A világgazdaságban nagy a bizonytalanság, de mi a helyzet Magyarországgal?

Az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY szakmai kiállítás társrendezvényeként rendezte meg a Magyar Műanyagipari Szövetség a II. MMSZ Műanyagipari Konferenciát. Az eseményen egyebek között szó esett a hazai és a nemzetközi gazdasági és polimerek piacának helyzetéről aktualitásairól, kihívásairól.

A világgazdaságban nagy a bizonytalanság, de mi a helyzet Magyarországgal?

Az I. MMSZ Műanyagipari Konferenciát tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték, továbbá azért, hogy a közgyűléshez és a HUNGEXPO kiállításához kapcsolódóan a a Magyar Műanyagipari Szövetség tartalmas, érdekes programokat kínáljon – olvasható a polimerek.hu oldalon. „Legutolsó találkozásunk, tavaly május óta a gazdasági folyamatok nem igazán jó irányba indultak el és egyre több kihívással kell szembenézniük a műanyagiparban működő vállalkozásoknak” – fogalmazott megnyitójában Hajdárné Molnár Elvira, az MMSZ elnöke, a PEMÜ Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Aktuális helyzet, kilátások

A konferencián előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora, Prof. Dr. Csath Magdolna, aki jelezte, A világgazdaságban nagy a bizonytalanság továbbra is, amihez hozzájárul még az is, hogy jelentősen megnőtt a piaci bizonytalanság mellett az állami beavatkozások következtében kialakuló bizonytalanság. Mint mondta, az állami beavatkozás – új iparpolitikák formájában – mindenhol növekszik. Ennek keretében az állam részt kíván venni a piaci problémák megoldásában. Csakhogy ez általában kétélű fegyver, hiszen kérdéses, hogy az állam mennyire jól tudja megválasztani azt, hogy hol kell és hol nem szabad beavatkozni a piaci folyamatokba.

Ami a világgazdasági folyamatokat illeti, Prof. Dr. Csath Magdolna szerint az alapvető folyamatokkal nagyjából egyetért mindenki. „Az IMF szerint a következő öt évben a világgazdaság növekedése 3 százalék körül lehet, ugyanakkor országonként, régiókként nagyok lehetnek az eltérések. Ami rossz hír számunkra, hogy az Európai Unió helyzete javulhat a leglassabban, ráadásul megmaradhatnak az országok közötti különbségek is. Egyes országok, mint például Németország esetén a recesszió sem kizárt.

Ez számunkra különösen fontos adat, hiszen a magyar gazdaság erőteljesen függ a német gazdaságtól. Szintén rossz hír, hogy az infláció sem megy még valószínűleg ebben az évben nagyon lejjebb, sőt több évig is várható a magas szintű infláció megmaradása” – fogalmazott  a közgazdász asszony.

Úgy látja, strukturális reformokra van szükség az Európai Unióban, ennek egyik területe a termelékenység javítása. A másik a képzésbe, a tudásba és az innovációba való beruházás. És további digitalizációról is érdemes gondolkodni, ezzel kapcsolatban azonban nyilvánvaló, hogy figyelni kell a hatékonyságra, a megtérülésre is. Európánál valószínüleg jobban teljesít majd Ázsia. Ez sok mindennek köszönhető. Például annak, hogy a háború kevéssé érinti Ázsia gazdaságát.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Természetesen a szakember előadásában szó esett a magyar gazdasági helyzetről is. „Az IMF a magyar GDP adatokat viszonylag jónak ítéli meg, 2023-ban 0,5 százalék, 2024-ben 3,2 százalék növekedést vár. Az Eurostat is 2023-ra 0,5 százalékos bővülést jósol a magyar GDP-re, 2024-re valamivel kisebb mértékűt, mint az IMF, 2,8 százalékot. A munkanélküliségben nincs nagy változás, 4 százalék körüli, a tervezett hiány nem túl magas, nagyjából -4 százalék lehet, az adósság mértéke 70-71 százalék maradhat. Ha nem éri a magyar gazdaságot valamilyen váratlan nagyobb sokkhatás, akkor a közölt adatokban nem várható jelentősebb elmozdulás, igaz nagyon gyors pozitív változásra sem lehet még egy ideig számítani” – hívta fel a figyelmet Csath Magdolna. Ugyanakkor jelezte, a gazdasági növekedést nyilván befolyásolja az is, hogy mennyi pénzünk van a növekedés finanszírozására, ez pedig összefügg azzal, hogy mennyi az adósság és a hiány. A nagyobb adósság nagyobb törlesztési kötelezettséggel jár, a törlesztés pedig a fejlesztéseket gátolhatja. A hiánynál és az adósságnál egyaránt arra érdemes felfigyelni, hogy a magyar értékek már hosszabb ideje a Maastrichti kritérium felett vannak (maximum 3 százalékos hiány és 60 százalékos adósságszint). Kiemelte, nem mindegy az sem, hogy mi történik a német gazdasággal. Az ipari termelési adatokat alágazatokra bontva azt látjuk, hogy vannak jól teljesítő ágazatok is, azonban lényeges, hogy milyen arányt képviselnek a feldolgozóipar termeléséből.

A termelékenység a kulcs

Csath Magdolna rámutatott, az IMF arra figyelmezteti az Európai Uniót, hogy növelni kell a termelékenységet, ami két dolgot jelent: egyrészt azt, hogy az inputokat okosabban kell kombinálni, legyen az gép, tudás vagy ember, illetve azt, hogy minden erőforrással takarékoskodni kell. Ausztriával és Dániával összehasonlítva Magyarországon több feldolgozóipari cég működik, ugyanakkor például a 15 ezer dán cég lényegesen több hozzáadott értéket állít elő, mint a közel 55 ezer magyarországi. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a dán cégek több új hozzáadott értéket állítanak elő.

Az általánosan alacsonyabb termelékenység lehetséges okaira az elemzések azt bizonyítják, hogy Magyarországon nagyon alacsony szinten vannak az úgynevezett tudásberuházások. Az egyébként magas beruházási ráta a gépi, épület, út stb. beruházásoknak, vagy ahogyan az elemzések fogalmaznak, a fizikai, megfogható beruházásoknak köszönhető. Ezek a beruházások viszont nem működtethetők termelékenyen a szükséges tudásberuházások nélkül. Különösen rosszul állunk az egy lakosra jutó kutatás-fejlesztési beruházások és a felnőttképzésben résztvevők aránya tekintetében.

„Magyarországon is nagyon fontos lenne a termelékenységi adatok, valamint az innovációs pozíció javítása, aminek feltétele a helyi tudásteremtés, a helyi hozzáadott érték növelése. Ehhez pedig emelni kellene a tudásberuházások arányát, és erre támaszkodva a helyi tudásteremtést, ami lehetővé tenné a nagyobb helyi új hozzáadott érték előállítást. Az iparpolitika pedig ehhez elsősorban az innovációt támogató környezet, az alacsony bürokráciaszint, a nagyobb kiszámíthatóság biztosításával tudna a leghatékonyabban hozzájárulni” – zárta előadását a közgazdász professzor.

Az Algotech vezető altcoinná vált lenyűgöző, 5,8 millió dolláros előértékesítéssel, felülmúlva az Avalanche-ot és a Litecoint

Az altcoin piac az innováció harctere, ahol az új szereplők folyamatosan küzdenek a dominanciáért. Ezen a héten az Algotech, egy forradalmian új mesterséges intelligencia által vezérelt kereskedési platform, kiemelkedett az élvonalba, mivel lenyűgöző, 5,8 millió dolláros előértékesítéssel túlszárnyalta a várakozásokat. Ez a figyelemre méltó teljesítmény komoly versenyzővé teszi az Algotechot, amely készen áll arra, hogy kihívja a már bejáratott szereplőket, mint az Avalanche (AVAX) és a Litecoin (LTC).
2024. 05. 29. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggelre

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 29. 08:30
Megosztás:

Az Ethereum ETF jóváhagyása előnyös a Bitcoin és a KangaMoon számára?

A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) a két legnagyobb kriptovaluta piaci érték alapján, amelyek a piaci teljesítmény mércéjévé váltak. Jellemzően, ármozgásaik befolyásolták a szélesebb kriptopiaci térséget, ahol sok altcoin is emelkedett, amikor a BTC és az ETH is ezt tette.
2024. 05. 29. 08:00
Megosztás:

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.
2024. 05. 29. 07:30
Megosztás:

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás: