A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Közzétette környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiáját, illetve Fenntarthatósági jelentését a Takarék Jelzálogbank. A hazai jelzálogbankok között a legtöbb refinanszírozott partnerbankkal rendelkező és a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézet céljai közé tartozik, hogy ösztönözze partnerei körében a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, valamint tovább erősítse felelős és átlátható működését. Hosszú távú cél, hogy a jelzálogbank hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez, illetve a refinanszírozott ingatlanbiztosítéki állomány energiahatékonyságának növeléséhez.

A zöld finanszírozás növelésére és a széndioxid kibocsátás csökkentésére tett vállalást a Takarék Jelzálogbank

Cél a fenntartható eszközök arányának növelése

A Takarék Jelzálogbank a hazai jelzáloghitelezés meghatározó szereplője kíván maradni, tartva a 20 százalékos piaci részesedését és megfelelve a piaci elvárásoknak, valamint alkalmazkodva a mindenkori gazdasági és tőkepiaci környezet kihívásaihoz.

Európai uniós adatok szerint az épületek felelősek a végső energiafogyasztás és szén-dioxid kibocsátás mintegy 40százalékáért. A jelzálogbank üzleti és egyben ESG stratégiai célja az új, energiahatékony épületek arányának növelése a meglevő lakásállományon belül és a kifejezetten energiahatékony felújítási hitelezés ösztönzése.
A Takarékbank Jelzálogbank 2023-ra kitűzött célja, hogy növelje a zöld, illetve fenntartható eszközök arányát portfóliójában, 2025-re pedig legalább 15 százalékra tervezi növelni a zöld jelzáloghitelek arányát a refinanszírozott portfólión belül, amellyel közvetett módon a hazai energiahatékony ingatlan állományt felépülését támogatja. Emellett szintén legalább 15 százalékra szeretné gyarapítani a zöld jelzáloglevelek arányát a teljes forgalomban lévő jelzáloglevél állományán belül.

Nemzetközi szabványnak megfelelő jelentést adott ki a Takarék Jelzálogbank

A Magyar Bankholding tagbankjaként a Takarék Jelzálogbank erősíteni kívánja hazánkban és a szektorban a zöld innovációt, és motiválni a partnerbankokat a zöld célokat támogató együttműködésekre. A bank első Fenntarthatósági jelentése a jelzálogbanki tevékenység fenntarthatósági szempontjait mutatja be, amely alapjait és keretét a Takarék Jelzálogbank ESG Stratégiája határozza meg.

„A Takarék Jelzálogbank elkötelezett aziránt, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve a fenntarthatósági tényezőket beépítse üzleti tevékenységébe a jövőben is. A bankot története során mindig is az erős innovációs készség jellemezte. Ezért szinte magától értetődő volt, hogy a zöld jelzáloglevél keretrendszer felállítása és a zöld refinanszírozás kialakítását, az ingatlanok automatizált értékelését biztosító AVM (Automata értékbecslés) rendszer fejlesztését követően további, jövőbe mutató lépéseket tegyünk a fenntarthatósági stratégiánk kialakításáért, megvalósításáért és a transzparenciát biztosító jelentéstétel elindításáért” – mondta dr. Nagy Gyula László, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

A Takarék Jelzálogbank fenntarthatósághoz való viszonyát rövid- és hosszú távon két alaptényező határozza meg. Egyrészt jogi státuszából adódóan különleges szerepet tölt be jelzálogbankként a hazai bankszektorban, másrészt pedig a Magyar Bankholding tagjaként, leánybankként a bankcsoporton belül is speciális funkcióval rendelkezik.

„Magyarország második legnagyobb bankcsoportjakért a Magyar Bankholding célja, hogy a meghatározó piaci szereplőként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. A bankcsoport, illetve a hozzá tartozó tagbankok és leányvállalatok egyaránt kiemelt szereppel és felelősséggel bírnak a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki, amelynek vállalásaihoz a hozzá tartozó jelzálogbank is szeretne csatlakozni a most bejelentett stratégiájával” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

Felére csökkentették német gazdaságkutatók az idei német GDP-növekedési előrejelzésüket

Csaknem a felére csökkentette az idei német GDP-növekedési előrejelzését, jövőre pedig a bruttó hazai termék csökkenésével számol a négy vezető német gazdaságkutató intézet legfrissebb, csütörtökön publikált közös prognózisában.
2022. 09. 29. 13:30
Megosztás:

Sikerrel zárultak az Európai mobilitási hét hazai programjai

Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a résztvevők száma Európában - ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.
2022. 09. 29. 13:00
Megosztás:

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a médiatanács

Júliusban megkezdett eljárása során a médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is, míg a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 12:30
Megosztás:

Infláció fölött emelkedtek a kárráfordítások a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások az idei második negyedévben, az állománydíjak pedig 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.
2022. 09. 29. 12:00
Megosztás:

Bezuhant a forint, mélyponti rekordot döntött

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2022. 09. 29. 11:30
Megosztás:

Rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal - idézte fel az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak csütörtökön a vezető értékpapírpiacok. Szerdán pozitív volt a zárás.
2022. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Beépítésre kész az első magyar ipari zöldhidrogén-projekt kompresszora

A napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén-projekthez, az Akvamarinhoz alkalmazott hidrogénkompresszort a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzemében - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 09:30
Megosztás:

Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok Zalaegerszegen

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján - közölték az MTI-vel a szervezők.
2022. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Fejlesztette nyomdaüzemét Algyőn az Innovariant Kft.

Uniós támogatással, 448 millió forintból bővítette nyomdaüzemének kapacitását az Innovariant Kft. Algyőn - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 29. 08:30
Megosztás:

Csaknem kilencszázmilliót fordíthat környezettudatos fejlesztésre Dombrád

Európai uniós forrásból 895 millió forintot fordíthat Dombrád környezettudatos fejlesztésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros önkormányzata.
2022. 09. 29. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök reggelre

Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 29. 07:32
Megosztás:

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás:

Bemutatták a készenléti egységek vonulását segítő drónt

A Széchenyi István Egyetem (SZE) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóinak közös közlekedés biztonsági fejlesztését, az Előfutár nevű drónt, az Országos Mentőszolgálat közreműködésével mutatták be Zalaegerszegen.
2022. 09. 29. 03:00
Megosztás: