A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Közzétette környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiáját, illetve Fenntarthatósági jelentését a Takarék Jelzálogbank. A hazai jelzálogbankok között a legtöbb refinanszírozott partnerbankkal rendelkező és a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézet céljai közé tartozik, hogy ösztönözze partnerei körében a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, valamint tovább erősítse felelős és átlátható működését. Hosszú távú cél, hogy a jelzálogbank hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez, illetve a refinanszírozott ingatlanbiztosítéki állomány energiahatékonyságának növeléséhez.

A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Cél a fenntartható eszközök arányának növelése

A Takarék Jelzálogbank a hazai jelzáloghitelezés meghatározó szereplője kíván maradni, tartva a 20 százalékos piaci részesedését és megfelelve a piaci elvárásoknak, valamint alkalmazkodva a mindenkori gazdasági és tőkepiaci környezet kihívásaihoz.

Európai uniós adatok szerint az épületek felelősek a végső energiafogyasztás és szén-dioxid kibocsátás mintegy 40százalékáért. A jelzálogbank üzleti és egyben ESG stratégiai célja az új, energiahatékony épületek arányának növelése a meglevő lakásállományon belül és a kifejezetten energiahatékony felújítási hitelezés ösztönzése.
A Takarékbank Jelzálogbank 2023-ra kitűzött célja, hogy növelje a zöld, illetve fenntartható eszközök arányát portfóliójában, 2025-re pedig legalább 15 százalékra tervezi növelni a zöld jelzáloghitelek arányát a refinanszírozott portfólión belül, amellyel közvetett módon a hazai energiahatékony ingatlan állományt felépülését támogatja. Emellett szintén legalább 15 százalékra szeretné gyarapítani a zöld jelzáloglevelek arányát a teljes forgalomban lévő jelzáloglevél állományán belül.

Nemzetközi szabványnak megfelelő jelentést adott ki a Takarék Jelzálogbank

A Magyar Bankholding tagbankjaként a Takarék Jelzálogbank erősíteni kívánja hazánkban és a szektorban a zöld innovációt, és motiválni a partnerbankokat a zöld célokat támogató együttműködésekre. A bank első Fenntarthatósági jelentése a jelzálogbanki tevékenység fenntarthatósági szempontjait mutatja be, amely alapjait és keretét a Takarék Jelzálogbank ESG Stratégiája határozza meg.

„A Takarék Jelzálogbank elkötelezett aziránt, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve a fenntarthatósági tényezőket beépítse üzleti tevékenységébe a jövőben is. A bankot története során mindig is az erős innovációs készség jellemezte. Ezért szinte magától értetődő volt, hogy a zöld jelzáloglevél keretrendszer felállítása és a zöld refinanszírozás kialakítását, az ingatlanok automatizált értékelését biztosító AVM (Automata értékbecslés) rendszer fejlesztését követően további, jövőbe mutató lépéseket tegyünk a fenntarthatósági stratégiánk kialakításáért, megvalósításáért és a transzparenciát biztosító jelentéstétel elindításáért” – mondta dr. Nagy Gyula László, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

A Takarék Jelzálogbank fenntarthatósághoz való viszonyát rövid- és hosszú távon két alaptényező határozza meg. Egyrészt jogi státuszából adódóan különleges szerepet tölt be jelzálogbankként a hazai bankszektorban, másrészt pedig a Magyar Bankholding tagjaként, leánybankként a bankcsoporton belül is speciális funkcióval rendelkezik.

„Magyarország második legnagyobb bankcsoportjakért a Magyar Bankholding célja, hogy a meghatározó piaci szereplőként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. A bankcsoport, illetve a hozzá tartozó tagbankok és leányvállalatok egyaránt kiemelt szereppel és felelősséggel bírnak a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki, amelynek vállalásaihoz a hozzá tartozó jelzálogbank is szeretne csatlakozni a most bejelentett stratégiájával” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 28. 19:30
Megosztás:

Rekord után korrekció volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1256,82 pontos, 1,8 százalékos csökkenéssel, 68 546,85 ponton zárt kedden.
2024. 05. 28. 19:05
Megosztás:

Biztonságosak Európa fürdői

Az európai természetes fürdőhelyek túlnyomó többsége megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, kiváló minősítésű bakteriológiai előírásainak, kiváló minősítést tavaly Európa fürdőinek 85,4 százaléka kapott - derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) az Európai Bizottság közösen összeállított, 2023-es adatokat rögzítő, kedden közzétett értékeléséből.
2024. 05. 28. 18:30
Megosztás:

Huszonegy magyar kiállító lesz ott Amszterdamban

A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label - PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum (AMC) 198 négyzetméteres közösségi standján május 28-29-én - közölte az AMC kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 18:00
Megosztás:

Bátrabban lehet nyomni már a gázt Látrány mellett

A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres útszakaszon május 30-tól, rossz időjárási viszonyok esetén május 31-től óránként 90 kilométer helyett 110 kilométer/órával közlekedhetnek az autósok - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 17:30
Megosztás:

A hazai gyógyszeripar fontos high-tech iparág

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaság számára hatalmas értéket képvisel - hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium(NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.
2024. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 05. 28. 16:30
Megosztás:

Törökország fontos partner a klímaváltozás elleni küzdelemben

Törökország erdőtelepítési és erdőkezelési tapasztalatai különösen hasznosak Magyarország számára, mivel olyan klimatikus viszonyok között gazdálkodnak, amelyek az előrejelzések alapján hazánkban is várhatók - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a török állami erdészeti vezetők magyarországi látogatása alkalmából.
2024. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Hárommillióan használják az Egészségablak alkalmazást

Már hárommillió ember használja a teljes egészségügyi dokumentációját tartalmazó Egészségablak elnevezésű mobilalkalmazást - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára kedden Budapesten.
2024. 05. 28. 15:30
Megosztás:

Az első negyedévben nőtt a horvát GDP

A horvát gazdaság teljesítménye 3,9 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 05. 28. 15:00
Megosztás: