Árat emel a Telekom: vegyél részvényt, nyerd vissza!

Ma megtudhattuk, hogy mennyivel emeli tarifáit a Magyar Telekom. Többel, mint amire számítottunk, ugyanis március 1-től 15 százalékkal emelkednek az MTel tarifái.

Árat emel a Telekom: vegyél részvényt, nyerd vissza!

Ez elmarad a KSH által közzé tett 17,6 százalékos tavalyi inflációs értéktől, s a 4IG áremelésétől is (15,4 százalék), de meghaladja az Erste korábbi 12 százalékos becslését.

Ez mintegy 0,6 milliárd forinttal magasabb árbevételt hozhat havonta az MTel konyhájára, s nyilván pozitív hatással van a részvények fair értékére is. Ez az érték néhányszor 10 forint lehet. Így talán nem is meglepő, hogy a részvény árfolyama a mai kereskedésben a negatív piaci hangulat ellenére is majd 10 forinttal emelkedik.

Mindeközben az esztergomi Suzuki gyár bejelentette, hogy egy hétre leáll a húszi lázadók által lőtt Bab- al-Mandeb szoros elkerülése miatt kialakult motor hiány miatt. Afrika megkerülése egyébként tipikusan 5 nappal növeli a szállítási időket, azaz az egyhetes leállás reálisnak tűnik.

Ugyanakkor azért azt is érdemes megjegyezni, hogy az EU-ban lassulás látszik a gépjárművek iránti keresletnövekedésben is. Míg a tavalyi év nagy részében 10 és 20 százalék közötti növekedést láthattunk az értékesítési számokban, szeptemberben ez 10 százalék alá csúszott, novemberben pedig 6,7 százalék lett.

Míg Franciaországban és Olaszországban továbbra is dinamikus volt a növekedés, addig Németországban 5,7 százalékkal csökkent novemberben év per év alapon az új gépkocsik értékesítése. Különben az egész EU-ban csak három országban volt csökkenés.

A németeken kívül itthon 12,6 százalékos volt a visszaesés, míg Svédországban 0,7 százalék. A Suzukinak egyébként jól ment az üzlet, novemberben 24,1 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban, miközben a január-novemberi periódusban 45,8 százalék volt a növekedés.

Szóval a lassulás ellenére is robosztus maradt az értékesítés növekedése. A Toyota, a Jaguár, a Porsche és a Citroen márkák szenvedtek el visszaesést az év utolsó előtti hónapjában, év per év alapú összehasonlításban. A decemberi számok még nem láttak napvilágot, így az év végi és év eleji változásokról egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok.

Mindeközben a Goldman, aki mellesleg az utóbbi egy évben rendszeresen pozitív volt az amerikai gazdasággal kapcsolatban (és igaza volt), most arról beszélt, hogy mi a különbség az ő előrejelzése és mások becslése között. Ugyanis a nagy nemzetközi befektetési bank csak 20 százalékos esélyt ad az amerikai recessziónak, míg a Bloomberg által készített felmérés átlaga 50 százalékot mutat.

Ráadásul az idei negyedik negyedévre már 2 százalékos növekedéssel számol, miközben a piac 0,9 százalékot vár, a Fed pedig mintegy 1,5 százalékkal kalkulál. Szerintünk a főbb eltérések az előrejelzésekben:

- Szerintünk a fogyasztás lassulása miatti aggodalom, amely a tartalékok elfüstölése miatt kialakulhat, valójában nem fog bekövetkezni a reálbérek növekedése miatt. (Szeptember óta emelkednek a reálbérek az USA-ban emlékeim szerint.) Így 2 százalékos fogyasztásbővülést vetít előre.

- Sokan aggódnak, hogy a lakosság nagyobb arányban válik fizetésképtelenné. Szerintük csak annyi fog történni, hogy a késedelembe esők aránya a korábbi nagyon alacsony értékekről visszatér a megszokott szintre.

- Erőteljesebb romlás a munkaerőpiacon szerintük nem következik be, mert továbbra is az látszik, hogy az új munkahelyek száma továbbra is magas, miközben a létszámcsökkentések aránya továbbra is alacsony.

- Sokan aggódnak a vállalati csődök megnövekedett száma miatt. A Goldman szerint a cégek alapvetően stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, s a csődök száma továbbra is messze elmarad a járvány előtti szinttől.

- A lejáró hitelek megújítása sem probléma a magasabb kamatkörnyezet miatt. A magasabb kamatok a beruházásokat 0,1 és 0,25 százalékponttal vetik vissza idén és jövőre. A beruházások különben 5 és 10 ezer munkahelyet teremtenek havonta ebben a két évben. Szóval a hatás relatíve kicsi.

- A kereskedelmi ingatlanok home office miatti kihasználtsága okán sem kell aggódni. Ugyanis az nem a teljes kereskedelmi ingatlan állományt, hanem csak az irodákat érinti. Az ilyen jellegű ingatlanok a bankok hitelportfóliójának mintegy 2-3 százalékát teszik ki. A Goldman azzal érvel, hogy a Fed stressz tesztje is azt mutatta, hogy ha ezen ingatlanok ára 40 százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig 10 százalékkal növekszik, a bankoknak akkor is elég tőkéjük van a negatív hatások fedezésére. (forrás: ERSTE elemzés)

Rovarhotelekkel ismerkednek a gyerekek

A szemléletformálást a legkisebb korosztály körében érdemes elkezdeni - mondta az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Zöld Dunakanyar Program keretében megvalósuló rovarhotel projekt átadóján Vácon.
2024. 02. 28. 23:00
Megosztás:

Nettó áramexportőr lett Románia

Nettó áramexportőr lett tavaly Románia: az áramexport 42 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 8,2 terawattórára (TWh), az import ugyanakkor 27 százalékkal csökkent, 5,1 terawattórára - írja az economica.net az országos elosztó hálózatot működtető Transelectrica adatai alapján.
2024. 02. 28. 22:30
Megosztás:

Csak úgy repkedtek ma a melegrekordok

Megdőlt az országos napi melegrekord és a csaknem 130 éves fővárosi hajnali melegrekord kedden - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.
2024. 02. 28. 22:00
Megosztás:

A migráció nem megoldás a holland munkaerőhiányra

Hosszabb távon a migráció nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt - olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében.
2024. 02. 28. 21:30
Megosztás:

A nyersolaj árfolyama: a piac az OPEC+ megállapodás meghosszabbítását várja

A nyersolaj árfolyama az elmúlt két napban 2,5%-kal nőtt a fizikai piacon tapasztalható erős kereslet, illetve gyenge kínálat miatt, azonban ma reggel csökkent a Brent jegyzése.
2024. 02. 28. 21:00
Megosztás:

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő!

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni. – foglalja össze a Niveus Consulting Group.
2024. 02. 28. 20:45
Megosztás:

Varsóban is felhörrentek a traktorok

Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak kedden Varsóban a lengyel gazdák ezrei, képviselőiket vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.
2024. 02. 28. 20:30
Megosztás:

Irodalom érettségi előtt állsz? Akkor itt egy módszer, amivel hatékony lehetsz!

Irodalom érettségire felkészítő könyvek jelentek meg a könyvesboltok toplistáin - ez is mutatja, hogy idén a szokásosnál is nagyobb az érdeklődés a diákok és a szülők részéről. De megjelent egy új, digitális felkészítő alkalmazás is, amelyet a 2024-es követelmények alapján fejlesztettek.
2024. 02. 28. 20:00
Megosztás:

Idén is bízhatnak a gazdák a támogatásokban

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak; a kormány komplex, a pénzügyi és a jövedelembiztonságot erősítő, a beruházásokat ösztönző agrárpolitikai intézkedésekkel járul hozzá az agrárgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter az OTP Agrár Gálán kedden Budapesten.
2024. 02. 28. 19:30
Megosztás:

Vegyesen, de többségében csökkenéssel zártak a tőzsdék

Vegyes kezdés után szintén vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 28. 19:00
Megosztás:

Sportolók és idősek számára fejleszt szuperélelmiszert a ToTu

A szigetcsépi Capriovus Kft. ToTu termékcsaládja nem csak tejfehérjeallergiásoknak segít a hétköznapokban, hanem sportolók és diétázók is előszeretettel fogyasztják a cég tojásalapú tejhelyettesítőit. A vállalkozás legújabb projektjében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel (SOTE), valamint több magáncéggel is összefogott, hogy időseknek és sportrehabilitációban résztvevőknek fejlesszen vadonatúj egészséges termékeket.
2024. 02. 28. 18:45
Megosztás:

Az OTP és a Richter húzta ma a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
2024. 02. 28. 18:30
Megosztás:

Leáll az USA kormányzata? Fullasztó adóssághalom...

Bizakodóak a politikai vezetők, miután találkoztak Joe Biden elnökkel a kormányzati leállás elkerülését célzó költségvetési tervezet elfogadása miatt.
2024. 02. 28. 18:00
Megosztás:

Még akár a kamatemelést is elképzelhetőnek tartja a FED jegybankára

Michelle Bowman, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint az infláció tovább fog csökkenni a jelenlegi kamatszint mellett, azonban még túl korai lenne kamatcsökkentésbe kezdeni.
2024. 02. 28. 17:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói bizalom februárban az Egyesült Államokban

Három egymást követő havi emelkedés után februárban a várt további javulás helyett romlott a Conference Board gazdaságkutató intézet Egyesült Államokra vonatkozó fogyasztói hangulatindexe.
2024. 02. 28. 17:00
Megosztás:

Jelentős változás az OTP-nél

Átalakul az OTP-pénztárak vezetése, keddtől egy ügyvezető irányítja az egészségpénztárt és a nyugdíjpénztárt - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 16:30
Megosztás:

Bajban a román költségvetés - mi lesz ennek a vége?

Nyolcvan százalékkal haladta meg a román GDP-arányos költségvetési hiány az egy évvel korábbit januárban - írta az Agerpres kedden.
2024. 02. 28. 16:00
Megosztás:

Európa megsegíti Kelet-Afrikát, 171 millió euró jut rá

Az EU 171 millió eurós humanitárius segélyt mozgósít az Afrika szarván élő emberek számára, akik egyre jobban szükséget szenvednek, mivel a régiót több konfliktus, szélsőséges éghajlati jelenségek és gazdasági sokkok sújtják - jelentette be az Európai Bizottság kedden.
2024. 02. 28. 15:30
Megosztás:

Jelentős elbocsátás a Sony-nál - mi a baj a céggel?

A Sony mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el PlayStation részlegétől, a globális létszám úgy 8 százalékát - jelentette kedden a The Verge szakmai hírportál.
2024. 02. 28. 15:00
Megosztás:

Tovább mélyülhet a magyar-dél-koreai kapcsolat

A Gazdasági Innovációs Partnerségi Program (Economic Innovation Partnership Program, EIPP) rendezvényén Dél-Korea és Magyarország szakemberei a magyar-dél-koreai technológiai és tudástranszferben rejlő lehetőségekről egyeztettek kedden Budapesten - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 14:30
Megosztás: