Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Július 21-én kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat és hivatalosan is elindul a bérleti piac főszezonja. Két év bezártság után feltételezhető, hogy idén még gyorsabban fognak gazdára találni a kiadó ingatlanok, ezért a szakértők szerint érdemes időben elkezdeni az ideális lakás keresését. Sorozatunk második részében, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár bemutatása után, Budapest albérlet- és lakáspiacának aktualitásait elemzi az OTP Ingatlanpont szakértője.

Az egyetemvárosokban elkezdődött a visszaszámlálás

Már csak egy hét van hátra és kiderül, az idén felvételizett közel százezer diák mely intézményben, Budapesten vagy vidéken folytathatja-e szeptembertől tanulmányait. Az elmúlt két évben a nyári pangást hagyományosan követő nagy roham a koronavírus járvány következtében visszafogott volt, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője idén viszont arra számít, hogy a folyamatosan emelkedő bérleti díjak ellenére is intenzív forgalomnövekedést és további áremelkedést fog hozni a nyár végi, őszi bérleti szezon a fővárosban.

„A tavalyi évvel összehasonlítva idén már egyértelműen fellendült a budapesti lakásbérleti piac, az emelkedő bérleti díjak mellett a kereslet is stabil növekedést mutat. Már most is érzékeljük, hogy megjelentek a leendő felsőoktatási hallgatók, bár az igazi nyár végi hajrá még nem érkezett el. Emellett, a turizmus újraindulásával mostanra a rövidtávú lakáskiadás is feléledt a belvárosban, a jelentős keresletnövekedés mellett tapasztalataink szerint azok a bérbeadók is kezdenek visszatérni a piacra, akik a járvány hatására ingatlanjuk rövidtávról hosszú távú kiadására váltottak.

A jövőt tekintve szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a bérbeadók idén ki fogják használni a főszezon okozta hirtelen keresletnövekedést és rövid távon a fővárosi lakásbérleti árak tovább fognak emelkedni” – jellemezte a budapesti lakásbérleti piacot Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai mellett a KSH friss statisztikái is azt jelzik, hogy a fővárosban látszólag minden visszatért a régi kerékvágásba. Májusban a bérleti díjak emelkedésének üteme áprilishoz képest is gyorsult és 2021. azonos időszakához viszonyítva az országos átlaggal megegyező mértékben, 21 százalékkal emelkedett a budapesti átlagos bérleti díj 2022. májusában. Még beszédesebb adat, hogy a koronavírus előtti csúcsidőszakhoz, 2020. januárjához képest is 5,8 százalékkal növekedtek a bérleti díjak a fővárosban.

Budapest minden kerületében emelkedés volt, mértékét tekintve áprilishoz képest a pesti belső és átmeneti, valamint a budai hegyvidéki kerületek átlagos bérleti díjai nőttek a legnagyobb mértékben. 2021. májusához viszonyítva pedig a pesti belső kerületek könyvelhették el a legnagyobb arányú emelkedést, igaz, hogy a koronavírus járvánnyal összefüggésben is a belső kerületekben csökkentek legnagyobb mértékben a bérleti díjak.

Laczi Csaba tapasztalatai alapján a kereslet- és áremelkedés mellett a preferenciákban is megfigyelhetőek bizonyos változások.

„A járványhelyzet fokozódásával együtt növekedett a négy fal között töltött idő is, valószínűleg ennek köszönhetően a bérlők figyelme a nagyobb lakások irányába terelődött. Ez a trend idén megfordult és ismét növekszik a kisebb, egy-másfél szobás lakások népszerűsége. A klasszikus lakásbérleti lokációk, mint a pesti belváros vagy a XI. kerület, mellett egyre többen keresnek és kínálnak bérleményeket a külső kerületekben, de azért jellemzően valamely közlekedési csomópont közelében, ez néhány éve még szinte elképzelhetetlen lett volna. Ennek oka egyrészt a városközponttól távolabbi területek árelőnye, másrészt a belvároshoz képest kisebb tömeg és zaj” – mondta az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

Hozzátette azt is, hogy a magas, de pillanatnyilag stagnáló lakásárak mellett még most is racionális döntés lehet a lakásbérlet finanszírozása helyett inkább lakást vásárolni – akár hitelfelvétellel – hiszen az ingatlan továbbra is megbízható befektetés. Mivel a bérleti díjak csökkenésére utaló jelek sem látszanak a piacon, ezért a személyes igényeknél nagyobb lakás vásárlása is megfontolandó, hiszen a nem használt szobát bérbe adva akár a fenntartási költségek is csökkenthetőek.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján a felsőoktatásban tanulók által hagyományosan preferált, az ELTE, BME, Semmelweis és a Budapesti Corvinus Egyetem campusainak otthont adó kerületekben tavaly 9-15 százalékos áremelkedés ment végbe, melynek következtében 2021-ben a XI. kerületben átlagosan 846 ezer Ft, a IX. kerületben 797 ezer Ft, a VIII. kerületben pedig 690 ezer Ft volt az ingatlanok átlagos négyzetméterára.

Jön a digitális font?

Digitális font meghonosításáról kezdett nyilvános konzultációt kedden a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium.
2023. 02. 08. 00:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 08. 00:05
Megosztás:

Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja

A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. A bankcsoport az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokról hamarosan tájékoztató kampányt indít.
2023. 02. 07. 23:30
Megosztás:

Az Indamedia és a Mediaworks megállapodása új távlatokat nyit az online hirdetési piacon

Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary. Az Indamedia népszerű, teljes képernyős, videós hirdetési megoldásának, az IndaSpotnak az adaptációja a Mediaworks portfólióján is elérhetővé válik.
2023. 02. 07. 23:00
Megosztás:

Egyre több veszély leselkedik a gyerekekre az interneten egy kutatás szerint

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - állapította meg egy friss, a biztonságos internet napjára készült felmérés.
2023. 02. 07. 22:30
Megosztás:

Írországban vásárol céget a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. (Richter) a Consilient Health részvényeseitől megvásárolta az OC Distributors Ltd., Írországban bejegyzett vállalatot, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja - jelentette be kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a gyógyszergyár. A tranzakció értéke 32,5 millió angol font (14,149 milliárd forint).
2023. 02. 07. 22:00
Megosztás:

Nőtt az ipari termelés decemberben

2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 07. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német ipari termelés decemberben

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés Németországban decemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint. A csökkenés különösen a vegyiparban és az energiaintenzív ágazatokban volt nagymértékű. Az egész éves ipari termelés is elmarad az előző évitől.
2023. 02. 07. 21:00
Megosztás:

Volánbusz: a bankkártyás fizetés növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát

A bankkártyás fizetés tovább növeli az új buszok szolgáltatási színvonalát - közölte a Volánbusz kedden az MTI-vel, miután február 26-áig teszteli a Budapest-Baja vonalon közlekedő tíz autóbusz fedélzetén a bankkártyás jegy- és bérletvásárlást.
2023. 02. 07. 20:30
Megosztás:

Csehországban 3,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Tavaly 3,6 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az előző évhez képest - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában. 2021-ben még 4,4 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelem.
2023. 02. 07. 20:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
2023. 02. 07. 19:32
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2023. 02. 07. 19:00
Megosztás:

Az OTP és a Mol húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,34 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel, 45 217,19 ponton zárt kedden.
2023. 02. 07. 18:30
Megosztás:

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4

Csehországban és Szlovákiában indít új tévécsatornát a Network4 csoport, megkezdve ezzel a médiacég nemzetközi bővülését. A február 7-étől fogható STORY4 elsősorban a női nézők igényeire épít romantikus, valamint családbarát minőségi sorozataival és filmjeivel hiánypótló szerepet tölt be a cseh és a szlovák piacon. Az új csatorna HD minőségben érkezik – jelentette be Borsány-Gyenes András, a médiacég elnöke a budapesti sajtótájékoztatóján.
2023. 02. 07. 18:00
Megosztás:

A GVH vizsgálatot indított a Wizz Air jegyértékesítési gyakorlata miatt

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Wizz Air légitársasággal szemben, mivel a jegyvásárlás során vélhetően megtévesztéssel tereli a fogyasztókat feláras szolgáltatásai felé.
2023. 02. 07. 17:30
Megosztás:

Magyarország: csökken a koronavírus-fertőzés, az influenza és az RSV még terjed

Magyarországon 2023. január utolsó hetében – az MTI által közölt adatok szerint – hivatalosan 620 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 88-at). Kórházban 383 beteget ápoltak, s 19, többségében idős, krónikus beteg halt meg.
2023. 02. 07. 16:30
Megosztás:

Pár éve csúcson volt, ma eltűnőben ez a lakáshitel konstrukció

Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a kínálati palettájából az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelt. De mi ennek a változásnak az oka? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.
2023. 02. 07. 16:00
Megosztás:

Ezt látni kell: megnyílt Budapest első mászó akadémiája

Frekventált helyen, a IX. kerületi Lurdy Házban nyitott meg Magyarország és a főváros első mászó akadémiája, ahol változatos falakkal, összesen 150-200 folyamatosan újuló boulderekkel (mászó utakkal) várják az érdeklődőket. Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa elmondta, a cél, hogy minél több fiatallal megismertessék és megszerettessék az olimpiai sportágat. Egészen a kezdőktől a haladókig lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. A terem egy menő közösségi hely is egyben, ahol a sportolást a felnőttek legénybúcsúval vagy csapatépítővel, a gyerekek pedig születésnapi zsúrral is összeköthetik.
2023. 02. 07. 15:30
Megosztás:

Szenvednek az életbiztosítások, pörögnek a nyugdíjbiztosítások

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 02. 07. 15:00
Megosztás:

A válság ellenére is intenzív növekedési pályán a legnagyobb magyar adatelemző cég

Közel 55 százalékos árbevétel növekedést ért el 2022-ben a budapesti székhelyű Starschema Kft., amely tavaly tavasz óta a világ egyik vezető tech óriása, az indiai HCL Technologies leányvállalataként működik. A cég megrendeléseinek nagy része, közel 60 százaléka Fortune 500-as amerikai nagyvállalatokhoz köthető.
2023. 02. 07. 14:30
Megosztás: