Az Európai Mezőgazdasági Bizottság a hatékonyabb, fenntarthatóbb termelésről tanácskozik Budapesten

A kétnapos találkozó a 2026-os Európai Regionális Konferenciát előkészítőjeként szolgál, amely az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legmagasabb szintű döntéshozó testülete a térségben. Az előző évekhez hasonlóan a bizottsági ülésnek Magyarország ad otthont, és 48 FAO tagország, valamint a civil társadalom és a nemzetközi intézmények képviselői vesznek részt rajta.
„Térségünk a lehetőségek és a kihívások egyedülálló kombinációjával néz szembe” – mondta Viorel Gutu, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője nyitóbeszédében. „Javítani kell a termelékenységen, hogy a növekvő népességet egészséges és tápláló élelmiszerrel lássuk el, és javítsunk a vidéki térségek helyzetén.
Ugyanakkor közös felelősségünk megőrizni a talajok, a vizek és a mezőgazdasági közösségeink ellenálló képességét és a biológiai sokféleséget. Ez nem a termelékenység és a fenntarthatóság közötti választás – a kettőnek együtt kell teljesülnie.”
„Közös érdekünk, hogy agrár-élelmezési rendszereinket úgy alakítsuk át, hogy az biztosítsa mind a magas termelékenységet, mind a hosszú távú fenntarthatóságot” – hangsúlyozta Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára megnyitó beszédében. „Magyarország egy átfogó, hosszú távú stratégiát hajt végre a mezőgazdaság fenntartható és inkluzív átalakításáért. Magyarország elkötelezett az ökológiai gazdálkodás bővítése, az élelmiszertermelés környezeti lábnyomának csökkentése, a körforgásos gazdaság előmozdítása és a helyi élelmiszerláncok támogatása mellett.”
Többet kevesebből
A klímaváltozás, a környezeti problémák, a korlátozott erőforrások és a politikai bizonytalanság sosem látott nyomást gyakorol az élelmezésre és a mezőgazdaságra Európa-szerte és Közép-Ázsiában. A régió továbbra is nagymértékben támaszkodik az erőforrás-intenzív termelési módszerekre, ami károsíthatja a környezetet és gyengítheti a hosszú távú ellenálló képességet. A termelékenység és a fenntarthatóság egyensúlyának megteremtése az agráriumban továbbra is kihívást jelent, de egyúttal jelentős potenciál is rejlik a régióban.
A probléma komplexitását tekintve a hatékonyság javítása és a természeti erőforrások védelme összehangolt válaszért kiált. Ez különösen fontos az ülésszakon tárgyalt három területen: célzott szakpolitikák, digitális megoldások, valamint fenntartható és inkluzív finanszírozás.
A FAO a rendszerszintű megközelítést szorgalmazza, amely együttesen kezeli a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a víz- és energia-használat és a vidékfejlesztés kérdését, biztosítva, hogy ezen területek kölcsönösen támogassák egymást, esetleges konfliktusokat generálása helyett.
A nemek közötti egyenlőség és a vidéki fiatalok bevonása kulcsfontosságúak az innováció és az ellenálló képesség szempontjából. Ezért a Bizottság ülésén a FAO tagjai áttekintik az elmúlt két évben a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményeket az összehangoltabb fellépés elősegítése érdekében. Megvitatják a FAO erőfeszítéseit is a vidéki fiatalok bevonására és felhatalmazására Európában és Közép-Ázsiában.
Egy másik hangsúly a biológiai sokféleség – mint a mezőgazdasági termelés alapjának – védelme lesz, bemutatva, hogyan profitálhatunk a biológiai sokféleség és az agrárpolitikák közötti szorosabb kapcsolatokból.
Az Európai Mezőgazdasági Bizottság ülésével párhuzamosan megnyílik az informatív „A változás magjai: utazás az európai és közép-ázsiai agrár-élelmezési rendszerek átalakulása mentén” című kamarakiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, amely a FAO megalakulásának nyolcvanadik évfordulóját ünnepli, és egyben ötleteket és bevált gyakorlatokat mutat be, valamint cselekvésre buzdít az élelmezés jövője érdekében.
Szintén a Bizottság ülése során a FAO most először díjaz három fiatal gazdát a régióból az élelmiszertermelés és a vidéki közösségek fejlesztéséhez való kiemelkedő hozzájárulásukért.