A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Közzétette környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiáját, illetve Fenntarthatósági jelentését a Takarék Jelzálogbank. A hazai jelzálogbankok között a legtöbb refinanszírozott partnerbankkal rendelkező és a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézet céljai közé tartozik, hogy ösztönözze partnerei körében a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, valamint tovább erősítse felelős és átlátható működését. Hosszú távú cél, hogy a jelzálogbank hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez, illetve a refinanszírozott ingatlanbiztosítéki állomány energiahatékonyságának növeléséhez.

A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Cél a fenntartható eszközök arányának növelése

A Takarék Jelzálogbank a hazai jelzáloghitelezés meghatározó szereplője kíván maradni, tartva a 20 százalékos piaci részesedését és megfelelve a piaci elvárásoknak, valamint alkalmazkodva a mindenkori gazdasági és tőkepiaci környezet kihívásaihoz.

Európai uniós adatok szerint az épületek felelősek a végső energiafogyasztás és szén-dioxid kibocsátás mintegy 40százalékáért. A jelzálogbank üzleti és egyben ESG stratégiai célja az új, energiahatékony épületek arányának növelése a meglevő lakásállományon belül és a kifejezetten energiahatékony felújítási hitelezés ösztönzése.
A Takarékbank Jelzálogbank 2023-ra kitűzött célja, hogy növelje a zöld, illetve fenntartható eszközök arányát portfóliójában, 2025-re pedig legalább 15 százalékra tervezi növelni a zöld jelzáloghitelek arányát a refinanszírozott portfólión belül, amellyel közvetett módon a hazai energiahatékony ingatlan állományt felépülését támogatja. Emellett szintén legalább 15 százalékra szeretné gyarapítani a zöld jelzáloglevelek arányát a teljes forgalomban lévő jelzáloglevél állományán belül.

Nemzetközi szabványnak megfelelő jelentést adott ki a Takarék Jelzálogbank

A Magyar Bankholding tagbankjaként a Takarék Jelzálogbank erősíteni kívánja hazánkban és a szektorban a zöld innovációt, és motiválni a partnerbankokat a zöld célokat támogató együttműködésekre. A bank első Fenntarthatósági jelentése a jelzálogbanki tevékenység fenntarthatósági szempontjait mutatja be, amely alapjait és keretét a Takarék Jelzálogbank ESG Stratégiája határozza meg.

„A Takarék Jelzálogbank elkötelezett aziránt, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve a fenntarthatósági tényezőket beépítse üzleti tevékenységébe a jövőben is. A bankot története során mindig is az erős innovációs készség jellemezte. Ezért szinte magától értetődő volt, hogy a zöld jelzáloglevél keretrendszer felállítása és a zöld refinanszírozás kialakítását, az ingatlanok automatizált értékelését biztosító AVM (Automata értékbecslés) rendszer fejlesztését követően további, jövőbe mutató lépéseket tegyünk a fenntarthatósági stratégiánk kialakításáért, megvalósításáért és a transzparenciát biztosító jelentéstétel elindításáért” – mondta dr. Nagy Gyula László, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

A Takarék Jelzálogbank fenntarthatósághoz való viszonyát rövid- és hosszú távon két alaptényező határozza meg. Egyrészt jogi státuszából adódóan különleges szerepet tölt be jelzálogbankként a hazai bankszektorban, másrészt pedig a Magyar Bankholding tagjaként, leánybankként a bankcsoporton belül is speciális funkcióval rendelkezik.

„Magyarország második legnagyobb bankcsoportjakért a Magyar Bankholding célja, hogy a meghatározó piaci szereplőként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. A bankcsoport, illetve a hozzá tartozó tagbankok és leányvállalatok egyaránt kiemelt szereppel és felelősséggel bírnak a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki, amelynek vállalásaihoz a hozzá tartozó jelzálogbank is szeretne csatlakozni a most bejelentett stratégiájával” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás:

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a DKSZ

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében - közölte a HEPA szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 07:30
Megosztás:

A megfizethető és minőségi víziközmű-szolgáltatás fenntartása fontos cél

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyik legfontosabb feladata, hogy a rendelkezésére álló szabályozói eszközökkel biztosítsa a víziközmű-szolgáltatás stabil működését - hangsúlyozta a hivatal elnöke egy konferencián szerdán a MEKH közleménye szerint.
2023. 06. 08. 07:00
Megosztás:

Extra nagyméretű 3D nyomtatót fejleszt a G-MAX Europe Kft.

Extra nagyméretű 3D nyomtató tervezésére és prototípusának legyártására nyert a G-MAX Europe Kft. a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH) 117,998 millió vissza nem térítendő támogatást - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:30
Megosztás:

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség

Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar ügyészség, az uniós átlagot lényegesen meghaladó arányban emel vádat az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlásai nyomán - közölte a Legfőbb Ügyészség szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 06:00
Megosztás:

Kevésbé nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleghiány

Az amerikai külkereskedelmi mérleg deficitje a vártnál némileg kevésbé nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közzétett adataiból.
2023. 06. 08. 05:30
Megosztás:

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
2023. 06. 08. 05:00
Megosztás:

A GVH okozott figyelmet fordít a zöld ügyekre

Felértékelődnek a zöld ügyek, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is fokozott figyelmet fordít erre a területre - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2023. 06. 08. 04:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 04:00
Megosztás:

Megmaradt a magyarok vállalkozó kedve

Ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma Magyarországon, idén megfordult a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) eltörlése nyomán kialakulni látszó tavalyi negatív trend. A legnagyobb arányú emelkedés az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban figyelhető meg. A magyar vállalkozások negyede a mezőgazdaságban tevékenykedik, és 98 százalékuk mikrovállalkozás: alkalmazott nélkül, vagy néhány munkavállalóval működik. Az Erste felmérése szerint ők azok, akik nem hirdetnek és a vevőkörüket leginkább saját, személyes kapcsolatrendszerük alakítja.
2023. 06. 08. 03:30
Megosztás:

Óriásit zuhant a magyar ipar áprilisban

Nemcsak a kiskereskedelemben, hanem az ipari termelésben is a vártnál rosszabbul kezdődött a második negyedév. A KSH ma reggel közzétett adatai szerint az ipari termelés volumene éves szinten 5,8 százalékkal csökkent a munkanaphatással igazított adatok szerint. A tényadat jóval kedvezőtlenebb lett az általunk várt „mindössze” 1,1 százalékos éves visszaesésnél.
2023. 06. 08. 03:00
Megosztás:

Kötelező a kéményseprés évente? Családi házak kéményseprési 2023-as szabályok

2016. július 1. óta a Katasztrófavédelem teljes körű kéményseprőipari közfeladatot lát el a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken addig a katasztrófavédelem által kijelölt közérdekű szolgáltató biztosította az átmeneti ellátást, továbbá ott, ahol az önkormányzat felmondta a közszolgáltatási szerződését. Tevékenysége sormunka keretében és sormunka keretén kívül, megrendelés alapján ellátandó feladatokból áll - olvashatjuk a hivatalos állásfoglalást a Katasztrófavédelem honlapján. Mennyibe kerül a kéményseprés 2023-ban? Mik a kéményseprés szabályai a családi házak vonatkozásában 2023-ban?
2023. 06. 08. 02:00
Megosztás:

Idén már 28 millió e-kereskedelmi csomagot vizsgált át a NAV

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta a NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója szerdán Alsónémediben.
2023. 06. 08. 01:30
Megosztás:

Magyarország a világ minden részéről várja a beruházókat

Magyarország gazdasága nyitott, a világ minden részéről várja a beruházókat - mondta szerdán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Peace Forum konferenciáján a gazdaságfejlesztési miniszter.
2023. 06. 08. 01:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Vegyesen zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 06. 08. 00:30
Megosztás: