Állami támogatás jön a split klímára - H-tarifával érdemes fűteni

Azért öröm is volt a keddi kormányzati bejelentésben. A kisebbik, az, hogy 7,6 százalékkal, 63.645MJ-ra emelték a kedvezményesen elfogyasztható földgáz fűtőértéket. Ez pedig ha pici is, de jó hír. Ugyanakkor az már sokkal jobb hírnek tűnik, hogy két hét múlva egy csomaggal áll elő a kormány, amelyben a split klíma, mint hőszivattyú beszerzését is támogathatják - olvastuk az ERSTE elemzői anyagában. Számoljunk egy kicsit, hogy megéri-e ez a beruházás, és mennyibe fog így kerülni a fűtés!?

Állami támogatás jön a split klímára - H-tarifával érdemes fűteni

A kulcsszó: H tarifa

Mint tudjuk, a megfelelő klímák, amelyek 3,4-es jósági tényező fölött vannak (COP) jogosultak a H tarifa igénylésére, ami 23 Ft körül alakul kWh-nként.

Ez pedig azt jelenti, hogy pl. egy 4-es COP értékű klímával kb. 6 Ft/kWh hőhöz jutunk, míg ez rezsicsökkentett földgázzal valamivel 10 Ft fölött alakul.

Számolni kell a beruházási költségekkel is. Mennyibe kerül mindez?

A beruházási költség jelentős, hiszen a H tarifához szükséges villanyóra bekötése is 300 ezer forint körül alakulhat, míg a klímák beszerelése a ház méretétől függően sok százezer forintos költséget jelenthet.

Összességében valószínűleg valamivel a milliót meghaladó beruházást jelenthet egy ilyen lépés háztartásonként, amit valószínűleg támogatni fog az állam.

Persze nem csak a gáz ára magas, hanem az áramé is, legalábbis a világpiacon. Ugyanakkor Magyarország áramtermelésének közel kétharmada független a fosszilis energia, és így a széndioxid kvóta áraktól is.

Ugyanakkor fogyasztás oldalon, mivel hiánnyal rendelkezünk, drága áramot kell behoznunk, de azért ezen energiahordozó tekintetében nem állunk olyan rosszul, mint a gáz esetében.

Így a split klímák beszerelésével (bár fűtésre nem biztos, hogy ez a legalkalmasabb, de besegítésre azért jó lehet) és télen a H-tarifa használatával jelentősen csökkenthetjük a költségeinket, míg nyáron a sima áramárak mellett hűthetünk velük, ha akarunk.

Persze azért a szigetelést sem szabad elhanyagolni, s idővel érdemes megvalósítani, mert még ha arra számítunk is, hogy az árak néhány év távlatában jelentősen csökkenek, azért a rezsicsökkentett árat már nem biztos, hogy el fogják érni.

Még valami.

Mennyibe kerülhet egy ilyen program az állam számára?

Ha csak a fent említett split klímás példát és 50%-os támogatási intenzitást veszünk figyelembe. A rezsicsökkentés változtatása a meglévő 4,5 milliós lakásállomány nagyjából harmadát érinti, vagyis akkor egy jó pár száz milliárdos csomagról beszélünk (maximum 750 milliárd, de ennél valószínűleg jóval kisebb lesz), ami persze hasonló méretű, vagy annál akár jóval nagyobb gázfogyasztás költséget vált ki.

A fenti példánkban szereplő 4-es COP-pal rendelkező klíma esetén még világpiaci áron is a 1kWh fűtési energia kb. fele annyiba kerül, mintha ugyanezt gázkészülékkel állítanánk elő világpiaci gázár mellett.

A hőszivattyúkról és azok fogyasztásáról ITT olvasható szakmai cikkünk.

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás:

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten

Új kerékpáros-útvonalak jönnek létre Kispesten, a kivitelezés már elkezdődött - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 29. 20:00
Megosztás:

Nagy pluszban zártak az európai tőzsdék

Nagy indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 29. 19:30
Megosztás:

Eseménytelen napot zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,97 pontos, 0,51 százalékos emelkedéssel 42 333,82 ponton zárt szerdán.
2023. 03. 29. 19:00
Megosztás: