Aki nem tud megszólalni angolul, az nem mondhatja, hogy beszéli a nyelvet!

A Dunay-féle beszédközpontú angol oktatás magabiztos, élő nyelvtudáshoz segít hozzá. Kevés olyan hivatás van, amelyben ma nyelvtudás nélkül érvényesülni lehet a munkaerőpiacon. Sokan azt gondolják, azzal, hogy nyelvtudásukról papírt szereznek, minden le is van tudva, közülük jópáran írásban még egész jól el is boldogulnak. De ha meg kell szólalni… megfagy a levegő, eláll a lélegzet és bent ragadnak a szavak. Ez a jelenség nem az egyén hibája, a nyelvoktatási rendszer felépítéséből fakad, hogy nem tanuljuk meg élőszóban használni az idegen nyelvet. Ezt kívánja orvosolni A Speak! Nyelviskola, ahol Dunay Péter 100% beszéd, 0% könyv módszerének köszönhetően rövid időn belül felszakadnak a gátak.

Aki nem tud megszólalni angolul, az nem mondhatja, hogy beszéli a nyelvet!

Hiába áltatjuk magunkat, a beszédkészséget nélkülöző nyelvtudás nem nyelvtudás. Legalábbis éppen arra nem elég, ami miatt éveket, évtizedeket nyelvtanulásba fektettünk, hogy általa jobb munkahelyet, magasabb pozíciót érhessünk el. Emlékezzünk csak vissza a közoktatásban eltöltött nyelvórákra! Hogy teltek? Többnyire a tanár beszélt, és létszámtól függően a diákoknak szinte másodpercek jutottak egy-egy megszólalásra. De, ha tovább megyünk, a legtöbb nyelvtanfolyam esetében is hasonló szituációval találkozunk.

„Ezt a hiányosságot felismerve fejlesztettem ki a módszeremet, ami éppen arra épül, hogy a tanórákon a beszédé, a beszélgetésé legyen a főszerep. Nálunk nincsenek tankönyvek, munkafüzetek, nem töltögetünk teszteket. Mindezek helyett olyan gyakorlatok kerülnek terítékre, amelyek teret adnak a szóbeli megnyilvánulás kibontakozásának. Hihetetlenül hangzik, de sokaknak az is nehézséget okoz, hogy a saját hangjukat kell hallgatniuk. Ahhoz, hogy a későbbiekben eredményesen tudjunk haladni, elsőként ezt a gátat kell áttörnünk. Ha a diák már nem érzi kellemetlennek azt, hogy beszélnie kell, egyre több bátorságra tesz szert, ami megnyitja a kapukat a benne rejlő tudás felszínre jutásához”, emelte ki Dunay Péter, aki közel 30 éve foglalkozik nyelvtanítással. Több tízezer angolóra tapasztalatával a háta mögött teljes meggyőződéssel állítja, hogy 10-ből 8 ember azért nem tud megszólalni angolul, mert soha nem beszélt eleget.

A nyelvtanulás is egyfajta sport

Dunay Péter egyedi értelmezése szerint a nyelvtanulás olyan, mint a sport, a tanórák pedig az edzések. Például egy futó, amikor elindul egy versenyen, tisztában kell lennie azzal, hogy az éppen egy sprint táv, ahol gyorsan fel kell pörögni és rövid távon a legjobb teljesítményt nyújtani, vagy egy maraton, ahol hosszú időre és távra kell beosztania az energiáját.

„Téved, aki azt hiszi, hogy a nyelvtanulás egy sprint, amit gyorsan le lehet tudni. Amelyik oktatási intézmény ezt ígéri, ott valami sántít. Ez egy maraton, amire mind fizikai, mind pedig mentális értelemben fel kell készülni, és kitartani egészen a végső cél eléréséig. Addig nem szabad abbahagyni – és még utána sem –, mert a nyelvismeret nem olyan, mint a biciklizés, ezt igenis nagyon könnyen el lehet felejteni. Állandó edzésben kell maradni. Azok, akik megtanultak angolul, tudatosan, lélekben úgy készültek, hogy ebbe most bele kell fektetniük időt és energiát. Tudták, hogy nem a következő sarokig fognak futni minél gyorsabban, hanem az egész háztömböt kell a lehető legtöbbször megkerülniük”, fejtette ki Dunay Péter, a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője, a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója.

Angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni!

A túl sok elmélet, amin tanulmányaink során végigküzdjük magunkat, leginkább azt a hatást éri el, hogy csomót köt a nyelvünkre. Nem merünk megszólalni, mert félünk, hogy hibázunk, eltévesztjük a nyelvtani szerkezeteket, vagy éppen nem úgy ejtjük ki a szavakat, ahogyan kéne. Ezzel szemben a sok beszéd feloldja a megszólalástól való félelmet, hiszen biztonságos, védett és támogató környezetben segít megtenni az első lépéseket.

„A Speak! Nyelviskolát a Dunay-féle beszédközpontú angol tanulási módszerre építettük fel, és 2014 óta több, mint 5000 embert tanítottunk meg angolul ezzel a módszerrel, amelynek alapja, hogy megnöveltük az egy főre eső beszéd idejét. Az online térben megvalósuló tanfolyamainkat egyénileg tartjuk, azaz az órákon csupán a tanár és egyetlen diák van jelen. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a diák több térhez jusson, mint egy csoportos óra alkalmával. Abban hiszünk, hogy ha valaki minél többet beszél, és beszélnek hozzá, annál gyorsabban válik magabiztos kommunikátorrá. Ahogy a saját anyanyelvünket sem könyvekből tanultuk, úgy az angolt sem nyelvtankönyveken vagy helyesírási szabályzaton keresztül fogjuk elsajátítani, hanem párbeszédeken keresztül”, hívta fel a figyelmet a szakember.

Se fölé, se alá ne becsüljük magunkat!

Akárhol is tartunk jelenleg a nyelvtanulásban, fontos, hogy pontos képünk legyen arról, milyen szinten helyezkedik el a nyelvtudásunk. Ugyanis a nyelvtanulási kudarcok egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő tudásszint kiválasztása. Ha nem a számunkra megfelelő tudásszinten vágunk bele az angolozásba, akkor a tanulás egy szenvedés lesz. Vagy azért, mert azt érezzük, hogy nekünk ez nem megy, vagy azért, mert már a kisujjunkon jön ki, amiről szó van, ezért untatnak az órák. Akármelyik is fordul elő, mindkettő lenullázhatja a motivációnkat.

„Létfontosságú, hogy a jelentkező elvégezzen egy pontos szintfelmérést, ami megmutatja, hol kell kezdenie a kurzust. A Speak-es online angol szintfelmérő különlegessége, hogy a mondatalkotási képességeket nézi. Így a hagyományos felmérőknél sokkal pontosabban méri fel a tudásszintet. A mi tesztünk rá tud világítani azokra a rejtett hibákra, amik eddig az akadályai lehettek annak, hogy a jelentkező elérje az angollal kapcsolatos céljait”, tette hozzá Dunay Péter.

Zárásként azt is elárulta, hogy a szintfelmérőt követően az online bemutatóóra a következő lépés, amelynek során a leendő diákok egy óra alatt betekintést nyerhetnek abba, miként tudnak úgy végigbeszélni egy online angol órát, hogy nem kell nyilvánosan szerepelniük.

„Ez azért is lényeges, mert a bemutatóóra után mindenki a saját tapasztalata alapján tudja eldönteni, hogy mennyire testhezálló számára a Dunay-féle beszédközpontú angol tanulási módszer, a tankönyvmentes és kommunikatív angoltanulás”, mondta a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője.

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás: