Az IfW gazdaságkutató intézet előrejelzése a világkereskedelmi forgalomról

A világkereskedelmi forgalom jelentős visszaesését jelzi előre a kieli IfW gazdaságkutató intézet februárban végzett felmérésen alapuló, frissített adatok alapján kalkulált, hétfőn publikált kereskedelmi indikátora.

Az IfW gazdaságkutató intézet előrejelzése a világkereskedelmi forgalomról

A kieli IfW gazdaságkutató intézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft) Kieli Kereskedelmi Mutatója (Kiel Trade Indicator) legfrissebb adatai szerint a világkereskedelmi forgalom ár- és szezonális kiigazítással februárban jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest, és ezzel minden gazdaság esetében a kereskedelmi forgalom jelentős mértékű visszaesését jelzi előre.

A Kieli Kereskedelmi Mutató a világ 75 országának, az EU-nak és a világkereskedelem egészének kereskedelmi forgalmát (import és export) becsüli meg. A rendszer a hajómozgási adatok valós idejű kiértékelésén alapul. A mutató kalkulációja a világ ötszáz kikötőjében az érkező és induló hajók alapján történik. Ezenkívül 100 tengeri régióban elemzik a hajómozgásokat, és a konténerszállító hajók tényleges kihasználtságát. A mutató a tapasztalatok alapján pontos előrejelzést ad a jóval később megjelenő makrogazdasági mutatók várható alakulására.

A globális kereskedelmi mutató legfrissebb, februárban végzett adatfrissítése szerint a világkereskedelmi forgalom várhatóan jelentősen, ár- és szezonális kiigazítással 5,6 százalékkal csökken az előző hónaphoz képest. Ez lesz a legnagyobb csökkenés a Corona-válság 2020 tavaszi kitörése óta, ami hirtelen véget vetett a korábbi emelkedő tendenciának.

A februári kereskedelmi forgalom alapján kalkulált Kieli Kereskedelmi Mutató szinte valamennyi gazdaság esetében a forgalom visszaesését jelzi előre. Németországban az import januárhoz képest szokatlanul nagymértékben 3,9 százalékkal csökkenhet, az export pedig várhatóan 3,8 százalékkal lesz alacsonyabb. Az EU esetében az import 1,6 százalékkal, az export 2,8 százalékkal csökkenhet az előrejelzés szerint.

Az Egyesült Államokban az export 3,9 százalékkal csökkenhet, az import pedig 1,2 százalékkal növekedhet. Kínában az export 0,3 százalékkal növekedhet, az import 3,4 százalékkal csökkenhet.

Oroszországban a Kieli Kereskedelmi Mutató szerint az export erőteljesen, 11,8 százalékkal csökkent januárhoz képest; csak a szentpétervári kikötőben 17 százalékkal kevesebb árut szállítottak februárban. Oroszország legnagyobb konténerkikötőjének exportja már a hónap folyamán is alacsony volt, és a hónap végi szankciók tovább lassították azt. Az orosz import viszont várhatóan csak szerény mértékben, 1,6 százalékkal csökken.

A Kieli Kereskedelmi Mutatóban Ukrajna csak a Független Államok Közössége (FÁK) csoport tagjaként szerepel, külön nem. A FÁK indexében az export 4 százalékkal csökken, az import 2,3 százalékkal emelkedik.

"Bár az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus csak február utolsó hetében eszkalálódott, a bizonytalanság, a szankciók és a szankcióknak való megfelelés érdekében az áruk fokozott ellenőrzése máris tartósan érezteti hatását a kereskedelemben. Már február közepén is gyengébb hónap rajzolódott ki, és az Oroszország elleni szankciók tovább fokozták ezt a tendenciát" - mondta Vincent Stamer, a Kiel Trade Indicator felmérés vezetője.

"A februári számok csak ízelítőt adnak az ukrajnai háború várható gazdasági következményeiből. Az elkövetkező hónapokban az EU és Oroszország közötti áruforgalom valószínűleg jelentősen visszaesik a szankciók, a bizonytalanság, de a vállalatok és a lakosság önkéntes korlátozása miatt is" - mondta Stamer. "Az Oroszország elleni szankciók betartásának ellenőrzésére irányuló fokozott intézkedések is tovább lassíthatják a tengeri kereskedelmi forgalmat."

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás: