Aranyhaj már készülődik

Stagnálhat a gazdasági visszaesés, a monetáris politikát pedig hosszan tartó szigor jellemezheti 2023-ban – derül ki az iBanFirst nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat összefoglalójából. A stagnálás mellet néhány országban újra megjelenhet „Aranyhaj”, azaz az egyenletes növekedés amihez stagnáló infláció társul. Mivel a héten találkoznak idén utolsó alkalommal a fejlett országok központi bankjai, valószínűleg ez a találkozó nem sok meglepetést fog hozni. Az elmúlt hetekben sok szó esett a piacon arról, hogy 2023-ban a központi bankok esetleges szüneteltetést vagy akár kamatcsökkentést hajtanak végre, azonban sok múlhat az USA munkahelyteremtési számain.

Hol van már a tavalyi hó

Tavaly ilyenkor - a Consensus Economics alapján – az infláció rohamos csökkenésére számítottunk, amely végül teljesen másképpen alakult. Valójában az infláció meredeken nőtt, októberben például éves szinten átlagosan 8,6 százalékot ért el a G7-országokban, szemben a Covid-járvány előtti 1 százalékkal. Jelenleg enyhe stagnálást és hosszabb ideig tartó, szigorúbb monetáris politikát jósolnak 2023-ban. „Több szempontból is érdekes üzleti ciklus előtt állunk, gyakorlatilag bármi megtörténhet a következő hónapokban. Talán egy rövid időre újra megjelenik ’Aranyhaj’, azaz olyan ideális gazdasági állapot, ahol a növekedés egyenletes, de nem olyan magas, hogy az infláció jelentősen megemelkedjen. A pakliban azonban benne van sokkal mélyebb recesszió is.” - tette hozzá Henrik Gergely, az iBanFirst, nemzetközi tranzakciókra szakosodott fintech vállalat magyarországi értékesítési vezetője.

Parttalan vita a kamatcsökkentésről

A héten találkoznak idén utolsó alkalommal a fejlett országok központi bankjai, valószínűleg ez a találkozó nem sok meglepetést fog hozni. Az Amerikai Jegybank szerdán, a Svájci Nemzeti Bank, a Bank of England és az Európai Központi Bank csütörtökön ül össze. „Valószínűleg egyenként 50 bázisponttal emelik majd a kamatot.” – tette hozzá a szakember.  A hangsúly valójában a kamatlábakon lesz 2023-ban. A magánszektor hitelfelvételi költségei globális szinten jelentősen megemelkedtek, hiszen egy évvel ezelőtt egy bajba jutott európai vállalat 2 és 3 százalék közötti kamattal köthetett Euro PP-t (ez egy tőzsdén jegyzett vagy nem jegyzett társaság és korlátozott számú intézményi befektető közötti finanszírozási tranzakció). Jelenleg ez az arány 9 százalék körül mozog. Ez az, amit a központi bankok szorosan figyelnek.

Mi köze ehhez a munkaerőpiacnak?

A munkaerőpiac fejlődése az egyetlen tényező, amely arra késztetheti a jegybankokat, hogy jövőre szüneteltessék vagy megfordítsák a monetáris politikát. Másként fogalmazva, a CPI - azaz a fogyasztói árindex - határozza meg az emelések ütemét, a munkaerőpiac pedig a végárat. A munkaerőpiac a legtöbb fejlett országban rugalmasan változik. Az Egyesült Államokban például az új munkahelyek száma nem éri el a havi 600 000-et, mint 2022 elején, csak havi 270 000 körül mozog. Henrik Gergely hozzátette: „Bár a munkaerőpiac az Államokban sem dübörög, semmiképpen sem hozza közelgő recesszió jelét. Rövid- és középtávon úgy gondoljuk, hogy a jegybanknak még bőven van mozgástere a monetáris politika szigorítására.” A hazai, novemberi KSH adatok is feszes munkaerőpiacra vallanak,  bár, három egymást követő hónap után októberben nem nőtt tovább, hanem mérséklődött az állástalanok aránya, a számuk pedig 174 ezer fő volt.

A fogyasztói árindex legfrissebb adatai szerint pedig hozzávetőlegesen 1.2 százalékot mozdított a piacon, ami dupla hatással van az amerikai dollár és a forint kapcsolatára, jelenleg hozzávetőlegesen 2.5 százalékot erősödött emiatt a forint az USA dollárral szemben.

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás:

Fejlesztette diagnosztikai technológiáját a szegedi Avidin Kft.

Uniós támogatással, több mint 305 millió forintos beruházással fluoreszcens technológián alapuló nagy érzékenységű megoldásokkal bővítette diagnosztikai palettáját a szegedi Avidin Kft. - tájékoztatta Puskás László ügyvezető az MTI-t.
2023. 02. 04. 21:00
Megosztás:

Megerősítette az EBRD "Aaa" osztályzatát a Moody's

Megerősítette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) lehetséges legjobb, "Aaa" szintű, stabil kilátású osztályzatát a Moody's Investors Service, méltatva a bank rendkívül erőteljes likviditási helyzetét.
2023. 02. 04. 20:00
Megosztás:

Egymilliárd forintos fejlesztéssorozat kezdődik Tótkomlóson

Egymilliárd forintot meghaladó értékben kezdődnek fejlesztések a Békés vármegyei Tótkomlóson - közölte a térség országgyűlési képviselője a közösségi oldalán.
2023. 02. 04. 19:00
Megosztás:

Bölcsőde létesült a baranyai Szemely községben

Bölcsőde épült a Baranya vármegyei Szemelyben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 02. 04. 18:00
Megosztás:

Kiemelkedő volt a decemberi forgalom a szállodákban

A magyarországi szálláshelyek teljesítménye decemberben is a várakozáson felül, kiemelkedően jól alakult, az infláció erősödése és az orosz-ukrán háború ellenére - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az eredményekről szóló összefoglalójában az MTI-vel.
2023. 02. 04. 17:00
Megosztás:

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás: