Átadták a reprodukciós kutatóközpontot Pécsen

Átadták a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot, valamint a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának megújult épületét a baranyai vármegyeszékhelyen pénteken.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta: a beruházás 2,8 milliárd forintból, azon belül 2,2 milliárd forint európai uniós és 600 millió forint kormányzati támogatásból készült el.

Világszínvonalú reprodukciós központ és a szülészeti klinika kutatási tevekénységhez szükséges laboratórium kezdte meg működését, mindez hozzájárulhat a sikeres meddőségi kezelésekhez, a reprodukciós beavatkozások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás megteremtéséhez - közölte. Ismertetése szerint a kutatóközpont tágas, modern fogadóteret, kétágyas, kényelmes kórtermeket is magában foglal, a szülészeti klinika déli homlokzatának, szülőszobáinak, és gyermekágyas osztályának rekonstrukciója a Családbarát szülészet program részeként valósult meg. "A gyermek védelme az anya egészségével kezdődik, a biztonságos fogantatással, szerető, óvó várandósággal, biztonságos és családközpontú szüléssel, a fizikai, mentális, érzelmi egészség minél tökéletesebb biztosításával" - hangsúlyozta Takács Péter, hozzátéve, hogy a pécsi komplexum ezt az egységes szemléletet jeleníti meg.

Jelezte: a reprodukciós kutatóközpont fontos eleme az állami fenntartású egységes humán reprodukciós ellátórendszernek, amelynek kiemelt célja, hogy Magyarország minden részén minden rászorulónak elérhető, ellenőrzött, hatékony ellátást nyújtsanak. A tervek szerint vármegyei szinten hoznak létre férfiaknak és nőknek meddőségkezelő ambulanciákat, hogy ez a kezelés minden vármegyében magas szakmai színvonalon elérhető legyen, emellett erősítik a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó centrumokat - tette hozzá.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kutatóközpont amellett, hogy fontos társadalmi tevékenységet szolgál, esztétikus, fenntartható, gazdaságosan üzemeltethető létesítmény. A tárca arra törekszik, hogy minden beruházás ilyen legyen - fűzte hozzá.

Miseta Attila orvosprofesszor, a PTE rektora arról szólt, hogy az egyetemen évek óta kiváló eredménnyel folynak a humán reprodukcióhoz kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatások, továbbá azok átültetése a gyakorlatba. E tevékenység centruma eddig a Szentágothai Kutatóközpont volt, a munkában számos, az orvosi, illetve az egészségtudományi karon és a klinikai központban dolgozó szakember is részt vett - fűzte hozzá.

Bódis József orvos, egyetemi tanár, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, egyben a kutatóközpont szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülészeti klinika számos kiemelkedő teljesítmény, új eljárás, terápia helyszíne volt. Példaként az első magyarországi lombikbébit, a nőgyógyászati endoszkópia rutinmódszerré válását, a magzatvíz-utántöltést, a méhen belüli sebészetet említette.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke arra mutatott rá, hogy a kutatóközpontban a legmagasabb szintű ellátás, tudományos és kutatómunka folyik.

Kovács L. Gábor orvosprofesszor, akadémikus, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az orvostudomány mai állása szerint a mesterséges megtermékenyítésben részt vevő tíz anya közül hat-hét "gyermek nélkül megy haza akkor is, ha az orvostudomány minden létező tudását beleadja". Ezt a rést csak akkor hidalhatja át az orvostudomány, ha innovatív, eddig nem alkalmazott módszerekhez nyúl, ha segítségül hívja a természettudomány, a kémia, a genetika, az immunológia összes jeles képviselőjét és a legmodernebb műszerparkot, a fejlesztéssel "ezt a lehetőséget kaptuk meg" - hangsúlyozta.

Kovács Kálmán szülész-nőgyógyász, a szülészeti klinika igazgatója köszönetet mondott a kivitelezőknek, továbbá az intézmény dolgozóinak, akik a felújítás másfél éve alatt is biztosították a magas színvonalú betegellátást. Az eseményen kiosztott sajtóanyagban szerepel, hogy Magyarországon a házaspárok 15 százaléka, 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel.

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás: