Állami családtámogatások a választások után: maradnak, mennek vagy átalakulnak?

A kormánypárt és az ellenzék is a családtámogatások folytatását ígéri. A jelenlegi inflációs és gazdasági helyzetben azonban felmerül a programok átalakításának a kényszere. A Bank360.hu összesítette, mi a tét a családtámogatásokban, amelyek közül sok az idén magától le is zárulna.

Állami családtámogatások a választások után: maradnak, mennek vagy átalakulnak?

Vasárnap dönt az ország arról, hogy ki kormányozzon a következő négy évben. Az ígéretek alapján a családtámogatásokról hasonlóan gondolkodnak a pártok: a meglévő népszerű programok folytatásáról beszélnek, sőt a bővítés lehetőségét is többször felvetették. Jelenleg azonban csak az a biztos, hogy több támogatási forma a jelenlegi szabályok szerint kifut az idén nyáron és decemberben, így ezektől úgy is meg tud válni a leendő kormány, hogy egyszerűen hagyja megszűnni őket – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A többnyire lakáscélú támogatások felülvizsgálatának kényszerét jól mutatjaz, hogy az elszálló infláció és az emelkedő kamatok miatt a Magyar Nemzeti Bank a választások után vizsgálja meg azt, hogy folytatja-e, és ha igen, milyen összegben és feltételekkel a Zöld Otthon Programot. Mindezt annak a hatására, hogy az elmúlt napokban a bankok többsége felfüggesztette a zöld hitel értékesítését a 200 milliárd forintos keret kimerülése miatt. A ZOP ugyan nem családtámogatás, de a folytatásáról való döntésnél hasonló szempontokat kell mérlegelni, mint a családtámogatásoknál. A társadalmi, családpolitikai célokon túl utóbbiaknál is fel kell tennie a kérdést a kormánynak: a jelenlegi helyzetben van-e rájuk elég pénz, milyen hatással lesznek az inflációra, tarthatók-e a jelenlegi kondícióik?

Egyre többe kerül az államnak a családtámogatás

A családtámogatások jelentős része, különösen a 2019-2021 között bevezetett kölcsönök kifejezetten kedvező kamatkörnyezetben indultak el. Az igénylőknek több esetben mindössze arról kellett döntenie, hogy az egy-két százalékponttal kedvezőbb kamatért vállalják-e az állam által szabott extra feltételeket. A fixen 3 százalékos csok-hitel vagy lakásfelújítási kölcsön mellett például hasonlóan kedvező jelzáloghitelt sokáig a piacról is fel lehetett venni, a programot inkább a vissza nem térítendő állami támogatás, illetve a csok-hoz kapcsolt egyéb kedvezmények tették igazán népszerűvé - mint például a vagyonszerzési illeték elengedése.

Mára ez a helyzet megváltozott: az infláció és a kamatok emelkedése miatt a piacon jóval drágábban juthatunk hozzá egy lakáshitelhez, mintha valamelyik támogatott kölcsönt választanánk, a végösszeg még egy kisebb összegű lakáskölcsön esetén is több millió forint többletköltséggel jár. (Persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a kamatok emelkedésével az állami támogatások büntető kamata is folyamatosan nő.)

Fontos döntési szempont emellett, hogy a kamatok emelkedése miatt az államnak is sokkal többe kerül ezeknek a programoknak a finanszírozása. Hiszen ők nemcsak a támogatások kihelyezéshez biztosítanak forrást, hanem a kamattámogatást is fizetik a bankoknak, ami egyre nagyobb összeget tesz ki. Elég a támogatások ügyleti kamatát meghatározó referenciamutatókra ránézni: a babaváró hitelt és bizonyos kamattámogatott jelzáloghiteleket érintő referenciakamat néhány hónappal a kölcsön indulása után, 2019 novemberében még 1 százalék volt, 2022. március elején viszont már 4,45 százalékon állt, áprilisban pedig további emelkedés várható. A hónapok óta tartó emelkedés tehát nemcsak a szerződésszegés esetén visszafizetendő összeget dobja meg, amiről általában szó esik, hanem az állam költségeit is. Ugyanez vonatkozik a kamattámogatott csok és az otthonfelújítási hitelekre is, ahol az igénylő által fizetett fix 3 százalék és a tényleges ügyleti kamat különbözetét fizetik az államkasszából.

A legtöbb támogatás folytatása megerősítésre vár

A családtámogatási elemek sora hosszú, ezeket számon tartani is egyre nehezebb. Az alábbi lista segít rendet tenni, és azt is megnéztük, melyik program mikor érne véget az aktuális szabályozások szerint.

- Babaváró hitel: 10 millió forint kamatmentes kölcsön - bármilyen célra

Az indulástól számolva 2022. január végéig 1670 milliárd forintot vettek fel belőle a fiatal házaspárok, a maximális hitelösszeggel számolva ez legalább 167 ezer igénylőt jelent. A babaváró hitel a jelenlegi rendelet szerint 2022. december 31-ig érhető el.

- Csok: maximum 10 millió forint támogatás, 10 vagy 15 millió forint kamattámogatott hitellel

A csok hagyományos formája nincs végdátumhoz kötve - vannak viszont olyan kedvezmények, amelyek a csok-hoz vannak kapcsolva, viszont 2022 végén kifutnak, például az áfa-visszaigénylés. A hagyományos csokot a 2015. júliusi indulása óta több mint 200 ezer család vette igénybe a kormany.hu oldán közzétett információk szerint.

- Falusi csok: maximum 10 millió forint támogatás, 10 vagy 15 millió forint kamattámogatott hitellel

A falusi csok csak a preferált kistelepüléseken érhető el. Eddig több mint 27 ezer család vásárolt vagy korszerűsített használt lakást a támogatás segítségével: összesen 149 milliárd forint támogatás került az igénylőkhöz, emellé pedig 53 milliárd forint kamattámogatott hitelt vettek fel. A falusi csok 2022. június 30-ig érhető el a tervek szerint.

- Otthonfelújítási támogatás: maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január óta érhető el, és az indulás óta már több mint 80 ezer család adott be igénylést a kormány által közzétett információk szerint, 120 milliárd forint értékben. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető.  

- Lakásfelújítási hitel: maximum 6 millió forint kamattámogatott jelzáloghitel

Egy hónappal a támogatás után, 2021. februárban indult el a lakásfelújítási hitel, mely az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető, legfeljebb hatmillió forintig. A hitel a támogatással együtt fut ki a tervek szerint.

- Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása: maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása legfeljebb 2,5 millió forinttal járul hozzá egy új, legalább hétszemélyes családi autó megvásárlásához. Az indulás óta 60 milliárd forint értékben támogatta az állam a nagycsaládosokat. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető.

- Áfa-visszaigénylés: akár 5 millió forint is lehet a visszatérítés

A lakásvásárláshoz és építéshez nyújtott áfa-kedvezményeknek jelenleg több típusa is van, ezek a tervek szerint 2022-ben futnak ki. A saját ház építésénél, korszerűsítésnél, bővítésnél elérhető, 27 százalékos áfából adott legfeljebb 5 millió forintos visszaigénylési lehetőség 2022. június 30-ig lesz elérhető. Az új lakóingatlan vásárlásnál alkalmazott kedvezményes, 5 százalékos áfa 2022. december 31-ig él. A bárki számára elérhető áfakedvezmények mellett kifejezetten családtámogatáshoz, a csok-hoz kötött az 5 százalékos áfa visszaigénylésének lehetősége az új lakóingatlan vásárlásánál.

- Zöld hitel: maximum 70 millió forint 2,5 százalékos lakáskölcsön

Ahogy fentebb is írtuk, a 200 milliárd forintos keretösszeg kimerülése miatt a hitelintézetek zöme felfüggesztette az új igénylések befogadását, az MNB azonban gondolkodik a program folytatásában. A zöld hitel igénylése során esetlegesen felmerülő problémákról ebben a cikkben írtunk. A zöld hitel nem csak gyerekesek számára elérhető, egy hozzá kapcsolt lehetőség viszont igen.

- Zöld csok: kamatmentes csok-hitel, maximum 10 vagy 15 millió forintig

A kamatmentes zöld csok elérhetősége a Zöld Otthon Programhoz van kötve. Addig tart, ameddig a kamattámogatott lakáshitel.

- Illetékkedvezmény: csok igénylésnél elengedik a visszterhes vagyonátruházási illeték 100 százalékát

A csok-os ingatlanvásárlóknak nem kell megfizetniük a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ahogyan a hagyományos csok-nak, úgy ennek a kedvezménynek sincs végdátuma.

- Jelzáloghitel elengedése: akár 5 millió forinttal is csökkenthető a tartozás

A jelzáloghitel elengedés a már meglévő lakáshitel tartozás csökkentésében segít: a második vagy további gyermek születése után az állam átvállal egy részt - a második gyermek után egymillió forintot, a harmadik gyermek után pedig további négymillió forintot. A kedvezménnyel eddig több mint 30 ezer család élt, előre meghatározott végdátuma nincsen.

- Diákhitel felfüggesztése és elengedése

A diákhitelt törlesztő kismamák több kedvezményben is részesülnek. A Diákhitel1-es adósok ügyleti kamatát az állam átvállalja a várandósság 91. napja után, emellett a törlesztés is felfüggeszthető, hasonlóan a babaváró hitelhez. A kamatmentes Diákhitel2 konstrukciónál a törlesztés felfüggesztésére van lehetőség.

A Diákhitel tartozás felének az elengedése részlegesen lehetséges, ha az adósnak a hitelfolyósítást követően születik a második gyermeke. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.

- Családi szja-visszatérítés

A családi kedvezmények atombombáját dobta le a kormány akkor, amikor arról döntött, hogy a 2021-es szja-juk teljes összegét visszakapják egy jövedelem, illetve adóhatárig a családosok. Ez csaknem 700 milliárd forintos pluszt jelentett az év első hónapjaiban mindazoknak, akik egyébként is jogosultak a családi adókedvezményre. Utóbbi az idén is, él, hiszen már viszonylag régóta része az adórendszernek. Arra senki nem tett ígéretet, hogy az idei nagy családi szja-visszatérítésre ezután is számíthatnak a gyerekesek, és ennek hatalmas költsége miatt a jelenlegi költségvetési helyzetben ezzel jobb nem is számolni.

A lista alapján látható, hogy az elmúlt években bevezetett támogatások jelentős része 2022 júniusában vagy decemberében kifut, ha nem döntenek a hosszabbításról. Bár ígéretek voltak a folytatással kapcsolatban, arról még nem esett szó sem a kormánypárt, sem az ellenzék részéről, hogy az elmúlt hónapokban alaposan megváltozott gazdasági helyzetben mit lehet majd ezekből teljesíteni a választás után – írja a Bank360.hu.

A PBOC lazított, de a bankok még nem léptek

Kissé váratlanul változatlanul hagyták az egy- és ötéves referencia kamataikat a kínai bankok.
2023. 03. 20. 14:00
Megosztás:

Összefogtak a jegybankok - mekkora a baj a bankszektorban?

Az amerikai jegybank nehéz helyzetben van a szerdai kamatdöntő ülése előtt, mivel az infláció elleni törekvések mellett a bankszektor nehézségeit is figyelembe kell vennie. A betétkivonások negatívan hatnak a bankok hitelnyújtási képességére, a további szigorítás súlyosbítaná ezt, a kamatemelés felfüggesztése viszont az inflációnak kedvezne.
2023. 03. 20. 13:30
Megosztás:

Médiatorta 2022 - how költenek a legtöbbet hirdetésre a médiában?

A sajtó megtartotta helyét a médiatortában, 2022-ben a teljes sajtópiaci bevétel 112,185 milliárd Ft. A kiadók a megnövekedett költségek ellensúlyozása érdekében áremelésekkel stabilizálták bevételeiket. A nyomtatott sajtó minimális - , az inflációt alulmúló növekedéssel ugyan - de megőrizte az előző évben elért eredményeit, melyre hatással voltak a parlamenti választások és a tarifaemelések is.
2023. 03. 20. 13:00
Megosztás:

Lakberendezési ötletek a tapéta kiválasztásához

A tapéta egy időre szinte feledésbe merült, a legtöbben inkább festették a falakat, de újra nagy népszerűségnek örvend a lakberendezési trendekben. Egy tökéletes tapéta kiválasztásával új arculatot, gyönyörű dizájnt adhatunk otthonunknak. 
2023. 03. 20. 12:30
Megosztás:

Hogyan pályázzunk esélyesen egy állásra?

Álláskeresőként lehetőségünk van több helyre is pályázatot benyújtani, annak függvényében, hogy mik az igényeink, a végzettségünk, tapasztalataink és képességeink. Nem előnyös egy-két munkáltatóra koncentrálni, ha képbe kerül több lehetőség is, hiszen nem tudhatjuk, hány ember közül fogják kiválasztani a jövőbeni dolgozójukat.
2023. 03. 20. 12:00
Megosztás:

Így vásárolja meg a csődbe ment svájci Credit Suisse bankot a másik svájci UBS

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit.
2023. 03. 20. 11:30
Megosztás:

Ma van a boldogság nemzetközi napja - De ki törődik a boldogtalanokkal?

A magyarok 64%-át már az utazás tervezése is boldoggá teszi – derül ki a Kiwi.com felméréséből, amit a boldogság világnapja alkalmából publikáltak. A régióban vizsgált országokhoz hasonlóan mi is a tengerparton éljük át a legnagyobb boldogságot, de minket sokkal inkább feldob egy végigtombolt koncert, mint egy fine dining élmény.
2023. 03. 20. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 20. 10:30
Megosztás:

Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések

Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-vel.
2023. 03. 20. 10:00
Megosztás:

Már nem éri meg helyben fagyit készíteni a cukrászdáknak

Az energiaválság és az infláció együttes erővel kényszerítette térdre a teljes vendéglátóipart, a nehéz gazdasági helyzet elől pedig a cukrászdák sem tudtak menekülni. Helyben fagylaltot készíteni ma már rizikós vállalkozás, és egyre többen ismerik fel, hogy külső forrásból jóval költséghatékonyabb fagylaltot árulni, ráadásul így a szolgáltatás minőségén is nagyságrendekkel lehet javítani. Mindeközben a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, a drágulás miatt joggal várják el, hogy minőségi termékeket fogyasszanak.
2023. 03. 20. 09:30
Megosztás:

Gyengült kissé a forint hétfő reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 09:00
Megosztás:

Az internet sötét oldalától a magyar cégek sincsenek biztonságban

Több száz millió ember használja az internetet minden nap szerte a világon. A legnagyobb információs megosztó rendszerként alapjaiban változtatta meg életünket. Mégis meglepően keveset tudunk annak valós méretéről és ritkábban emlegetett részéről, a Dark Webről. Milyen hatással lehetnek ezek a magyarországi vállalatokra és azok informatikai rendszereire?
2023. 03. 20. 08:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint reggelre

Gyengült kissé a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 03. 20. 08:00
Megosztás:

Csúcsra emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban

Februárban öthavi csúcsra nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakóingatlan-építések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 03. 20. 07:00
Megosztás:

Háromnapos könnyűzenei fesztivált tartanak a Fishing on Orfű szervezői

Népszerű fellépőkkel, fiatal tehetségekkel rendeznek háromezer látogató részére fesztivált a júniusi - már teltházas - Fishing on Orfű (FOO) szervezői augusztus 17. és 19. között az anyafesztivál helyszínén. A Happy Fisherman Campre (HFC) március 22-től lehet jegyeket váltani - tájékoztatta a rendezvény sajtófőnöke csütörtökön az MTI-t.
2023. 03. 20. 06:00
Megosztás:

Csökkent a várható élettartam Európában

Tovább csökkent a születéskor várható élettartam az Európai Unióban; 2021-ben az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 évvel csökkent, 80,4-ról 80,1 évre esett vissza, ami feltehetően a halálozási arány koronavírus-járvány miatt bekövetkezett növekedésével van összefüggésben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2023. 03. 20. 05:00
Megosztás:

Olcsó tengerparti nyaralások Európában - Hová érdemes utazni, ahol olcsó az élet?

Számos helyet lehet találni Európában, ahol az élet olcsóbb, és ahol a tengerparti nyaralás is megfizethető lehet. Íme néhány lehetőség: olcsó bulgáriai nyaralási tippek, olcsó román tengerparti nyaralási tippek, Horvátországi olcsó nyaralási leherőségek és helyszínek.
2023. 03. 20. 04:00
Megosztás:

Folytatódik a napos, tavaszias idő

Napos, tavaszias idő várható a héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Péntektől felhősebb időre kell készülni, szórványosan előfordulhat eső, záporeső és megélénkül a nyugati szél, de továbbra is 20 fok közelében várhatók a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez vasárnap eljuttatott középtávú előrejelzéséből.
2023. 03. 20. 03:00
Megosztás:

1973-1993 között születettél? Ezért vagy alkoholfüggő!

Az alkoholfogyasztás okai nagyon változatosak lehetnek, és az egyén egyedi élethelyzetétől és körülményeitől függnek. Azonban az alkoholfogyasztás sok esetben az életkor előrehaladtával növekvő stressz, nyomás, szorongás és érzelmi nehézségek kezelésének egyik módja lehet. Különösen sújtja ez a 30-50 éves férfi korosztályt. Van kiút? Mi a megoldás?
2023. 03. 20. 02:00
Megosztás:

Hatalmas emelkedést mértek a mobilfizetéseknél

Nagyon népszerűek az okostelefonos fizetési megoldások, 2022-ben az egy évvel korábbinak a többszörösére nőtt a tranzakciók száma és az azokhoz köthető forgalom - derül ki a K&H összeállításából.
2023. 03. 20. 01:00
Megosztás: