Átadták az Agricolae Kft. technológiai fejlesztését Jánkmajtison

Több mint 960 millió forint magyar és uniós támogatással fejlesztette gyümölcs feldolgozási rendszerét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agricolae Kft.

Átadták az Agricolae Kft. technológiai fejlesztését Jánkmajtison

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a technológiai fejlesztések keddi átadóján, Jánkmajtison kijelentette: az Agricolae Kft.-nél minden megtalálható, amit a kormány képvisel, a magyar érdekek, a magyar tudomány hasznosítása a mindennapokban és a termelésben egyaránt.

Hangsúlyozta, a társaságnak meghatározó szerepe van a térségben, hiszen több mint száz embernek ad állandó munkát, emellett a szezon munkaerőigényének megfelelően Kárpátaljáról 20-50 munkavállaló is érkezik a céghez dolgozni. Az Agricolae Kft.-nél a termőföldtől az étkezőasztalig program is megvalósul, hiszen a helyben termett gyümölcsök feldolgozása is helyben történik - fűzte hozzá Németh Szilárd.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a cég azokból az energiaprogramokból, melyeket a magyar kormány támogatott, már előre felkészült a háború és a brüsszeli szankciós politika által előidézett energiaválságra, hiszen a társaság az ipari gőzt, amely a fertőtlenítéshez is szükséges, nem gázzal, hanem biomasszával állítja elő. Az épület elektromos energiaigényét pedig, amely az intézmény világításához, fűtéséhez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges egy napkohó segítségével állítja elő a cég. Hozzátette, a társaság technológiai fejlesztéseket dolgozott ki, együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), és a középüzemben található csomagolást végző gépet magyar, jánkmajtisi szabadalom alapján gyártották le Lengyelországban.

Bíró Csaba, az Agricolae Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta, a társaság a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetével alkotott konzorciumon keresztül valósította meg a kutatási projektet, melyben olyan innovatív egyedi technológiai és műszaki fejlesztéseket valósítottak meg, amelyek révén a cégnél a szatmár-beregi gyümölcsök feldolgozásával, világszinten versenyképes új termékeket tudnak előállítani. Az ügyvezető az MTI-nek elmondta, a konzorcium mintegy 961,5 millió forint vissza nem térítendő magyar és európai uniós támogatásban részesült, melynek segítségével a cégnél olyan egyedi technológiával dolgozhatnak, amivel a gyümölcsöket pár órán belül becsomagolhatják, megőrizve így a termékek frissességét.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, 2010-ben úgy kerültek kormányra, hogy a magyar mezőgazdaság a korábbi kormányzat prioritása között nem igazán szerepelt, de most eljutottak oda, hogy a magyar kormány európai uniós támogatások segítségével magyar vállalkozásokat, magyar kutatásfejlesztéseket és magyar innovációt tudjon támogatni. A képviselő elmondta, komoly feladat vár még a vállalkozásra, mert a külföldi piacokon pozíciót kell szerezni és azt megtartani. Kitért arra, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítása esetén Magyarországnak 241 milliárd forintot kell majd fizetnie az Európai Uniónak, ebből a pénzből pedig sok magyar vállalkozást és sok magyar ember megélhetését segítő beruházást lehetne támogatni.

Tilki Attila arról is beszélt, hogy a beruházás nemcsak a térségben élő embereknek segít, hanem azoknak a kárpátaljai magyar férfiaknak is, akik a háború elől menekülve most életvitelszerűen itt élnek az országban. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke beszédében kiemelte, a beruházás lehetőséget teremt a térségben az ott termett gyümölcsök felhasználására, ezáltal a rövid és a hosszú élelmiszerláncban helyet és szerepet kapni.

Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a vármegye fejlesztési terveiben kitüntetett helyen szerepel a versenyképes élelmiszergazdaság megteremtése. Hangsúlyozta, gondoskodni kell a legkorszerűbb termeléshez szükséges tudás átadásáról, amiben mellőzhetetlen jelentősége van a gyakorlati termelőszférának és a tudományos közösségek összefogására, együttműködésére és az erőforrásoknak a teljesebb koncentrációjára.

Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet intézetigazgatója elmondta, készen állnak, hogy tovább folytassák a hasonló együttműködéseket és reméli, hogy folytatása is lesz a projektnek. Kiemelte, össze kell kötni a gyakorlatot és az elméletet, amelyek az iparban hasznosíthatók és a gazdasági fejlődést szolgálják. A beruházással lehetőséget adnak a térségben élőknek a munkára, a fejlődésre - tette hozzá.

Szoboszlai Zoltán, az Agricolae Kft. stratégiai és marketingigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a gyümölcskertészet területén a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régió a gyümölcs összterméknek több mint hatvan százalékát biztosítja, így nagyon fontos az, hogy az egyetemmel együttműködve tudjanak olyan perspektívát nyújtani a fiatalabb agrárgenerációnak, amely bemutatja az ágazatban használt modern technológiákat.

Az Agricolae Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nettó árbevétele tavaly 2 milliárd 260 millió forint volt, míg az azt megelőző évben 1 milliárd 446 millió forint. A társaság adózott eredménye 2022-ben 350 millió 777 ezer forint volt, 2021-ben pedig 23 millió 187 ezer forintot tett ki. Az Agricolae Kft. a tavalyi évben átlagosan 46 munkavállalót foglalkoztatott.

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás: