénypiacok: A befektetők gyakran hosszú távú perspektívából közelítik meg a részvénypiacot, az osztalékokból és az idővel bekövetkező tőkenövekedésből tőkét kovácsolva. A jól működő vállalatok részvényei azonban ésszerű likviditást is biztosíthatnak, ha rövid időn belül pénzeszközökre van szükség.

- Kriptopiacok: Míg egyes befektetők hisznek a kriptovaluták, például a Bitcoin hosszú távú értéktároló értékében, mások napi kereskedést folytatnak, hogy kihasználják az árfolyam-ingadozásokat. Tekintettel a kriptotőzsdék 24/7-es működésére, szinte bármikor magas likviditást kínálnak.

Diverzifikációs lehetőségek

- Részvénypiacok: A részvények számos szektorba, iparágba és földrajzi területre kínálnak befektetési lehetőséget, lehetővé téve a befektetők számára, hogy szétszórják kockázataikat, és különböző növekedési sztorikban részesüljenek.

- Kriptopiacok: A kripto birodalom nem csak a Bitcoinról vagy az Ethereumról szól. Több ezer token és projekt létezik, amelyek mindegyike egyedi értéket képvisel, a decentralizált pénzügyektől kezdve az ellátási lánc menedzsmentig. A különböző kriptoprojektekbe való befektetés diverzifikációt kínálhat ezen a területen belül.

A technológiába és a jövőbeli trendekbe vetett hit

- Tőzsdék: Azok számára, akik hisznek bizonyos vállalatok vagy ágazatok növekedési történeteiben, a részvénybefektetés egy módja annak, hogy részt vegyenek ezen az utazáson. Ráadásul az olyan feltörekvő ágazatokkal, mint a zöld energia, a biotechnológia és a mesterséges intelligencia, a részvénypiacok lehetőséget nyújtanak a csúcstechnológiába való befektetésre.

- Kriptopiacok: Ha a blokklánc-technológia és a decentralizált jövő lehetőségeinek híve vagy, a kriptopiacokba való befektetés összhangban van ezzel a jövőképpel. A puszta árspekuláción túl ez egy technológiai paradigmaváltásba vetett bizalmi szavazat.

Következtetés

Sem a részvények, sem a kripto nem jelentenek általánosan "jobb" választást. Ehelyett különböző befektetési filozófiáknak és céloknak felelnek meg. Egy tájékozott befektető akár hibrid megközelítést is választhat, kiegyensúlyozva a hagyományos részvényportfóliót a kripto befektetésekkel, biztosítva ezzel a stabilitást és a nagy növekedési potenciálnak való kitettséget. Mint mindig, a kellő körültekintés, a folyamatos oktatás és a pénzügyi tanácsadókkal való konzultáció segíthet eligazodni a befektetés sokrétű világában.

Észszerű döntés itt tartani a járműipari termelést

A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani - mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 18. 11:00
Megosztás:

Tovább gyarapodott az önkéntes pénztárak vagyona

Az idén is folytatódott az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) nyugdíj- és egészségpénztárainak vagyongyarapodása, az összesített megtakarítás 2024. első negyedévében már meghaladta a 2000 milliárd forintot, ami egy év alatt több mint 440 milliárd forintos, azaz közel 28 százalékos növekedést jelent. Az összesített taglétszám 2,1 millióra emelkedett - közölte az szövetség csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 18. 10:00
Megosztás:

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás:

Fontos hazánkban a fogyasztás és a hitelpiac helyreállítása

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését és a költségvetési hiány fokozatos csökkentését sorolta a legfontosabb gazdaságpolitikai célok közé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap csütörtöki gazdaságfejlesztési konferenciáján Miskolcon.
2024. 05. 18. 05:00
Megosztás:

Csúcsot döntött előző évben az Eximbank hitelkihelyezése

Az Eximbank Zrt. hitelfolyósításainak értéke tavaly közel 1444 milliárd forintra ugrott, a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladva, a hitelállomány 50 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot - közölte az állami tulajdonú pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 18. 04:00
Megosztás:

Újításra ösztönző kkv pályázati program indul

Elindult csütörtökön a kkv-k innovációs képességeinek támogatását célzó GINOP Plusz pályázat társadalmi egyeztetése, az észrevételeket és a javaslatokat május 26-ig várják - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.
2024. 05. 18. 03:00
Megosztás:

Autóban ülve, ablaküvegen keresztül le lehet égni a napsütéstől?

Igen, az autóban ülve is le lehet égni a napsütéstől, de ennek mértéke és valószínűsége több tényezőtől függ. Az autók ablakai általában kétféle üvegből készülnek: a szélvédő laminált üvegből, az oldal- és hátsó ablakok pedig általában edzett üvegből.
2024. 05. 18. 02:00
Megosztás:

Megtalálták a cukorbetegség kialakulásának okát!

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy olyan krónikus betegség, amelynek során a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegség két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő kialakulásának különböző okai tárhatók fel. Mutatjuk!
2024. 05. 18. 01:00
Megosztás:

A kutyás érmék rákapcsoltak, a Floki Inu minden idők legmagasabb árát célozta meg

A mém érme piacok nagy pörgésben vannak az utóbbi időben. A Floki Inu szépen emelkedik, és a FLOKI bikák most új történelmi csúcsot céloznak meg, miután a Revolut agresszív, felfelé irányuló mozgást váltott ki az érméből
2024. 05. 18. 00:01
Megosztás:

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 17. 23:00
Megosztás:

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás: