A Vitesco Technologies és a ROHM hosszú távú szilícium-karbid ellátási együttműködést írt alá

A Vitesco Technologies, a fenntartható mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák és elektrifikációs megoldások vezető nemzetközi gyártója stratégiai jelentőségű kapacitásokat biztosított az energiahatékony szilíciumkarbid félvezetők terén a ROHM-mel kötött hosszú távú ellátási együttműködés révén, amelynek értéke 2030-ig több mint egymilliárd dollárra tehető.

A Vitesco Technologies és a ROHM hosszú távú szilícium-karbid ellátási együttműködést írt alá

A ROHM gyártóval 2020-ban megkezdett fejlesztési partnerség teremtette meg az alapját a most Regensburgban aláírt ellátási együttműködésnek. A Vitesco Technologies fejlett, integrált ROHM SiC chipekkel ellátott invertereit két ügyfél fogja alkalmazni az elektromos járművek hajtásláncaiban. A Vitesco Technologies az eredetileg meghatározott ütemezéstől hamarabb, már 2024-ben megkezdi az első sorozatprojekt szállítását.

A SiC-elemek lehetővé teszik az olyan rendkívül hatékony teljesítményelektronikai megoldások tervezését, amelyek például az elektromos autók invertereihez szükségesek. A SiC chipek kulcsfontosságú technológiának számítanak, különösen a nagyfeszültségű alkatrészek, valamint az olyan járművek esetében, amelyeknél fontos kritérium a nagyobb hatótávolság és az optimális hatékonyság. A fejlesztésekhez kapcsolódó meglévő együttműködés során az érintett SiC chipek folyamatos optimalizáláson mentek keresztül annak érdekében, hogy azok 2024-től kezdődően az inverterekben is alkalmazhatók legyenek.

„A ROHM-mel kötött ellátási együttműködés fontos építőkő a Vitesco Technologies jövőbeni SiC-kapacitásainak biztosításában.” – mondta Andreas Wolf, a Vitesco Technologies vezérigazgatója a regensburgi aláírási ceremónián. „Rendkívül jó tapasztalataink vannak a közös fejlesztési munka tekintetében, és most nemcsak folytatni szeretnénk ezt az előnyös együttműködést, hanem magasabb fokozatra is emelni.” – tette hozzá a vezérigazgató.

„A gyorsan növekvő autóipari piacon a SiC a nagyobb hatékonyság letéteményese. A várhatóan 30 százalékot meghaladó piaci részesedéssel erős pozícióban vagyunk, és a Vitesco Technologies személyében stratégiai partnerre találtunk a további piaci térhódításhoz.” – mondta Dr. Kazuhide Ino, a ROHM Co. Ltd. igazgatótanácsának tagja, ügyvezető igazgatója és pénzügyi igazgatója az aláírási ceremónián.

Kis ügy – nagy hatás

A szilícium-karbid az úgynevezett szélessávú félvezetők közé tartozik, amelyek széles sávszélessége (leegyszerűsítve: az anyagban lévő elektronok nem vezető és vezető állapota közötti energiarés) kisebb elektromos ellenállást, gyors és alacsony veszteségű kapcsolóchipek létrehozását teszi lehetővé a teljesítményelektronikában. Ugyanakkor a SiC chipek hőállóbbak, így az elektronikai eszközök teljesítménysűrűsége növelhető.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a SiC elektronikának a hagyományos szilíciumhoz (Si) képest alacsonyabb konverziós veszteségei vannak. Különösen magas feszültségszinteken, például 800 V-on, a SiC inverterek hatékonyabbak, mint a Si modellek. Mivel a 800 V a gyors és ezáltal kényelmes nagyfeszültségű töltés előfeltétele, a SiC-eszközök világméretű fellendülés előtt állnak. Az inverter átalakítási veszteségeinek csökkentése szintén jelentős az elektromos meghajtás általános hatékonysága és ezáltal a hatótávolság szempontjából. Ennek megfelelően erős a verseny az ebből a csúcstechnológiát jelentő anyagból készülő alkatrészek megfelelő kapacitásáért.

Alpina húsforgató lapátot hívott vissza a forgalmazó

Primer aromás aminok kioldódása miatt 34 centiméteres Alpina húsforgató lapátot hívott vissza a forgalomból az Edco Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring

Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport Zrt. a Motorsport Innovation and Development Science Park (MINDS Park) megvalósításáról a mogyoródi Forma-1-es versenypályán.
2023. 11. 28. 15:00
Megosztás:

Lópikulát se keresel jövőre az amerikai részvényekkel

Legalábbis így summázható röviden a Wells Fargo elemzői által készített jövőkép 2024-re az USA S&P 500 indexére vonatkozóan.
2023. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Nőtt a beruházások volumene a feldolgozóiparban

A háború és az elhibázott szankciók káros hatásai még 2023. harmadik negyedévében is tetten érhetők voltak a beruházások alakulásában.
2023. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Javult kissé a fogyasztói hangulat Németországban

Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz.
2023. 11. 28. 13:30
Megosztás:

Csökkentek a beruházások a feldolgozóipari fejlesztések növekedése mellett

A beruházások volumene 2023. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 2,2 százalékkal mérséklődött.
2023. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Észszerű, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról a munkavállaló rendelkezhessen

Logikus, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról ne a munkáltató, hanem a munkavállaló rendelkezhessen - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Fordulatot hozott a CSOK plusz a lakáspiacon

A CSOK Plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon: a pangó kereslet élénkülésre váltott át az október végi bejelentést követő 31 napban. A nagyobb érdeklődés részben az év végén kifutó, vissza nem térítendő támogatást és egyéb kedvezményeket biztosító nagyvárosi CSOK igénylőknek is köszönhető. A kereslet élénkülése paradox módon bizonyos ingatlanok árát még csökkentheti is, mert a nagyvárosi CSOK segítségével továbbköltözőket egyre jobban szorítja az év végi határidő.
2023. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Stabilan állják az ingatlanpiac hullámait a logisztikai létesítmények

A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet és a bejelentett új projektek a piaci alapú lakáshitelekkel együtt „parkolópályára álltak”, amin jövőre a CSOK Plusz sokat javíthat. A logisztikaiingatlan-piac azonban továbbra is élénk, mind keresleti, mind kínálati oldalon. A legjobb lokációk a fővárosban és közvetlen környékén vannak, és egyre fontosabb az épületek fenntartható működése ‒ derül ki az Alfa Group piaci elemzéséből.
2023. 11. 28. 11:30
Megosztás:

Sorsfordító hetek állnak a nyugdíjpénztárak előtt

A munkaerő megtartás miatt a kedvezményes kulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
2023. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Még utoljára bezsákoltak a befektetők a PMÁP 2033/I állampapírból

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján múlt héten 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium Magyar Állampapír. Ez annak fényében különösen nagy összeg, hogy idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók. A Bankmonitor szerint a kiugró forgalom oka az, hogy a befektetők még utoljára bevásároltak a keddig elérhető inflációkövető állampapírból.
2023. 11. 28. 10:30
Megosztás:

Felemás nyitás az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Kinyírta a biztosítási szakma toborzását a KATA-adó módosítása

2023-ban gyakorlatilag megszűnt a toborzás a független pénzügyi közvetítői piacon. Évek óta komoly kihívás az elöregedés, a fiatalok hiánya, ám igazán látványos ütést a 2022. szeptembere óta hatályos kata-módosítás - miszerint katás adózó csak magánszemélynek állíthat már ki számlát - vitt be a szakmának, ahol így még nehezebbé vált pályakezdőként elindulni - világít rá a GRANTIS független pénzügyi tanácsadó elemzése.
2023. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2023. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Esés jön a magyar tőzsdén a szakértő szerint

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. A BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt.
2023. 11. 28. 08:50
Megosztás:

Jövőre Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.
2023. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Ma reggel erősödéssel nyitott a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 28. 07:30
Megosztás:

Szijjártó szerint az együttműködés Kínával nem kockázat, hanem hatalmas lehetőség

Az együttműködés Kínával nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget jelent az Európai Unió számára, a kockázat éppen az, ha valaki el akarja vágni ezeket a kötelékeket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
2023. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Átadták a magyar tudomány kategóriában az idei Junior Prima Díjakat

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn az MTI-t.
2023. 11. 28. 06:30
Megosztás:

Határtalan innováció és látványos demózónák a bukaresti Dyson Next Gen Living regionális rendezvényen

Az innovációiról ismert globális kutatási és technológiai vállalat, a Dyson úttörő termékeket mutatott be a bukaresti Combinatul Fondului Plastic – Galeria Senatban tartott regionális Next Gen Living rendezvényen.
2023. 11. 28. 06:00
Megosztás: