Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Július 21-én kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat és hivatalosan is elindul a bérleti piac főszezonja. Két év bezártság után feltételezhető, hogy idén még gyorsabban fognak gazdára találni a kiadó ingatlanok, ezért a szakértők szerint érdemes időben elkezdeni az ideális lakás keresését. Sorozatunk második részében, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár bemutatása után, Budapest albérlet- és lakáspiacának aktualitásait elemzi az OTP Ingatlanpont szakértője.

Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Már csak egy hét van hátra és kiderül, az idén felvételizett közel százezer diák mely intézményben, Budapesten vagy vidéken folytathatja-e szeptembertől tanulmányait. Az elmúlt két évben a nyári pangást hagyományosan követő nagy roham a koronavírus járvány következtében visszafogott volt, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője idén viszont arra számít, hogy a folyamatosan emelkedő bérleti díjak ellenére is intenzív forgalomnövekedést és további áremelkedést fog hozni a nyár végi, őszi bérleti szezon a fővárosban.

„A tavalyi évvel összehasonlítva idén már egyértelműen fellendült a budapesti lakásbérleti piac, az emelkedő bérleti díjak mellett a kereslet is stabil növekedést mutat. Már most is érzékeljük, hogy megjelentek a leendő felsőoktatási hallgatók, bár az igazi nyár végi hajrá még nem érkezett el. Emellett, a turizmus újraindulásával mostanra a rövidtávú lakáskiadás is feléledt a belvárosban, a jelentős keresletnövekedés mellett tapasztalataink szerint azok a bérbeadók is kezdenek visszatérni a piacra, akik a járvány hatására ingatlanjuk rövidtávról hosszú távú kiadására váltottak.

A jövőt tekintve szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a bérbeadók idén ki fogják használni a főszezon okozta hirtelen keresletnövekedést és rövid távon a fővárosi lakásbérleti árak tovább fognak emelkedni” – jellemezte a budapesti lakásbérleti piacot Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai mellett a KSH friss statisztikái is azt jelzik, hogy a fővárosban látszólag minden visszatért a régi kerékvágásba. Májusban a bérleti díjak emelkedésének üteme áprilishoz képest is gyorsult és 2021. azonos időszakához viszonyítva az országos átlaggal megegyező mértékben, 21 százalékkal emelkedett a budapesti átlagos bérleti díj 2022. májusában. Még beszédesebb adat, hogy a koronavírus előtti csúcsidőszakhoz, 2020. januárjához képest is 5,8 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a fővárosban.

Budapest minden kerületében emelkedés volt, mértékét tekintve áprilishoz képest a pesti belső és átmeneti, valamint a budai hegyvidéki kerületek átlagos bérleti díjai nőttek a legnagyobb mértékben. 2021. májusához viszonyítva pedig a pesti belső kerületek könyvelhették el a legnagyobb arányú emelkedést, igaz, hogy a koronavírus járvánnyal összefüggésben is a belső kerületekben csökkentek legnagyobb mértékben a bérleti díjak.

Laczi Csaba tapasztalatai alapján a kereslet- és áremelkedés mellett a preferenciákban is megfigyelhetőek bizonyos változások.

„A járványhelyzet fokozódásával együtt növekedett a négy fal között töltött idő is, valószínűleg ennek köszönhetően a bérlők figyelme a nagyobb lakások irányába terelődött. Ez a trend idén megfordult és ismét növekszik a kisebb, egy-másfél szobás lakások népszerűsége. A klasszikus lakásbérleti lokációk, mint a pesti belváros vagy a XI. kerület, mellett egyre többen keresnek és kínálnak bérleményeket a külső kerületekben, de azért jellemzően valamely közlekedési csomópont közelében, ez néhány éve még szinte elképzelhetetlen lett volna. Ennek oka egyrészt a városközponttól távolabbi területek árelőnye, másrészt a belvároshoz képest kisebb tömeg és zaj” – mondta az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Hozzátette azt is, hogy a magas, de pillanatnyilag stagnáló lakásárak mellett még most is racionális döntés lehet a lakásbérlet finanszírozása helyett inkább lakást vásárolni – akár hitelfelvétellel – hiszen az ingatlan továbbra is megbízható befektetés. Mivel a bérleti díjak csökkenésére utaló jelek sem látszanak a piacon, ezért a személyes igényeknél nagyobb lakás vásárlása is megfontolandó, hiszen a nem használt szobát bérbe adva akár a fenntartási költségek is csökkenthetőek.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján a felsőoktatásban tanulók által hagyományosan preferált, az ELTE, BME, Semmelweis és a Budapesti Corvinus Egyetem campusainak otthont adó kerületekben tavaly 9-15 százalékos áremelkedés ment végbe, melynek következtében 2021-ben a XI. kerületben átlagosan 846 ezer Ft, a IX. kerületben 797 ezer Ft, a VIII. kerületben pedig 690 ezer Ft volt az ingatlanok átlagos négyzetméterára.

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás: